Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Να αρνηθούμε επιλογές ηττημένων μυαλών

Κατά μία έκφραση ευφημισμού όλα βαίνουν καλώς. Φυσικά εναντίον μας!

Εν αρχή ο άρτος ημών ο επιούσιος Οι διαρκώς λαθεύοντες «σοφοί» του ΔΝΤ και της τρόικας 5 χρόνια τώρα επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία μια θηριώδη πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που μεταφράζεται σε μείωση μισθών και συντάξεων έως 50% και καταγεγραμμένους ανέργους 1.350.000. Οι πραγματικοί άνεργοι και οι σχεδόν εξομοιούμενοι με αυτούς της ανασφάλιστης εργασίας με τις βαλκανικές αμοιβές είναι απείρως περισσότεροι.

Η πτώση εν τούτοις του μοναδιαίου κόστους εργασίας δεν βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα, αλλά αύξησε μόνο την κερδοφορία των εξαγωγέων, ομολόγησε πρόσφατα το ΔΝΤ παραδεχόμενο και πάλι θανάσιμο αλλά πεισμόνως μη επανορθούμενο λάθος του . Τουλάχιστον 3.715.100 συνέλληνες ζουν κάτω από το ευρωπαϊκά παραδεκτό όριο της φτώχειας, δηλαδή το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι ιεροφάντες του νεοφιλελευθερισμού φουντώνουν τον πανικό χρέους «επειδή εξυπηρετεί έναν πολιτικό σκοπό»( Πωλ Κρούγκμαν, New York Times / Αυγή 27/7/14). Θέλουν να επιτεθούν κατά της κοινωνικής ασφάλισης και να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας  από τα πραγματικά της προβλήματα, ανεργία, φτώχεια κ.λ.π.

«Δεν έχουμε κρίση χρέους στις ΗΠΑ» βεβαιώνει ο νομπελίστας, αλλά και στην Ευρώπη η σοβαρότητα της κρίσης μειώθηκε γρήγορα μόλις η ΕΚΤ «άρχισε να κάνει τη δουλειά της καθιστώντας σαφές ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί» (ένθ’  αν.).

Τα μνημόνια είχαν παταγώδη αποτυχία για το λαό και μεγάλη επιτυχία για τους κερδοσκόπους των αγορών και τους εφοπλιστές. Το παραδέχθηκε και ο Γιουνγκέρ. Η γερμανικής έμπνευσης και δουλικής αποδοχής πολιτική λιτότητας προκάλεσε δραστική μείωση ρευστότητας και ενεργού ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Φυσικό τους επακόλουθο υψηλή ανεργία, απομείωση απασχόλησης και παραγωγής, επενδυτική αδράνεια, αναπτυξιακή στασιμότητα. Όλα  τα άνθη του κακού.

Με αφορμή τα 40χρονα της Δημοκρατίας ο ενσαρκωτής του υπαρκτού εκσυγχρονισμού πρώην πρωθυπουργός εξόρκιζε προχθές το πελατειακό – συντεχνιακό σύστημα το οποίο εν τούτοις «εβελτίωσε» κατά την παλαιότερη προσφιλή του έκφραση «βελτιώνουμε τα λάθη μας». Γνωστός  «εν τη Ιουδαία» ο όψιμος επικριτής του προήγαγε το συντεχνιακό κράτος στην νιοστήν. Διακεκριμένες συντεχνίες του «εκσυγχρονισμού» : Εθνικοί εργολάβοι και προμηθευτές, ραντιέρηδες, ατζέντηδες και ποικιλώνυμοι άλλοι μιζαδόροι, ήρωες σκανδάλων Χρηματιστηρίου, (όπου κόσμος και  κόσμος έχασε το βιός του), οργιαστές εξοπλιστικών, κρυφόswap κ.ά.π.

Μην πάμε στα Ίμια ( όπου ο αέρας…κατέβασε τη σημαία μας ), στη Μαδρίτη (όπου αναγνωρίσαμε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο), στο Ελσίνκι (όπου η διαφορά από μοναδική και νομική για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας γενικεύτηκε επί παντός του επιστητού. Κάποιοι  τα λέγαμε και τότε, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.

Η Ευρώπη. Ο προ ημερών εναρκτήριος λόγος του «κάπως» εκλεγμένου προέδρου της Ζαν – Κλωντ Γιουνγκέρ αντικατοπτρίζει το βάθος και την έκταση της παρακμής της. Στο ειδωλοκλαστικό δοκίμιό του «Γλυκό τέρας, Βρυξέλλες» o Hans Magnus Enzensberger επισημαίνει ότι «όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αναρωτιούνται  τι κάνουν οι άγνωστοι τοις πάσι εκπρόσωποί μας πίσω από πόρτες ως επί το πλείστον σφαλισμένες μέσα σε κτήρια με προσόψεις-καθρέπτες και μάλιστα με σαθρή νομιμοποίηση;» Αναπάντητο το ερώτημα.

Πλην  του προέδρου πάντες οι λοιποί αξιωματούχοι επιλέγονται=διορίζονται Δεν εκλέγονται. Και λογοδοτούν στους διαπλεκόμενους επιλέκτορές τους της Κομισιόν και του  Eurogroup.

Καλλιεπής ίσως, αλλά κενός περιεχομένου ο λόγος Γιουνγκέρ-Κουβέντα για εκδημοκρατισμό των ευρωλειτουργιών. Λέξη για την συνεχιζόμενη κατακρεούργηση του συλλογικού ιδίως εργατικού δικαίου και ιδέα για την επανίδρυση του ερειπωμένου κοινωνικού κράτους. Άλλα λόγια ν΄  αγαπιόμαστε!

Πιθανόν το υπό τινα έποψη σπαραξικάρδιο συμπέρασμα του Enzensberger  να  βγει   αληθινό:  Όλες   οι   αυτοκρατορίες  της  ιστορίας,   « ήκμασαν για ένα ορισμένο χρόνο ημιζωής προτού καταρρεύσουν εξαιτίας της υπερδιεύρυνσης και των εσωτερικών τους αντιφάσεων»(ένθ. αν. , σ.96).

Η Ε.Ε έχει και τα δύο κακά στο έπακρο. Προχθές άνοιξε την πόρτα στην Αλβανία. Επείγεται να το πράξει για τα Σκόπια. Προσκαλεί με παθιασμένα ελληνικά νεύματα ικετευτικά την Τουρκία. Προθύμως  επισπεύδουσα άνευ όρων η επίσημη Ελλάς. Σε ανταπόδοση των χαλιών που του στρώσαμε για τις Βρυξέλλες ο Ράμα με χάλια συμπεριφορά διαλύει τις ελληνικές ομογενειακές κοινότητες. Διαιρεί, αφαιρεί και προσθέτει τις  κοινότητές μας σε ελεγχόμενα μουσουλμανικά αλβανικά μορφώματα. Στόχος η εξαφάνιση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ελληνική αντίδραση μηδέν!

Τα Σκόπια, Ελλήνων προμαχούντων (όπως δείχνουν τα γεγονότα) μπαίνουν σε Ε.Ε-ΝΑΤΟ. Το όνομα στο ράφι.

Κυπριακό. Μέτωπο απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία συναπεφάσισαν Σαμαράς-Αναστασιάδης στην Αθήνα. Δηλαδή βαυκαλίζονται κάποιοι ότι θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία με ακόμη περισσότερη ελληνική διαλλακτικότητα; Αλλοίμονο!

Ο λαός πρέπει ν΄ αρνηθεί  επιλογές που κάνουν ηττημένα μυαλά. Μπορεί!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.