Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Επίκαιρα Κωνσταντίνος Χολέβας Σχολικά εγχειρίδια

Συνωστισμένα βέλη κατά των Θρησκευτικών

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

 

thriskeftikaΣήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και «των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων» του 1922. Κι όμως τέτοια ημέρα αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με τις κραυγές των οπαδών του «συνωστισμού» κατά της ελληνορθόδοξης παιδείας μας. Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το Νέο Λύκειο  είδαμε ότι  εκπρόσωποι μειοψηφικών ομάδων έχουν πεισματικά ξεκινήσει μία επίθεση εναντίον των ψυχικών και πολιτιστικών ριζών μας που είναι τόσο απαραίτητες για να ανορθωθούμε και πάλι ως έθνος. Καταθέτω μερικές ιστορικές και νομικές επισημάνσεις  ως ταπεινό μνημόσυνο στους μαρτυρικούς νεκρούς της Μικρασιατικής τραγωδίας.

Το κράτος αυτό, το οποίο δίνει μισθό και δικαίωμα λόγου στην εκπρόσωπο του «συνωστισμού», ιδρύθηκε μετά από αγώνες και θυσίες ανθρώπων με ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δίδασκε ότι σκοπός του Σχολείου είναι να μαθαίνουμε τί είναι ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι. Ο  Άγιος Γρηγόριος Ε΄ πριν εκλεγεί Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν Μητροπολίτης Σμύρνης. Σε εγκύκλιό του προς τα σχολεία προέτρεπε να έχουμε Χριστιανούς ελληνίζοντες ως προς την γλώσσα και Έλληνες Χριστιανίζοντες ως προς τα ήθη. Ο πρώτος Κυβερνήτης μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ζήτησε από τον λόγιο Ανδρέα Μουστοξύδη να συντάξει μία Σύνοψη Ορθοδόξων προσευχών για τους μαθητές των σχολείων και θεωρούσε την Ορθόδοξη Πίστη ως θεμέλιο της παιδείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους να καθορίσει το περιεχόμενο της παιδείας. Πάντως στα σχολεία για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε. διδάσκεται μάθημα Θρησκευτικών ομολογιακού περιεχομένου και όχι θρησκειολογικού, όπως θα ήθελαν οι ψευδοπροοδευτικοί. Στη Γερμανία το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό βάσει του Συντάγματος. Στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία κ.α το μάθημα θεωρείται απαραίτητο και διδάσκεται με βάση την επικρατούσα θρησκεία. Σε πολλές χώρες που απηλλάγησαν από τον κομμουνισμό τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά αντικατέστησαν το μάθημα αθεϊσμού!

Η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομολογία, ορίζει ότι από το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσονται μόνον οι αποδεδειγμένα αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι, το δε περιεχόμενό του πρέπει να είναι Ορθόδοξο Χριστιανικό.

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης θυσιάσθηκε διότι είχε ελληνορθόδοξη και όχι πολυπολιτισμική παιδεία!

Κ.Χ. 5.9.2013

 

2 comments

Kakarelidis 10 September 2013 at 18:09

Ἡ κα. Ρεπούση εἶπε ἐπίσης καὶ τὰ ἑξῆς:
’….«όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στη θρησκευτική κατήχηση, παρά στην επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση … ’
Κάνει 2 τεράστια νοητικὰ ἅλματα ἤ ἄν θέλετε , ἐπιστημολογικὰ λάθη:
-Σὲ ποιὰ ‘ολη’ σὐγχρονη ἐκπαιδευση ἀναφέρεται. Ἄν δὲν κάνω λάθος ὑπάρχει τεράστια ἀνομοιότης στὴν ὁλη σύγχρονη ἐκπαίδευση μεταξύ ὅλων τῶν χωρῶν ὅλου τοῦ κόσμου. Γι᾽αὐτὸ ἀκόμη καὶ στὴν ΕΕ θεωρείται ἀποκλειστικὴ ἁρμοδιότητα τοῦ κράτους μέλους. Ἑκτὸς ἄν ἐννοεῖ τὴν Γαλλία. Μιὰ καὶ ξιφουλκεῖ ὥς ἱστορικὸς ὑπέρ τῶν γεγονότων, ἄς προσκομίσει καὶ τὰ σχετικὰ στατιατικὰ.
-Ἀναφερόμενη στὶς θρησκεῖες στὸ παραπάνω ἀπόσπασμα, θεωρεῖ ὅπως τὸ ἐκφράζει ὅτι ὁ ὅποιος σημαντικὸς ρόλος τῶν θρησκειῶν ἀνήκει πλέον στὸ παρελθὸν. Κατανοητὸ νὰ τὰ λἐγῃ αὐτὰ μία σπουδάσασα τὴν Γαλλικὴ φιλολογία, ἀλλὰ ὄχι ἕνας ἱστορικὸς. Γιατὶ ἄλλο πρᾶγμα μιὰ Εὐρώπη ποῦ μπαίνει στὴν νεωτερικότητα μέσα ἀπὸ τὰ συντρίμμια τῶν μεγάλων θρησκευτικῶν (γιὰ κτήματα καὶ έξουσία λεηλασιῶν) πολέμων κι ἄλλο ἡ μεταφυσικῆ ὥς μοναδικῆ κινητήρια δύναμη πολιτισμοῦ.

Reply
Γ.Σκληρός 13 September 2013 at 12:47

——————————————-
Κάτω τα χέρια από Χρυσόστομο Σμύρνης
——————————————-

Βρείτε κάποιον άλλον να επικαλεστείτε.

Ο Σμύρνης δολοφονήθηκε από τον Νουρεντίν πασά γιατί παρέμεινε στο ποίμνιό του, το οποίο εγκατέλειψε η τότε κυβέρνηση των Αθηνών στο έλεος των κεμαλικών συμμοριών.

-Γιατί τους απαγόρευσε να εξοπλιστούν και να δημιουργήσουν δικό τους μικρασιατικό στρατό,
-γιατί αφόπλισε τις πολιτοφυλακές των Ελλήνων και Αρμενίων
-γιατί δεν είχε στείλει ούτε μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες
-γιατί εξέδωσε νόμο τον Ιούλιο του 1922 με τον οποίο απαγόρευε την έξοδο από τη Μικρά Ασία των απειλούμενων πληθυσμών
-γιατί δεν έκανε γραμμή άμυνας γύρω από τη Σμύρνη
-γιατί δεν υποχρέωσε τον Ιωάννη Μεταξά να ασκήσει το εθνικό του καθήκον, όταν αρνήθηκε την αρχιστρατηγεία του Μετώπου παραβιάζοντας τον στρατιωτικό του όρκο,
-γιατί όρισε αρχιστράτηγο τον Χ’ανέστη,
-γιατί υπονόμευσε το Μέτωπο αποστέλλοντας 20.000 στρατιώτες για να ….καταλάβουν την Κωσταντινούπολη
-γιατί δεν έκανε σύμπτυξη του Μετώπου
-γιατί μόλις 4 μέρες μετά την επιτυχημένη επίθεση του Μουσταφά Κεμάλ αποφάσισε την άρον άρον εκκένωση της Μικράς Ασίας ενώ θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη Σμύρνη έως ότου εκκενωθεί από τον άμαχο χριστιανικό πληθυσμό ή στην καλύτερη περίπτωση να κρατήσει τη Χερσόνησο της Ερυθραίας (Τσεσμές) και την χερσόνησο της Κυζίκου στο Βορρά, οι οποίες λόγω της τοπογραφίας και της ύπαρξης ενός πανίσχυρου ελληνικού ναυτικού ήταν απόρθητες
-γιατί μετά την απόφαση ο Γούναρης τηλεγράφησε στον Αριστείδη Στεργιάδη να εγκαταλείψει τον απειλούμενο χριστιανικό πληθυσμό “για να μη δημιουργηθεί προσφυγικό πρόβλημα στην Αθήνα”
-γιατί απαγόρευσε τα ελληνικά πλοία που απέπλευσαν από το λιμάνι της Σμύρνης να πάρουν μαζί τους πρόσφυγες
-και άλλα πάρα πολλά.

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης και οι «συν αυτώ αναιρεθέντες μάρτυρες», δηλαδή οι δεκάδες χιλιάδες αθώοι άμαχοι δολοφονήθηκαν από τους κεμαλικούς (ως κουρμπάνι για την πολιτική του Γούναρη, του Πρωτοπαπαδάκη και του Εξαδάχτυλου) εξ αιτίας την τότε εθνοπροδοτικής και αντιλαϊκής πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος, αλλά και του Ελ. Βενιζέλου που εγκατέλειψε άνευ λόγου την προσπάθεια στη μέση (με τις εκλογές του 1920) και φυσικά του ανόητου ΣΕΚΕ-ΚΚΕ.

Γι αυτό καλοί μου φίλοι “Κάτω τα χέρια από Χρυσόστομο Σμύρνης”.

Ας δούμε πρώτα τις δικές μας ευθύνες και ας πούμε στους απογόνους των θυμάτων τους ένα μεγάλο συγγνώμη -όσοι βέβαια υποστηρίζουν αυτούς που άσκησαν τότε εξουσία ή βρέθηκαν γύρω απ’ αυτήν, τον Γούναρη, τον Μεταξά, τον Κωνσταντίνο, τον Πρωτοπαπαδάκη, τον Ελ. Βενιζέλο….

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.