Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Μακεδονία Σκοπιανό

Όχι στη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Macedonia-Hellas-strabwnΣτις 4 Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία εορτάζει την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή της. Η καλύτερη ένδειξη τιμής στη μνήμη του ιδρυτού Κωνσταντίνου Καραμανλή θα είναι η συνέχιση της ανυποχώρητης στάσης του στο Μακεδονικό. Δημοσίως μίλησε με τα λόγια και με το δάκρυ του. Κατ’ ιδίαν τόνιζε σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το όνομα με οποιανδήποτε μορφή. Το άκουσα με τα αυτιά μου όταν τον είχαμε επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με το Δ.Σ. της Μακεδονικής Εστίας υπό τον αείμνηστο Νίκο Μάρτη.

Η προτεινόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα περιπλέξει τα πράγματα. Προτάθηκε από τη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, αλλά δεν έκαμψε τον φανατισμό των ψευδομακεδόνων. Τα Σκόπια συνεχίζουν την πολιτική των αγαλμάτων και τη διεκδίκηση ανυπάρκτων μειονοτήτων. Από το 1991 δεν έχουν υποχωρήσει ούτε ίντσα. Εμείς γιατί να υποχωρούμε; Όταν υποχωρείς μπροστά σε ένα αδύναμο γείτονα τότε τί μηνύματα στέλνεις προς τους ισχυρότερους και απειλητικούς γείτονες;

Προτείνω να επανέλθουμε στη θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των πολιτικών αρχηγών του 1992. Καμμία παραχώρηση του όρου Μακεδονία ούτε ως παραγώγου ή συνθέτου. Το κράτος των Σκοπίων σε λίγα χρόνια πιθανότατα δεν θα υπάρχει. Ο εθνικισμός των Αλβανών, που αποτελούν το 30% του πληθυσμού, οδηγεί αργά ή γρήγορα σε διάσπαση. Οι Αλβανοί πήραν τα όπλα το 2001 και τώρα δια της βίας συνυπάρχουν με τους Σλάβους. Θέλουν να ενωθούν με τους ομοεθνείς τους του ανεξαρτήτου Κοσσόβου. Αισθανόμενοι την απειλή οι Σλάβοι στρέφονται προς την απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητος. Τα τεχνητά έθνη δεν έχουν μέλλον.

Η σύνθετη ονομασία δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η ταυτότητα. Αν με δική μας υπογραφή οι Σκοπιανοί ονομασθούν διεθνώς «Άνω» ή «Βόρεια» Μακεδονία ή κάτι σχετικό τότε σε λίγα χρόνια ΑΥΤΟΙ θα καθιερωθούν παγκοσμίως ως Μακεδόνες και κληρονόμοι του ελληνομακεδονικού πολιτισμού. Τώρα διαμαρτυρόμαστε για όσα κάνουν, διότι δεν έχουμε βάλει την υπογραφή μας. Αν όμως υπογράψουμε την παραχώρηση, τότε εκατομμύρια Ελλήνων Μακεδόνων δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον ιστορικό όρο. Θα είμαστε Βορειοθεσσαλοί ή κάτι παρόμοιο. Ο διαπραγματευτής Νίμιτς έχει ήδη ρίξει τις προειδοποιητικές βολές.

Τα Σκόπια μάς έχουν ανάγκη, όχι εμείς εκείνους.

Κ.Χ. 1.10.2014

8 comments

OWL 23 October 2014 at 10:30

Σλαβομακεδονια ΔΕΝ θέλουμε, κιας τόλεγε η Πην. Δέλτα. Βορεια Μακεδονια δεν θελουμε, τιποτα με τη λέξη Μακεδονια ΔΕΝ θέλουμε, κάπου 150 κρατη τους λένε “Μακεδονία”…ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ??
Κι’ αν αδημονειτε οτιθα διαλυθούν απο τους Αλβανούς, για δειτε το χαρτη της Μεγαλης Αλβανιας…Μας συμφερει μια τετοια Αλβανία ?
Και δεν προκειται να διαλυθούν ….και Μας συμφερει μια Μεγαλη Σερβία??
Με τετοιες ανενδοτες ιδέες χασαμε την Κύπρο (Σχεδιο Ατσεσον)..Αλλά δεν θα βαλουμε μυαλό!

Reply
Πατριώτης 24 October 2014 at 10:18

@ OWL

Συμφωνώ με τον αρθογράφο. Το ότι 150 κράτη τους λένε «Μακεδονία» δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αρκεί να μη τους πούμε εμείς. Η πάλαι ποτέ Δυτική Γερμανία ουδέποτε ανεγνώρισε την Ανατολική ως χωριστή κρατική οντότητα κι ας την είχε αναγνωρίσει ο κόσμος όλος, του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένου, κάτι που δεν συμβαίνει με τα Σκόπια. Αν εμείς τους δώσουμε το όνομα «Μακεδονία», σε σύνθετη ή απλή μορφή, τότε θ’ αρχίσουν τα προβλήματα.

Δεν με απασχολεί η «Μ. Αλβανία», διότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής (Αλβανίας) είναι σήμερα περίπου 3.000.000, εκ των οποίων οι μισοί περίπου ζουν στην Ελλάδα. Αν πάρουν και τα περίπου 500.000 Αλβανών των Σκοπίων, πόσο πιο μεγάλη θα γίνει; Ο χάρτης είναι άνευ σημασίας, τουλάχιστον ως προς τα νότια σύνορα, όπως τα θέτουν, αρκεί εμείς να σοβαρευτούμε και να συμπεριφερθούμε σαν κράτος, πράγμα που προς το παρόν δεν βλέπω. Αλλά αυτό δεν θα διορθωθεί με την αναγνώριση του «μακεδονισμού» των Σκοπιανών, έτσι δεν είναι;

Πριν επτά χρόνια, είχε αναρτηθεί ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χ. Λαζαρίδη στο ιστολόγιο του «Αντιβάρου». Θα σας συνιστούσα να το διαβάσετε, καθώς και τον διάλογο, που ακολούθησε.

______________________________________________________________________

@ Διαχειριστές

Μήπως μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη για προεπισκόπηση των σχολίων, ώστε να διορθώνονται τυχόν λάθη, πριν σταλούν οριστικά; Επειδή λείπει η δυνατότητα αλλαγής (edit) και διαγραφής, τουλάχιστον η προεπισκόπηση είναι απαραίτητη.

Reply
admin 24 October 2014 at 12:44

Δυνατότητα edit υπάρχει, αλλά για τους εγγεγραμμένους χρήστες οι οποίοι σχολιάζουν έχοντας συνδεθεί. Αλλιώς, πώς να υπάρξει;

Reply
Πατριώτης 24 October 2014 at 12:53

@ admin

Εγγεγραμμένος είμαι και σχολιάζω συνδεδεμένος. Πού είναι η δυνατότητα edit;

Reply
Πατριώτης 24 October 2014 at 12:57

Το σχόλιό μου 12:53 περιμένει έγκριση; Για πιο λόγο; Υπάρχει μετριασμός;

Reply
Πατριώτης 24 October 2014 at 16:49

@ admin

Με έκπληξή μου βλέπω ότι τα σχόλιά μου 12:53 + 12:57 περιμένουν … έγκριση. Τι συμβαίνει, τεχνικό λάθος, ή κάτι άλλο; Ελπίζω αυτό να αναρτηθεί και να έχω απάντηση.

Ευχαριστώ.

Reply
admin 25 October 2014 at 01:10

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνεται πολύ τακτικά η έγκριση των σχολίων.

edit εγώ βλέπω. Θα το κοιτάξω για απλούς χρήστες μήπως υπάρχει πρόβλημα και θα επανέλθω.

Reply
Πατριώτης 25 October 2014 at 17:55

@ admin

Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει έγκριση σχολίων, αφού τα δύο μου πρώτα σχόλια, ένα εδώ και το πρώτο (24 October 2014 at 10:18) στο παρόν θέμα, αναρτήθηκαν αμέσως.

Ούτε πριν σταματήσουν τα σχόλια υπήρχε δυνατότητα edit.

Επίσης, άλλαξε η ροή των σχολίων. Τώρα διαβάζονται από κάτω προς τα πάνω (τα παλαιότερα κάτω), πράγμα μάλλον ασυνήθιστο. Παντού τα σχόλια διαβάζονται από πάνω προς τα κάτω.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.