Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κώστας Πικραμένος

Η Χρυσή Αυγή έχει ιδεολογική βάση;

Κώστας Πικραμένος

Η Χρυσή Αυγή έχει ιδεολογική βάση; Πρόκειται για τους εκπροσώπους του Εθνικοσοσιαλισμού (Ναζισμού) εν Ελλάδι; Υπάρχουν συνιστώσες εντός της Χρυσής Αυγής; Οι Χρυσαυγίτες είναι Ναζιστές, Βασιλόφρονες, Χουντικοί, Μεταξικοί, Παγανιστές/Δωδεκαθεϊστές, Βυζαντινομάχοι, Ορθόδοξοι, Παλαιοημερολογίτες; Και κατά πόσο μπορεί κάποιος να είναι Ναζιστής και Ορθόδοξος ταυτόχρονα; Παγανιστής και Χουντικός παράλληλα;

Στο βιβλίο μου «Χρυσή – Αυγή : Το τέλος της Μεταπολίτευσης» (http://ekdotika.blogspot.com) καταδεικνύεται η ιδεολογική σύγχυση που χαρακτηρίζει τη φρασεολογία της Χρυσής Αυγής από το 1980 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα διακρίνουμε 3 φάσεις :

1η Φάση : Πρόκειται για την περίοδο 1980 – 1990 όπου ο «καθαρός» Εθνικοσοσιαλισμός/Παγανισμός αποτελούσε τη βάση των ιδεολογικών αρχών της οργάνωσης. Ο Ιουδαιοχριστιανισμός εθεωρείτο εκφραστής του φιλελευθερισμού σε αντίθεση με το Παγανισμό που εξέφραζε τον Εθνικοσοσιαλισμό.

2η Φάση : Πρόκειται για την περίοδο 1990 – 2000 όπου το Μακεδονικό (1992-93), τα Ίμια (1996) και η Υπόθεση Οτσαλάν (1999) κινητοποιούν την κοινή γνώμη και κατ΄επέκταση τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της Χρυσής Αυγής. Ο Παγανισμός δίνει τη θέση του στην Ελληνική Ορθοδοξία και ο Εθνικοσοσιαλισμός στην Εθνικοφροσύνη.

3η Φάση : Πρόκειται για την περίοδο 2000 – 2012 όπου παρατηρούνται «εσωτερικές ανακατατάξεις» λόγω της υπόθεσης Περίανδρου και της αποχώρησης της ομάδας Κουσουμβρή και Γκέκα. Η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα λαμβάνουν κυρίαρχη θέση στη θεματολογία της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή « νέο αίμα» έρχεται στη Χ Α το οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο για θέματα της καθημερινότητας παρά για την προπαγάνδα του Γκέμπελς και …τη Σιωνιστική απειλή.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζει σήμερα την πρόκληση της μετάλλαξης σε ένα εθνικιστικό κόμμα της λαϊκίστικης Δεξιάς με φολκλορ χαρακτηριστικά (βλέπε συγκέντρωση στο θέατρο « ΧΥΤΗΡΙΟ » ). Ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος) γράφει σχετικά : Σ’ εποχή καθολικής απαξιώσεως του κοινοβουλευτισμού οι πολιτικάντες της συμφοράς στην Χ.Α. – κάποιες αναλφάβητες καρικατούρες – επιδιώκουν παντοιοτρόπως να καταξιωθούν ως βουλευτές. Θαρρείς και η τραγική εμπρός μας εικόνα θα αλλάξη, εάν κάποιοι ακόμη καρπαζοεισπράκτορες ρουφιάνοι της ακροδεξιάς ενώσουν τα οπίσθιά τους μ΄ εκείνα των υπολοίπων στα έδρανα της Βουλής, όπου συνετελέσθησαν οι μεγαλύτερες εθνικές υποχωρήσεις στη νεωτέρα ελληνική ιστορία.

Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Χρυσή Αυγή – Το τέλος της Μεταπολίτευσης »(http://ekdotika.blogspot.com)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.