Tuesday 29 April 2025
Αντίβαρο
Ομιλίες/Συνεντεύξεις Παιδεία

Ομιλία Β. Καραποστόλη: “Το πρόβλημα της δημιουργικότητας στον καιρό μας” (Αθήνα – 3/4/25)

Ο χώρος πολιτικής και πολιτισμού “Ρήγας Βελεστινλής” σας προσκαλεί την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 στις 19.00 σε ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλη Καραποστόλη με θέμα:

“Το πρόβλημα της δημιουργικότητας στον καιρό μας”

Η ομιλία γίνεται με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του κου Καραποστόλη, Όταν η γνώση είναι ζωή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube

Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις μελέτες και τα δοκίμιά του για τα ήθη στον σύγχρονο κόσμο, δημοσιεύονται από το 1995 και λογοτεχνικά έργα του. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Χορεύοντας μόνη της (2004), Το χάρισμα (2008), Διχασμός και εξιλέωση (2010), Η εποχή της όρεξης (2012), Η ζωή σαν τιμολόγιο (2014), Το θάρρος που κοιμάται (2016), Μούσες εναντίον Σειρήνων (2018), O παλμός του κόσμου (2022) και Όταν η γνώση είναι ζωή (2024).

Τα κείμενα που απαρτίζουν τον τόμο αυτό, κείμενα για την παιδεία, την οικογένεια και τους νέους, ξεκινούν όλα από την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που κατά βάθος δυστυχεί όταν οι καταστάσεις τον σέρνουν πίσω τους. Αντίθετα, αυτό που θα τον ύψωνε στα μάτια του και θα του έδινε μια αίσθηση πληρότητας είναι το να επιχειρούσε ο ίδιος να χαράζει την πορεία του – ανεξάρτητα από το πόσο θα το κατόρθωνε. Είναι ζήτημα τιμής –υπαρξιακής πιο πολύ παρά ηθικής– να έχει κανείς το κουράγιο και τη θέληση να σχεδιάζει τη ζωή του και να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις. Για να αποφασίζει, όμως, πρέπει να γνωρίζει. Εκεί είναι το αγκάθι.
Χωρίς περιστροφές, η εποχή μας διαμηνύει στον άνθρωπο πως δε χρειάζεται να αποφασίζει, ούτε, εξάλλου, θα ήταν ικανός να το πράξει. Συνεπώς, οι απαιτήσεις του για γνώση πρέπει να περικοπούν. Δεν είναι όμως κατάφωρος σαρκασμός από τη μια η σύγχρονη κοινωνία να παρέχει άπειρα τεμάχια γνώσεων και πληροφοριών και από την άλλη να ειδοποιεί τους παραλήπτες πως είναι μάταιο να ελπίζουν στη συναρμολόγηση των τεμαχίων;

ΑΡΔΗΝ

1 comment

Αναγνωστρια 2 April 2025 at 10:49

Δημιουργικοτητα;;; Τι ειναι αυτο;;; Με τοσο διωγμο που μας κανει το λεγομενο κρατος μας και σε καθε μας κινηση ειναι εναντιον μας, εχουμε σκληρυνει και μεις οι πολιτες στον αγωνα και στην αντιδραση εναντιον του. Ημασταν νιες και γερασαμε πλεον. Μονο οταν ημασταν παιδια μπορουσαμε να αναπτυξουμε τις κλισεις μας, τις δεξιοτητες μας και τα χαρισματα μας. Απο το 80 και μετα ισοπεδωθηκαμε και προσπαθουμε να στηλωθουμε ξανα στα ποδια μας απο ολες τις αποψεις… Ειμαστε ευνουχισμενες γενιες, αλλα δοξα τω Θεω, δεν θα τους περασει, υπαρχουν και ζουν αναμεσα μας ακομα πνευματικα τεκνα του ελληνισμου και του Χριστου και θα ανατρεψουμε παλι τα παντα…

Εσσεται ημαρ!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.