Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Βιβλία Ομιλίες/Συνεντεύξεις

Παρουσίαση του έργου του Spiro Manolas: Αmerican Arms, Greek Blood – the Greek Guerrilla War 1946-1950 – The Truman Doctrine, The Military Operations and Historical Significance

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

TOY SPIRO CONSTANTINOS MANOLAS (PHD)

ΑΜΕRICAN ARMS, GREEK BLOOD

THE GREEK GUERRILLA WAR 1946-1950

THE TRUMAN DOCTRINE, THE MILITARY OPERATIONS

AND HISTORICAL SIGNIFICANCE

Phoenix Publishers, Mount Vermont, VA, 2009

 

  Το αγγλόφωνο σύγγραμμα του δρος Μανώλα «American Arms, Greek Blood” είναι προϊόν πολυετούς έρευνας, έχει αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα και βασίζεται σε πηγές και αρχεία. Το αντικείμενό του είναι η περίοδος 1946-50 στην Ελλάδα. Η ύλη του περιλαμβάνει τις πολιτικές εξελίξεις, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και το Δόγμα Τρούμαν.

  Ο δρ. Μανώλας υπηρέτησε στην Ελλάδα με την Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή την περίοδο 1949-1954. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Norwich,το Στρατιωτικό Κολλέγιο της Πολιτείας του Vermont. Έλαβε πτυχίο και διδακτορικό στην επιστήμη της Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Επίσης αποφοίτησε από το National Defence University/U.S.National War College, Washington, D.C. Πραγματοποίησε επίσης σπουδές στον τομέα της Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επειδή η υγεία του δρος Μαvώλα δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, ζήτησε την κ. Κατερίνα Π. Παπαθανασίου, ως χήρα του Στρατηγού Περικλή Σ. Παπαθανασίου, να παρουσιάσει το βιβλίο του. Ο Στρατηγός Παπαθανασίου έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου που εξετάζει το βιβλίο, και ήταν Διοικητής τηςΤρίτης Μοίρας Καταδρομών στην μάχη του Γράμμου του Αυγούστου 1949.

  Η κ. Κατερίνα Π. Παπαθανασίου, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης, ανέγνωσε χαιρετισμό που απέστειλε ο συγγραφέας του έργου από τις ΗΠΑ. Στο μήνυμά του ο συγγραφέας αναφέρει ότι τα τεκμήρια και οι πηγές που περιλαμβάνει το έργο, που μέχρι σήμερα ήταν είτε δυσπρόσιτες είτε αδημοσίευτες για πάνω από 50 χρόνια, ανατρέπουν πολλές φιλολογικές περιγραφές του Ελληνικού Ανταρτοπολέμου της περιόδου 1946-1950 ως «Εμφυλίου Πολέμου». Οι αδιαμφισβήτητες αυτές αποδείξεις δημοσιεύονται σε αυτό το βιβλίο και ανατρέπουν τα αναθεωρητικά συγγράματα, που επιχείρησαν να παρουσιάσουν την αδλφοκτόνο σύγκρουση ως «Εμφύλιο Πόλεμο» μεταξύ αφ’ενός «μαχητών της ελευθερίας» και αφ’ετέρου «οπαδών της Βασιλείας και Φασιστών». Η πλήρης αποκάλυψη του βάθους της εξωτερικής κομμουνιστικής ανάμιξης και η νίκη των Ελληνικών Εθνικών Δυνάμεων επί των Ανταρτικών Δυνάμεων εξάλλου ουδέποτε έχουν αναγνωρισθεί δεόντως για τον ρόλο, που έπαιξαν στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α., που εκφράσθηκε ως «Δόγμα Τρούμαν» και «Περιστολή της κομμουνιστικής επέκτασης». Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν στην τελική νίκη επί του Διεθνούς Κομμουνισμού με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1990 και στην συνέχεια με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τέλος το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στους Έλληνες του 1946-1950, που με προνοητικότητα, σθένος και επιμονή έστρωσαν αρχικά τον μακρύ δρόμο, που οδήγησε στη νίκη.

  Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συντονιστής της συζήτησης συγγραφέας και εκδότης δρ. Αριστείδης Καρατζάς, που παρουσίασε τους δύο ομιλητές, τον  τ. Υπουργό Εθνικής Αμύνης και  Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Φραγκούλη Φράγκο και τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθηγητή και συγγραφέα Μελέτη Μελετόπουλο.

    O κ. Μελετόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του συγγραφέα. Τόνισε ότι στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπάρχει έργο γραμμένο από Έλληνα ιστορικό τόσο σοβαρό, τόσο απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και ιδεολογική μονομέρεια, τόσο τεκμηριωμένο όσο αυτό του Ελληνοαμερικανού καθηγητού Μανώλα. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι το εμφυλιακό τραύμα δεν θα ξεπεραστεί με απολογητικές ή ψευδοσυμφιλιωτικές επανασυγγραφές της ιστορίας, αλλά με την δίκαιη απόδοση της ιστορικής αλήθειας. Εν κατακλείδι ανέφερε την δική του επιστημονική άποψη, ότι δηλαδή υπήρξε μία φάση την οποία μπορούμε να αποκαλέσουμε εμφύλιο πόλεμο, αλλά αυτή η φάση δεν ήταν το 1946-49, που είναι σαφές ότι ήταν ένοπλη ανταρσία 15-20000 στρατευμένων μελών του ΚΚΕ χωρίς κοινωνική βάση και λαϊκό έρεισμα. Η φάση που έχει πράγματι χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου ήταν το 1943-5, δηλαδή από το τέλος της Κατοχής μέχρι την συμφωνία της Βάρκιζας, όταν το ΕΑΜ ήλεγχε μεγάλο μέρος της επικράτειας και αναμφισβήτητα είχε λαϊκή βάση, την οποία ο ομιλητής απέδωσε στην αντιστασιακή του δράση, στην απουσία του προπολεμικού πολιτικού κατεστημένου στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην τρομοκρατία που ασκούσε ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ. Μετά τα Δεκεμβριανά και  την Βάρκιζα, τον Φεβρουάριο του 1945, οι μάζες αποστασιοποιήθηκαν, το ΕΑΜ έχασε τον ευρύτερο εθνικοαπελευθερωτικό του χαρακτήρα αφού δεν υπήρχε πλέον κατακτητής, ενώ στις εκλογές του 1946 το ΚΚΕ απέσχε ενώ η κοινωνία επιζητούσε ομαλότητα. Τελικώς το ΕΑΜ συρρικνώθηκε στον σκληρό του πυρήνα, δηλαδή στο ΚΚΕ. Ο ομιλητής διαχώρισε τους χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν τον κατακτητή από πατριωτισμό, ακόμα και πολλούς απλούς ανιδιοτελείς κομμουνιστές που κινήθηκαν από ιδεολογικά κίνητρα, από την τυχοδιωκτική και αντιδημοκρατική ηγεσία τους.

    Στην συνέχεια ο Στρατηγός ε.α., επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Φραγκούλης Φράγκος αναφέρθηκε αναλυτικά στο παρουσιαζόμενο σύγγραμμα και στις επιστημονικές και ιστορικές του αρετές, αλλά και την επίκαιρη σημασία του. Σημείωσε ότι το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, παρά τους επικριτές του, όχι απλά μας επέτρεψε ως Έλληνες να ζήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, μετά τον όλεθρο της Γερμανικής Κατοχής και τον αδελφοκτόνο πόλεμο, αλλά να προκόψουμε και να ευημερήσουμε. Τα 5 δισεκατομμύρια δολλάρια της βοήθειας που έλαβε η χώρα  δεν υποχρεωθήκαμε ποτέ να τα επιστρέψουμε, ούτε να τα πληρώνουμε μέσα από εξευτελιστικούς όρους όπως σήμερα σε ΔΝΤ – Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τους απεχθείς όρους της Τρόϊκας και να λέμε και ευχαριστώ από πάνω!!!!!!!!, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Αυτά, τόνισε ο ομιλητής,  επισημαίνονται έτσι απλά για την ιστορική αλήθεια και για να διαχωρίσουμε φίλους και συμμάχους από στυγνούς τραπεζίτες και οπαδούς της πολυπολισμικότητας και ένθερμους υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης!!!

    Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις και διεξήχθη συζήτηση με το κοινό.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.