10 μύθοι και αλήθειες για το ζήτημα του ονόματος «Μακεδονία»

Μύθος 1ος. Πρώτο μέρος.

140 χώρες την αναγνωρίζουν ως «Μακεδονία», άρα πρέπει κι εμείς αφού χάσαμε το παιχνίδι.

Αλήθεια:
Οι διμερείς αναγνωρίσεις υστερούν των διεθνών. Δεν υπάρχει ούτε μία αναγνώριση διεθνούς οργανισμού ως «Μακεδονία». Παντού είναι ως πΓΔΜ. Όταν μία χώρα που τους έχει αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» έχει επίσημο ρόλο ως εκπρόσωπος ή προεδρεύουσα χώρα ενός διεθνού οργανισμού, τότε χρησιμοποιεί το πΓΔΜ. Αυτό κάνει ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2018 η Βουλγαρία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, παρόλο που ήταν η πρώτη χώρα που την αναγνώρισε ως «Μακεδονία».

Μύθος 1ος. Δεύτερο μέρος.

140 χώρες την αναγνωρίζουν ως «Μακεδονία», άρα πρέπει κι εμείς αφού έτσι θα συνεχίσουν να την ονομάζουν.

Αλήθεια:
Οι αναγνωρίσεις ως «Μακεδονία» μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνουν τον όρο ότι οι αναγνωρίσεις αυτές ισχύουν έως ότου η Ελλάδα συμφωνήσει με τα Σκόπια σε νέο όνομα. Τότε, θα ισχύσει το νέο όνομα.

[Το είπε ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη ΕΡΤ]

Μύθος 2ος.

Το πΓΔΜ περιλαμβάνει ήδη τον όρο Μακεδονία, άρα τους έχουμε αναγνωρίσει ήδη.

Αλήθεια:
Το πΓΔΜ είναι «πρώην» όνομα. Το πΓΔΜ αναφέρεται σε (πρώην) «Γιουγκοσλαβική» Δημοκρατία, η οποία δεν υπάρχει. Το πΓΔΜ είναι προσωρινό όνομα μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία. Δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Υστερόγραφο. Στην πιο πάνω συνέντευξη του Κοτζιά στην ΕΡΤ σε άλλο σημείο λέει ότι οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι θεωρούν «ρατσιστικό» και ενοχλητικό το «πΓΔΜ» επειδή αναρωτιούνται «δηλαδή εμείς είμαστε πρώην, δεν υπάρχουμε; μόνο πρώην όνομα έχουμε;». Ε ναι, το πΓΔΜ είναι πρώην όνομα. Μέχρι να υπογράψει η Ελλάδα είναι πρώην όνομα.

Μύθος 3ος.

Τους έχουμε ήδη αναγνωρίσει τον όρο Μακεδονία όταν ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Αλήθεια:
Δεν έχουμε κάνει αναγνώριση κράτους. Το όνομα της επαρχίας ή ομοσπονδίας, είναι εσωτερικό όνομα του κράτους. Άλλωστε, είχαμε κι εμείς όλο αυτό το διάστημα εσωτερικό όνομα περιφέρειας με το όνομα Μακεδονία. Η ισορροπία δύο εσωτερικών ονομάτων σπάει, όταν το ένα καθίσταται κράτος. Διότι όνομα κράτους σημαίνει όνομα εθνότητας και όνομα γλώσσας. Ενώ το εσωτερικό όνομα όχι. Το ζήτημα αναγνώρισης κράτους με το όνομα Μακεδονία εμφανίστηκε τον χειμώνα του 1991. Όχι νωρίτερα.

Μύθος 4ος.

Μας πιέζουν οι Αμερικάνοι. Πρέπει να υποχωρήσουμε.

Αλήθεια:
Ας δεχτούμε, χάριν συζήτησης, ότι οι Αμερικάνοι πιέζουν να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το όνομα, όσο η ένταξη. Ποιος καίγεται περισσότερο να ενταχθεί από τα δύο μέρη; Η Ελλάδα ή τα Σκόπια; Προφανώς τα Σκόπια. Αυτοί που καίγονται, αυτοί υποχωρούν. Εμάς δεν μας νοιάζει. Οι Αμερικάνοι πιέζουν για λύση. Πιέζουν αυτόν που έχει ανάγκη να λάβει κάτι ως αντάλλαγμα, δηλαδή την ένταξη. Όχι αυτόν που δεν θα λάβει τίποτα.

[Επίσης, η γεωστρατηγική αξία των Σκοπίων είναι αδιευκρίνιστη. Δεδομένου ότι το Κόσσοβο είναι αμερικανικό προτεκτοράτο και εκεί υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη και πλήρης αμερικανικός έλεγχος, από την πλευρά της Αλβανίας, και δεδομένου ότι η Βουλγαρία είναι η πιο φιλοαμερικανική χώρα στα Βαλκάνια και δεδομένου ότι εμείς είμαστε ήδη στο ΝΑΤΟ, η γεωστρατηγική αξία των Σκοπίων για τους αμερικανούς γίνεται ελάχιστη]

Μύθος 5ος.

Μας συμφέρει στρατηγικά να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Αντίπαλός μας ουσιαστικά είναι η Τουρκία.

Αλήθεια:
Τα Σκόπια τα έχουν προσεγγίσει οι Τούρκοι από το 1991 με διάφορους τρόπους, μέχρι και με άμεση οικονομική ενίσχυση. Είναι πασιφανές ότι εντός ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα συνηγορούν συνεχώς υπέρ των θέσεων της Τουρκίας εναντίον μας.

Υγ. Για παράδειγμα, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ήταν τουρκική δωρεά.

Μύθος 6ος.

Η λύση του ζητήματος θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή και στο εσωτερικό τους.

Αλήθεια:
Από πού συνάγεται αυτό το συμπέρασμα; Το κράτος των Σκοπίων είναι εγγενώς ασταθές επειδή το 30% του πληθυσμού είναι Αλβανοί. Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτική συμμαχία των Αμερικανών. Η Ισπανία είναι στο ΝΑΤΟ και κινδυνεύει με διάλυση στο εσωτερικό της. Το Ηνωμένο Βασίλειο διενήργησε δημοψήφισμα αποσκίρτισης της Σκωτίας, ενώ βρέθηκε για δεκαετίες σε ένα είδος ψυχρού πολέμου με την Ιρλανδία. Καμία εσωτερική ασφάλεια δεν διασφαλίζει το ΝΑΤΟ. Μόνο συμμαχία διασφαλίζει έναντι κοινών εξωτερικών εχθρών. Και ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να διαλυθεί ή να αποσταθεροποιηθεί από μόνο του.

Μύθος 7ος. Πρώτο μέρος.

Αν λυθεί ο αλυτρωτισμός, δεν μας ενοχλεί το όνομα.

Αλήθεια:
Το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού. Χωρίς το όνομα, ο αλυτρωτισμός σβήνει αυτομάτως. Αντίθετα, με το όνομα παραδεδομένο, ο αλυτρωτισμός παραμένει ζωντανός.

Μύθος 7ος. Δεύτερο μέρος.

Αν αλλάξουν Σύνταγμα, παύει ο αλυτρωτισμός.

Αλήθεια:
Είναι αδύνατον να παύσει ο αλυτρωτισμός δια παντός με μία απόφαση κάποιας κυβέρνησης σε μία δεδομένη στιγμή. Ταυτόχρονα, η αποδοχή της παράδοσης του ονόματος Μακεδονία είναι τελεσίδικη, οριστική και αμετάκλητη. Ο αλυτρωτισμός μπορεί να επανέλθει την επόμενη ημέρα. Η αποδοχή του συμβιβασμού ποτέ.

Μύθος 7ος. Τρίτο μέρος.

Το Σύνταγμα έχει αλλάξει το 1995. Δεν χρειάζεται αλλαγή Συντάγματος για να παύσει ο αλυτρωτισμός.

Αλήθεια:
Διατάξεις με αναφορές σε «όλους τους Μακεδόνες» υπάρχουν ακόμη στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Δεν αφαιρέθηκαν όλες. Το ότι κάποιοι ψελλίζουν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συντάγματος, παράγεται από την αδυναμία του Κοινοβουλίου να εγκρίνει αλλαγή Συντάγματος. Όμως αυτό είναι παράλογο, διότι το όνομα του κράτους ορίζεται στο Σύνταγμα (άλλωστε συχνά το αναφέρουμε ως το «Συνταγματικό τους όνομα»), πώς λοιπόν θα αλλάξει «Συνταγματικό όνομα» η χώρα, χωρίς να αλλάξει, έστω αυτό το στοιχείο, από το Σύνταγμα;

Εκτός αυτού, η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει δημόσια υπηρεσία που να μην έχει αναρτημένους στους τοίχους χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», με ελληνικά εδάφη. Επίσης, στα βιβλία Ιστορίας γράφονται τραγελαφικά πράγματα που θρέφουν γενιές εκεί. Και ασφαλώς, όλα αυτά δεν αλλάζουν σε ένα απόγευμα.

Μύθος 8ος. Πρώτο μέρος.

Βασικά, αναγνωρίζουν ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.

Αλήθεια:
Ασφαλώς υπάρχουν ορισμένοι που το ισχυρίζονται αυτό. Ο Γκεοργκιέφσκι, πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, πήρε Βουλγαρική υπηκοότητα και από την Βουλγαρία γκρεμίζει τον «Μακεδονισμό» των Σκοπίων σήμερα. Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Άλλωστε, ο σφετερισμός της Ιστορίας δεν αφορά μόνο στους Έλληνες. Ονομάζουν «Μακεδονικούς χρόνους» αυτό που διεθνώς ονομάζεται «Ελληνιστικοί χρόνοι», θεωρούν «Μακεδόνισσα», πχ την Κλεοπάτρα κλπ. Τον τόνο τον δίνουν οι άλλοι. Βλέπε αγάλματα, ονόματα, επίσημη προπαγάνδα κλπ.

Μύθος 8ος. Δεύτερο μέρος.

Θέλουν το όνομα Μακεδονία, όχι ως σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία, αλλά γεωγραφικά. Άλλωστε κατοικούν στην Μακεδονία.

Αλήθεια:
Κατοικούν σε ποια Μακεδονία ακριβώς; Χρονικά δηλαδή ποια Μακεδονία; Αυτό που θεωρούν ως «Μακεδονία», και που μοιράστηκε στα τρία σημερινά κράτη της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, είναι η έκταση τριών συγκεκριμένων Βιλαετίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η αρχαία Μακεδονία ήταν αρκετά μικρότερη σε έκταση.

Η ουσία είναι ότι το «Άνω Μακεδονία» είναι δόκιμος ιστορικός όρος, ο οποίος απαντάται από τον Ηρόδοτο στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή 150 χρόνια πριν τον Μέγα Αλέξανδρο. Το «Νέα Μακεδονία» ορίζει την χώρα ως τη σύγχρονη έκδοση της αρχαίας. Τα ονόματα αυτά έχουν ιστορική και όχι γεωγραφική χροιά. Το Βόρεια Μακεδονία αυτόματα εγείρει το ερώτημα των νοτίων και της ένωσης μαζί τους.

Δεν θα επέμεναν τόσο πολύ σε τέτοια ονόματα, αν δεν εκμεταλλευόταν την ιστορική βαρύτητα της αρχαίας Μακεδονίας. Αυτό είναι σαφές.

Μύθος 8ος. Τρίτο μέρος.

Το Βόρεια ή Άνω ή Νέα ή «Του Βαρδάρη» – Μακεδονία, είναι «σύνθετα ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Αλήθεια:
Όπως ειπώθηκε παραπάνω, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το «Μακεδονία» έχει εθνική χροιά, όχι γεωγραφική. Το ότι υπάρχει γεωγραφικός όρος, όχι απλώς δεν σημαίνει ότι το Μακεδονία γίνεται γεωγραφικός όρος, αλλά αντιθέτως ενισχύει το ότι το «Μακεδονία» έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Οι «Άνω/Βόρειοι/Νέοι Μακεδόνες» είναι Μακεδόνες στην εθνότητα. Εμπεδώνει δηλαδή και επιβραβεύει την ύπαρξη Μακεδονικού έθνους, άρα του «Μακεδονισμού» τους.

Ένα παράδειγμα, ίσως το μοναδικό, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσδιορίζει το «Μακεδονία» ως γεωγραφικό όρο, είναι το «Σλαβομακεδονία». Σ’ αυτόν τον όρο, το Σλαβο- ορίζει το έθνος και το Μακεδονία- ορίζει την γεωφραφία. Και εδώ όμως, η παρανόηση είναι ανοιχτή.

Μύθος 9ος.

Δεν απειλούμαστε στρατιωτικά από τα Σκόπια. Είναι γελοία σκέψη.

Αλήθεια:
Αφ’ ενός, ο συνδυασμός δυνάμεων και συμμαχιών στο μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως αναφέρθηκε και στην δήλωση των 6 το 1992.

Αφ’ ετέρου, ας δεχθούμε ότι το επιχείρημα ευσταθεί, χάριν συζήτησης. Η πάνδημη άρνηση των Ελλήνων να αποδεχθούν τον συμβιβασμό της παράδοσης του ονόματος δεν άπτεται στρατιωτικής απειλής. Εσκεμμένη ή όχι, πρόκειται για παρανόηση. Η άρνηση των Ελλήνων έγκειται στην αίσθηση απώλειας ταυτότητας, στην αίσθηση απώλειας τμήματος της Ιστορίας.  Όταν ο Έλληνας Μακεδόνας δεν θα μπορεί να δηλώνει ότι είναι Μακεδόνας, διότι δια της κυβέρνησής του θα έχει αναγνωρίσει έναν άλλο λαό ως «Μακεδόνες», αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Μύθος 10ος.

Πρέπει να βρούμε λύση. Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία.

Αλήθεια:
(Αυτό θυμίζει λίγο Κύπρο 2004 και Σχέδιο Ανάν, αλλά τελικά η ένταξη στην ΕΕ έγινε παρά τις Κασσάνδρες).

Ξεχνάμε ότι η χώρα αυτή έχει δύο εθνικές συνιστώσες: Σλάβους και Αλβανούς. Ας σκεφτούμε τους Αλβανούς. Μας λένε ότι δεν δέχονται το Σλαβομακεδονία επειδή δεν είναι Σλάβοι. Μάλιστα. Σάμπως είναι Μακεδόνες; Όχι βέβαια. Όσο ξένο τους είναι το Σλαβο-κάτι, τόσο ξένο τους είναι και το Κάτι-Μακεδονία. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

Το 1992 δεν είχαν ούτε έναν Αλβανό βουλευτή. Σήμερα έχουν 4 κόμματα, 2 στην κυβέρνηση, το 1 έχει δικό του αντιπρόεδρο. Τα Αλβανικά είναι πλέον επίσημη γλώσσα της χώρας. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια θα επιζητήσουν ένα όνομα κράτος ουδέτερο εθνικά, δηλαδή χωρίς κανέναν από τους όρους Σλαβο- ή Μακεδονία-, το οποίο κράτος αυτό θα έχει δύο εθνικές συνιστώσες. Αυτό συμβαίνει σήμερα με το Βέλγιο, που είναι όνομα κράτους απαρτιζόμενο από δύο εθνότητες με άλλα ονόματα.

Αυτό το ενδεχόμενο, αυτομάτως υποβαθμίζει το πρόβλημα από πρόβλημα αναζήτησης ονόματος σε κράτος-εθνότητα-γλώσσα (και άρα, παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα διεθνείς σχέσεις), σε πρόβλημα αναζήτησης εσωτερικού ονόματος μίας εθνικής συνιστώσας.

Αυτό μας δίνει και τον κατάλληλο χρόνο, ώστε από τότε και μετά, να συνεχίσουμε εκείνο το πνεύμα του Μακεδονικού Αγώνα που δεν σκόπευε να «απελευθερώσει την Μακεδονία» (όπως κακώς νομίζουμε), αλλά σκόπευε να θυμίσει στους κατοίκους της Μακεδονίας ότι είναι Έλληνες και να τους αφυπνίσει καταλλήλως, όποια γλώσσα κι αν μιλάνε. Εξ ου και οι «Γραικομάνοι» (κατά τους Βουλγάρους) πληθυσμοί, οι οποίοι πολέμησαν όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά. Μακροπρόθεσμος στραγητικός στόχος είναι αυτός.

 .

.

.

Ανδρέας Σταλίδης.

.

Σημείωση: είναι πιθανό να προστεθούν μύθοι ή πληροφορίες με νέες εκδόσεις. Η παρούσα έκδοση γίνεται στις 21/2/2018 στις 18.30 ώρα Ελλάδος.

13 thoughts on “10 μύθοι και αλήθειες για το ζήτημα του ονόματος «Μακεδονία»

 1. Τέλειο, κυρίως γιὰ τὴν συντομία του. Ἡ ὁποία δὲν στερεῖ τὶποτε ἀπὸ τὴν πληρότητά του.
  Ποιά εἶναι αὐτὴ ἡ δήλωση τῶν 6 τοῦ 1992 ;

 2. Νὰ θυμηθοῦμε ὅτι καὶ τὸ «βουλγαρικὸ σχίσμα» τοῦ 1870 ἐπέτυχε διότι ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία δὲν μπόρεσε νὰ πείσῃ τὴν Ὑψηλὴ Πὐλη νὰ ἐπιβάλῃ στοὺς ἐξαρχικοὺς βουλγάρους ἱερωμένους νὰ φοροῦν ἄλλο ἱερατικὸ σχῆμα, σαφῶς διακριτὸ ἀπὸ τὸ ἱερατικὸ σχῆμα τῶν πατριαρχικῶν. Ἄλλο ὅτι, τελικῶς, οἱ εὔκολες ἐπιτυχίες μὲ λαθροχειρίες ἄνοιξαν τόσο τὴν ὄρεξη τῶν Βουλγάρων ὥστε τοὺς κατέστρεψαν. Πάντως, ἡ Ἐλλάδα ἔχει κάψει ἤδη μιὰ φορὰ τὴν γούνα της ἀπὸ σφετερισμὸ ὀνόματος, στὴν συγκεκριμένη περίπτωση τοῦ ὀνόματος «ὀρθόδοξος», καὶ ἔχει, συνεπῶς, καὶ πρόσφατο καὶ συγγενέστατο ἱστορικὸ προηγούμενο νὰ ἐπικαλεσθῇ.
  Περισσότερες λεπτομέρειες στὶς διαλέξεις τοῦ Λέοντος Μελᾶ τοῦ 1900, σὲ σάρωση ἐδῶ καὶ σὲ ἠλεκτρονικὴ ἐπανέκδοση (ἐρασιτεχνική) ἐδῶ. (μέγεθος κειμένου 29 χιλιάδες λέξεις περίπου)

 3. Αυτή είναι η δήλωση των 6 (Ελύτης και άλλοι) το 1992:

  http://www.antibaro.gr/article/18035

  Τώρα βλέπω ότι δεν αναφέρεται εκεί η έκφραση “πιθανός μελλοντικός συνδυασμός δυνάμεων που να μπορεί να μας απειλήσει”. Ήταν σε κάποια άλλη δήλωση της εποχής. Δεν πειράζει. Δεν το διορθώνω επειδή αυτό δεν είναι το βασικό επιχείρημα.

  Δύσκολο πράγμα η λακωνικότητα.

  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 4. Εξαιρετικο αρθρο, απο τα καλυτερα που εχω δει για το ζητημα αυτο.

  Αν και επιμενω οτι κακως ασχολουμεθα τοσο με το ασημαντο αυτο θεμα, οφειλω να συμφωνησω οτι δεν πρεπει να επιβραβευσουμε τους Σκοπιανους πλαστογραφους δινοντας ετσι ευκολα αυτο που θελουν.

  Αλλα το θεμα θα το λυσει η ιδια η ζωη. Το κρατος αυτο δεν ειναι βιωσιμο.

  Η ολη κατασταση εχει στοιχεια γελοιοτητας:

  1.Κατηγορουμεθα οτι μη αποδεχομενοι την εντσξη των Σκοπιων, εμποδιζουμε τη….σταθεροποιηση τους. Και τι την απειλει; Μα φυσικα η φαγωμαρα μεταξυ Σλαβων και Αλβανων. Δηλαδη η κακη και απανθρωπη Ελλας υπονομευει τους δυστυχους Σκοπιανους επειδη δεν αφηνει το ΝΑΤΟ να τους σωσει απο τους……..εαυτους τους!!!!!

  2. Κατηγορουμεθα οτι μη αποδεχομενοι την ενταξη των Σκοπιων στο ΝΑΤΟ επιτρεπουμε στους κακους Ρωσους να πατησουν ποδι στη χωρα. Οπως επισημαινει ο Admin, τα Σκοπια ειναι αχρηστα για τους Ρωσους λογω γεωγραφιας, και δεν τους ενδιαφερουν ιδιαιτερα. Βασικα οι ιδιοι οι Σκοπιανοι σρχισαν τις “κακες παρεες” με τους Ρωσους σε μια αστεια προσπαθεια να εκβιασουν την υποστηριξη της Δυσης στη διαμαχη με την Ελλαδα. Και ομως βγανουμε παλι εμεις κατηγορουμενοι για αυτο…..

  3. Οι Σκοπιανοφιλοι αποδιδουν καποιες μεταφυσικες ιδιοτητες στις….”ευρωατλαντικες δομες”. Οποιος μπαινει στο ΝΑΤΟ σταθεροποιειται αυτοματως! Ας δεχθουμε οτι “μας πιεζουν οι Αμερικανοι”. Τι ειναι ΝΑΤΟ;
  ΝΑΤΟ= Οι ΗΠΑ και οι δορυφοροι τους. Οι ΗΠΑ εχουν περισσοτερη στρατιωτικη ισχυ απο οτι ολοι οι αλλοι μαζι. Θα μπορουσαμε απλα να πουμε στους Αμερικανους: “Αφου σας ενδιαφερει τοσο πολυ η ασφαλεια της χωρας αυτης, ποιος σας εμποδιζει να την εγγυηθειτε με μια διμερη αμυντικη συνθηκη μαζι της; Αυτο θα ηταν πολυ ισχυροτερη εγγυηση ασφαλειας απο οτι η ενταξη στο ΝΑΤΟ”.

  Αυτοι που χρησινοποιουν τετοια επιχειρηματα μαλλον θεωρουν οτι απευθυνονται σε μπαμπουίνους. Και ισως να μην εχουν αδικο…….

 5. Ακριβώς! Όταν βάζεις τη λογική των επιχειρημάτων υπέρ του συμβιβασμού κάτω, βλέπεις ότι σχεδόν τίποτα δεν ευσταθεί.

  Να σημειώσω ότι όλο το σκεπτικό του κειμένου αυτού, υπάρχει κατακερματισμένο σε προηγούμενα σχετικά άρθρα του περασμένου μήνα. Εδώ μόνο η παρουσίαση είναι κάπως καλύτερη.

  Επειδή πάντα ελπίζω στον αναγνώστη που επιζητά βάθος, τα επισυνάπτω

  9.1.2018 -Ε- Όχι ηττοπάθεια στο Σκοπιανό
  15.1.2018 -Ε- Τρύπιο το πλέγμα της ηττοπάθειας
  23.1.2018 -Ε- Το συλλαλητήριο μίλησε. Επιστροφή στην εθνική θέση
  30.1.2018 -Ε- Όχι υποχώρηση στο όνομα
  10.2.2018 -Ε- Αποδόμηση όλων των σύνθετων ονομασιών
  13.2.2018 – Ο Μπουτάρης, το αεροδρόμιο, το κρασί και η Μακεδονία. (ή «πώς να καταλάβει ο ίδιος ο Μπουτάρης ότι λέει ανοησίες»)
  20.2.2018 – Πόσο ηλίθιους μας θεωρεί ο υπουργός εξωτερικών;
  21.2.2018 – Δέκα μύθοι και αλήθειες για το ζήτημα του ονόματος Μακεδονία

  Όσα έχουν το πρόθεμα Ε, δημοσιεύθηκαν στην Εστία.

 6. @ NF

  Όχι ακριβώς, τα άγρια ζώα είναι αυθεντικά και σύμφωνα με τη φύση τους. Αυτοί τα μιμούνται ως καρικατούρα.
  Η Πρωθυπουργάρα μας κατέβηκε απο τα δέντρα, όμως η παλιά τέχνη δεν ξεχνιέται, στις κωλοτούμπες δεν πιάνεται!
  Ο επί των Οικονομικών, βρετανοθρεμμένη μαϊμού αυτός, άπταιστος στην Οξφορδιανή, στην Ελληνική κολημένος με την μπάλα και τα μνημόνια.
  Οι επί των Εξωτερικών και Αμύνης, ίδιες μαϊμούδες του Κωλέττη. Πουλούν μαγκιά, νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελούν και να εμπαίζουν τον κοσμάκη, περιδρομιάζοντας στο μεταξύ μακαρονάδες· όχι που θα υστερούσαν της πλαδαρής παχυδερμίας του προκατόχου τους!
  Κάτι τέτοιους βλέπει ο τύραννος του σουλτανάτου και το παίζει γάτα Αγκύρας κι αυτός.

 7. Σας στέλνω επιστολή που έστειλα σε εφημερίδα αλλά δεν δημοσιεύθηκε.

  Σκέψεις για το Σκοπιανό ζήτημα
  Κύριε Διευθυντά
  Ένα από τα κράτη που προέκυψαν όταν το 1991 διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία ήταν το κράτος των Σκοπίων στο οποίο το 25% των κατοίκων είναι Αλβανοί και το 65% Σλάβοι που μιλούσαν μια Βουλγαρική διάλεκτο, η οποία τροποποιήθηκε μετά το 1946 με αλλαγή της γραμματικής και προσθήκες λέξεων αφηρημένων εννοιών. Οι Σλάβοι των Σκοπίων προπαγανδίζουν μέσα στη χώρα τους —αλλά και διεθνώς— ότι είναι σαν εθνότητα «Μακεδόνες», μιλούν τη «Μακεδονική γλώσσα» και η χώρα τους λέγεται «Μακεδονία».
  Σχόλια:
  1. Σε μια διαπραγμάτευση δεν προσέρχεται κάποιος εκ των προτέρων με μια παραχώρηση προς την άλλη πλευρά. Η κυβέρνηση αυτό έκανε, αλλά και άλλα κόμματα αυτό κάνουν όταν αναφέρουν σύνθετη ονομασία.
  2. Θεωρούμε ότι η αντίδρασή μας μέσω των συλλαλητηρίων στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στο κράτος των Σκοπίων ήταν μαζική και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το μήνυμα στάλθηκε προς πολλές κατευθύνσεις μέσα και έξω από την Ελλάδα.
  3. Το κράτος των Σκοπίων θα μπορούσε να έχει ένα οποιοδήποτε όνομα χωρίς τη λέξη Μακεδονία. Π.x., Dardania, Paionia, Bardaska, Centrobalcan democracy κ.ο.κ. που είναι γεωγραφικά σωστοί προσδιορισμοί. Με ένα τέτοιο όνομα στο εν λόγω κράτος πιστεύω θα δεχόμασταν οι Έλληνες (ως έσχατο σημείο σύγκλισης) ότι το κράτος αυτό συνίσταται από δυο κυρίως εθνότητες: τους Σλαβομακεδόνες και τους Αλβανούς.
  4. Αναφέρεται συχνά ότι πιέζουν οι Αμερικανοί για να συμφωνηθεί μια λύση. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν κάνει τη δουλειά τους. Έχουν επεκτείνει τη βάση της Σούδας και έχουν μεγάλη πρεσβεία-βάση ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα Σκόπια. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα. Τα Σκόπια ζορίζονται λόγω οικονομικών προβλημάτων, και φλέγονται από την επιθυμία να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Άρα τα Σκόπια πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και όχι η Ελλάδα.
  5. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992 λήφθηκε η απόφαση ότι δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιεί το κράτος αυτό την ονομασία «Μακεδονία» ή και παράγωγά της. Αλλαγή αυτής της εθνικής πολιτικής μπορεί να αποφασιστεί μόνο από αντίστοιχο όργανο, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. Πώς λοιπόν μιλούν πολλοί για σύνθετη ονομασία ως δήθεν «εθνική γραμμή» όταν το όνομα είναι «όχημα αλυτρωτισμού» όπως ελέχθη προ ετών από πολλούς αλλά και από τον Α. Παπανδρέου; Τέλος είναι απαράδεκτο να επικρατεί σήμερα η πολιτική του κομμουνιστή δικτάτορα Γιόσιπ Μπροζ Τίτο τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του.
  6. Αναφέρεται συχνά ότι θα τεθεί στη Βουλή από κόμματα θέμα κομματικής πειθαρχίας σε ψηφοφορία για το όνομα της γειτονικής χώρας. Δέχομαι, όταν για ένα μεγάλο εθνικό θέμα έχει γίνει προεκλογική δέσμευση για το ποια θα είναι η πολιτική ενός κόμματος, τότε τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Όταν όμως δεν έχει υπάρξει προεκλογική δέσμευση, τότε —όπως συμβαίνει τώρα με το Σκοπιανό θέμα— οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Επιπλέον για τέτοιο σοβαρό θέμα σωστό είναι να απαιτείται ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων.
  7. Αρκετοί βουλευτές που εκλέγονται στη Μακεδονία ήταν μέχρι τώρα πολύ διστακτικοί να μιλήσουν καθαρά ότι δεν δέχονται να χρησιμοποιηθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια. Τώρα είναι ακόμη καιρός να εκδηλώσουν δημόσια και με σαφήνεια την αντίδρασή τους στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στο κράτος των Σκοπίων. Υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστεί ένα νέο πολιτικό κόμμα με σαφείς εθνικές θέσεις και τότε δεν γνωρίζω ποιοι υποψήφιοι βουλευτές από τα κόμματα που παραχωρούν το όνομα της Μακεδονίας μας θα μπορέσουν να εκλεγούν στη Μακεδονία.
  8. H Bουλγαρία έχει στην επικράτειά της μια μικρή περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία, η χώρα όμως ονομάζεται Βουλγαρία. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη περιοχή που ονομάζεται περιφέρεια Μακεδονίας, αλλά η χώρα μας ονομάζεται Ελλάδα. Το κράτος των Σκοπίων έχει στη νότια περιοχή του μικρό μέρος που μπορεί να χαρακτηριστεί γεωγραφικά ως Μακεδονία, όμως, γιατί θέλει όλο το κράτος να ονομαστεί Μακεδονία;
  9. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ένα κράτος να παίρνει το όνομα και την ιστορία ενός άλλου λαού και μάλιστα γειτονικού. Γι’ αυτό οι πολιτικές επιλογές του κράτους των Σκοπίων —η ονομασία τους, η δήθεν Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και ο αχαλίνωτος αλυτρωτισμός— αποτελούν σαφώς εχθρικές πράξεις και επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδος. Κανονικά η χρήση του ονόματος του κράτους αυτού σαν Μακεδονία μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να είναι Casus belli.
  10. Ο κ. Νίμιτς δηλώνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα 26 χρόνια που οι βόρειοι γείτονές μας ως κράτος αυτοαποκαλούνται σαν «Μακεδόνες» και «Μακεδονία», αλλά δεν λαμβάνει υπόψη του τα 3.000 χρόνια ελληνικής Ιστορίας και την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας με τους βαλκανικούς πολέμους εδώ και 106 χρόνια. Τέλος ο κ. Νίμιτς πρέπει να σκεφτεί ότι η Βεργίνα, το Δίον, η Αμφίπολη η Πέλλα και τόσα άλλα αρχαιολογικά μακεδονικά μνημεία βρίσκονται στη Μακεδονία μας και όχι στα Σκόπια.

  Με τιμή
  Δημ. Καραμήτσος
  Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
  Συγγραφέας

 8. Κύριε Καραμήτσο,

  αν περιμένουμε απ’ αυτή τη μουχρίτσα, τον Νίμιτς, να σκεφθεί την ιστορία της Μακεδονίας, σωθήκαμε. “Μακεδονία” τους ανεβάζει, “Μακεδονία” τους κατεβάζει. Ο άνθρωπος εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Εδώ η Τουρκία κάνει κόσκινο τα σύνορα σε Αιγαίο και Κύπρο κι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτιέρες (τ’αφεντικό υποτίθεται του Νίμιτς), περί άλλλα τυρβάζει, ο δε ξινίλας αμερικανός πρέσβης λέει “βρείτε τα”. Περιμένετε από τέτοια θρασίμια να σεβαστούν την ιστορία ή το διεθνές δίκαιο;

  Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αντί να βγαίνει θαρρετά να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια κάθεται και χαριεντίζεται μαζί τους, κείνος δε ο ανεκδιήγητος Αναστασιάδης, οι Τούρκοι τον έχουν σα χρυσόψαρο στηη γυάλα, κι αυτός ονειρεύεται ακόμη “λύση” μαζίι τους!
  Με τέτοιους ηγέτες τι να περιμένεις, δεν φταίει ο ξερός και ο ξινός, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν.

 9. Νά προσθέσω ὅτι οἱ κ.κ. Νίμιτζ καὶ Γκουτιέρρες ἔχουν καὶ ἕναν ἀκόμη ἐγκυρότατο λόγο νὰ περιφρονοῦν τοὺς Ἕλληνες : τὸν ἀκράτητο κομματισμὸ τῶν Ἑλλήνων, οἱ ὸποῖοι, καὶ ὅταν ἀκόμη γράφουν γιὰ τὸ ἱερὰ καὶ τὸ ὅσια, δὲν μποροῦν νὰ μήν ρίξουν τὴν κομματικὴ μπηχτή τους.
  Βγάζουμε μόνοι μας τὰ μάτια μας καί, μετά, μᾶς φταῖνε οἱ ἄλλοι, ἡ κυβέρνηση, ὁ ΟΗΕ, οἱ ἐξωγήϊνοι, οἱ ψεκασμοί …

 10. Ποιούς εννοείς ανόσιε Γεώργιε; Είναι ο κόσμος που σου φταίει πρώτα, ή το πολιτικό προσωπικό που έχει καταντήσει την πολιτική ξεφτίλα και τη χώρα κομμάτια;
  Και βέβαια οι μαριονέτες του ΟΗΕ, οι Γερμανοί κι αυτός ο Γιούνκερ με τα σάπια δόντια και το γλοιώδες ύφος, είναι λέρες. Μακεδόνες θα ανεβοκατεβάζουν τους Σκοπιανούς ότι προσδιορισμός κι αν υπάρχει μπροστά. Ο δε Τσίπρας, βάζει τώρα μπροστά ως χρήσιμο ηλίθιο, το ραμολιμέντο τον Κουβέλη, να βγεί στα διεθνή φόρα και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ένταξή της γείτονος παραχωρώντας το όνομα και παίρνοντας αγάλματα, ενώ ο προϊστάμενός του θα το παίζει Μακεδονομάχος! Μόνο που τα αγάλματα κι αυτό το Σύνταγμα αν οι Σκοπιανοί υποτεθεί ότι υποχωρούν, ξαναστήνονται, το όνομα όμως μένει για πάντα.

 11. Μία μικρή παρατηρηση μόνο στα πολύ σωστά που αναφέρουν σχεδόν ολοι οι σχολιαστές. Δεν εχουμε κανένα λογο να χρησιμοποιουμε τη λεξη αλυτρωτισμος. Αλυτρωτισμος σημαινει οτι θελω να λυτρωσω κάτι που μου ανήκει. Σε αυτούς τιποτα δεν ανήκει. Πρόκειται περί κοινών κλεφτών και απατεώνων σε μία πρωτοφανή παγκοσμίως υπόθεση υφαρπαγής ιστορίας και πολιτισμού με σκοπό την ταυτόχρονη δημιουργία τεχνητού και ψεύτικου έθνους. Δεν ειναι αλυτρωτισμος αλλα ψυχοπαθεια, φαντασίωση και παραλογισμός. Κακώς χρησιμοποιούμε αυτη τη λεξη. Ειναι σαν να παραδεχομαστε οτι έχουμε όντως κάτι δικό τους.

 12. Τὸ «πολιτικὸ προσωπικό» δὲν πέφτει ἀπὸ τὸν οὐρανό. Ὁ «κόσμος» τὸ ἐκλέγει. Συνεπῶς, δεν μπορεῖ νὰ φταίῃ ἄλλος πρῶτα, παρὰ μόνον ὁ κόσμος.

 13. Μέγα λάθος και ανοησία να το υποστηρίζει κάποιος! Ο κόσμος ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια περίπου, με βάση ένα καλπονοθευτικό σύστημα, που δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο σε αριθμό ψήψων αλλά μειοψηφών στο κοινωνικό σώμα κόμμα, να σχηματίζει δια του αρχηγού του κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια ελέω αυτής της νόθας πλειοψηφίας, κυβερνά απολυταρχικά μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναστηθούν κάλπες κι αυτό το κουκλοθέτρο ονομάζεται “δικαίωμα του εκλέγειν” και το πολίτευμα “δημοκρατία”!
  Γεώργιεεε! δεν πας στη γωνία να δεις αν έρχομαι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *