Wednesday 16 August 2023
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Ελληνοτουρκικά

Η τουρκική απειλή

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 15 Μαρτίου 2018.

Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί στην Ελλάδα, ο Ερντογάν ούτε δρα παρορμητικά όντας «απασφαλισμένος», ούτε εξάγει την εσωτερική του κρίση σε τρίτους. Πρόκειται για μύθους που μόνο εφησυχάζουν και δεν προσθέτουν τίποτε στην αντίληψη της πραγματικότητας.

Κυβερνά επί 15 χρόνια, ανήλθε στην εξουσία χωρίς να έχει πολιτικά δικαιώματα, και μόλις έληξε η ποινή του, αντικατέστησε χωρίς εκλογές ένα υποχείριό του στη Βουλή και στην πρωθυπουργία, έχει μεταμορφώσει την Τουρκία, έχει αναδιατάξει τις σχέσεις της με όλες τις μεγάλες δυνάμεις και έχει ξεπεράσει πληθώρα εμποδίων μέχρι πραξικοπήματος. Δεν μπορεί παρά να έχει κάποιο προσεγμένο στραγητικό σχέδιο.

Μάλιστα, το όραμά του δεν είναι καν μυστικό, ονομάζεται «Τουρκία 2023» από τα 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της και έχει συγκεκριμένους ομολογημένους στόχους, όπως πχ ΑΕΠ 2 τρις δολλαρίων και ένταξη στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά και ανομολόγητους, όπως η απόκτηση μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εκπρόσωπος των μουσουλμάνων παγκοσμίως.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας λοιπόν, και όχι στενά του Ερντογάν, αλλάζει βαθμιαία και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, ως προς άλλες χώρες αλλά και ως προς την Ελλάδα. «Αλλαγή πίστας» την ονομάζει εύστοχα ο Σταύρος Λυγερός θεωρώντας ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται σαν να βρίσκεται ακόμα στην προηγούμενη πίστα.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Καλυψώ ήταν καταλυτικής σημασίας. Θεωρεί αδιανόητο ο Ερντογάν να μην έχει βαρύνοντα λόγο και μερίδιο στο φυσικό αέριο νοτίως της Κύπρου, κάτι που ενδιαφέρει και την Ευρώπη και την Αμερική, διότι υποβαθμίζει την ενεργειακή εξάρτηση της πρώτης από την Ρωσία, με τεράστιο γεωστρατηγικό αντίκτυπο.

Ο υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και στη Θράκη είναι ψυχολογικής φύσης με πολλαπλές στοχεύσεις: πρώτον αποσκοπεί στο να καταρρακώσει το ηθικό των Ελλήνων, δεύτερον είναι «ασφαλής» διότι δεν οδηγεί σε αναμέτρηση, την οποία δεν επιιθμεί, και τρίτον αποπροσανατολίζει από το κύριο μέτωπο και ενδιαφέρον, που είναι ασφαλώς το σύμπλεγμα Κυπριακής ΑΟΖ και Καστελλορίζου.

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών δεν θα λήξει σύντομα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μετά από 9 περίπου μήνες παρέδωσε στην Μέρκελ Τουρκογερμανό δημοσιογράφο, τον οποίον κρατούσε παρανόμως με ανταλλάγματα που δεν έγιναν γνωστά, ενώ κρατάει ακόμα και σήμερα μετά από περίπου 12 μήνες έναν αμερικανό πάστορα τον οποίον έχει δηλώσει ότι θέλει να ανταλλάξει με «άλλον πάστορα» εννοώντας τον μεγάλο του εσωτερικό αντίπαλο, τον Γκιουλέν.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλώς στην ουρά των γεγονότων, όπως συνέβαινε παλαιότερα, καλούμενη να τα βγάλει πέρα με το ζόρι. Βρίσκεται κυριολεκτικά στον «κόσμο της» αδυνατώντας να κατανοήσει στοιχειωδώς τι συμβαίνει  γύρω της.

Πέραν της ανυπαρξίας ανάλυσης, κυκλοφορούν και διάφορα παραισθησιογόνα ότι «η Ευρώπη θα μας λύσει το πρόβλημα ασφαλείας», ότι «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ θα την συνετίσει» κοκ. Κούνια που μας κούναγε.

Επιπλέον παράγοντας ανασφάλειας για τους Έλληνες είναι, δυστυχώς, η σύνθεση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Θα κλείσω με θετική νότα, διότι το ηθικό του λαού είναι παράγοντας ισχύος. Αντίβαρο στα εφιαλτικά σχέδια Φινλανδοποίησης της Ελλάδας συνιστά η αίσθηση μερικής απώλειας στην κοινή τους γνώμη, του αξιόμαχου του τούρκικου στρατού, ο οποίος αποτυγχάνει, έως σήμερα, να κερδίσει έδαφος από 500 Κούρδους αντάρτες στο Αφρίν οπλισμένους απείρως ελαφρότερα.

8 comments

Κώστας Γ. Παρασκευόπουλος 16 March 2018 at 05:29

Εστία όπως πάντα !

Reply
admin 19 March 2018 at 18:50

Αντιγράφω σχόλιο αναγνώστη που δεν μπορεί να μεταφέρει ο ίδιος.

“Μποῦρδες!
Ἐὰν ἡ Τουρκία ἦτο εἰς θέσιν νὰ πράξει τὸ παραμικρὸν κατὰ τῆς Ἑλλάδος θὰ τὸ εἶχε πράξει πρὸ πολλοῦ. Πολλῶ δὲ μᾶλλον τώρα ὅπου δὲν εἶναι παρὰ ἕνας ξεδοντιασμένος σκῦλος γαυγίζων δεξιὰ καὶ ἀριστερὰ ἀλλὰ ἀνίκανος νὰ δαγκώσῃ.
Τὸ παράδειγμα τῆς πανωλεθρίας εἰς τὸ Ἀρφίν εἶναι εὔγλωττον.
Ἐν πάσει περιπτώσει ὁ κίνδυνος ὑπάρχει ἀλλὰ ἐκ μέρους τῆς Ἑλλάδος. Μὲ ἀλλα λόγια ἐὰν κάτι “θερμὸν” συμβῆ μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ Τουρκίας τοῦτο θὰ εἶναι ἀποτέλεσμα ὑπόπτων συνενοήσεων μεταξὺ τῶν δύο χωρῶν ὅπως ἀκριβῶς συνέβη εἰς τὸν “ἀτυχῆ” πόλεμον τοῦ 1897 καὶ εἰς τὴν Κύπρον τὸ 1974.
Μοναδικὴ ἀπειλὴ διὰ τὴν Ἑλλάδα εἶναι δευτερευόντως οἱ πολιτικοί της, πρωτευόντως δὲ ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι ἐκλέγουν αύτούς τοῦς πολιτικούς!!
Τέλος, πέραν ὅλων αὐτῶν ὑπάρχει καὶ τὸ σοβαρώτατον ἐμπόδιον τὸ ὁποῖον φέρει τὸ ὄνομα ΝΑΤΟ. Ἡ συμμαχία ΟΥΔΕΠΟΤΕ θὰ ἐπιτρέψῃ νὰ ἐμπλακοῦν μεταξύ των δύο μέλητης. Πάντα θὰ μπαίνει εἰς τὴν μέσην κρατοῦσα τὰς ἴσας ἀποστάσεις, ὡς ὀφείλει ἄλλως τε.

Reply
Ελευθέριος 22 March 2018 at 02:02

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Οποία έκπληξις! Ο επανεμφανισθείς και μη εξαιρετέος αμετανόητος-ανόητος, ο Γεωργάνας με τους τόνους του! Ο οποίος βεβαίως, δεν χάνει και εδώ ευκαιρία να κατακεραυνώσει “πρωτευόντως ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἐκλέγουν τοῦς πολιτικούς!!” – προσέξτε, φαρδιά πλατιά περισπωμένη πάνω σε άρθρο, και αναδιπλασιασμό του θαυμαστικού, λες και πρόκειται για θηλαστικό που πολλαπλασιάζεται!

Αλλά ίσα-ίσα οι πολιτικοί, και ιδίως, αλοίμονο, αυτοί που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, κι από πίσω τα μπουλούκια οι οπαδοί τους, χώνουν το κεφάλι τους στην άμμμο και κάνουν πως δεν βλέπουν, ότι η Τουρκία, – το κράτος αυτό που στην ιδεολογία του είναι ριζωμένα ο καθολικός εκτουρκισμός με το στανιό των υπηκόων του, που τους θέλει όλους να προσκυνούν τον δεσπότη-σουλτάνο, και εκτός συνόρων ο διαρκής αναθεωρητισμός και η επέκταση και κατάκτηση εδαφών όμορων κρατών, – δεν βλέπουν λέω οι ανόητοι, ότι αποσκοπεί εδώ και καιρό μέσω διατήρησης της έντασης, των συνεχών εκβιασμών και της πρόκλησης αναταράξεων, να πιέσει σε ότι μας αφορά, Κύπρο πρώτα και Ελλάδα στη συνέχεια, να δεχθούν συνδιαχείριση του ενεργειακού τους πλούτου σε ολόκληρη την ΑΟΖ τους, και δεύτερον, να μετατραπεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων και κυρίαρχη δύναμη της ευρύτερης περιοχής, έχοντας απευθείας λόγο στις περιφερειακές διεργασίες, τη στιγμή που οι άλλες δυνάμεις με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ κάθονται και τους χαζεύουν. Κανείς μέχρι στιγμής δεν τολμά, να καταγγείλει ανοιχτά το φασιστικό ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσει ισχύ για την ανάσχεση των αρπακτικών της ορέξεων. Διότι μόνο τη δύναμη της ισχύος καταλαβαίνουν οι Τούρκοι, περιφρονώντας όπου τους βολεύει τη διεθνή νομιμότητα και τις Συνθήκες, και δεν είναι τόσο μπουνταλάδες να μην καταλαβαίνουν που τους πάιρνει να πουλάνε νταηλίκι, και που να κάνουν τον κινέζο.

Ο εφησυχασμός, η επιπολαιότητα, η άγνοια και ο ηττοπαθής κατευνασμός, που δέρνει τους δικούς μας, αντί της ανάπτυξης σοβαρής αποτρεπτικής ισχύος σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, οδηγούν τους Τούρκους να πιστέψουν ότι μπορούν χωρίς μάχη, ή με ελάχιστο κόστος, να αλλάξουν το ισχύον κυριαρχικό καθεστώς, και να μας θέσουν υπό καθεστώς ομηρίας ή ακόμη και αποσπώντας εδάφη υπό την επικυριαρχία τους.

Αν η Ελλάδα και οι Έλλληνες στο σύνολό τους, δεν αφυπνισθούν από τον ύπνο του δικαίου, θα ξαναδουλωθούν, όχι μόνο οικονομικά όπως τώρα, πολύ φοβάμαι τη φορά αυτή θα χαθούν οριστικά ως ελεύθερες οντότητες από τη γωνιά αυτή της γής, που κάποτε ήταν η διαλεχτή κατοικία των θεών.

Reply
admin 22 March 2018 at 12:45

Και όμως, δεν ήταν ο κ. Γεωργάνας. Άλλος χρήστης ήταν, με το όνομα Νίκος. Έχω την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Reply
Ελευθέριος 22 March 2018 at 19:42

Ε τότε φαίνεται πως είτε ο Γεώργιος έχει αρχίσει και κλωνοποιείται, είτε με το πες πες πες όλο και κάποιους άλλους θα συμπαρασύρει στην απερινόητη μακαριότητα της κοσμάρας του.
Κόψτε φράση και βγάλτε συμπέρασμα:
” Ἡ συμμαχία ΟΥΔΕΠΟΤΕ θὰ ἐπιτρέψῃ νὰ ἐμπλακοῦν μεταξύ των δύο μέλη της. Πάντα θὰ μπαίνει εἰς τὴν μέσην κρατοῦσα τὰς ἴσας ἀποστάσεις, ὡς ὀφείλει ἄλλως τε.”
Τι έκανε αυτή η αγιοποιημένη πια “συμμαχία” όταν ο Αττίλας επετέθη και κατέλαβε τη μισή Κύπρο;
Τί κάνει τώρα που θέλοντας να εγκολπωθεί το εκτός ΝΑΤΟ κράτος των Σκοπίων, αδιαφορεί για τις δίκαιες αιτιάσεις ενός κράτους μέλους της;

Reply
Νικολαος 24 March 2018 at 02:04

Πρωτίστως νὰ εὐχαριστήσω τὸν admin διὰ τὴν ἀνάρτησιν τοῦ σχολίου μου. Ὡς πρὸς τὸν Ἐλευθέριον κάπως προσεπάθησε νὰ ἀπαντήσῃ εἰς τὸ σχόλιόν μου ἀλλὰ μᾶλλον ἀποτυχῶς. Δὲν θὰ ασχοληθῶ περαιτέρω μὲ τὰ γραφόμενά του, θὰ σταθῶ μόνον εἰς τὰ περὶ ΝΑΤΟ καὶ Κύπρου.
Πρῶτον, δὲν χρειάζονται είδικαὶ γώσεις ἀλλὰ κοινὴ λογικὴ ὤστετε νὰ ἀντιληφθῆ κάποιος ὅτι μία συμμαχία – τὸ ΝΑΤΟ ἐν προκειμένω – θὰ ἐπιτρέψει εἰς δύο μέλη της νὰ ἐμπλακοῦν διὰ τὸν ἁπλούστατον λόγον ὅτι διακυβεύεται τὸ κῦρος καὶ ἡ ἀξιοπιστία της. Ἁπλᾶ πράγματα!
Ὡς πρὸς τὸ παράδειγμα τῆς Κύπρου τὸ 1974 εἶναι ἀτυχὲς πλὴν ἀνόητον διότι ἡ Κῦπρος οὔτε ἦτο οὔτε εἶναι μέλος τοῦ ΝΑΤΟ τὸ ὁποῖον ἐφρόντισε ὤστε νὰ ἀποφευχθοῦν πολεμικαὶ συρράξεις μεταξὺ ΕΛΔΥΚ καὶ τουρκικῶν δυνάμεων. Ὅπου δὲν ἐλειτούργησε αὐτὴ ἡ ἀπαγόρευσις οἱ Τοῦρκοι ὑπέστησαν πανωλεθρίαν. Οἱ Τοῦρκοι κατέλαβον τὸ 38% τῆς νήσου κατόπιν προηγηθείσης συμφωνίας μὲ Ἕλληνας “δημοκρατικοὺς” αὐτοεξορίστους πολιτικοὺς (Καραμανλῆς &ΣΙΑ) εἰς τὸ Νεϋγύ τῶν Παρισίων τὸν Μάϊον τοῦ 1974. ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ὅπως εὐγλώττως διετύπωνε τότε ἀφίσα τοῦ Ἑνιαίου Ἐθνικιστικοῦ Κινήματος. Νὰ ὑπενθυμήσω εἰς τὸν Ἐλευθέριον ὄτι ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος ἐκάλεσε τοὺς Τούρκους ὅπως παρέμβουν εἰς τὴν Κῦπρον ἦτο ὁ ἴδιος ὁ πρόεδρός της, ὁ Μακάριος, ὁ κατὰ κόσμον Μοῦσκος, ἀπὸ τοῦ βήματος τοῦ Ὀργανισμοῦ Ἠνωμένων Ἐθνῶν .
Ἐν κατακλεῖδι, ὅλας αὐτὰς τὰς προδοσίας μέχρι καὶ τὸ σημερινὸν κατάντημα τῆς Ἑλλάδος τὰς ἔπραξαν ἄνθρωποι ἐκλεγέντες διὰ τῆς ψήφου μας, ἀρέσει, δὲν ἀρέσει, καὶ συνεπῶς κύριοι ὑπεύθυνοι εἴμεθα ἐμεῖς καὶ ΟΥΔΕΙΣ ἄλλος!

Reply
admin 24 March 2018 at 13:16

Αγαπητέ Νικόλαε,

χαίρομαι που λύθηκε το, υπαρκτό εκείνες τις ημέρες, τεχνικό πρόβλημα.

Απαντώ επί της ουσίας συνοπτικά.

1. Η Τουρκία σαφώς και «ψήνεται» να δημιουργήσει επεισόδια. Πληθυντικός αριθμός. Σειρά επεισοδίων. Για πολλούς λόγους (βλέπε παρακάτω). Η κλιμάκωση αυτή («αλλαγή πίστας») θεωρώ ότι είναι προφανής.
2. Η Τουρκία δεν επιθυμεί γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα. Επίσης για πολλούς λόγους.
3. Η μόνη μεσολάβηση των ΗΠΑ σε όλα τα παραπάνω, ήταν, είναι και θα είναι «βρείτε τα μεταξύ σας». Όποιος περιμένει κάτι περισσότερο από αυτό, πρώτον πλανάται, δεύτερον, να ξανακοιτάξει το παρελθόν: 1974 εισβολή, 1983 ανακήρυξη ψευδοκράτους, 1987 Σισμίκ, 1996 Ίμια, 1999 Οτσαλάν, 2018 Ίμια 2 – εμβολισμός, 2018 σύλληψη αιχμαλώτων κοκ.
4. Ο κίνδυνος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ δεν είναι γενικευμένη αναμέτρηση Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά ένταση μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ. Η Τουρκία ήδη μπήκε στο Αφρίν. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει περιοχές των Κούρδων στις οποίες βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλλει στην Συρία. Εκεί ελπίζει. Άλλο αν τελικά γίνει.

Λόγοι της κλιμάκωσης (νέα αρίθμηση)
1. ανακάλυψη κοιτάσματος Καλυψώ στην ΑΟΖ της Κύπρου, το οποίο σε συνδυασμό με το κοίτασμα του Ισραήλ (Ζορ) μπορεί να ανατρέψει την ενεργειακή ισορροπία της Ευρώπης και τον βαθμό εξάρτησής της από την Ρωσία. Έτσι, η Τουρκία θέλει να επιβάλλει την ισχύ της για να αποκτήσει λόγο σε όλα αυτά. Θέλει να καθίσει στο τραπέζι.
2. ο υπολογισμός του Καστελλορίζου στην ΑΟΖ/χωρικά ύδατα, ανατρέπει την ισορροπία όπως την βλέπει η Τουρκία

(επιφυλάσσομαι για περισσότερα)

Ανδρέας.

Reply
Ελευθέριος 24 March 2018 at 21:21

Σωστά! Να προσθέσω στα παραπάνω, το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ την οποία μέχρι σήμερα – 36 χρόνια από τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας (UNCLOS 1982), – το ελληνικό κράτος δεν έχει τολμήσει να ανακηρύξει, υπό το κράτος του φόβου απέναντι στις αντιδράσεις της Τουρκίας. Και δεν φθάνει αυτό, αλλά η Τουρκία με διαρκείς αμφισβητήσεις και παραβιάσεις εναέριων και θαλάσσιων συνόρων, εγείρει αξιώσεις για συνεκμετάλευσή της, υπό την ηχηρή ανοχή των Αμερικανών, οι οποίοι εκτός από το ποντιοπιλατικό “βρείτε τα”, έχουν επανειλημένως δηλώσει, παρά το ισχύον διεθνές δίκαιο, ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση και δεν μπορεί να αποτελεί μια κλειστή ελληνική λίμνη!

Όσον αφορά δε, την γελοία αντίληψη περί εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που εκφράζει παραπάνω ο Νικόλαος και τη σχέση των πολιτικών και των υπηκόων του κράτους με την πολιτική, παραπέμπω για να μην τα επαναλαμβάνω στα 2 τελευταία δικά μου σχόλια σε άρθρο του admin εδώ: http://www.antibaro.gr/article/18704

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.