Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια Κωνσταντίνος Χολέβας Μακεδονία Σκοπιανό

Ούτε με τη Βουλγαρία ούτε με τα Σκόπια, αλλά με την Ιστορία.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Η Βουλγαρία έθεσε Βέτο στις προενταξιακές συζητήσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σόφια θεωρεί ότι η Συμφωνία που υπεγράφη το 2017 μεταξύ των δύο βαλκανικών κρατών παραβιάζεται από τα Σκόπια. Οι Βούλγαροι υπερασπίζονται την ιστορία τους και τα εθνικά συμφέροντά τους, με τον τρόπο που εκείνοι κρίνουν πρόσφορο. Μήνυμα προς όλους: Η ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρ. Ένωση δεν πρόκειται να μειώσει τις εθνικές φιλοδοξίες ή/και διεκδικήσεις. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά θεωρεί τον Γκότσε Ντέλτσεφ πιο σημαντικό από τη διεύρυνση της Ένωσης. Θυμίζω ότι και η Ρουμανία είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά με πρόσφατο νόμο προσπαθεί να προσελκύσει τους Βλαχοφώνους Έλληνες της Αλβανίας και άλλων χωρών.

Ποιος έχει δίκιο στην πολιτική, ιστορική και εθνολογική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών; Πιστεύω ότι δίκιο έχει μόνον η Ιστορία, η οποία κοιτάζει με περίσκεψη τις εκατέρωθεν προβαλλόμενες απόψεις. Πάντως είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι η Βουλγαρία ανησυχεί για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», διότι θεωρεί ότι ίσως εκφράζει αλυτρωτικές και επεκτατικές τάσεις. Η Σόφια διαφωνεί, λοιπόν, με τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, οι οποίοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών «έλυσαν»  το ονοματολογικό. Η ονομασία που συμφωνήθηκε στο εσωτερικό των Σκοπίων δεν χρησιμοποιείται, για την πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρείται προσβλητική και από τη Βουλγαρία χαρακτηρίζεται ως πηγή ανησυχίας.

Η Βουλγαρία δικαίως επιμένει ότι η «μακεδονική εθνική ταυτότητα» είναι ιστορικά ανύπαρκτη και κατασκευάσθηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή, ενώ επιβλήθηκε δια της βίας σε έναν πολυεθνικό πληθυσμό από το  κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο. Από την πλευρά τους τα Σκόπια ορθώς επισημαίνουν ότι η Βουλγαρία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τις καταπιεστικές μεθόδους που εφήρμοσαν τα στρατεύματά της όταν εισήλθαν στη Νότιο Γιουγκοσλαβία το 1941 ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

Εκεί που έχουν και οι δύο άδικο είναι στην προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν ή και να εξαφανίσουν την ελληνική ιστορία της Μακεδονίας και την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της πλειοψηφίας των Χριστιανών κατοίκων της από τη Τουρκοκρατία μέχρι το 1944. Για την Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι αν ο Γκότσε Ντέλτσεφ, κομιταζής του ΒΜΡΟ, που σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ήταν «Μακεδόνας» ή Βούλγαρος. Η ουσία είναι ότι και αυτός και όλοι οι συνεργάτες του στην ΒΜΡΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) αγωνίσθηκαν από το 1893 και μετά για να αφελληνίσουν τη Μακεδονία και να διαδεχθούν τους Οθωμανούς σε μία γη με πανάρχαια ελληνική ιστορία.

Επίσης το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι αν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν «Μακεδόνες» ή Βούλγαροι, αλλά πώς θα σταματήσουμε τις δύο γειτονικές μας χώρες από την αμφισβήτηση της καταγωγής δύο Ελλήνων Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων του 9ου αιώνος; Οι ίδιοι δήλωναν Έλληνες, αλλά τώρα τους διεκδικούν με πάθος Βούλγαροι και Σκοπιανοί, επειδή η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ακάλυπτη τη Βυζαντινή και Νεώτερη Ιστορία της Μακεδονίας.

Προβλέπω ότι η διαμάχη μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων δεν θα λήξει γρήγορα. Η Ελλάς θα βγει κερδισμένη μόνον αν προστατεύσει την Ιστορία και την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 28.11.2020

5 comments

Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 2 December 2020 at 00:26

Λέμε τα ίδια και τα ίδια με αποτέλεσμα να κουράζουμε τον λαό και εν τέλει να κουραζόμαστε και οι ίδιοι που τα λέμε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Μπείτε μπροστά εσείς οι διανοούμενοι και οι έχοντες, κατέχοντες και με πρόσβαση στις λαϊκές μάζες, με τα μέσα κοινωνικής διακτύωσης, κλπ, κλπ και να δημιουργήσουμε ένα κίνημα με σκοπό να ασκήσει αφόρητη πίεση στην παρούσα αλλά και στις μέλλουσες κυβερνήσεις, προκειμένου να καταγγείλουμε το αίσχος της συμφωνίας των Πρεσπών και να συνεχίσουμε εμείς ως Ελλάδα αδιαφορώντας το τι λένε και τι θα κάνουν τα σκόπια, δεδομένου ότι και με την στάση της Βουλγαρίας (και δεν είναι οι μόνοι) τα πράγματα δεν φαντάζουν τόσο δύσκολα όσο θέλουν να μας πείσουν οι διάφοροι καλοθελητές.

Είναι πολύ απλό και έπρεπε να έχει γίνει σε ευρεία έκταση την επομένη της συμφωνίας εν όψει μάλιστα των εκλογών του 2019: Θέλετε την ψήφο μας; Δεσμευτείτε ότι θα καταγγείλετε την συμφωνία, αλλιώς “μαύρο” σε όσους προδίδουν την Μακεδονία και μάλιστα εσαεί και εις το διηνεκές.

Να μπει η πρώτη φωτιά και μετά ο Λαός θα ακολουθήσει αυτομάτως, αλλά αυτό που λείπει δεν είναι η θέληση του Λαού, είναι η απουσία ενός ΗΓΕΤΗ.

Reply
Γεώργιος Μανωλόπουλος 2 December 2020 at 01:00

Το κόμμα με το οποίο πολιτευεστε κ. Χολέβα κυβερνά. Γιατί δεν τα κάνει αυτά που λέτε; Γιατί τα λέτε σε μας;

Reply
ΜΑΚΕΔΝΟΣ 4 December 2020 at 00:12

Ισχύει οτι ο κ.Χολέβας πολιτεύεται με τη Ν.Δ. , όπως προείπε κάποιος αναγνώστης σε σχόλιο του; Αν όχι το παρακάτω μέρος του σχολίου μου θεωρείται ως άκυρο.Απλά τις ίδιες ερωτήσεις θέτω σε κάθε μέλος της Ν.Δ.Κανένα άρθρο με δριμύτατη κριτική γιά τους χειρισμούς της κυβέρνησης πάνω στο θέμα έχει γράψει ή θα γραψει στο μέλλον; Θα μας πεί γιατί κάποιοι από το κόμμα του στεναχωρέθηκαν πάρα πολύ όταν η Γαλλία έβαζε βέτο στη γειτονική χώρα και γιατί οι ευρωβουλευτές της παράταξης του δεν είχαν καμμία αντίρρηση γιά την “ευρωπαική πορεία” των βορειων γειτόνων μας(και γιά την Αλβανία, μετά από όσα συνεχίζει να πράττει); Θα μας πεί γιατί ο πρωθυπουργός ενω στην προεκλογική του εκστρατεία έλεγε σε πόλεις της Μακεδονίας γιά βέτο όσον αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ευρωπαική ένωση, δεν έπραξε απολύτως τίποτα; Θα μας πει γιατί η Ν.Δ. έχει πλέον στις τάξεις της αρκετά στελέχη των οποίων οι απόψεις τόσο γιά το Σκοπιανό όσο και γιά τα υπόλοιπα εθνικά θέματα είναι από καιρό γνωστές και δεν έχουν καμμιά διαφορά με αυτές των στελεχών του Σύριζα; Μήπως βλέποντας τη στάση της Βουλγαρίας κάποιοι “πολιτικοί” και “διπλωμάτες” θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους, για να μη πω τίποτα πιο βαρύ;Μακάρι να μας απαντούσε ο κ.Χολέβας θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Reply
Γεώργιος Μανωλόπουλος 4 December 2020 at 00:50

Ανέτρεξα στη προσωπική ιστοσελίδα του κ. Χολέβα. Ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ το 2014 και 2015. Δε ξέρω πως και γιατί δεν ήταν ξανά υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Ήθελε αλλά δεν τον επέλεξαν ή αποσύρθηκε; Έχει όντως μεγάλο πατριωτικό έργο και αν αποχώρησε από μόνος του του οφείλω και μία συγνώμη. Σε κάθε περίπτωση όμως η ΝΔ καπηλευεται τις πατριωτικές ψήφους και όταν κυβερνά τα ξεχνάει όλα

Reply
Ιωάννης Ντάνος 8 December 2020 at 10:15

Μπράβο σου, που το έψαξες ώστε να μην συκοφαντισεις. Γιατί ήμαστε μεν δικαιολογημένοι να είμαστε καχύποπτοι με τους πολιτευτές, αλλά έστω και ένας να παλεύει φιλότιμα να σταθεί σε αυτό το συναφι, θα είναι εκατό φορές άδικη η συκοφαντία, γιατί παλεύει εκατό φορές παραπάνω να σταθεί δίκαιος. Γι αυτό καλύτερα να μην είμαστε τόσο αυστηροί κριτές.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.