Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Όχι υποχώρηση στο όνομα!

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 30 Ιανουαρίου 2018.

Η επιχείρηση διάχυσης ηττοπάθειας καλά κρατεί, παρά το πλήγμα του συλλαλητηρίου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο από το 2000, που αιτήθηκε την επιστροφή στην εθνική γραμμή. Διακρίνω τέσσερις διαστάσεις.

Πρώτη η επιβεβαίωση της έλλειψης φρονήματος της πολιτικής τάξης που «βαρέθηκε» το ζήτημα επειδή δεν πιστεύει σ’ αυτό. Θεωρει ότι η οικονομία πρωτεύει erga omnes. Μηρυκάζεται η φράση «επιτέλους, να τελειώνουμε». Όμως όσο μαρξισμός και καπιταλισμός θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, είναι σαφές από πληθώρα ιστορικών και σύγχρονων παραδειγμάτων ότι τα ζητήματα ταυτότητας και συλλογικής ιδιοπροσωπείας έχουν προτεραιότητα έναντι της οικονομίας. Εξ ου το αναπάντεχο μεγέθος του συλλαλητηρίου.

Δεύτερη η αποδοχή της ήττας. Αναμασούν τις «130 διμερείς αναγνωρίσεις. Ουδεμία όμως διεθνούς οργανισμού. Οι διμερείς είναι υποδεέστερες των διεθνών. Ληξιαρχείο των κρατών είναι ένα, ο ΟΗΕ. Μετά, τονίζουν ότι εντός του «πΓΔΜ» υπάρχει ήδη αναγνωρισμένος ο όρος Μακεδονία. Όμως αυτό είναι το κατά σύμβαση των δύο μερών προηγούμενο όνομα (και μάλιστα μέρος της ανύπαρκτης «Γιουγκοσλαβίας»!), ακριβώς για να μην αποτελεί υλικό της διαπραγμέτευσης.

Έπειτα, λένε ότι έχουμε δεχτεί το «Μακεδονία» ως εσωτερική διοίκηση από τη δεκαετία του 1950. Μα οι επιφυλάξεις εδώ εδράζονται: σπάει η ισορροπία των εκατέρωθεν εσωτερικών ονομάτων, όταν το ένα καθίσταται όνομα κράτους, δηλαδή υπέρτερης πολιτικής οντότητας που συνδέται απ’ ευθείας με εθνότητα και γλώσσα, άρα εκμηδενίζει τις εσωτερικές χρήσεις της άλλης πλευράς. Το πρόβλημα αναγνώρισης άλλου κράτους με όρο «Μακεδονία» είναι κοπής 1991. Ούτε 1944 (προϊόν Τίτο), ούτε 1903 (Ίλιντεν). Η δεύτερη οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις και πολέμους[1].

Τρίτη διάσταση η απαξίωση του ζητήματος και όσων αντιδρούν. Διαχέουν ηττοπάθεια μέσω περιθωριοποίησης και δαιμονοποίησης της αντίθετης άποψης. Ταυτίζουν την ασυμβίβαστη εθνική γραμμή με την Χρυσή Αυγή (στοιχειώδη πολιτική νοημοσύνη να είχαν, θα απέφευγαν τέτοιες ανοησίες) και γενικώς με σειρά χαρακτηρισμών όπως «εθνικιστικό παραλήρημα» και «ακροδεξιά ρητορική». Το γεγονός της απομάκρυνσης κουκουλοφόρων της Χρυσής Αυγής σχεδόν κλωτσηδόν από απλούς διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, ούτε καν έπεσε στην αντίληψή τους, διότι τα συστημικά φίλτρα είναι πανίσχυρα, ώστε ανατρεπτικά δεδομένα αποσιωπώνται εντέχνως.

Τέταρτη διάσταση η γεωσρατηγική, η μόνη με επίφαση λογικής: να μην σπαταλούμε δυναμικό από τον βασικό αντίπαλο, την Τουρκία, να υπηρετήσουμε το συμφέρον της καλής γειτονίας και να υποταχθούμε στις μεγάλες δυνάμεις που «θέλουν λύση». Και τα τρία σημεία είναι αδύναμα:

  1. εντός ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα είναι σύμμαχος της Τουρκίας.
  2. η επιβράβευση του αλυτρωτισμού τους με την αποδοχή του ονόματος θα τους αποθρασύνει περισσότερο, όπως δείχνει η εμπειρία ως τώρα. Μόνο στάχτη στα μάτια θα δούμε όπως την προεκλογική υπόσχεση Ζάεφ για αλλαγή ονόματος του αεροδρομείου.
  3. οι Αμερικανοί διαθέτουν ήδη μία τεράστια βάση στο Κόσοβο, ενώ Αλβανία και Βουλγαρία είναι οι πιστότεροί τους σύμμαχοι στην Ευρώπη. Ποία λοιπόν η γεωπολιτική αξία των έγκλειστων Σκοπίων; Τίποτα συγκεκριμένο δεν κατατέθηκε, παρά μόνο αφηρημένη θεωρητικολογία. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα ακόμα εθνικιστικό κράτος. Εκτός αυτών, το πώς συνδέεται το όνομα με τη γεωπολιτική της αξία είναι επίσης αναπάντητο, μια που ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινή γραμμή και αναγνώριση ως ΔτΜ.

Μία ομοσπονδία με ουδετοροεθνές όνομα είναι η μόνη λογική διέξοδος.

================================

Τέταρτο εβδομαδιαίο άρθρο για το ζήτημα στην Εστία. Τα προηγούμενα τρία:

 

[1] Ας θυμηθούμε εδώ ότι ο Παύλος Μελάς δεν ήταν Μακεδόνας. Έγινε με τον θάνατό του. Γεννήθηκε στην Μασσαλία από Ηπειρώτες μεγαλοαστούς, μετοίκησε στην Αθήνα, ανήκε στην άρχουσα πολιτική τάξη, ήταν συγγενής με πρωθυπουργούς, και τα παράτησε όλα για να υπενθυμίσει την ελληνικότητα των Μακεδόνων.

12 comments

NF 31 January 2018 at 07:23

Ας μπουμε οτι οι Σκοπιανοι κανουν οτι τους λεμε. Μετονομαζονται σε “Republika Vardarska”, κλπ. Και μολις μπουνε στο NATO, ονομαζονται παλι Μακεδονια και αρχιζουν παλι τα ιδια: Μακεδονικο εθνος, μακεδονικη γλωσσα, Μεγας Αλεξανδρος αστερια της Βεργινας. Ποιός τους εμποδιζει; Κανενας.

Θελω να πω, το προβλημα δεν εχει λυση. Θα το λυσει αργοτερα η ιδια η ζωη, καθοτι με τη σημερινη τους μορφη τα Σκοπια ειναι μη βιωσιμο κρατος.

Εχουμε τους λαθροεποικιστες, τους Τουρκους, τους δανειστες, το Χρεος, τη φυγη πολλων νεων στο εξωτερικο. Και εμεις ασχολουμεθα με το ασημαντο ζητημα των Σκοπίων. Μοιαζουμε με τους υστερους Βυζαντινους που τσακωνονταν για το φυλο των αγγελων, ενω ο Τουρκος ηταν εξω απο τα τειχη της Πολης.

Ας μην ασχοληθουμε αλλο.

ΥΓ: Ποιά ειναι η θεση της ΝΔούλας για το Σκοπιανο; Κανεις δεν εχει καταλαβει. Τον Αινστάιν να βαζαμε να τη βρει, θα σηκωνε ψηλα τα χερια! Ο Αντωνακης Σαμαρας, ο Καραμανλης junior, η Ντορα, και προπαντως ο Κουλης, ειναι ολοι τους “τρεις λαλουν και δυο χορευουν” στο θεμα αυτο, και προσπαθουν να διαχειριστουν τις αντιφασεις τους. Ετσι ειναι. Οταν η φιλελέ χαζοχαρουμενη Αστικη δεξια εξορκιζει, περιθωριοποιεικαι καπελωνει την Εθνικη Λαικη Δεξια, η οποια ομως ειναι ο εκλογικος κορμος του κομματος, καποτε θα βρεθει αντιμετωπη με τις συνεπειες της αντιφασης αυτης.

Reply
admin 31 January 2018 at 09:04

Αγαπητέ NF, ο καθένας ασχολείται με οποίο θέμα του αρέσει. Το ότι τόσο πολλοί όχι μόνο ασχολούνται, αλλά βγαίνουν και στους δρόμους για το συγκεκριμένο θέμα, οπωσδήποτε απετέλεσε έκπληξη σε πολλούς. Όχι σε μένα. Πάντως, είτε αρέσει, είτε όχι, είναι γεγονός. Η απαξίωση δεν έχει νόημα, είτε γίνεται για να το εκμηδενίσει χρεώνοντάς το στην ακροδεξιά, είτε για να υποβιβάσει τη σημασία του.

Θα πω και κάτι για το υστερόγραφο. Ναι, υπάρχει αυτή η ασαφεια. Δεν είναι υγιής; δεν είναι κατόρθωμα σπάνιο ο ακαπέλωτος λαός να βγαίνει στους δρόμους, να προκαλέσει αμηχανία σε όλο το πολιτικό σύστημα που ούτε το ήθελε, ούτε το περίμενε, ούτε να το διαχειριστεί μπορεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό που κόμματα και δημόσια πρόσωπα να αλλάζουν άποψη και ίσως ακόμα περισσότερο, να αποτρέψουν ίσως μια τελεσίδικη ελληνική υπογραφή στην παραχώρηση μέρους της Ιστορίας μας; εγώ το βρίσκω θαυμάσιο. Απολαμβάνω την ασαφεια και την αμηχανία όλων. Δες το και σαν σόου!

Reply
Πατριώτης 31 January 2018 at 13:37

@ NF

Δεν νομίζω ότι μπορεί ένα κράτος να μπει στο ΝΑΤΟ, ή οιονδήποτε άλλον οργανισμό και στην συνέχεια ν’ αλλάξει όνομα. Ποιος θα το εμποδίσει στο ΝΑΤΟ; Π.χ. η Ελλάδα με βέτο.

Reply
Kakarelidis 31 January 2018 at 17:39

Ὅποιος βιάζεται πληρώνει τό πρόσθετο κόστος. Αὐτὸ ἰσχύει γιὰ τούς πάντες καὶ τά πάντα, εἶτε εἶναι διπλωματία, εἴτε ὁ κόσμος τῶν ἐπιχειρήσεων καὶ εἶναι ἀπότοκο τῆς Θερμοδυναμικῆς.
Βιάζονται τά Σκόπια νὰ μποῦν ὅπου θέλουν, θᾶ πληρώσουν μέ τό ὄνομα. Βιάζονται οἱ ΗΠΑ ἄς πιέσουν τά Σκόπια. Απλᾶ τᾶ πράγματα.
Οἱ Ἁμερικανοί καταλαβαίνουν μόνο τὴν ἰσχύ καὶ τῖς διακηρυγμένες θέσεις. Μισοῦν τὰ ἐπαμφοτερίζοντα. Αὐτό δήλωσε ἀπερίφραστα χθέ, ἄσχετα ἄν ἡ Σία (τοῦ Σκάϊ ὄχι ἡ … ἄλλη) οὐσιαστικά ὴταν τόσο βελούδινη σέ σημεῖο ἀνυπαρξίας.
Ὅσο λοιπόν βλέπουν τούς πολιτικούς μας νὰ εἶναι ἀσυνάρτητοι ἀπό πλευρᾶς διεθνπων σχέσεων, ἐμᾶς θὰ πιέζουν.
Πάει ὁ Καραμανλῆς στό Βουκουρέστι καί πετυχαίνει ἀπόσυρση τοῦ θέματος, βγαίνει δευτερόλεπτα μετά ἠ Ντόρα καί τόν ἀδειάζει τόν Πρωθυπουργό της (!!!), ἐπισπεύδουσα γιά σύνθετη ὀνομασία.
Ὁ ὁλίγιστος ΓΑΠ (μὲ τόν ὀγκόλιθο τῶν διεθνῶν σχέσεων Δρούτσα, τὸν θυμᾶστε;) ὑποχωρεῖ ἀκόμα πιό πολύ ἀπ΄τὴν Ντόρα, ἀλλά τόν ἔδιωξαν γιά ἄλλη αἰτία, πρίν προκάμῃ.
.Ερχεται ὁ Σαμαρᾶς ὁ μόνος που δὲν ἔδειχνε νὰ βιάζεται ἀλλά προσπαθεῖ νὰ τὸ τραινάρῃ, ἔχει βάλει τόν κ. Τϊποτα (κατά Πάγκαλο, Ἀβραμό) καί ἐν συνεχεία Βενιζέλο! Ἐνῶ ἀπό κάτω τόν πριονίζει , ἐπί τοῦ θέματος,τό βαθύ κόμμα,
Πλακώνει κι ὁ Alexis, μέ τόν ἐπίσημα διακηρυγμένο συνθετονομαστή Κοτζια ὁ οποῖος δηλώνει στά βιβλία του ὅτι εἶχε ἄλλη ἄποψη ἀλλά τί νὰ γίνη, τραβᾶτε με κι ἄς κλαίω.
Πάντα λές καί ἐμεῖς εἴχαμε τό πρόβλημα.
Πῶς νὰ μὴν μᾶς πάρουν στό ψιλό, φίλοι, συνεργάτες καί ἐχθροί.
Δικαιολογημένα πιέζουν ἐμᾶς καί μάλιστα ὁ πρέσβης γεωπολιτικά ἔδειξε τό τρίγωνο Βενετία -Θεσσαλονίκη – Ὁδησσό, ξεκαθαρίζοντας ὅτι τόν ἐνδιαφέρει ὅλοι αύτοί νὰ εἶναι ὑπὸ τὴν μοναδική ἐπιρροή, χωρίς μεταξύ τους προβλήματα, τῶν ΗΠΑ.
Συνεπῶς ὁ πιό άδυναμος ἐμεῖς, ὑποχωρεῖ καί δίνει στά Σκόπια τὴν ΜΑκεδονία, στήν Ἀλβανία τό Τσαμικο ὑπέρ της γιά νὰ μὴν ἀντιδράσῃ ἄμεσα στό “μακεδονικό” ὄνομα τῶν Σκοπίων καί νὰ εἴμαστε ὅλοι μιά χαρούμενη οἰκογένεια που θὰ βράζῃ.
Εὐκαιρία λοιπόν μέ τό μακεδονικό νὰ δείξουμε ὅτι οἱ πολιτικοί ΔΕΝ μᾶς ἐκπροσωποῦν ὅτι εἴμαστε τό πιό σταθερό κράτος στήν περιοχή, στό δυτικό στρατόπεδο καί ὅτι δεν κιοτεύουμε (δεν ἔχουμε τί ἄλλο νὰ χάσουμε) οὔτε διαπραγματευόμαστε ἀνοησίες, συνεπῶς δὲν συμφέρει τίς ΗΠΑ νὰ ἀποσταθεροποιήσουν ἐμᾶς.

Reply
Ελευθέριος 31 January 2018 at 23:51

@ kakarelidis
Συμφωνώ με το περιεχόμενο· η εξόφθαλμα λανθασμένη χρήση της περισπωμένης, αδιακρίτως πάνω από άρθρα και προθέσεις, βγάζει μάτι! (Απλᾶ τᾶ πράγματα, τῖς διακηρυγμένες θέσεις, θᾶ πληρώσουν). Είπαμε να είμαστε αρχαιόπληκτοι, αλλά όχι κι έτσι!

@NF
“Εάν ταίς γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, πατρίδα δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον”.

Aν υποχωρούμε με τέτοια ευκολία και γινόμαστε μαλλιά κουβάρια στα “ασήμαντα” και μάλιστα “χωρίς να μας πιέζει κανείς” όπως διατείνεται ο υπουργός μας επί των εξωτερικών, φαντάσου με το που θα σκάσει το θερμό επεισόδιο με τον Τούρκο τι έχει να γίνει..

Αυτός ο χοντρομπαλάς, ότι κεφάλαιο μάζεψε στο Κυπριακό, πάει τώρα να το σπαταλήσει στο Μακεδονικό κι από πάνω βγαίνει και μας πουλάει μούρη· το πρόβλημα λέει δεν το δημιούργησε, το βρήκε. Και ποιός σ’ εμποδίζει να βγείς βρε εξυπνάκια χωρίς παραχωρήσεις, που περνάς όλους τους άλλους για μπουνταλάδες;

Reply
NF 1 February 2018 at 00:02

@Admin

Οταν λεω να μην ασχολουμαστε αλλο, εννοω ως Χωρα, ως Κρατος. Ο καθε πολιτης προφανως μπορει να ασχολειται οσο θελει.

Θα προτιμουσα να εβλεπα αυτην την κινητοποιηση για την Κυπρο. Αυτο ειναι το πραγματικο Εθνικο Θεμα.

@Πατριωτης:
Δηλαδη αν η Βουλη των Ελκηνων αποφαδισει να μετονομαστουμε σε Ιωνια, μπορει η Τουρκια να μας εμπιδισει με βετο στο ΝΑΤΟ; Δε νομιζω…. .

Reply
Kakarelidis 1 February 2018 at 02:07

@Ἐλευθέριος
Ἁγαπητέ Ἐλευθέριε, οἱ περισπωμένες ἤ ἀγκύλες ἤ ψιλὴ ὀξεία, ἀντί γιά βαρεῖες ὀφείλονται ἀποκλειστικά στό ὅτι μετά ἀπό 14 χρόνια ὑπηρεσίας τὸ Apple Powerbook μου παρέδωσε τὰ ἐγκόσμια καὶ προμηθεύθηκα ἕνα pc notebook γιὰ λόγους … τιμῆς, ποὺ δυστυχῶς τὰ πλῆκτρα του δὲν εἶναι full size καί οἱ ἀποκρίσεις τους εἶναι ἐλαφρῶς σὰν τὰ … spectrum. πέρα ἀπὸ τὴν διάταξη. Ὁπότε σὲ συνθῆκες πίεσης, δὲν κάνω διόρθωση.
Τὰ περὶ ἀρχαιοπληξἰας, τὴ στιγμὴ ποὺ δημοτικὴ καὶ μονοτονικὸ δὲν εἶναι ἡ γλῶσσα ποὺ τὸ ἐπίσημο κράτος, μοῦ ἔμαθε νὰ χρησιμοποιῶ στὴν καθημερινὴ καὶ τὴν ἐπίσημη γραφή, μέσῳ τῶν δασκάλων μου στὰ σχολειά, εἶναι μᾶλλον ἄδικα. Προτιμῶ νὰ τὰ θεωρἠσῳ ὡς χιοῦμορ. Πάντως, εὐχαρίστως θὰ δεχόμουν δῶρο ἕνα σύγχρονο Apple MacBook.

Reply
Πατριώτης 1 February 2018 at 09:39

@ NF 1 February 2018 at 00:02

Αν θέλει, ναι. Πώς κρατά την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός ΝΑΤΟ με βέτο;

Reply
Ελευθέριος 1 February 2018 at 18:02

@ Κακαρελίδης

Χίλιες φορές προτιμότερο να μη βάζεις καθόλου τόνους, παρά να κακοποιείς κατ’ αυτόν τον τρόπο τη γραφή. Αυτό δεν στο έμαθαν οι δάσκαλοί σου; Και τι μας νοιάζει εμάς για τα “Apple” και τα “spectrum” σου; Είναι ζήτημα αισθητικής κύριε! Άλλωστε σωστά επισημαίνεις ο ίδιος, ότι όποιος βιάζεται πληρώνει και το ανάλογο κόστος.
Στο κάτω κάτω οι αρχαίοι δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τόνους. Αυτοί που τους εφηύραν, το έκαναν για να μαθαίνουν να προφέρουν τα ελληνικά αυτοί που μάθαιναν την ελληνική ως ξένη γλώσσα. Αν εσύ προτού σε μάθουν γράμματα οι δάσκαλοί σου, μιλούσες την ελληνική ως μητρική σου γλώσσα, τι πρόβλημα έχεις; Aν δεν επλήγης από τους αρχαίους, επλήγης από τους αλεξανδρινούς και γι’ αυτό μας ταλαιπωρείς εδώ μέσα με τον Μεγαλέξανδρο και τη Μακεδονία!

Reply
AlexSiras 1 February 2018 at 20:07

Με εντυπωσιάζει η ημιμάθεια των ένθεν κακείθεν “ομιλητών” του λεγόμενου μακεδονικού ζητήματος.
Εαν δεν υπήρχε η μέχρι ρήξεως επιμονή του Ελ. Βενιζέλου για κατάληψη της Θεσσαλονίκης απο τον ολιγόφρονα διάδοχο Κωνσταντίνο ( που προτιμούσε την προέλαση προς Μοναστήρι) το 1912 , σήμερα δεν θα ομιλούσαμε με αυτά τα δεδομένα. Πια δεδομένα; οτι ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ τα 2/3 της γεωγραφικής μακεδονικής περιφέρειας. Στο λυκόφως της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η Μακεδονία με την πανσπερμία των λαών που την κατοικούσαν, ήταν ανοιχτή για τον ισχυρότερο διεκδικητή.Ευτυχώς που υπήρξε ο τεράστιος ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος (καθυβριζόμενος & απο μερίδα σύγχρονών του αλλά & απο ανεγκέφαλους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδας) με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του που κατόρθωσε να διασφαλίσει & να ομοιογενοποιήσει την Μακεδονία για την Ελλάδα.
Δυστυχώς η ανταμοιβή του ήταν η “ήττα” στις εκλογές τις 1ης Νοεμβρίου 1920. Και γράφω “ηττα” επειδή αν & πήρε περισσότερες ψήφους λόγω της συμμετοχής των αλλοεθνών κατοίκων της Θεσσαλονίκης ,του εκλογικού συστήματος & της ασύστολής ψευδολογικής δημαγωγίας των αντιπάλων του Βασιλόδουλων & κομμουνιστών φτάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή την μεγαλήτερη του Έθνους μας για 2500 χρόνια.
Την ονοματολογία την χάσαμε μία φορά το 1947 με την ρήξη του “βαλκανιάρχη” Τίτο με την Μόσχα οπου θα μπορούσαμε να πιέσουμε για αλλαγή ονόματος του γειτονικού ομόσπονδου κρατιδίου αλλά εμείς τότε βγάζαμε τα μάτια μας μεταξύ μας , & την ξαναχάσαμε το 1992 με τις γνωστές ηλιθιότητες τότε που δεν υπήρχαν αγάλματα ,σημαίες , λεωφόροι κλπ & θα μπορούσαμε να έχουμε γίνει ο νο 1 συνεργάτης αυτού του κράτους με την αντίστοιχη επιρροή.
Τώρα μετα από 140 αναγνωρίσεις ως Δημοκρατία της Μακεδονίας , αμέτρητες λεωφόρους αγάλματα ,αεροδρόμια κλπ θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε οτι μας πετάξει ο”διεθνής παράγων” & θα συνεχίσουμε ευτυχείς στο μόνο που ξέρουμε να κάνουμε καλά: να βγάζουμε τα μάτια μας μεταξύ μας.

ΥΓ. Προς τονο/πνευμονολάγνους: Πηγαίνετε στους Αλεξανδρινούς να σας εξηγήσουν για ποιόν λόγο έβαλαν πνεύματα & τόνους

Reply
Kakarelidis 1 February 2018 at 20:55

@Ἐλευθέριος
Μὴν στεναχωριέσαι. Γιατί ἔχεις πάντα τὸ ἀναφαίρετο δικαίωμα νὰ μὴν διαβάζῃς τά σχόλια καὶ ἄρθρα ὅποιου δὲν σοῦ κάνει κέφι, γιὰ οἱοδήποτε λόγο. No questions asked.

Reply
Ελευθέριος 1 February 2018 at 23:46

Για σένα στεναχωριέμαι· που βάζεις όπου λάχει κείνες τις βαρβαρικές περισπωμένες κ’ οι Αλεξανδρινοί σε πάρουν στο ψιλό, ως είναι το συνήθειό τους οι απαίσιοι.
No wonder.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.