Tuesday 30 April 2024
Αντίβαρο
Εκδηλώσεις Παναγιώτης Κονδύλης

Συμπόσιο για τον Π. Κονδύλη / 9 & 10 Απριλίου 2016, Αθήνα

afisa-page-001

«Η σκέψη είναι από τη φύση της πολεμική»

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ (1943-1998)

 

«Δεν υπάρχουν ιδέες. Υπάρχουν μόνον ανθρώπινες υπάρξεις μέσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες δρουν και αντιδρούν με τον ειδοποιό τους εκάστοτε τρόπο· ένας απ’ αυτούς συνίσταται, σύμφωνα με την τρέχουσα ορολογία, στην παραγωγή ή υιοθέτηση ιδεών. Σε αμοιβαία επαφή δεν έρχονται ιδέες, παρά μόνο ανθρώπινες υπάρξεις, οι οποίες μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες είναι αναγκασμένες να ενεργούν στο όνομα ιδεών· οι συνδυασμοί ιδεών αποτελούν έργο ανθρωπίνων υπάρξεων, οι οποίες, όταν επιδίδονται σ’ αυτό το έργο, αφορμώνται από τη δική τους σχέση προς άλλες υπάρξεις· και, τέλος, οι ιδέες ούτε νικούν ούτε νικιούνται, παρά η νίκη ή η ήττα τους εκπροσωπεί συμβολικά την επικράτηση ή την καθυπόταξη ορισμένων ανθρώπινων υπάρξεων.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ισχύς και Απόφαση, 1984

 

ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ του κορυφαίου Έλληνα στοχαστή, και με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά της μελέτης του Συντηρητισμός: Ιστορικό περιεχόμενο και παρακμή (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015), η εξαμηνιαία επιθεώρηση λόγου και ιδεών Νέο Πλανόδιον σε συνεργασία με το ΙΝΣΠΟΛ – Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής* διοργανώνουν στην Αθήνα συμπόσιο αφιερωμένο στη σκέψη του. Μετέχουν πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, παλαιότεροι και νεώτεροι μελετητές οι οποίοι θα θίξουν ποικίλες πλευρές της: ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, ιστορικά αλλά και αμιγώς φιλοσοφικά. Ιδιαίτερο βάρος θα τεθεί σε θέματα που αφορούν την νεοελληνική ιστορία και την παρούσα κρίση.

(*Διευκρίνηση: το ΙΝΣΠΟΛ δεν έχει καμμία άμεση ή έμμεση σχέση με ομάδες, blogs και πρόσωπα που χρησιμοποιούν παρόμοιες ονομασίες.)

Το Συμπόσιο θα έχει διήμερη διάρκεια και θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59, στις 9 και 10 Απριλίου 2016.

 

Στις 9 Απριλίου, ημέρα Σάββατο, και ώρα 19.00, το Συμπόσιο θα ανοίξει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και θέμα:

 

2010-2016: Ευκαιρίες και χίμαιρες

 Η ελληνική διανόηση απέναντι στην Κρίση

 

Μετέχουν οι:

  • Ανδρέας Ανδριανόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος, πρώην υπουργός
  • Γιάννης Κιουρτσάκης, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος
  • Κώστας Μελάς, οικονομολόγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας
  • Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός

Συντονίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής του Νέου Πλανόδιου.

 

Στις 10 Απριλίου, σε τέσσερις πρωινές και απογευματινές συνεδρίες ακολουθούμενες από συζήτηση με τους παρισταμένους και το κοινό, θα εισηγηθούν οι:

 

Α’ συνεδρία: Φιλόσοφοι και ιδέες  (11.00 – 12.20)

Σωτήρης Γουνελάς, συγγραφέας, πρώην διευθυντής περιοδικού Σύναξη (“Ο Μαρξ, ο Κονδύλης και η Αρχαία Ελλάδα”)

Γιώργος Ξηροπαΐδης, αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (“Είναι-προς-θάνατον: Κονδύλης και Χάιντεγγερ. Μια κριτική θεώρηση“)

Πέτρος Πολυμένης, συγγραφέας, διδάκτωρ φιλοσοφίας (“Διαθλάσεις ηδονισμού“)

 

Β’ συνεδρία: Διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική (12.40 -14.00)

Κώστας Μελάς, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου (“Το Οικονομικό στην προβληματική του Π. Κονδύλη. Η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης“)

Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής περιοδικού Νέο Πλανόδιον (“‘…ο συγκλονιστικότερος και τραγικότερος της ανθρώπινης ιστορίας’. Ο Π. Κονδύλης και ο 21ος αιώνας“)

Κυριάκος Μικέλης, λέκτορας Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας (“Το Διεθνές και οι Ιδέες στον Παναγιώτη Κονδύλη“)

 

Γ’ συνεδρία: Περί μεθόδου, συγκριτικής και προσλήψεως (17.00-18.20)

–  Λεωνίδας Σταματελόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, μέλος της συντακτικής ομάδας του Νέου Πλανόδιου (“Ο Παναγιώτης Κονδύλης ως ιστορικός των ιδεών και το πρόβλημα της μεθόδου“)

Γιώργος Αντωνιάδης, διεθνολόγος, διευθύνων εταίρος του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής: (“Finis Graeciae ή Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας: Γιανναράς και Κονδύλης“)

–  Δημήτρης Δικαίος, νομικός, πολιτικός επιστήμονας (“Η πρόσληψη του Παναγιώτη Κονδύλη από τη γερμανική διανόηση“)

 

Δ’ συνεδρία: Ζητήματα νεοελληνικής ιστορίας (18.40-20.00)

Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς (“Σκόρπιες μνήμες σε παράμερο τόπο: Ο Παναγιώτης Κονδύλης και το αίτημα της νεοελληνικής ιστορικότητας“)

Κώστας Χατζηαντωνίου, συγγραφέας, ιστορικός  (“Νευρωτική παραδοσιολατρεία και ευρωφιλικός παρασιτισμός: η παρακμή ως εθνική ενότητα“)

π. Ευάγγελος Γκανάς, θεολόγος (“Κράτος και Εκκλησία. Ιστορία και προοπτικές μιας περίπλοκης σχέσης: ένα σχόλιο υπό την προοπτική του έργου του Παναγιώτη Κονδύλη“)

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για τους ενδιαφερόμενους θα διατεθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι εισηγήσεις του Συμποσίου θα συγκεντρωθούν προσεχώς σε ειδικό αφιερωματικό τεύχος του Νέου Πλανοδίου.

Το πρόγραμμα σε αρχείο PDF.

Το πρόγραμμα σε αρχείο WORD.

mikrobanner

ΝΕΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ—Εξαμηνιαία επιθεώρηση λόγου και ιδεών—Στ. Κουμανούδη 3, 11474 Αθήνα—τηλ.: 210 6442386, 6982713957—neoplanodion@gmail.comwww.neoplanodion.grwww.facebook.com/NeoPlanodion

 

ΙΝΣΠΟΛ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ—Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων, 10557 Αθήνα, τηλ. 6940272761—inspol.gr@gmail.comwww.inspol.grwww.facebook.com/conservatives.gr

οργανωτική επιτροπή: Γιώργος Αντωνιάδης—Κώστας Κουτσουρέλης—Λεωνίδας Σταματελόπουλος—Κυριάκος Κωσταρέλος

Με την υποστήριξη της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.

FB event: https://www.facebook.com/events/822187681220180/

10570463_640845959346109_6120775228042406642_n

 

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

 

Ο Νίκος Ξυδάκης είναι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για  Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Επί σειρά ετών υπήρξε αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Καθημερινή. Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο  της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009). Την 25η Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση ως Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού. Επανεξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

 

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης είναι μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τον Σεφέρη, το θέατρο σκιών, την προφορική παράδοση και το καρναβάλι, καθώς και τη μυθιστορηματική τριλογία «Το Ίδιο και το Άλλο» (Σαν Μυθιστόρημα, Εμείς οι Άλλοι, Το βιβλίο του έργου και του χρόνου), οι δύο πρώτοι τόμοι της οποίας μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν πρόσφατα στη Γαλλία. Το 1986 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το 1996 με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ του είναι: (2014) Ο νεοελληνικός διχαμός και το μυστήριο της τέχνης, Εκδόσεις Πατάκη, (2012) Το ζητούμενο του ανθρώπου, Εκδόσεις Πατάκη, (2011) Το ζητούμενο του ανθρώπου, Εκδόσεις Πατάκη, (2009) Ένας χωρικός στη Νέα Υόρκη, Ίνδικτος, (2007) Το βιβλίο του έργου και του χρόνου, Κέδρος, (2003) Η τρελή σοφία ή τα ανίερα ιερά, Νεφέλη, (2003) Το πρόβλημα της παράδοσης, Νεφέλη, (2000) Εμείς οι άλλοι, Κέδρος, (1996) Προφορική παράδοση και ομαδική δημιουργία: Το παράδειγμα του Καραγκιόζη, Κέδρος, (1995) Ελληνισμός και Δύση στο στοχασμό του Σεφέρη, Κέδρος, (1995) Καρναβάλι και Καραγκιόζης, Κέδρος, (1995) Σαν μυθιστόρημα, Κέδρος.

 

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Συγκριτική Πολιτειολογία, Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις στα Πανεπιστήμια Κέντ και Κέιμπριτζ της Αγγλίας και Όσλο της Νορβηγίας. Είναι διπλωματούχος του τμήματος Ηγεσίας και Διοίκησης της Σχολής Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εξελέγη επτά συνολικά φορές βουλευτής Πειραιά και Νήσων και μετείχε σαν Υπουργός και Υφυπουργός σε έξη κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώ το 1986 εξελέγη και Δήμαρχος του Πειραιά. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Πολιτισμού κι Επιστημών και Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου. Στις 17 Νοεμβρίου του 1994 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αποχωρώντας παράλληλα κι από την ενεργό πολιτική. Στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου 2004 εξελέγη για 8η φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (Επικρατείας), συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Τον Νοέμβριο του 2003 ονομάσθηκε Καθηγητής της έδρας Δημόσιας Πολιτικής «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος. Τελευταία εργάσθηκε σαν επικεφαλής ομάδας διεθνών ειδικών συμβουλεύοντας την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών. Επίσης ονομάσθηκε για δεύτερη φορά εταίρος του Woodrow Wislon Center της Washington με αντικείμενο την Ενεργειακή Διπλωματία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι τώρα Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree College) που εδρεύει την Πλάκα και είναι συντονιστής του μεταπτυχιακού προγράμματος Ηγεσίας του ιδίου Κολλεγίου. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ είναι: Δημοκρατικός Καπιταλισμός και Κοινωνία της Γνώσης (1997), Στην Καρδιά του Ισλάμ: Από τις Στέπες της Κεντρικής Ασίας ως το Αφγανιστάν (1998), Η Παγκοσμιοποίηση και Οι Εχθροί της (2002), In the Heart of Islam (2002), Λουτρό Αίματος στο Νότο (2003) και με την Shireen Hunter (ed.) το Geostrategic Developments in Eurasia After September 11 (Εκδ. Frank Cass, 2003). Επίσης το Crisis in Trans-Atlantic Relations, με άλλους ειδικούς, από το ίδρυμα ZEI της Βόννης, 2005.

 

Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Αθηνών. Από το 1989 επιμελείται την ανά Τρίτη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, όπου επίσης δημοσιεύει καθ εκάστην επιφυλλίδες κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού. Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Από το 1980 έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις “Άγρα” τα βιβλία ποίησης “Αλγόρυθμος”, “Η εκδρομή της Ευδοκίας”, “Ο μέσα πάνθηρας”, “Σήματα λυγρά”, “Ο μάντης”, “Οπόταν πλάτανος”, καθώς ένα τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών, υπό τον τίτλο “Ενδεχομένως: Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου”. Έχει μεταφράσει, για τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τον ελληνιστικό “Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου” και τα ποιήματα του τόμου “Επιτάφιος λόγος: αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα”.

 

Ο Σωτήρης Γουνελάς παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας στο Παρίσι. Το διάστημα 1986-1997 είχε την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού Σύναξη. Συγγραφέας ιδίων έργων, συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους και μετέφρασε έργα ξένων συγγραφέων για τις εκδόσεις  Αρμός και Ίνδικτος. Βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Έργα του, μεταξύ άλλων, είναι Αντίλογος στον Στέλιο Ράμφο (Κατανιώτης, 2001), Η κρίση του πολιτισμού (Αρμός, 2007), Κριτική σπουδή στο έργο του Χρήστου Μαλεβίτση ( Αρμός, 2016). Είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας Το Ζωντανό Ιστολόγιο.

 

Ο π. Ευάγγελος Γκανάς είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και πτυχιούχος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά “Σύναξη”, “Θεολογία”, “Ίνδικτος”, “Cogito”, “Νέα Εστία”, “Νέο Πλανόδιον” καθώς και στην εφημερίδα Καθημερινή. Παράλληλα είναι συγγραφέας του βιβλίου  Η αναγκαιότητα της μαρτυρίας (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012) και έχει συμμετοχή σε συλλογικά έργα των εκδόσεων Άρτος Ζωής, Ακρίτας και Εν πλω. Υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως εφημέριος στην ενορία του Οσίου Μελετίου Σεπολίων.

 

Ο Ηλίας Παπαγιαννόπουλος είναι επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σπούδασε Φιλοσοφία και Αρχαία στορία στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck, στην Αυστρία. Από το 1990 και επί δεκατέσσερα χρόνια, η διαδρομή του από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη και πάλι πίσω, όχι μόνο στάθηκε ο ουσιαστικός τόπος της ζωής του, αλλά συνάμα όρισε το πεδίο ενός θεμελιώδους πνευματικού διακυβεύματος. Η διδακτορική διατριβή την οποία εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck, εκδόθηκε σε επεξεργασμένη μορφή από τις εκδόσεις Ίνδικτος το 2000, με τίτλο “Έξοδος θεάτρου – Δοκίμιο οντολογίας με πλοηγό τον Μόμπυ-Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ. Από το 1996 μέχρι το 2003 δίδαξε στο Τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Innsbruck. Ταυτόχρονα, ως επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών για τρία χρόνια, εκπόνησε την πρώτη μορφή του κειμένου “Επέκεινα της απουσίας”. Επίσης έχει διδάξει και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (PhD) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής: “Συναλλαγματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα 1974-1985”. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (M.Sc.) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Τίτλος της Μεταπτυχιακής Διατριβής: “Θεωρίες Διεθνούς και Διαπεριφερειακού Εμπορίου”. Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη. Τίτλος Πτυχιακής Διατριβής: “Vicende e condizioni dell’ agricoltura greca”.  Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα “Μακροοικονομία” και “Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις” (1990-1993). Επίσης έχει διδάξει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά τα μαθήματα “Νομισματική Θεωρία και Πολιτική”, και “Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής” (1997-2009). Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα “Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας” και “Διεθνής Χρηματοοικονομική” (2001-σήμερα). Εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Την περίοδο 1996-2005 διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου της ίδιας τράπεζας, διδάσκοντας παράλληλα τα μαθήματα: “Διεθνής Τραπεζική”, “Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική” και “Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις”. Έχει διδάξει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του University at Urbana, Derivates και Bank Management. Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Οικονομικού Προβληματισμού.

 

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε τέσσερα βιβλία με ποιήματα και πολύ περισσότερα με μεταφράσεις, κυρίως λογοτεχνικές και φιλοσοφικές. Έγραψε το λιμπρέττο της όπερας δωματίου “Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη” που ανέβηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τελευταία του βιβλία το δοκίμιο “Κ. Π. Καβάφης” (2013) και η ποιητική σύνθεση “Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη” (2014). Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους “Ύμνους στη νύχτα” του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει το περιοδικό Νέο Πλανόδιον.

 

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στη Ρόδο και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση. Ιστορικός, δοκιμιογράφος και πεζογράφος, έχει συνεργαστεί με έγκριτες περιοδικές και εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αφηγήματα, ιστορικές μελέτες για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και της Χειμάρρας, δοκίμια στοχασμού, εθνικής θεωρίας και ελληνικής ιστορίας, βιογραφίες (του Ν. Πλαστήρα και του Θ. Πάγκαλου) και ένα μυθιστόρημα (“Αγκριτζέντο”). Από το 2006 είναι μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ από το 2009 ως το 2011 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία. Έχει βραβευθεί από την Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, από το PEN Club καθώς και με το βραβείο δοκιμίου Π. Φωτέα, καθώς και μες το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“European Union Prize for Literature”) το 2011 για το μυθιστόρημά του “Αγκριτζέντο”.

 

Ο Πέτρος Πολυμένης σπούδασε μηχανικός στην Αθήνα και το Λονδίνο, και πραγματοποίησε  μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, μια φιλοσοφική μονογραφία και σειρά δοκιμίων σε έγκριτα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά περιοδικά. Παράλληλα, συμμετείχε στο συλλογικό έργο Φιλοσοφία και επιστήμες στον εικοστό αιώνα ( Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013 ) ενώ έχει γράψει βιβλιοκριτικές  του έχουν δημοσιευθεί στην ημερήσιο τύπο. Η εικονοποίηση για το ποίημα “Οι φίλοι εκείνοι” (συλλογή “Αίθουσα αναχωρήσεων”), έλαβε το βραβείο “Οδυσσέας” στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Greek Film Festival), στην κατηγορία “Πειραματικές ταινίες”. Από το 2013 διευθύνει τις εκδόσεις “Ατόλη”.

 

Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης πραγματοποίησε σπουδές στη φιλοσοφία, στη γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Η συγγραφή ενασχόληση του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας), τη φαινομενολογία (Χούσερλ) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών. Συμμετείχε σε συλλογικά έργα, έχει μεταφράσει έργα του Martin Heidegger και Ernst Cassirer ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση δεκάδων βιβλίων των εκδόσεων Εκκρεμές, Πλέθρον, Κριτική, Πόλις, Scripta.

 

Ο Κυριάκος Μικέλης είναι Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ακολούθως, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Το 2007 αναγορεύθηκε διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών εκπονώντας διδακτορική διατριβή με θέμα:   Η εξέλιξη του λόγου και των επιστημονικών κοινοτήτων των διεθνών σχέσεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Το πρίσμα της κοινωνιολογίας της επιστήμης. Διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, είναι η Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, η Ιστορία Ιδεών, και Θεωρίες (ευρωπαϊκής) ολοκλήρωσης και διακυβέρνησης.

 

Ο Λεωνίδας Σταματελόπουλος είναι πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό διπλώμα στην Πολιτική Επιστήμη του ομώνυμου τμήματος του ΕΚΠΑ και διατελεί υποψήφιος διδάκτωρ στην ιστορία των πολιτικών ιδεών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πλεόν εργάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και συμμετέχει στην συντακτική ομάδα του περιοδικού ”Νέο Πλανόδιον”.

 

Ο Δημήτρης Δικαίος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εργαστεί ως ασκούμενος δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία «Καλαβρός & Συνεργάτες» και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

 

Ο Γιώργος Αντωνιάδης είναι διευθύνων εταίρος του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ). Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και αποφοίτησε το 2006 από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου. Το 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδίκευση «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Επικοινωνίας και ως δόκιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Κέντρο Ευρωατλαντικών Μελετών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης έχει δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και στο διαδικτυακό περιοδικό Αντίφωνο με θεματολογία διεθνολογικού ή πολιτικού περιεχομένου.

disclaimer3

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.