Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

Δεν δίνουμε «δραχμή» για το ΔΝΤ


Πλασματικά στοιχεία δόθηκαν από την Ελλάδα στους αρμόδιους της ΕΕ με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την επιβολή των σκληρών μέτρων που όλοι είδαμε ενώ θα μπορούσαν κάποια από αυτά να αποφευχθούν. Παρουσιάστηκε ζημία 2% στα έσοδα ενώ είχαμε κέρδη 4%!! Διαβάστε τις λεπτομέριες στο παρακάτω άρθρο που αναδημοσιεύουμε εδώ.


==================================

Μαζί με την άνοδο της θερμοκρασίας, άρχισαν να έρχονται καλύτερες ημέρες και για την οικονομία. Ο μεγαλύτερος φόβος του μέσου Έλληνα φαίνεται να απομακρύνεται, μαζί με όλα σχεδόν τα κακά ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα της κρίσης στην Ελλάδα.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδεται κάθε -νοσηρό εν πολλοίς- ενδεχόμενο επιστροφής στο ιστορικό νόμισμα, δηλ. την δραχμή, και πολύ περισσότερο διαψεύδεται κάθε «αστικός μύθος», όπως εκείνος που ήθελε στα υπόγεια του νομισματοκοπείου να τυπώνονται πυρετωδώς δραχμές για να προετοιμάσουν την… μετάβαση.

Η zougla.gr διακινδυνεύει ακόμη την πρόβλεψη ότι η χώρα δεν θα φθάσει ποτέ στην έσχατη, οπωσδήποτε, ανάγκη να ζητήσει την αρωγή του ΔΝΤ, καθώς εμπεδώνεται το αίσθημα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως εκφράστηκε στην Θεσσαλονίκη, κρίνεται ως ακριβής και ουσιαστικά εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις.

Βεβαίως, η σύνοδος κορυφής της επομένης Πέμπτης είναι και παραμένει κρίσιμη, όχι όμως τόσο για το μέλλον της χώρας όσο για το μέλλον της Ευρώπης -και του ευρώ ιδιαιτέρως.

Θα πρέπει να καταστεί σε όλους σαφές ότι, το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν η Γερμανία αυτή που ασκούσε πιέσεις στην Ελλάδα, αλλά -όσο και εάν φαίνεται παράδοξο- η «πτωχή» Ελλάς στην… Γερμανία. Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά για να διεθνοποιηθεί το θέμα και όχι για να σωθεί πραγματικά η ελληνική οικονομία. Αυτό πλέον είναι το κυρίαρχο δίλημμα της κυρίας Μέρκελ, που θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Αλλά προσοχή: οι όποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις στην οικονομία, που προέρχονται από το εξωτερικό, δεν μπορούν να απαλλάξουν το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας από τις όποιες ευθύνες του για τα λάθη και τις παραλείψεις του, που ήδη καταγράφονται από το ρεπορτάζ και αποκαλύπτονται στην εφημερίδα VETO.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν και δεν φθάνουν», από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η γκάφα με τα ανακριβή στοιχεία που δόθηκαν στον Ευρωπαίο επίτροπο, Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι αυτή τη φορά η χώρα μας θα μπορούσε να κατηγορηθεί για το ότι έκρυψε τα κέρδη της, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, που δεν έκανε κουβέντα για τις ζημιές της.

Το θέμα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα VETO, καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, οδηγώντας μας στο φιάσκο της συνάντησης Παπακωνσταντίνου – Ρεν. Εν ολίγοις, τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων, που είχε στα χέρια του ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διαπραγμάτευση με τον κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν, ήταν, λόγω λαθών και παραλείψεων των υπηρεσιών του υπουργείου, υποτιμημένα σε σχέση με τα πραγματικά.

Το αποτέλεσμα, πρακτικώς, ήταν να μηδενιστεί η διαπραγματευτική του ισχύς έναντι των απαιτήσεων των Βρυξελλών, και να οδηγηθεί στην αποδοχή σκληρότερων μέτρων από αυτά που θα απαιτούσε η περίσταση. Τι έγινε; Ο υπουργός εμφανίστηκε ενώπιον του κ. Ρεν με στοιχεία που έδειχναν ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν μειωμένα κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στην πραγματικότητα τα έσοδα παρουσίαζαν ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 4%!

Την πραγματική εικόνα των εσόδων ο κ. Παπακωνσταντίνου την πληροφορήθηκε όταν ήταν πλέον αργά, αφού ο κ. Ρεν είχε αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και η διαπραγμάτευση είχε ολοκληρωθεί. Ας πάρουμε όμως από την αρχή αυτή την κωμικοτραγική ιστορία, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ξετυλίγουν τα γεγονότα, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα VETO. Στα μέσα Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ αύξηση κατά περίπου 15 λεπτά του ευρώ του φόρου στη βενζίνη, και κατά 6 λεπτά του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, και μόλις δύο ημέρες πριν από την άφιξη του κ. Ρεν στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση των νέων σκληρών μέτρων, στο Υπουργείο Οικονομικών «κάνουν ταμείο», συλλέγοντας όλα τα στοιχεία με τις εισπράξεις των εφοριών και των τελωνείων για τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία που συνελέγησαν πάγωσαν την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Στο τέλος της ημέρας προέκυψε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν μειωμένα κατά 2% σε σχέση με τα έσοδα του Φεβρουαρίου του 2009. Με αυτά τα στοιχεία υποδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, την Δευτέρα 1 Μαρτίου, τον κ. Ρεν,
και με αυτά τα αρνητικά για την πορεία των δημοσίων εσόδων στοιχεία διαπραγματεύθηκε τα πολύ σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν τελικά. Η πραγματική εικόνα των εσόδων, όμως, ήταν διαφορετική. Για λόγους που αυτή την περίοδο διερευνώνται, η Εφορία Νέας Φιλαδέλφειας την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου δεν ενημέρωσε το σύστημα εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών για έσοδα ύψους περίπου 250.000.000 ευρώ. Τα έσοδα αυτά προέρχονταν κυρίως από εκτελωνισμούς μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων, που είχαν πραγματοποιηθεί στο Τελωνείο Μενιδίου κατά τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Με καθυστέρηση

Τα στοιχεία εστάλησαν τελικά με μερικές ημέρες καθυστέρηση. Με την προσθήκη αυτών των
εσόδων τελικά προέκυψε ότι τα συνολικά έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν αυξημένα κατά 4%. Μόλις συνειδητοποίησαν στο Υπουργείο Οικονομικών τι είχε γίνει «τραβούσαν τα μαλλιά τους» -όπως λένε οι ίδιες πηγές. Αμέσως ενημερώθηκε ο υπουργός, ο οποίος (σύμφωνα με πληροφορίες) ζήτησε αφενός η όλη ιστορία να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό και αφετέρου να «πέσουν κεφάλια». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, σχεδιάζεται η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στην Εφορία Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ η υφιστάμενη ηγεσία της εφορίας βρίσκεται σε δυσμένεια. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι, αν πηγαίναμε στη διαπραγμάτευση με τα σωστά στοιχεία, πιθανόν να είχαμε αποφύγει κάποια από τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να λάβουμε.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=116495&cid=6

.

1 comment

Ανώνυμος 24 March 2010 at 17:39

Έρχεται η ευρωδραχμή;
Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2010
Την Αθήνα διατρέχει αυτές τις ημέρες μία φήμη:Αλλαγή νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή. Θέσπιση ισοτιμίας 2 ευρωδραχμές προς 1 ευρώ, με υποχρεωτική αναγραφή σε αγαθά και αξίες και των δυο τιμών. Εν συνεχεία υποτίμηση του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λειτουργία της αγοράς με τους παραπάνω όρους για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών και έπειτα, εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το επιτρέψουν, επιστροφή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και υιοθέτηση εκ νέου του ευρώ ως εθνικού νομίσματος.
Μερικούς μήνες νωρίτερα το παραπάνω ενδεχόμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως συγκεντρώνει εξαιρετικά καλές πιθανότητες για να γίνει πραγματικότητα. Τo /www.sofokleous10/ αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας σχετικής αναφοράς αμερικανικού think tank, το οποίο συνδέεται στενά με το Eurogroup και οι εισηγήσεις του γίνονται στην πλειονότητά τους δεκτές από διεθνούς οικονομικούς οργανισμούς και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους.
Πρόκειται για το International Political Economy, το οποίο σε αναφορά του, που υπογράφεται από τον καθηγητή Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ρόμπερτ Άλιμπερ και φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Η υποτίμηση του ελληνικού ευρώ», περιγράφει με ζοφερά χρώματα το νομισματικό μέλλον όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών της Ζώνης του Ευρώ. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο έγγραφο, σε ενδεχόμενο που η Ελλάδα δεν μπορέσει να μειώσει μισθούς και ημερομίσθια, τότε θα πρέπει να φύγει από το ευρώ για ένα ή δυο χρόνια, παρά το γεγονός ότι «αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για διαζύγιο ή διάσταση».

Οι συνθήκες αγοράς
Όμως, συνεχίζει η αναφορά, «αυτά είναι ανοησίες. Οι διεθνείς νομισματικές συνθήκες είναι καλές για 15 ή για 20 χρόνια και, όταν οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν, οι χώρες κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν». Εν συνεχεία, η αναφορά, αφού προηγουμένως επιχειρηματολογεί γιατί είναι αναγκαίο να φύγει η χώρα μας από τη Ζώνη του Ευρώ, σημειώνει ότι τώρα κουμάντο στο παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από της ελληνική οικονομία κάνουν «οι δυνάμεις της αγοράς». Ως εκ τούτου πλέον, σύμφωνα με το έγγραφο, «κανείς ή σχεδόν κανείς, παρά μόνο οι ελεγχόμενες οντότητες από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αγοράσει το ελληνικό χρέος». Παράλληλα, γίνεται λόγος αφενός στο ενδεχόμενο αδυναμίας του ελληνικού κράτους να πληρώσει κάποια στιγμή ακόμη και τους δημοσίους υπαλλήλους, αφετέρου στην «εξυπνάδα» των πλουσίων Ελλήνων, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν να βγάλουν στο εξωτερικό τα χρήματά τους, όπως άλλωστε έχουν ήδη κάνει πάρα πολλοί από αυτούς.
Όπως χαρακτηριστικά επισημάνεται, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα σχεδόν 15% του ΑΕΠ, διαφορετικά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν. Για λίγο καιρό η ελληνική οικονομία μπορεί να δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες. Όμως οι πλούσιοι Έλληνες είναι αρκετά έξυπνοι για να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού τους πλούτου στις τράπεζες στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα θα είναι ένας γύρος στις καταθέσεις των τραπεζών της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταθέσεων θα μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ιταλίας». Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, γίνεται επισήμανση στο ενδεχόμενο κάποια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας της φυγής και τοποθέτησης μεγάλων ελληνικών κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον από πουθενά αλλού να αντλήσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, αντιμετωπίζοντας για τα καλά πλέον το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Υποτίμηση ευρωδραχμής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα όσα αναφέρει το έγγραφο για τον τρόπο με τον οποίο θα μεθοδευθεί τόσο η εναλλαγή του νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή, όσο και η εν συνεχεία υποτίμησή του. Πρόκειται για κάτι που τεχνικά εμφανίζεται ως απλό και σχετικά εύκολο να γίνει.
Όπως τονίζει η αναφορά, « τα τεχνικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μια υποτίμηση από την Αθήνα είναι ασήμαντα. Η κυβέρνηση κλείνει τις τράπεζες για αρκετές ημέρες και τους δίνει οδηγίες για να ονομάσουν όλες τις καταθέσεις και δάνεια, καθώς και κάθε άλλο συμβόλαιο, σε ευρωδραχμές. Οι τράπεζες ξανανοίγουν και μια νέα αγορά συναλλάγματος αναπτύσσεται καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν το ευρώ με όρους ευρωδραχμής. Τότε πολλά αγαθά και αξίες θα έχουν δυο τιμές. Μία σε όρους ευρώ και μια άλλη σε όρους δραχμής».
Εν συνεχεία, ο συντάκτης του εγγράφου παραδέχεται ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης θα δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος, σπεύδει όμως να προσθέσει ότι μετά από κάποιες εβδομάδες οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και, σε 8 με 10 μήνες, η ευρωδραχμή θα προσδεθεί στο ευρώ, έως ότου με την παρέλευση δύο ή τριών χρόνων, όπως έχει ήδη προαναφέρει, μετατραπεί και πάλι σε ευρώ. στο πλαίσιο της έκθεσης σημειώνεται ότι εάν τελικά ληφθούν όλα τα παραπάνω, τότε θα δημιουργηθούν μια σειρά από προϋποθέσεις στο τρίγωνο Φρανκφούρτης – Βρυξελλών – Αθήνας, οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης του χρέους της. Πως θα γίνει αυτό; Η αναφορά είναι ξεκάθαρη: «Μηνιαία τσεκ από Βερολίνο και Παρίσι θα διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της. Μείωση στα κόστη και στις τιμές στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε μείωση του τρέχοντος ελλείμματος και σε αύξηση των δημοσίων εισοδημάτων. Υποτίμηση της ευρωδραχμής. Στο τέλος και τα τρία θα περάσουν», καταλήγει η αναφορά.
Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο τρόμου, σύμφωνα με την αναφορά, είναι πολύ πιθανό να λάβει χαρακτήρα ντόμινο το οποίο θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες του ευρώ. οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα προκειμένου να αντεπεξέλθουν και αυτές στο δικό τους, ανάλογο, οικονομικό πρόβλημα. Πρόκειται για τις χώρες του Νότου της Ε.Ε., Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, στις οποίες, μαζί με την Ελλάδα, τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν δώσει την επαίσχυντη συντομογραφία PIGS(«γουρούνια»), από το πρώτο γράμμα των ονομασιών των χωρών στη λατινική γραφή τους. Σύμφωνα με την αναφορά, κάτι ανάλογο θα πρέπει να ισχύσει και για το νόμισμα αυτών των κρατών, το οποίο θα μετονομαστεί σε ευρωεσκούδο, ευρωλιρέτα και ευρωπεσέτα, αντίστοιχα. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι τα spreads τόσο για τα πορτογαλικά, όσο και τα ισπανικά 5ετή ομόλογα έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικό υψηλό.
[http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-03-23-22-42-30-2010032321399/]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.