Monday 29 April 2024
Αντίβαρο
Σκοπιανό

Η συμφωνία των Πρεσπών στην δίνη της προεκλογικής περιόδου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τα αποτελέσματά της συνεχίζουν να ενοχλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Χαρακτηριστική είναι και η δεύτερη δικαστική απόφαση, η οποία αποδέχεται το αίτημα μιας ΜΚΟ της Φλώρινας για την ίδρυση Κέντρου διδασκαλίας της λεγόμενης “μακεδονικής γλώσσας” Οι συντάκτες της Συμφωνίας παραβίασαν κόκκινες γραμμές που είχε χαράξει ο Ελληνισμός από το 1870 και αποδέχθηκαν αναφορές στη “μακεδονική γλώσσα” και στη “μακεδονική εθνότητα”, την οποία ανακάλυψε το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι και οι δύο δικαστικές αποφάσεις δεν έλαβαν υπ΄ όψιν τους μία σημαντική δήλωση της Κυβερνήσεως των Σκοπίων για το θέμα της γλώσσας. Υπό την πίεση της Βουλγαρίας, η οποία θέτει ακόμη βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., η Κυβέρνηση που εδρεύει στα Σκόπια προέβη στις 19 Ιουλίου 2022 στην ακόλουθη δήλωση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γνωρίζουμε η δημόσια δήλωση μιας κυβερνήσεως δημιουργεί δίκαιο. Παραθέτω  τη δήλωση:

«Η λογοτεχνική μακεδονική γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945. Σύμφωνα με τις γνώσεις που καθιερώνονται με πράξεις, τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες και εμπειρικές έρευνες των σύγχρονων παγκόσμιων σλαβικών και γλωσσολογικών επιστημών, η μακεδονική γλώσσα, ως σλαβική, έχει τη δική της γλωσσική, χωρική και χρονική συνέχεια. Αυτή η συνέχεια βασίζεται στην ιδιαίτερη ανάπτυξη των διαλέκτων που βρίσκονται στη βάση της και διαδόθηκαν στο έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η μακεδονική γλώσσα ορίζεται ως μια σλαβική γλώσσα, η οποία ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών, η οποία με τους αιώνες αναπτύχθηκε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε μια υπερδιαλεκτική, εθνική τυπική γλώσσα του μακεδονικού λαού.”

Βλέπουμε ότι η ίδια η Κυβέρνηση των βορείων γειτόνων μας παραδέχεται ότι η λεγόμενη “μακεδονική γλώσσα” ουσιαστικά κατασκευάσθηκε το 1945 επί κομμουνιστικού καθεστώτος και μάλιστα προέρχεται από διαλέκτους που ομιλούνται εντός του σημερινού κράτους. Η Φλώρινα δεν ανήκει στο κράτος αυτό. Άρα η Κυβέρνηση των Σκοπίων, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί ότι ουδεμία σχέση έχει η επίσημη γλώσσα του κράτους με τοπικές ελληνοσλαβικές διαλέκτους λίγων κατοίκων της Φλώρινας. Αν οι δικαστικές αποφάσεις λάμβαναν υπ’ όψιν τους αυτή τη δήλωση θα είχαν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.

Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα χρησιμοποιηθεί και ως προπαγανδιστικό όπλο στην προεκλογική περίοδο εν όψει της 21ης Μαΐου. Ήδη διαβάζω  μηνύματα ορισμένων μικρών ομάδων που διεκδικούν την ψήφο μας και κατηγορούν εξ ίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία. Κακώς κατηγορείται η ΝΔ, διότι είχε εγκαίρως και σαφώς προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή. Δυστυχώς η Συμφωνία κυρώθηκε από 153 βουλευτές και μάλιστα με τη βοήθεια ορισμένων βουλευτών που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου. Κάποιοι από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται για τη Συμφωνία ψήφισαν το 2015 τους ΑΝΕΛ και με τη ψήφο τους κράτησαν επί 4,5 χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Έτσι φτάσαμε  στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2015 κάποιοι διεκδικούσαν την ψήφο μας υποσχόμενοι ψευδώς  ότι θα σχίσουν το Μνημόνιο. Τώρα κάποιοι άλλοι υπόσχονται ότι θα σχίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι αναξιόπιστοι.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 8.4.2023

2 comments

Γιώργος Μανωλόπουλος 15 April 2023 at 18:26

Κρίμα κ. Χολέβα. Η ΝΔ κατηγορείται ότι 1) έκανε ψηφοθηρία περί της Συμφωνίας, 2) οτι υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της και ότι διατηρεί το δικαίωμα του βέτο (πράγματα που δεν έκανε), 3) ότι προτίθεται μετεκλογικά να φέρει προς ψήφιση 3 μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια που επί της ουσίας ενισχυουν την συμφωνία των Πρεσπων, παρά το γεγονός ότι οι σκοπιανοί παραβιάζουν την συμφωνία και τέλος 4) ενώ έχει νομική βάση, συμφωνα με τη συνθήκη της Βιέννης, να την καταγγείλει, δεν πράττει τίποτα.

Reply
Ελευθέριος 8 May 2023 at 23:54

Χολέβα άσε τα σάπια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών και η ΝΔ την έκανε γαργάρα και την ετίμησε. Και ως απόρροια της εν λόγω συμφωνίας, έρχονται και οι συνέπειες της αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας για λογαριασμό των Σκοπιανών , που προέκυψε προσφάτως με απόφαση του πρωτοδικείου Φλώρινας
Για τις Πρέσπες του Αιγαίου που απεργάζονται τα ξεφτέρια μας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έχεις τίποτα να μας πεις;
Eνόψει εκλογών κανένα κόμμα δεν παίρνει θέση για τα εθνικά μας θέματα.
Για ποιές θαλάσσιες ζώνες κάνει λόγο ο Μητσοτάκης ότι πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία;
Tί άλλο περιλαμβάνουν αυτές πέρα απο τον καθορισμό της ΑΟΖ που η ελληνική κυβέρνηση την έχει κάνει κουρελού;
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει. Τυχαίο;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.