Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
Μακεδονία Σχολικά εγχειρίδια

Ο Ηρόδοτος και ο Στράβων για τη Μακεδονία στο βιβλίο Γ Γυμνασίου, έκδοσης 1984.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Το πρώτο κείμενο, του Ηροδότου (5ος αιώνας π.Χ.) αναφέρεται στον Ήλιο ως το έμβλημα της Βασιλικής Οικογένειας της Μακεδονίας, αναφέρει ορισμένα στοιχεία για την καταγωγή τους και περιγράφει ένα περιστατικό.

Το δεύτερο κείμενο, του Στράβωνα (1ος αιώνας π.Χ.) τιτλοφορείται «Εστίν μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» και, μεταξύ άλλων, ορίζει με ξεκάθαρη σαφήνεια τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Τα ίδια όρια, βεβαίως, με παλαιότερα κείμενα του Ηροδότου σε άλλα κείμενά του. Στην επόμενη σελίδα περιλαμβάνει και τη χρυσή λάρνακα από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

Τότε, πριν από σχεδόν 40 χρόνια, το ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική ήταν στη σχολική ύλη. Ο Ήλιος της Μακεδονίας εμφανιζόταν σε περίοπτη θέση στα βιβλία. Το ότι «Εστίν μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» ήταν τίτλος κειμένου για διδασκαλία στα παιδιά μας.

Σήμερα, το σύμβολο αυτό στέκει εμβληματικά και μεγαλεπίβολα τέσσερις φορές στην πρόσοψη του υπουργείου εξωτερικών των Σκοπίων!

Σήμερα, αν κάποιος Έλληνας χρησιμοποιήσει το σύμβολο αυτό ή τη ρήση του Στράβωνα, ένα τμήμα των υπολοίπων Ελλήνων (και σίγουρα η πλειονότητα της σοβαροφανούς κάστας πολιτικών, δημοσιογράφων και καθηγητών του δημόσιου βίου) θα τον θεωρήσει «ακροδεξιό» ή ξέρω γω τι άλλο απαξιωτικό επίθετο θα βρει να του ξεστομίσει.

Ω τι κατάντια!

Και μετά διαφωνούν μερικοί ότι στις Πρέσπες ακρωτηριάστηκε ένα κομμάτι της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων και παραδόθηκε σε τρίτους.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.