Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Νικηφόρος Φωκάς

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού (ή δικαίωμα στο όνειρο)

Νικηφόρος Φωκάς

 Βλέπω τους μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής μας σκηνής (γιατί θέατρο έχει πια καταντήσει η πολιτική) και μελαγχολώ.

Αδυνατούν να κατανοήσουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή με ψέματα και απειλές δεν θα κινητοποιήσουν τον λαό, και αν αυτό δεν το καταφέρουν, η Χώρα δεν έχει καμία ελπίδα.

Αγνοούν αυτό που λέει ο θυμόσοφος Λαός. «Αν φιλοτιμήσεις τον Λαό θα σε πάρει στην πλάτη του και θα σε ανεβάσει στο βουνό. -Γιατί τού πατάς τον κάλο;!»

 Για αυτό κι εγώ ονειρεύομαι ότι θα φανεί ένας κυβερνήτης που θα πει την αλήθεια, θα απευθύνει περίπου το ακόλουθο διάγγελμα στον Λαό και θα ηγηθεί των θυσιών για να υπερασπίσει την Χώρα από τον θανάσιμο κίνδυνο που την απειλεί.

 «Ελληνίδες, Έλληνες,

 Εδώ και αρκετά χρόνια, η Χώρα μας δέχεται μία άνευ προηγουμένου απρόκλητη  και άνανδρη επίθεση στα πλαίσια ενός ακήρυκτου ανορθόδοξου πολέμου.

Το 2004, η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Πρωθυπουργού και μελών της Κυβέρνησης, αλλά και με υποβολιμαία δημοσιεύματα στο ξένο τύπο που κόστισαν στον Ελληνικό Λαό δεκάδες δισεκατομμυρίων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιουμένη, η τότε Κυβέρνηση αποσιώπησε τα στοιχεία που ενοχοποιούσαν συγκεκριμένη υπερδύναμη. Η Κυβέρνηση που την διαδέχτηκε ανέσυρε τον φάκελο από το αρχείο, απέδειξε αυτό που ήταν ήδη γνωστό και μετά … το ξέχασε!

Το 2007, κάηκε η Πελοπόννησος. Σειρά μαρτύρων κατέθεσε ότι άκουσαν εκρήξεις σε απρόσιτες περιοχές, και «υπεύθυνοι» της υπερδύναμης είδαν με τους δορυφόρους την αρχή της πυρκαγιάς, αλλά δεν την ανέφεραν στις Ελληνικές Αρχές.

Το 2008, κάηκε η Αθήνα και ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι αυτοί οι “αναρχικοί” που ήσαν πίσω από τους εμπρηστές (η σχέση κάποιων “αναρχικών” κύκλων και μυστικών υπηρεσιών είναι κοινώς γνωστή) ήθελαν αίμα που περιορίστηκε με την απρόκλητη δολοφονία ενός νεαρού παιδιού.

Όμως, η επίθεση στην Χώρα μας συνεχίστηκε. Ήδη η δικαιοσύνη αποφάσισε να συσχετίσει τις δικογραφίες για το κάψιμο της Αθήνας το 2008, την απόπειρα δολοφονίας του τ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και την αποσταθεροποίηση της Χώρας με το σχέδιο «Πυθία» που «προέβλεψε» με μεγάλη ακρίβεια αυτά που κατόπιν συνέβησαν. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν αυτές τις υποθέσεις.  Για την πολιτική κρίση αρκούν επαρκείς ενδείξεις. Δεν απαιτούνται  πλήρεις αποδείξεις όπως για την δικαστική κρίση. Ο πολιτικός δεν μπορεί να αναλώνεται σε συνομωσιολογίες ψάχνοντας για αναπόδεικτες προθέσεις, αλλά ούτε και να αγνοεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δηλαδή την αποσταθεροποίηση της Χώρας και του Ευρώ, την αύξηση των εξωτερικών απειλών κατά της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας, τον κίνδυνο ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου και την αναγκαστική εξώθηση της Χώρας σε συμμαχίες που θα την αναμείξουν, αργά η γρήγορα, σε πολεμικές περιπέτειες.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο. Τα γνωστά και χρονίζοντα προβλήματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, για τα οποία εμείς είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι, πρώτα η ηγεσία και μετά οι πολίτες, ο καθένας ανάλογα με την θέση του, δεν οδηγούσαν απαραίτητα σε ένα μνημόνιο καταστρεπτικό χωρίς καν η τότε Κυβέρνηση, κατά ομολογία μελών της, να το διαπραγματευθεί ή να το διαβάσει.

Οι βασικές αρχές του δικαίου που διέπουν την πτώχευση κρατών παραβιάστηκαν βάναυσα. Το μνημόνιο παραβιάζει την αρχή της εθνικής κυριαρχίας, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση με μείωση του χρέους σε βαθμό που αυτό να γίνεται βιώσιμο και μεταχειρίζεται προνομιακά ανασφαλίστους, ομολογιούχους δανειστές, καταδολιεύοντας άλλους δανειστές. Με την μνημονιακή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, η Ευρώπη γυρίζει στον μεσαίωνα. Αλλά και οι αριθμοί του μνημονίου δεν βγαίνουν. Το μνημόνιο στο βαθμό που συνιστά κυρίως λιτότητα είναι λάθος, πράγμα που πολλοί είχαν έγκαιρα προβλέψει χωρίς να εισακουσθούν (ανάμεσα σε αυτούς, κατά δήλωση του, και ο τότε εκπρόσωπος της Χώρας στο ΔΝΤ). 

Και βέβαια, πρέπει να μη ξοδεύουμε παραπάνω από όσα βγάζουμε. Και βέβαια πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί. Και βέβαια πρέπει να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όπως οι εταίροι μας στην ΕΕ, δηλαδή με εύλογο τίμημα, και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας. Αλλά αν χτυπάμε συνεχώς την κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις, αν βάζουμε νέους υπερβολικούς φόρους σε αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν και πάμε να ξεπουλήσουμε την δημόσια περιουσία, και λιγότερα θα εισπράξουμε και θα καταδικασθούμε να ζούμε σε ένα τέλμα στον αιώνα τον άπαντα. Το αποτέλεσμα του μνημονίου είναι μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που οδηγεί στην κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Αυτό είναι έγκλημα.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια εκδηλώθηκε μια προσπάθεια να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή ομοιογένεια της Χώρας μας και να πληγούν τα στοιχεία που συγκροτούν την εθνική μας ταυτότητα, γλώσσα, ιστορία, θρησκεία.

Ήδη, νοιώθουμε ανασφαλείς στις πόλεις και στα χωριά μας, ακόμη και μέσα στα σπίτια μας. Έχουμε χάσει την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία μας, και κινδυνεύουμε να χάσουμε τον μεγάλο εθνικό μας πλούτο.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Εν όψει αυτού του ακήρυκτου ανορθόδοξου πολέμου που η Πατρίδα μας δέχεται από άνανδρους εχθρούς, κηρύσσω την Χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύσσω επιστράτευση και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις από την Χρυσή Αυγή μέχρι το ΚΚΕ να συνεργαστούν σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο να αμυνθούμε του πατρίου εδάφους και να προκηρύξουμε εκλογές με απλή αναλογική για συντακτική Βουλή σε εύθετο χρόνο.

Η κύρια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση βαρύνει κυρίως την ηγεσία που έδωσε το κακό παράδειγμα στους πολίτες. Για αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο η ηγεσία πρώτη να δώσει το παράδειγμα των θυσιών.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, αποφασίζω άμεσα με απλό νόμο που θα ψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής την μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Δηλώνω δε ότι προτίθεμαι να επιδιώξω την μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 120 με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε ο αριθμός των βουλευτών ανά κάτοικο στην Χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον ίδιο λόγο, αποφασίζω με νόμο την μείωση του αριθμού των μελών της Κυβέρνησης στους 16 και δηλώνω ότι προτίθεμαι να εντάξω το όριο αυτό στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. Καθήκοντα υφυπουργών και γενικών γραμματέων ανατίθενται άμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Έτσι, τελειώνουμε  με τον πολιτικαντισμό με τις στρατιές παρατρεχάμενων που βρήκαν ένα τρόπο να ζουν ζωή χαρισάμενη χωρίς πραγματικά να δουλεύουν ποτέ στην ζωή τους, ενώ μεταχειρίζονται το κόμμα και το κράτος σαν τσιφλίκι τους.

Υιοθετούμε άμεσα την απλή αναλογική ώστε η Βουλή να εκφράζει την λαϊκή θέληση. Μια τέτοια Βουλή και μόνο μπορεί να βγάλει ισχυρή Κυβέρνηση. Οι «ισχυρές» μονοκομματικές κυβερνήσεις των εκλογικών νόμων που αλλοίωναν την λαϊκή θέληση και έφεραν την Χώρα στο χείλος του γκρεμού αποτελούν πλέον παρελθόν.

Επίσης, καταργούνται προνόμια βουλευτών και μελών της Κυβέρνησης που δεν είναι απαραίτητα για την άσκηση του λειτουργήματος τους η δεν αρμόζουν σε μια Χώρα σαν την δική μας, τουλάχιστον κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Για να αποκτήσει και πάλι η Χώρα ρυθμιστή του πολιτεύματος, στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση προτίθεμαι να προτείνω την επαναφορά των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την δημοκρατική νομιμοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, θα προτείνω παράλληλα την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Λαό.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Η Ελλάς γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε πολεμώντας. Υπό τις παρούσες περιστάσεις, η θα υποταχθούμε αμαχητί η θα ετοιμασθούμε να πολεμήσουμε, Το πρώτο δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή κανενός Έλληνα. Θα ετοιμασθούμε να πολεμήσουμε, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε την ειρήνη με  ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Πλανάται δε πλάνη οικτρά όποιος ξερόλας νομίζει ότι άλλοι θα μας υπερασπιστούν με ένα νέο Ναβαρίνο, αν εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε.

Για αυτό το λόγο, αναμορφώνεται και η στρατιωτική θητεία. Η διάρκεια της αυξάνεται στα τρία χρόνιαη όσα χρόνια χρειάζονται για να είναι οι στρατιωτικές μονάδες επαρκώς επανδρωμένες. Υπέρτατος νόμος η άμυνα της Πατρίδος. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να είναι ο νέος στον στρατό παρά να μένει άνεργος. Θα εξετασθεί και εναλλακτική θητεία για τις γυναίκες. Χώρες σαν την δική μας χρειάζονται ένα λαϊκό στρατό για να επιβιώσουν. Οι έφεδροι θα επιστρέφουν κάθε χρόνο για μετεκπαίδευση διάρκειας ενός μηνός, κατά το Ελβετικό πρότυπο που συνάδει με την ιστορική μας κοινοτική και κοινοβιακή παράδοση. Θα δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο ηθικό, εκπαίδευση και εξοπλισμός. Θα θέσουμε τέρμα σε ό,τι θίγει το ηθικό του Λαού, την επίθεση κατά της γλώσσας, της ιστορίας , της θρησκείας του. Ο στρατιώτης θα έχει εκπαίδευση καταδρομέα, στα χερσαία και ναυτικά σύνορα της Χώρας. Εκεί θα αποκτήσει συναίσθηση ότι ανήκει στην Πατρίδα και ότι η Πατρίδα τού ανήκει, ότι χωρίς συνεργασία και αλληλεγγύη με τους οι συμπολίτες/συστρατιώτες του δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά και εκεί θα αποκτήσει τις δεξιότητες για να επιβιώσει. Και ο εξοπλισμός θα είναι ανάλογος των σημερινών προκλήσεων.

Που θα βρεθούν τα χρήματα; Σας διαβεβαιώνω ότι, αν παρουσιάσουμε την κατάσταση ως έχει και αποδεχτούμε όλοι να κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες, ο απόδημος Ελληνισμός και οι φίλοι μας ανά τον κόσμο δεν θα μας αφήσουν αβοήθητους. Εμείς θα βάλουμε τον ιδρώτα και το αίμα. Αυτοί θα βάλουν μόνο τα λεφτά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους σημερινούς πολιτικούς μας με το αλαζονικό ύφος, τα ακριβά κουστούμια και τα ρόλεξ που προκαλούν οίκτο και θυμηδία όταν προσεγγίζουν τους απόδημους.

Αλλά και με την κοινωνική αλληλεγγύη του πολίτη/οπλίτη θα βγούμε από την σημερινή κρίση. Δεν θα μειωθούν άλλο χαμηλοί μισθοί και χαμηλές συντάξεις. Δεν θα αυξηθεί άλλο η φορολογία στα χαμηλά εισοδήματα. Δεν θα επιβληθεί φόρος στη μικρή ιδιοκτησία, στην ιδιοκτησία στο βαθμό που ανήκει στον ενυπόθηκο δανειστή, η στην ιδιοκτησία που ο δικαιούχος της αποδεδειγμένα δεν έχει το εισόδημα για να πληρώσει φόρους. Αυτά θα γίνουν όχι μόνο για να ελαφρυνθούν οι χαμηλοεισοδηματίες, αλλά και για να τονωθεί η κατανάλωση και να αρχίσει να κινείται η οικονομία, πράγμα απαραίτητο για να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους και να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η φορολόγηση θα γίνει δικαιότερη και οι φόροι θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την ασφάλεια, τις υποδομές της Χώρας. Έτσι, πληρώνουν φόρους άλλοι λαοί. Έτσι και μόνο έτσι θα πληρώσουν φόρους και οι Έλληνες, όχι με τις απειλές και τις εξυπνάδες.

Καλώ τους έχοντες και κατέχοντες να είναι έτοιμοι να φέρουν βάρη ανάλογα με τα εισοδήματα τους και να δείξουν αλληλεγγύη στον χειμαζόμενο Λαό. Αν γονατίσει και άλλο η κοινωνία, από ποιον θα βγάλουν κέρδος; Ας γνωρίζουν πάντως όσοι δεν επιθυμούν απλά το κέρδος αλλά να βάλουν στο χέρι την κοινωνία. Δεν θα τους τήν παραδώσουμε αμαχητί.

Θα επιδιώξουμε άμεση αναδιάρθρωση του χρέους μας με βάση τις προαναφερθείσες αρχές, την εθνική κυριαρχία, την πραγματική μείωση του χρέους ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο και την ίση μεταχείριση των πιστωτών. Οι έντιμοι πιστωτές μας θα δεχθούν. Τους άλλους δεν μπορούμε να τούς πληρώσουμε.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Οι Έλληνες δεν μπορούμε να είμαστε εθνικιστές, αφού γινόμαστε Έλληνες με την οικουμενικής εμβελείας παιδεία μας, δεν γεννιόμαστε. Ούτε ως Ορθόδοξοι μπορούμε να είμαστε εθνικιστές, αφού ο εθνικισμός αποτελεί αίρεση. Είμαστε όμως πατριώτες και ανθρωπιστές.

Για τον λόγο αυτό, προτιθέμεθα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης αποτελεσματικά αλλα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα ενισχύσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κρίνουν άμεσα τις αιτήσεις για άσυλο. Οι νόμιμοι μετανάστες θα κατανεμηθούν μεταξύ ημών και των εταίρων μας στην ΕΕ. Οι παράνομοι, πάλι με βοήθεια των εταίρων, θα προωθηθούν στην πατρίδα τους. Και να θέλαμε, δεν μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση.

Άμεσα και ενόψει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της αδυναμίας των δυνάμεων ασφάλειας να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών. Η νομοθεσία αυστηροποιείται και η δικαιοσύνη ενισχύεται για να αντιμετωπίσει αυτή την σύγχρονη λαίλαπα της κοινωνίας μας.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Των μέτρων αυτών για την στρατιωτική θητεία και απ’ όλες τις άλλες θυσίες δεν εξαιρείται ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε τα μέλη της Κυβέρνησης, της Βουλής, ή της εν γένει της ηγεσίας της Χώρας.

Προτίθεμαι, να γίνω ο Πρωθυπουργός που θα ηγηθεί των προσπαθειών του Λαού στις πόλεις, στα χωριά, στις βουνοκορφές και στα νησιά μας.

Δεν με ενδιαφέρει η καριέρα μου, η ευτυχία μου η και η ζωή μου. Με ενδιαφέρει το καλό της Πατρίδας.

Προτίθεμαι να βαδίσω αυτή την ανηφόρα πλάι σας, να χύσω τον ιδρώτα και το αίμα μου ακόμη για αυτήν την ταλαίπωρη Πατρίδα, όπως ο τελευταίος Έλληνας.

Αυτοί που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Κώστα Καραμανλή ξέρουν που θα με βρουν. Τους περιμένω. Έχω εξομολογηθεί και κοινωνήσει. Έχω ήσυχη την συνείδηση μου και είμαι έτοιμος. Ελπίζω να είναι και αυτοί.

Ζήτω η αθάνατη Ελλάς!»

3 comments

Dimitris 21 February 2013 at 19:14

Οι άνθρωποι που κυβερνάνε την Ελλάδα από το 19ο αιώνα (με λίγες εξαιρέσεις) ελάχιστη σχέση έχουν με τον πολιτισμό και την παράδοσή της. Έτσι δεν έχουν καμιά διάθεση να τα προστατέψουν, αντιθέτως τα βλέπουν σαν οπισθοδρομικά στοιχεία που πρέπει κάποτε να εξαφανιστούν γιατί απέχουν από το αγαπημένο τους πρότυπο, τη Δύση. Επιπλέον στηρίζονται στα δίκτυα πελατείας που έφτιαξαν με εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα (ιδίως μετά το 1980) και στην προστασία της Δύσης, που ανακατεύεται συνέχεια στις ελληνικές υποθέσεις και θέλει πάντα μια Ελλάδα πιόνι της. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν καμιά προσπάθεια ούτε για εθνική ανάταση (αφού αυτή προϋποθέτει αφύπνιση του ελληνικού πνεύματος, το οποίο απεχθάνονται) ούτε για οικονομική ανάπτυξη με αξιοκρατία (αφού θα χάλαγαν οι πελατειακές τους σχέσεις) και γεωπολιτική ενίσχυση (διότι θα ενοχλούνται σφοδρά τα αφεντικά τους στο εξωτερικό). Η παρακμή της Ελλάδας και η ανελευθερία της ελληνικής κοινωνίας τους είναι αναγκαία για να παραμένουν στην εξουσία.
Το λυπηρό είναι ότι το μέσο επίπεδο του ελληνικού λαού είναι πλέον συγκλονιστικά χαμηλό. Και ένας Καποδίστριας να ξαναεμφανιζόταν δε θα τον ψηφίζαμε.
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πολιτική και πολιτισμική εξέλιξη της Ελλάδας το 19ο και τον 20ό αιώνα μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία των Βακαλόπουλου, Γιανναρά και Κοντογιώργη. Κριτικές τους υπάρχουν εδώ:
http://argonautis.eu/neoelliniki_istoria.htm
http://argonautis.eu/orthodoxia_kai_dysi_sti_neoteri_ellada.htm
http://argonautis.eu/kommatokratia_kai_dynastiko_kratos.htm
Πάντως ο αρθρογράφος έχει δίκιο, μόνο με επίκληση όσου φιλότιμου έχει μείνει στη χώρα και παρουσίαση της αλήθειας θα μπορούσε να γίνει κάτι καλό.

Reply
Βασίλειος Λιάκος 21 February 2013 at 22:18

Τώρα πραγματικά δεν ξέρω πώς ν’ αρχίσω: Να πώ ωραίο για όνειρο; Να πώ όνειρο θερινής νυκτός; Να πώ και ‘γώ δεν ξέρω τι. Θα σταθώ στο τελευταίο που είναι πραγματικά “όλα τα λεφτά”: “Έχω ξομολογηθεί και κοινωνήσει”. Εχω την αίσθηση ότι μονάχα ο Καποδίστριας (και ίσως και ο Πλαστήρας)θα το έλεγαν εν πίστει αυτό!Δυστυχώς, οι άρχοντές μας όχι μόνον άθεοι είναι αλλά και εν τοις πράγμασι Χριστομάχοι!Δεν έχω ψευδαισθήσεις,και στις επόμενες εκλογές (όποτε γίνουν) ο λαός θα ψηφίση κατά την καρδίαν αυτού…Προσωπικώς,όμως, έχω την συνείδησή μου ήσυχη γιατί υποστηρίζω την πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια “ΚΟΙΝΩΝΙΑ”!Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Reply
Σπύρος 23 February 2013 at 13:42

Εν πολλοίς συμφωνώ με τον αρθρογράφο. Σταχυολογώ μερικά καίρια στοιχεία απο την ανάλυση του. Η ανάγκη για αλήθεια και παράδειγμα θυσιών από την ηγεσία, η σημασία του σεβασμού προς τον λαό, η αναμόρφωση της παιδείας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης με βάση την κοινοτική και κοινοβιακή παράδοση του λαού μας, και η συνειδητοποίηση ότι ηγεσία σημαίνει σταυρός, όχι εξουσία και καλοπέραση. Εν γένει, συμφωνώ και με τους σχολιαστές. Είναι πολύ σημαντικές οι αναλύσεις στα αναφερόμενα βιβλία. Και βέβαια χρειαζόμαστε ένα νέο Καποδίστρια. Δεν θα το χαρακτήριζα όμως όνειρο θερινής νυκτός, θαύμα ίσως, αλλό από τα πολλά που έγιναν στην Ελληνική ιστορία, εκεί που κανείς δε το περίμενε. Και για την Ελλάδα υπάρχει Θεία Πρόνοια. Δεν μας ξέχασε ο Θεός. Αρκεί εμείς να μη Τον ξεχνάμε. Δεν κοιμάται ο Θεός. Αρκεί εμείς να μη κοιμόμαστε η μάλλον να αφυπνισθούμε!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.