Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Επιστολές Νίκος Σταματάκης

Περί εθνικής ταυτότητας και κας Δραγώνα

Η κάτωθι επιστολή στάλθηκε στην Καθημερινή
ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ κας ΔΡΑΓΩΝΑ

Κύριε Διευθυντά,

Διαβάζοντας τα συνεχή δημοσιεύματα σχετικά με την κα.Δραγώνα και τις απόψεις της περι εθνικής ταυτότητας, θυμήθηκα τα λόγια δασκάλου μου των γυμνασιακών χρόνων στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά που συνήθιζε να λέγει: η ημιμάθεια είναι χειροτέρα της αμαθείας…

1)Το γεγονός ότι η κα Δραγώνα μετέφερε αυτούσιες τις διάφορες δυτικές φιλοσοφικές απόψεις περί γενέσεως της ιδέας του έθνους και τις “εφάρμοσε” επί του ταλαιπώρου τραχήλου των Ελλήνων αποδεικνύει τα κόμπλεξ της κας. Δραγώνα και όχι τα κόμπλεξ των δήθεν εθνικιστών Ελλήνων που τις απέρριψαν… Πολλοί Ελληνες διανοούμενοι έχουν κόμπλεξ ανάλογα με αυτά της κας Δραγώνα…Εάν οι απόψεις της κας. Δραγώνα μπορούν “επιστημονικά” να εφαρμοστούν επί των “ιστορικών εθνών” (εθνών με γλώσσα, πολιτισμό και ιστορία που μετρέται σε χιλιετίες, όπως Ελληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι, Κινεζοι, Πέρσες, κ.α.) τότε γιατί η κα. Δραγώνα δεν κάνει μια ομιλία στο Τελ Αβίβ υποστηρίζοντας ότι το Εβραϊκό Εθνος αποτελεί “φαντασιακή” δημιουργία του σιωνιστικού κινήματος του 19ου αιώνα; Και ότι πριν το 19ο αιώνα δεν υπήρχε Εβραϊκό Εθνος; Εάν οι δήθεν “επιστημονικές” της θεωρίες έχουν αξία, δεν θα πρέπει να έχουν γενικότερη εφαρμογή και να μην περιορίζονται μόνον επί των Ελλήνων; Ας το τολμήσει και θα λάβει την πρέπουσα απάντηση…

Να υπενθυμίσω άραγε ότι ο Δρ. Χένρι Κισινγκερ ήταν η ισχυρότερη διεθνής φωνή στήριξης της “ελληνικότητας της Μακεδονίας” και των δικαίων μας επί του ονόματος με το επιχείρημα ότι “εκείνος γνωρίζει ιστορία”; Η μήπως ότι χθες μόλις ελληνική εφημερίδα μετέφρασε και αναδημοσίευσε κύριο άρθρο της ΝΥ Τάιμς που ακριβώς θριαμβολογεί για τα σιωνιστικά επιτεύγματα και την ιστορική συνέχεια των Εβραίων στο Ισραήλ; Είναι άραγε κομπλεξικοί οι Εβραίοι; Η μήπως οι Εβραίοι διδάσκουν στα σχολεία τους τις ρατσιστικές ατιμίες που ασφαλώς σε κάποιες ιστορικές περιόδους διέπραξε η κατά τα άλλα μεγαλουργήσασα φυλή τους; Οι Εβραίοι διαθέτουν άριστους εκπαιδευτικούς εγκεφάλους που γνωρίζουν ότι η διαιώνιση του Εθνους του Ισραήλ επιβάλλει τον τονισμό – έστω υπερβολικό τονισμό (όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι η υπερβολή πολλές φορές είναι θεμιτός και απαραίτητος τρόπος μάθησης) – στη νεολαία των ιστορικών επιιτευγμάτων και της μεγαλοσύνης της φυλής τους. Δεν προσπαθούν, όπως οι κομπλεξικοί δικοί μας του τύπου της κας Δραγώνα, να διδάξουν επιστημονική αντικειμενικότητα σε 12χρονα παιδιά. Σε 12χρονα παιδιά διδάσκεις γνώση, χαρακτήρα και “εθνική συνείδηση”…

2) Ως ειδικός επί των θεμάτων εθνικής ταυτότητας και μάλιστα με ειδίκευση στο Κυπριακό, έχω τεράστιες υποψίες για “επιστήμονες” προοδευτικών πολιτικών τάσεων όπως η κα. Δραγώνα. Εδώ και 40 χρόνια, τέτοιοι δήθεν επιστήμονες συνεπικουρούν ελληνοκυπρίους πολιτικούς στην προσπάθεια (γνωστή και ως “νεοκυπριακό” ιδεολόγημα) “παρθενογένεσης” νέας εθνικής ταυτότητας για έλληνες και τούρκους της Κύπρου, οι οποίοι δήθεν έλκουν την καταγωγή τους από τους Φοίνικες…. Το γεγονός ότι η κα.Δραγώνα έχει τόσο υπεύθυνη θέση μου προκαλεί όχι μόνο υποψία αλλά και μεγάλη θλίψη…

3) Εάν η κα Δραγώνα ήθελε παράδειγμα “φαντασιακής εθνογένεσης” θα μπορούσε άριστα να εφαρμόσει τις ιδέες της όχι μόνο στο νεοκυπριακό εφεύρημα αλλά και στην άλλη “παρθενογένεση” της περιοχής μας, την εφεύρεση “μακεδονικής” ταυτότητας από τους σκοπιανούς εθνικιστές, ανδράποδα των γεωστρατηγικών νατοϊκών συμφερόντων… (Σημειωτέον ότι και τα δύο αυτά φαινόμενα είναι ενδεικτικά των τεράστιων εξωτερικών πιέσεων που δέχεται ο συρρικνούμενος ελληνισμός). Σε τέτοιες πολιτικά κατασκευασμένες ταυτότητες έχουν πλήρη εφαρμογή οι σύγχρονες φιλοσοφικές θεωρίες περί εθνικής ταυτότητας και όχι σε έθνη με τρισχιλιετή ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό, όπως το δικό μας. Μπορεί στα προεόρτια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αργότερα με τη σύσταση και επέκταση του ελληνικού κράτους να παρατηρούνται «εθνογενετικά» φαινόμενα τα οποία έχουν τύχει βαθειάς μελέτης (ακριβώς επειδή οι αναλυτές σκοντάφτουν πάνω στο πραγματικό γεγονός της πολιτιστικής συνέχειας του Ελληνισμού και επομένως δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις ανάλογες «ευρωπαϊκές» ιδέες περί «εθνογενέσεως» – πως να μιλήσεις για «εθνογένεση» όταν πας στην εκκλησία και η σχεδόν αμόρφωτη γριούλα δίπλα σου απαγγέλλει ψαλμούς και διαβάζει σελίδες ολόκληρες της Καινής Διαθήκης σε άπταιστη Αλεξανδρινή διάλεκτο;) . Οσο λεπτομερώς και αν μελετηθούν τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να αναιρέσουν την αναμφισβήτητη πολιτιστική συνέχεια του ελληνικού έθνους ανά τους αιώνες… Από τη γλώσσα στην τέχνη στη μουσική και ακόμα και στα πολιτιστικά έθιμα και δρώμενα, η συνέχεια αυτή έχει επαρκώς αποδειχθεί…

Τέλος θλίβομαι που σύσσωμα τα ελληνικά ΜΜΕ φίμωσαν τις έντονες αντιδράσεις απέναντι στην κα Δραγώνα “δεξιών εθνικιστών” και “φασιστόμουτρων” όπως ο Μίκης Θεοδωράκης… Ο οποίος σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο με ημερομηνία 13-1-2010 απαντά όχι μόνο εμπεριστατωμένως αλλά “εκ βάθους καρδίας” στα θλιβερά επιχειρήματα της κας Δραγώνα και των υποστηρικτών της με λόγια πολύ απλά: Χωρίς έντονη αίσθηση της εθνικής μας ιδιαιτερότητας είμαστε καταδικασμένοι να αφανιστούμε ως Ελληνες. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε καταδικασμένοι να πηθικίζουμε άκριτα ευρω-αμερικανικά πρότυπα από φαγητά μέχρι χορούς και από τηλεοπτικά “πρότυπα” μέχρι δήθεν επιστημονικές θεωρίες…. Δεν αρμόζουν στις απαράμιλλες πνευματικές μας ικανότητες ως Ελλήνων τέτοιοι πηθικισμοί… Και δεν μας αρμόζει ως Ελληνες να γινόμαστε παίγνιο στα χέρια όσων επιδιώκουν γεωπολιτικές αναδιατάξεις στην περιοχή μας… Ωραία ιδέα η εφαρμογή των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» – αλλά όχι σε βάρος της εθνικής μας ύπαρξης….

Ελπίζοντας ότι δεν θα θαφτεί και η επιστολή αυτή – όπως θάφτηκε και του Μίκη…

Με τιμή
Nikos Stamatakis, Ph.D
108-4 Brook Avenue Deer Park, NY 11729
Tel. 631-667-7190
Fax 631-667-7083.

8 comments

PANTELIDIS 17 January 2010 at 21:19

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ἹΔΕΕΣ”ΤΗΣ Κ. ΔΡΑΓΩΝΑ.
ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΝΕΦΕΛΩΔΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΠΑΡΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΘΕΣΗ.
ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ Κ ΔΡΑΓΩΝΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ, ΦΑΝΕΡΑ ΠΛΕΟΝ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…” ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ “ΠΑΙΔΕΙΑΣ”ΑΠΛΩΣ. ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΗΣ Κ. ΔΡΑΓΩΝΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ
ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
MSc., MA, MBA(cert)

Reply
Kakarelidis 17 January 2010 at 22:01

Φαντάζομαι ότι η κα Δραγώνα και το “σινάφι της” (καθόλου υποτιμητική λέξη που προέρχεται από την τουρκική sinif = συντεχνία = επαγγελματική τάξη όπως λέει και ο Νεοκ. Σαρρής) θα έχουν πρόβλημα με το ” Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα” – τα εύστοχα παραδέιγματα που αναφέρει ο συγγραφέας.
Με την ευκαιρία παραθέτω εδώ σύνδεσμο για το τελευταίο άρθρο του κ. Π. Ηφαιστου με τίτλο “17.1.2010. The Greek language – Η ελληνική γλώσσα. Και μερικές ακόμη σκέψεις περί εθνομηδενισμού”

Reply
Σεβαστή Μπούτου 18 January 2010 at 06:39

Αυτός ο « Εθνομηδενισμός» που παρατηρείται από κάποιους διανοοούμενους στην Ελλάδα τελευταία, δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό ούτε στην Αμερική.
Όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1751 είπε το περίφημο « Γιατί πρέπει, η Πενσυλβάνια που ιδρύθηκε από τους Άγγλους, να γίνει αποικία τών ξένων που πολύ γρήγορα θα είναι τόσο πολλοί αριθμητικά που θα μας Γερμανοποιήσουν, αντί να τούς Αγγλοποιήσουμε εμείς…» έδειχνε ότι η ξενοφοβία είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Από την άλλη όμως έδειχνε και την τάση τών Αγγλοσαξώνων να διατηρήσουν στον Νέο Κόσμο την όποια εθνική συνείδηση και ιδιαιτερότητά τους..
Η Ελλάδα όμως δεν κατοικήθηκε μετά τον 19ο αιώνα από Έλληνες , όπως η Αμερική κάποτε από Αγγλοσάξωνες. Αντίθετα, ιστορικά οι Έλληνες ήταν Έθνος, το οποίο μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε κράτος στο οποίο συνέχισαν να υπάρχουν τα πατροπαράδοτα εθνικά στοιχεία. Απόδειξη τούτου είναι η επικράτηση τής Ελληνικής γλώσσης και η συνέχεια ενός πολιτισμού που όπου κι αν τον ψάξεις έχει ρίζες διαχρονικά ελληνικές.
Έτσι, τόσο η κα Δραγώνα όσο και οι ομοϊδεάτες της , όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι καταργώντας την εθνική συνείδηση τών Ελλήνων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα διακαιώματα τών μεταναστών, μόνο κακό μπορούν να κάνουν ακόμη και σ’αυτούς τούς μετανάστες.
Οι ‘Ελληνες κάποτε εξελλήνισαν τούς Λατίνους. Όσοι δε ξένοι πέρασαν «τράνσιτ» όπως λένε από την Ελλάδα, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν όσοι από αυτούς κατέληξαν στην Αμερική.
Κάτι το οποίο αξίζει να μάθει η κα Δραγώνα είναι ότι η Αμερική, αυτό το μοντέλλο μεταναστών στον κόσμο, ενώ υπέταξε τούς λαούς κάτω από το « Νόμο» , δεν κατάφερε στην ουσία να τούς μηδενίσει πολιτιστικά. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στους Αγγλοσάξωνες που με την σνομπική συμπεριφορά τους , κρατώντας τούς λαούς σε απόσταση τούς έκαναν να διατηρούν τα πολιτιστικά τους στοιχεία. Γι’αυτό, σήμερα πια στην Αμερική τού 21ου αιώνα, δεν είναι λίγοι αυτοί οι επιτήδειοι που με 200 δολλάρια θα σου βρουν το γενεαλογικό σου δένδρο και τις ρίζες σου, εκδίδοντάς σου μάλιστα και το ανάλογο πιστοποιητικό, για να σε κάνουν να νοιώσεις περήφανος για τούς Κινέζους, Ιταλούς, Γάλλους , Έλληνες και Κογκολέζους προγόνους σου, δίνοντάς σου και μια μεγάλη ικανοποίηση ότι ζήσανε εκείνοι δύσκολα χρόνια για να περνάμε εμείς καλύτερα σήμερα.
Γι’αυτό, ας μάθει η κα Δραγώνα, ότι με το να θέλει να μηδενίσει την ελληνική εθνική συνείδηση σ΄ ένα λαό με ιστορική θέση στο στερέωμα και ιστορική συνέχεια στην ελληνική γη, δεν πετυχαίνει τίποτε άλλο από το να αφυπνίζει την ελληνική συνείδηση τών Ελλήνων απανταχού της γης. Από την άλλη, δημιουργεί μέγα πρόβλημα στην ειρηνική συνύπαρξη τών διαφόρων φυλετικών ομάδων που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Η κυρία αυτή, ίσως από έλλειψη σφαιρικής γνώσης τού αντικειμένου της, είναι άκρως επικίνδυνη , παρεμβαίνοντας αρνητικά στην προσπάθεια που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση να βρει ομαλό τρόπο επίλυσης τού μεταναστευτικού προβλήματος.
Ακόμη, με την συμπεριφορά της, λόγω της θέσης που κατέχει, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τύπο Κου Κλουξ Κλάν στην Ελλάδα.
Αν ζούσε σε άλλη εποχή η κα Δραγώνα θα μου επιτρέψει να της πώ, ότι ο καθηγητής της θα τής έλεγε:
« Αμελέτητο, πήγαινε σπίτι σου να πλύνεις κανένα πιάτο».

Σεβαστή Μπούτου
Κτηνίατρος, Ποιήτρια
Νέα Υόρκη
seviboutos@gmail.com

Reply
admin 18 January 2010 at 09:10

Προωθώ και το παρακάτω μήνυμα από τον κ. Σταματάκη, σχετικό με την επιστολή του.

Αφιερώνωτούτο το προχθεσινό κύριο άρθρο της ΝΥ Times στην κα Δραγώνα και τουςλοιπούς “αποδομητές” της εθνικής μας συνέχειας…. Οπως είπα – ας πάειστο Ισραήλ η κα Δραγώνα…
Με αγάπη Νίκος Σταματάκης
(δημοσιεύθηκε μεταφρασμένο στην Καθημερινή – γνωστή “αποδομήτρια” εφημερίδα…)

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/01/2010_386625

Το Ισραήλ χαράζει νέα πορεία

The New York Times

ΟιΕβραίοι θεωρούνται καταξιωμένη φυλή. Αποτελούν μόλις το 0,2%τουπαγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 54% των παγκόσμιων πρωταθλητών στοσκάκι,το 27% των βραβευμένων με Νομπέλ Φυσικής και το 31% με τοαντίστοιχοέπαθλο για την Ιατρική. Οι Εβραίοι αποτελούν, επίσης, μόνο το2% τουπληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά το 26% των βραβευμένων από το ΙδρυμαΚένεντι,το 37% των τιμημένων με το Οσκαρ σκηνοθεσίας, το 38% τουκαταλόγου μετους φιλάνθρωπους επιχειρηματίες της χώρας, το 51% τωνβραβευμένων μεΠούλιτζερ για μη μυθιστορηματικά έργα.

Στο βιβλίοτου με τίτλο «ΗΧρυσή Εποχή των Eβραϊκών Επιτευγμάτων», ο Στίβεν Πιζπαραθέτειορισμένες από τις εξηγήσεις για την πρωτοφανή καταξίωση τωνΕβραίωνστην επιστήμη και στις τέχνες. Οι περισσότεροι Εβραίοιεγκατέλειψαν ήυποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγροτικό βίο κατά τηδιάρκεια τουΜεσαίωνα. Εκτοτε, οι απόγονοί τους επιβιώνουν με το μυαλότους. Εντέλει καμιά εξήγηση δεν επαρκεί από μόνη της. Το παράδοξο,ωστόσο,είναι ότι οι Εβραίοι του Ισραήλ δεν μπορούσαν μέχρι πρότινοςνασυγκριθούν με τους Εβραίους της Διασποράς στους τομείς τωνεπιστημώνκαι των τεχνών. Οι Ισραηλινοί υποχρεώθηκαν να επικεντρωθούνστηνπολιτική και τον πόλεμο αντί για την έρευνα και το εμπόριο. ΟΜίλτονΦρίντμαν αστειευόταν κάποτε ότι το Ισραήλ κατέρριπτε κάθεστερεότυπογια τους Εβραίους. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι Εβραίοιήταν καλοίμάγειρες, καλοί οικονομικοί διευθυντές και κακοί στρατιώτες.Το Ισραήλτους διέψευσε.

Η κατάσταση έχει, ωστόσο, αλλάξει. Οιοικονομικέςμεταρρυθμίσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου, η άφιξη εκατομμυρίωνμεταναστώναπό τη Ρωσία και τα αδιέξοδα της ειρηνευτικής διαδικασίαςπροκάλεσανμια ιστορική μεταβολή. Οι πλέον επινοητικοί Ισραηλινοίστρέφονταισήμερα στις νέες τεχνολογίες και στο εμπόριο, όχι στηνπολιτική. Ηεξέλιξη αυτή έχει ένα σπασμωδικό αντίκτυπο στη δημόσια ζωήτου έθνους,αλλά έχει τονώσει την οικονομία του. Το Τελ Αβίβ αποτελείσήμερα ένααπό τα σημαντικότερα επιχειρηματικά κέντρα του πλανήτη. ΤοΙσραήλ έχειπλέον τις περισσότερες ενάρξεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίαςστονκόσμο. Διαθέτει τις περισσότερες εισηγμένες στον Ν

asdaq εταιρείες μετάτις ΗΠΑ.

Ητεχνολογική επιτυχία του Ισραήλ αποτελεί προϊόν τουσιωνιστικού ονείρου.Η χώρα δεν δημιουργήθηκε προκειμένου οι Εβραίοιέποικοι να περιφέρονταιανάμεσα στους εξαγριωμένους Παλαιστινίους.Ιδρύθηκε για να αποκτήσουν οιΕβραίοι ένα ασφαλές καταφύγιο και ναδημιουργήσουν πράγματα για τονκόσμο.

Η αλλαγή ταυτότητας τουΙσραήλ θα έχει μακροπρόθεσμεςσυνέπειες. Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι ηχώρα μπορεί να εξελιχθεί σε έναΧονγκ Κονγκ, με τους Αραβες νααπολαμβάνουν και εκείνοι οικονομικάοφέλη. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότικάτι τέτοιο συμβαίνει στη Δυτική Οχθηκαι την Ιορδανία. Εντούτοις, τοπιθανότερο είναι ότι το οικονομικό χάσμαμεταξύ των Ισραηλινών και τωνγειτόνων τους θα διευρυνθεί, καθώς τααραβικά κράτη δεν διαθέτουν τηνπαράδοση της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεώνκαι της τεχνικήςδημιουργικότητας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, είναιγεγονός ότι οινεωτεριστές είναι οι πλέον ευμετακίνητοι άνθρωποι. Αν τοΙράν θέλει νακαταστρέψει την οικονομία του Ισραήλ, δεν χρειάζεταιπυρηνικά, αρκεί ναδημιουργήσει αρκετή αστάθεια προκειμένου ναυποχρεώσει τους νέουςεπιχειρηματίες να μετακομίσουν στο Πάλο Αλτο.

Reply
Μακεδών Ακρίτας 18 January 2010 at 15:29

ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ

Τι είναι;
Εθνομηδενισμός είναι η ιδεολογική στάση της ολοκληρωτικής απόρριψης των αντίθετων ως προς των νεωτεριστικών/μετανεωτεριστικών απόψεων σε ότι αφορά την θεωρία γεννήσεως του εθνικισμού και του Έθνους, και κωδικοποιείται σε μία ιδεολογία που αναγορεύει σε ηθικό και πρακτικό καθήκον την προώθηση αυτού του αρνητισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και νομοθετικής ζωής της Ελλάδος.

Ποια είναι η ετυμολογία της λέξης;
Είναι μία καινούργια λέξη και προέρχεται από τα συνθετικά:
Έθνος σύμφωνα με το λεξικό Τριανταφυλλίδη είναι το σύνολο ανθρώπων που διακρίνεται και θέλει να διακρίνεται ως τέτοιο με βάση μια μακρόχρονη συνοίκηση στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, μια κοινή ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη, μια (υποθετική ή πραγματική) φυλετική ομοιογένεια
Μηδενίζω που σημαίνει ότι θεωρώ και αντιμετωπίζω κάτι ως τελείως ασήμαντο

Τι είναι το Έθνος
Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για το έθνος. Εκτός από τον παραπάνω θα αναφέρω τους πιο χαρακτηριστικούς.

Νεωτεριστές.
Έθνος είναι μία νεωτεριστική, κατασκευασμέ¬νη φαντασιακή πολιτική κοινότητα ανθρώπων περιορισμένη σε μία επικράτεια. [Benedict Anderson, Imagined Communities]

Μετανεωτεριστές.
Το έθνος αποτελεί σχετικά σύγχρονο δημι¬ούργημα και μια κοινωνική οντότητα μόνο στο βαθμό που παίρνει τη μορφή του σύγχρονου εδαφικά προσδιορισμένου κράτους, δηλαδή του “εθνικού κράτους”.[Έρικ Χόμπσμπαουμ, Έθνη και Εθνικισμός από το 1780 και σήμερα ]

Εθνοσυμβολιστές
Έθνος μπορεί να οριστεί ως κατονομασμένος ανθρώπινος πληθυσμός που μοιράζεται μια ιστορική εδαφική επικράτεια, κοινούς μύθους και ιστορικές μνήμες, μια μαζική, δημόσια κουλτούρα, κοινή οικονομία και κοινά για όλα τα μέλη νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. [Anthony Smith, Oxford, National Identity]

Πρωτογενιστές (Primordialists)
Παρουσιάζουν το παρελθόν ως ως την ιστορία των εθνών, που βρίσκονται σε μία διαρκή στιγμή αυτοπραγμάτωσης όπως επίσης ότι τα έθνη ήσαν πρωτογενείς οντότητες, με ρίζες στην φύση και στην ιστορία, αντικειμενικά προσδιορίσιμες, από τον ξεχωριστό τρόπο ζωής, τον εδαφικό προσδιορισμό, την επιθυμία για πολιτική αυτονομία.

Διαχρονιστές((perennialists)
Αυτοί έχουν σαν κεντρική ιδέα εκτός από το παρελθόν και την αδιάσπαστη, αμνημόνευτη και φυλετική σύσταση του έθνους. Η λέξη προέρχεται από τον Ιταλικό όρο Perenne που σημαίνει αμετάβλητο στο πέρασμα του χρόνου- αιώνιο.

Εθνικιστές
Που πιστεύουν ότι το παρελθόν του έθνους είναι αρκετό και απροβλημάτιστο στο να τους οδηγεί σήμερα. Ο στόχος του εθνικιστή είναι απλά να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του το λαμπρό παρελθόν τους, έτσι ώστε μπορούν να αναδημιουργήσουν και να ξαναζήσουν εκείνες τις παλιές δόξες.

Απόσπασμα από άρθρο που θα δημοσιευτεί στο blog μου.

Reply
Επισκέπτης 18 January 2010 at 17:20

Ως φαίνεται, έχει και το Ισραήλ την δική του “Δραγώνα” 🙂

Reply
OWL 18 January 2010 at 20:42

Πού μπορεί κανεις να βρει και να διαβασει τι εγραψε η κ. Δραγώνα στο βιβλίο “Τί ειναι η πατρίδα μας??”
Μεχρι στιγμής διαβασα στην επιστολή της προςτον Θεοδωρακη ότι τα αποσπάσματα που λενε οι απόστρατοι ότι έγραψε, δεν ειναι δικά της και δεν ειναι γραμμένα πουθενα..Ο Μίκης από την άλλη μας δινει τις κρισεις του χωρίς το πρωτότυπο.
Μπορείτε να παραθεσετε τις σελίδες της Θ.Δ για να εχουμε αντικειμενική γνώμη??

Reply
περαστικός στο Αντίβαρο 22 January 2010 at 23:31

Πρόσεξε στην επιστολή της Δραγώνα προς τον Μίκη, που αναφέρει ότι του αποστέλει τα βιβλία της. Ο Μίκης τα έχει επομένως στα χέρια του όταν της απαντάει με αποσπάσματα αυτούσια.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.