Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Δημήτρης Μαυρίδης Διεθνή

Το πυρηνικό Ιράν .

Όλα δείχνουν ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο να γίνει, αργά ή γρήγορα, η δέκατη πυρηνική δύναμη. Ακόμη και αν χτυπηθούν τελικά οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η χώρα αυτή μοιάζει αποφασισμένη να επιμείνει και να επιτύχει τους στόχους της, έστω και με καθυστέρηση κάποιων ετών. Αυτό θα αποτελέσει μια διπλωματική ήττα για τις ΗΠΑ, καθώς και πλήγμα στο γόητρο τους.


 


Έτσι, η επόμενη πενταετία αμφότεροι κίνδυνοι συμβατικού και πυρηνικού πολέμου στη Μέση Ανατολή θα ενταθούν. Σήμερα δεν φαίνεται μόνο δύσκολη η ανάσχεση του Ιράν αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα είναι περισσότερο επιθετικό και αδιάλλακτο. Παράλληλα, μετά την είσοδο του Ιράν στην πυρηνική λέσχη, οι επαναστατικές ομάδες του αραβικού κόσμου και ο φανατικός ισλαμισμός θα ενισχυθούν.


 


Το Ιράν είναι μια ιδιόρρυθμη και πολύ ενδιαφέρουσα χώρα. Αντιδρά στην παγκόσμια πολιτισμική εξάπλωση των ΗΠΑ και είναι μια σύγχρονη θεοκρατία με επαναστατικά χαρακτηριστικά και επαναστατική πολιτική ιδεολογία, που παράλληλα επιδιώκει πρακτικές σκοπιμότητες. Ο ιδρυτής και θεωρητικός της Ισλαμικής  Δημοκρατίας αγιατολλάχ  Ruhollah Khomeini διατύπωσε μια ιδιόρρυθμη πολιτική θεωρία που αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως πεδίο αντιπαράθεσης καταπιεστών και καταπιεζομένων, ενώ θεωρεί το Ιράν ως τη χώρα που θα απαλλάξει τον κόσμο από την αδικία. Πρόκειται για αντιλήψεις που ξεκινούν από τη σιιτική ισλαμική κοσμοαντίληψη.


 


Οι Δυτικοί παρατηρητές θεωρούν το Ιράν ως την παράδοξη και ανεξήγητη επιβίωση μιας παρωχημένης θεοκρατίας που επιδιώκει φανατικά να εξαγάγει τη σιιτική επανάσταση στις γύρω χώρες.  Ωστόσο, το ίδιο το Ιράν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απειλούμενο, πολιορκημένο και ανασφαλές. Στο κάτω-κάτω είναι οι δυτικές δυνάμεις αυτές που υπέθαλψαν την ιρακινή (και σουννιτική) επίθεση κατά του Ιράν και οι ΗΠΑ αυτές που δεν δίστασαν να επέμβουν δυναμικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Έτσι, ο πυρηνικός εξοπλισμός του Ιράν θεωρήθηκε ως απαραίτητο αμυντικό συμπλήρωμα κατά τις προεδρίες του Rafsanjani και του Muhammead Khatami, ενώ σήμερα o πρόεδρος Ahmadinejad και η επαναστατική Φρουρά δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν την κυριαρχία του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, παρά την παρουσία του 5ου αμερικανικού στόλου, ο οποίος ελλιμενίζεται στο Μπαχρέιν και παρά την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στις βάσεις τους στο Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και παρά την παρουσία πανίσχυρης μοίρας αεροπλανοφόρων στον Ινδικό Ωκεανό . Το Ιράν δεν επιδιώκει την εισβολή σε γειτονικά εδάφη, φιλοδοξεί όμως να καταστεί η καθοριστική δύναμη στην περιοχή και να εξασφαλίσει το θεοκρατικό καθεστώς του Κομ .


 


Ένα πυρηνικό Ιράν θα επιδιώξει να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου των γειτόνων του με σκοπό να τους αποδυναμώσει, αλλά και θα επιδιώξει να αποθαρρύνει τις ΗΠΑ από το να επεκτείνουν την παρουσία τους. Η ενδεχόμενη επέμβαση του ιρανικού καθεστώτος στην παγκόσμια ισορροπία των πετρελαίων είναι, λοιπόν, πολύ πιθανή και βέβαια πολύ επικίνδυνη. Επιπλέον, ένα πυρηνικό Ιράν θα αποκλείσει την πιθανότητα εισβολής και κατοχής των εδαφών του. Οπωσδήποτε οι διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες θα επιδιώξουν τη συνεργασία με το Ιράν, που όμως το ίδιο δεν θα διακινδυνεύσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Είναι βέβαιο ότι, μετά την πυρηνικοποίηση του Ιράν, το Ισραήλ θα βρίσκεται με μία αεροπορική πυρηνική δύναμη να ίπταται μονίμως για να μπορεί να χτυπήσει μέσα σε λίγα λεπτά και μάλιστα οι Ισραηλινοί θα έχουν το κίνητρο να χτυπήσουν πρώτοι. Επιπλέον, χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία θα αναγκασθούν, αργά ή γρήγορα, να γίνουν μέλη της πυρηνικής λέσχης. Γι’ αυτό τα οφέλη για το Ιράν από την πυρηνικοποίησή του φαίνονται μάλλον ισχνά, τόσο ώστε να είναι πιθανό να καταλήξει το Ιράν  σε αποτέλεσμα αντίθετο από αυτό που επιδιώκει.


 


Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια για κατάργηση των πυρηνικών όπλων θα παραπεμφθούν στο μακρινό μέλλον, ενώ οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να αναθεωρήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Είναι μάλιστα πιθανό ότι το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα πάρει νέα μορφή.  Αλλά και η πυρηνικοποίηση του Ιράν, όσο και αν οι ΗΠΑ θέλουν να την εμποδίσουν, εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τα γεωπολιτικά τους σχέδια, αφού δημιουργεί αξεπέραστες αντιθέσεις μεταξύ Αράβων και Ιράν και καθιστά την παρουσία και την επί διαιτησία των ΗΠΑ απαραίτητες.


 


Η πυρηνικοποίηση του Ιράν μπορεί ακόμη να επηρεάσει και τους ελληνικούς αμυντικούς σχεδιασμούς, αν η Ελλάδα βρεθεί στο βεληνεκές των περσικών βαλλιστικών συστημάτων και, ιδίως, αν η Τουρκία θεωρήσει το πυρηνικό Ιράν ως αφορμή για να γίνει και η ίδια πυρηνική δύναμη. Αλλά και η ελληνική γεωπολιτική σημασία θα αναβαθμισθεί, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος  θα δεχθούν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ προτάσεις συνεργασίας .

.

9 comments

jmakryn 15 July 2010 at 15:04

ηδη εχουμε δεχτει (το Ισραηλ λεει οτι εμεις προτειναμε ) στρατιωτικη συνεργασια. (μην ξεχναμε την αντιδραση της Κυπρου στην προσφατη αποστολη σρτην Γαζα . Μας συμφερει μια συμμαχια με το Ισραηλ . Δεν θα σερνομαστε απο το αρμα της Τουρκιας. Αν η Τουρκια συνεχισει να υποστηριζει τις μουσουλμανικες χωρες (η ειναι μια προβοκατσια της Αμερικης )
Η Αμερικη θα συνεχισει να ειναι υπερδυναμη για πολλα χρονια.

Reply
mauridhs 15 July 2010 at 16:52

Το θέμα που θίγει η προηγούμενη ανάρτηση είναι ταμπού και σπάνια συζητείται. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δημήτρης Μαυρίδης

Reply
nectos 16 July 2010 at 14:47

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά αν σκεφτούμε οτι το Ιράν συμμαχεί με αναθεωρητικές
χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Συρία.Επομένως κανείς δεν εγγυάται οτι η ιρανική αστική
τάξη θα χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και δεν θα τη
χρησιμοποιήσει και για επιβολή του πανισλαμισμού-παντουρκισμού στη Μέση Ανατολή σε βάρος
των Ασσυρίων,των Κούρδων και των Ρούμ Ορντοντόξ.
Η μόνη λύση για να αποτραπεί πιθανός κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι ο κατευνασμός
μέσω της προσχώρησης στο ισλαμικό λόμπι,αλλά να συμμαχήσει με τους Αγγλοαμερικάνους ώστε
να αποτρέψει στον ΟΗΕ τη διάδοση της πυρηνικής τεχνογνωσίας μέσω Ιράν στην Τουρκία.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
jmakryn 16 July 2010 at 18:56

Δυστυχώς για μας η Τουρκία άρχισε την κατασκευή Πυρηνικού σταθμού με την συνεργασία των Ρώσων. Ε κει που το παίζαμε αδέλφια με τον Πουτιν μας πούλησε (θυμάστε το ελικοπτεροφορο ) . Πρέπει να αφήσουμε τις ηλιθιότητες περί κακών Αμερικάνων και να συμμαχήσουμε πάραυτα με το Ισραηλινό κράτος. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός γι αυτό μεταβαίνει αύριο στο Ισραήλ.
Επίσης να αφήσουμε κάποιες ανόητες δοξασίες οτι κάθε ορθόδοξος είναι και αδελφός μας (σύμμαχος μας )

Reply
mauridhs 16 July 2010 at 20:20

Ας είμαστε προσεκτικοί,μια συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας έχει πολλούς κινδύνους.

Εδώ γίνεται το συνηθισμένο σφάλμα να κάνουμε τις μύχιες επιθυμίες μας πιθανότητες και πραγματικότητες. Οι υποθέσεις που γίνονται για κάθετη ρήξη της τουρκικής πολιτικής με τις ΗΠΑ και τη Δύση είναι μάλλον παρακινδυνευμένες. Η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει την προνομιακή σχέση της με την Δύση προς χάριν ενός αμφίβολου ηγεμονικού ρόλου στον αραβικό κόσμο. Οι σχεδιασμοί του Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν όρια. Το δυτικόστροφο μοντέλο που εμπορεύεται η Τουρκία απεδείχθη εξαιρετικά αποδοτικό και αποδίδει κέρδη από το 1922. Ούτε η Τουρκία θα αποβάλει την κεμαλική παράδοση για να συμπαραταχθεί με το ασταθές Ιράν. Τέλος, η Τουρκία δύσκολα θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης στην οποία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα αναγκασθούν να βασισθούν στην Ελλάδα. Όπως και να το κάνουμε, είναι βέβαια πολύ νωρίς για να καταλάβουμε τί συμβαίνει ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη τη στάση των ΗΠΑ στο πρόβλημα που ξαφνικά ανέκυψε. Οπωσδήποτε πρέπει να μελετήσουμε το μέχρι σήμερα ταμπού θέμα των σχέσεών μας με το Ισραήλ. Επί πλέον, καλό θα είναι να μελετήσουμε αν το Ισραήλ επιθυμεί μια ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και συνεργασία και τί γνώμη έχουν οι ΗΠΑ επ’ αυτού.

Δημήτρης Μαυρίδης

Reply
mauridhs 16 July 2010 at 20:35

Κύριε Κατσιλιώτη , η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά των Ρωμηών Ορθοδόξων και κατά των Ασσυρίων γιατί απλώς τους έχει εξολοθρεύσει. Δεν χρειάζεται άλλωστε πυρηνικά όπλα κατά των Κούρδων, αφού διαθέτει αφθονία συμβατικών όπλων που αρκούν και για την εξόντωση των Κούρδων. Αν η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα το κάνει για λόγους γοήτρου ή για να εκβιάζει εμάς.

Δημήτρης Μαυρίδης

Reply
jmakryn 17 July 2010 at 13:43

γιατι εμεις δεν εχουμε πυρηνικα ; απλα δεν συμφερει κανεναν ο πολεμος να γινει με πυρηνικα. τους συμφερει με συμβατικα γιατι εχουν ποσοτητα πιο μεγαλη.

Reply
imago 17 July 2010 at 14:33

Εγώ συμφωνώ με τον κ. Μαυρίδη.
Εάν οι τούρκοι ήθελαν να μας εξολοθρεύσουνε πλήρως, θα το είχανε κάμει στο παρελθόν. Αυτός ο απολίτιστος λαός, χρειάζεται εκ των πραγμάτων άλλους λαούς τους οποίους να ελέγχει και ποδηγετεί, στην καλύτερη περίπτωση να δουλεύουνε για αυτόν.

Reply
Galia 31 July 2010 at 13:24

Αν παρουμε σαν δεδομενο οτι η κοινη γνωμη της λεγομενης “Δυσης” επιβαλεται αποκλειστικα απ τους εβραιους (με γνωμονα παντα τα συμφεροντα τους) τοτε η αναλυση το κ. Μαυριδη ειναι μαλλον ελλειπης.
Πχ. Ποτε οι Ιρανοι δεν παρεδεχθησαν οτι προωθουν το πυρηνικο τους προγραμμα για ατομικα οπλα, και ο οργανισμος μη διαδωσης ατομικων (που το Ιραν ειναι μελος εν αντιθεσει με τους κλεφτες των ατομικων, ισραηλινους) συμφωνει.
Αυτη ηταν και ειναι η “επιμονη” των εβραιων.
Η γνωμη μου ειναι οτι για την επιτευξη μιας διεθνους και διαρκους ειρηνης, μαλλον η Ανθρωπωτητα πρεπει να διαλυση το ισραηλ και να αφοπλιση τον καθε εβραιο απ’ την οικονομικη και πολιτικη δυναμη που εχει σημερα, στελνοντας τον πισω απο κει που ηρθε.
Διοτι αυτοι, οι εβραιοι, ειναι εκεινοι που ποτιζουν την “ριζα του κακου”.
Ολα τ’ αλλα ειναι απλως λογια….

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.