Saturday 27 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Ευρώπη

Αβεβαιότητες περί brexit

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 2 Οκτωβρίου 2018.

Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν μία συγκεκριμένη προσέγγιση των πολιτικών πραγμάτων, έτσι ώστε στα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, με τα οποία επιφορτίζεται η πολιτική εξουσία, είτε από την θέση της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης, να υφίσταται μία σχετική ομοιογένεια σκεπτικού και λύσεων. Τι συμβαίνει όμως όταν οι πολιτικοί φορείς έχουν δομηθεί σε μία διαφορετική εποχή, με άλλες ανάγκες και προτεραιότητες, ώστε τα προβλήματα εκείνης της εποχής να είναι ξεπερασμένα ή να έχουν αναδυθεί νέα κρίσιμα, ζωτικής σημασίας ερωτήματα για μία κοινωνία;

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το ερώτημα, αλλά στο παρόν άρθρο τίθεται σε σχέση με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε γενικές γραμμές, οι Συντηρητικοί είναι υπέρ του brexit, ενώ οι Εργατικοί εναντίον.  Όπως όλες οι γενικεύσεις όμως, έτσι κι αυτή είναι επιπόλαιη. Εκτιμώ ότι στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, έχει συνεισφέρει και η αλληλεπικάλυψη των θέσεων στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο ψύχραιμος παρατηρητής διαπιστώνει ότι το κέντρο βάρους του δημοσίου διαλόγου τους τελευταίους 28 μήνες, κινείται αργόσυρτα προς την κατεύθυνση ενός νέου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής. Αρχικά το απέρριπταν όλοι μετά βδελυγμίας. Δεν το διατύπωνε κανείς ούτε σαν σκέψη στον εαυτό του. Σήμερα, τίθεται δειλά δειλά, έστω και ως θεωρητική πιθανότητα. Τεκμήριο της τάσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι το κόμμα που πρωτοστάτησε στη διενέργεια δημοψηφίσματος, το UKIP, σήμερα συλλέγει υπογραφές σε διάφορες πόλεις για να αποτρέψει δεύτερο δημοψήφισμα. Εάν δεν το έβλεπε πιθανό, δεν θα το έκανε.

Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών διεξάγεται ανοιχτός εσωκομματικός πόλεμος. Οι θιασώτες του σκληρού Brexit, επιχειρούν ανοιχτά την ανατροπή της πρωθυπουργού. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ρητά την κατηγορεί ότι «δεν πίστεψε ποτέ στο Brexit» και ισχυρίζεται ότι έχει σχέδιο για να βγάλει την χώρα από την ΕΕ. Προτείνει να χτιστεί γέφυρα με την Ιρλανδία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των συνόρων. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μαίη αντιπροτείνει «φεστιβάλ»(!) για να ανασυγκροτήσει την χώρα οικονομικά όταν θα βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Το κόμμα ταλανίζεται από καιροσκοπισμό, βαθύ διχασμό, αναποφάσιστη και αδύναμη ηγεσία. Στο επερχόμενο συνέδριο αναμένεται να γίνει κομφούζιο.

Ακροβασία θέσεων υφίσταται και στους Εργατικούς. Ενώ τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων τους ψήφισαν υπέρ της παραμονής, η δομή του κόμματος και οι δεσμεύσεις απέναντι στα συνδικάτα της χώρας που το στηρίζουν, δεν επιτρέπουν την απόρριψη της λαϊκής ετυμηγορίας στο δημοψήφισμα. Πέραν αυτού, το ένα τέταρτο τους χάρισε έδρες που δεν θα ήθελαν να χάσουν. Στο συνέδριο του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στο Λίβερπουλ, ο αρχηγός τους Τζέρεμυ Κόρμπυν ζήτησε την απόρριψη οιασδήποτε συμφωνίας φέρει η πρωθυπουργός Τερέζα Μαίη για ψήφιση, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, εκτός αν συμπεριλαμάνει παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Αυτό όμως αποκλείεται, διότι θα διασπάσει τους Συντηρητικούς. Παρόλο που η θέση αυτή οδηγεί σε «μαλακό» brexit και όχι σε αποφυγή του, η επιτομή του συνεδρίου ήταν όταν ο σκιώδης υπουργός brexit Sir Keir Starmer δήλωσε ότι εάν όντως απορριφθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται νέο δημοψήφισμα  με το ερώτημα της Παραμονής στην ΕΕ. Η φράση απέσπασε εκτενέστατο χειροκρότημα και έγκριση των μελών.

Η αβεβαιότητα 6 μήνες πριν σκάσει η ωρολογιακή βόμβα είναι μεγάλη και οι επιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερες.

5 comments

Γιώργος Ντούνης 5 October 2018 at 13:26

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προτείνει να χτιστεί γέφυρα με την Ιρλανδία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των συνόρων.

Νομίζω κε Σταλίδη ότι η Βρεττανία στερείται σήμερα αξιόλογης ηγεσίας. Επιβεβαιώνεται επίσης απο το γεγονός ότι οι πρωτοστατήσαντες στο Brexit στη συνέχεια παραιτήθηκαν απο τις θέσεις τους

Reply
admin 5 October 2018 at 18:00

Αυτό ακριβώς είναι το νόημα του άρθρου: ότι η Βρεττανία στερείται σήμερα αξιόλογης ηγεσίας! όποια οπτική γωνία και να έχει κανείς για το θέμα, αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής.

Reply
Πατριώτης 13 October 2018 at 11:52

Ανδρέα, δεν ξέρω αν δεις αυτό το άσχετο με το θέμα σχόλιό μου, αλλά δεν βρίσκω τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σου, ή με κάποιον άλλον διαχειριστή. Χθες προσπαθούσα όλη την ημέρα να μπω στο site, αλλά μού έβγαζε error… δεν θυμάμαι ακριβώς τι. Τώρα βλέπω πάλι κάποιες αλλαγές στην λειτουργία του.

α) Δεν χρειάζεται εγγραφή πια;
β) Πώς μπορώ να παρακολουθήσω ένα νήμα και να ενημερωθώ για τυχόν περαιτέρω σχόλια και απαντήσεις. Αυτό το έχω ρωτήσει τουλάχιστον 3-4 φορές, αλλά απάντηση δεν πήρα.
γ) Πώς γίνεται η επικοινωνία μαζί σου, ή με κάποιον άλλον διαχειριστή;
δ) Σαν σχολιαστής τού Αντιβάρου, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ξέρω ποιοι είναι οι διαχειριστές του.

Θα παρακαλούσα να έχω μία απάντηση. Ευχαριστώ.

Reply
admin 13 October 2018 at 23:52

Πατριώτη, όπως έχω πει σε ποικίλες και πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν και με αφορμή το σχόλιό σου θα επαναλάβω τώρα (λέω με αφορμή, δηλαδή δεν είναι ευθεία απάντηση επειδή σε αφορά), όταν βλέπουμε κάτι ασυνήθιστο ή διαφορετικό στον τρόπο λειτουργίας μίας ιστοσελίδας, αυτό σχεδόν ποτέ (το «σχεδόν» για να μην είμαι απόλυτος, στο Αντίβαρο ισχύει το σκέτο «ποτέ») δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο χρήστη που βλέπει την αλλαγή, αλλά είναι κάτι γενικότερο. Αυτό το γενικότερο είναι συνήθως κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή κάποια παρενέργεια από μία αλλαγή που δεν ήταν μέσα στις επιδιώξεις από την αλλαγή.

Απαντώ ευθέως στις ερωτήσεις σου

0. εχθές το Αντίβαρο αντιμετώπισε ένα τεράστιο τεχνικό πρόβλημα. Προς στιγμήν νόμισα ότι κινδύνευσε και όλο το αρχείο του! Το πρόβλημα διήρκεσε πάνω από 12 ώρες. Δεν ήσουν ο μόνος λοιπόν. Μπορείς να παρακολουθείς την σελίδα στο facebook που και πολύ συχνότερες ενημερώσεις γίνονται, αλλά και ειδοποιήσεις για τεχνικά προβλήματα

http://www.facebook.com/antibaro

0β. Οι αλλαγές στην λειτουργία του έγιναν επειδή για να βρω την ρίζα του προβλήματος απενεργοποίησα όλα τα plugins. Αρκετές ώρες έμεινε ο ιστοχώρος γυμνός απέναντι σε δεκάδες κακόβουλες επιθέσεις, οι οποίες είναι καθημερινό φαινόμενο και χωρίς την ασπίδα ορισμένων plugins, καθίσταται ευάλωτος. Εισήχθηκαν πάνω από 100 σπαμ σχόλια, καμιά 5-6 από τα οποία πέρασαν και τα βασικά φίλτρα και δημοσιεύθηκαν. Έγιναν καμία 30αριά πλασματικές εγγραφές μελών. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν πολλές μηχανές σε σάιτς και αποκτούν έλεγχο στον κώδικα.

1. Εγγραφή χρειάζεται. Εάν για κάποια στιγμή αφαιρέθηκε η δυνατότητα, ήταν από λάθος και ως αποτέλεσμα της απενεργοποίησης διαφόρων plugins.
2. Θα πρέπει να το κοιτάξω.
3. Υπάρχει πάνω η λέξη Επικοινωνία. Αυτή στέλνει εμαιλ στους διαχειριστές.
4. Κυρίως διαχειριστής είμαι εγώ. Εμαιλ από την φόρμα επικοινωνίας παίρνουν και άλλοι διαχειριστές, 5-6 ακόμα άτομα, αλλά δεν είναι πολύ ενεργοί στην διαχείριση.

Αν θέλεις απ΄ευθείας επικοινωνία μαζί μου, ο γρηγορότερος τρόπος είναι το fb, το εμαιλ μου είναι το μικρό μου όνομα – παπάκι – ο ιστοχώρος τελεία gr.

Λόγω πλήθους μηνυμάτων, προτιμώ την δημόσια επικοινωνία από την ιδιωτική.

Το βασικότερο νέο όμως είναι το εξής! Αγόρασα εχθές ένα επαγγελματικό theme, εξ ου και οι δοκιμές, και αυτήν την περίοδο θέλω να το παραμετροποιήσω. Το Αντίβαρο θα γυρίσει σελίδα και θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα σχεδιασμό που δεν θα έχει να ζηλέψει πάρα πολλά από μεγάλα επαγγελματικά σάιτς, και θα το απογειώσει. Θα έχει, αλλά όχι πολλά… Δυστυχώς, όλα αυτά απαιτούν κόπο και χρόνο, και πρέπει να γίνουν σιγά σιγά. Υπομονή!

Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 14 October 2018 at 18:52

Σ’ ευχαριστώ για την απάντηση, Ανδρέα, την οποία είδα μόλις τώρα κι εντελώς τυχαία, ψάχνοντας την ιστοσελίδα. Το νήμα δεν μπορώ να το παρακολουθώ πια, όπως βλέπω, αλλά δεν πειράζει. Αν ξέρω που βρίσκονται τα πρόσφατα σχόλια, θα βλέπω απ’ εκεί. Σού εύχομαι κάθε περαιτέρω επιτυχία. Δεν έχω λ/σμό στο fb, ούτε κανένα άλλο από τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (έτσι δεν τα λένε;).

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.