Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Κύπρος Κωνσταντίνος Χολέβας

Στο όρος του Προσκυνητή καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας.

kypriako

Mont Pelerin σημαίνει στα γαλλικά το όρος του προσκυνητή. Σ’ αυτό το ελβετικό θέρερτρο διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι συνομιλίες Αναστασιάδη και Ακιντζί με στόχο την επίτευξη «λύσης» στο Κυπριακό. Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός. Καταθέτω τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μου:

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρ. Ενώσεως, συνομιλεί ισοτίμως με τον ψευδοπρόεδρο του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Γιατί τέτοια εξομοίωση; Αν ο Ακιντζί πηγαίνει ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων ας πήγαινε και ένας εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Όχι ο Πρόεδρος του κράτους. Εκτός αν αυτό το κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αποφασίσει να καταργηθεί.

Η πολυσυζητημένη «λύση» προβλέπει ένα κράτος υποτίθεται ομοσπονδιακό με δύο συνιστώσες πολιτείες. Μία ελληνική στον νότο και μία τουρκική στον βορρά. Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία θα αυτοκαταργηθεί για να δώσει τη θέση της σε ένα νέο κράτος στην ουσία συν-ομοσπονδιακό με τρεις κυβερνήσεις: Την Κεντρική, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Είναι δυνατόν να λαμβάνει αποφάσεις μία τέτοια κρατική δομή; Ή μήπως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν βέτο και θα εμποδίζουν κάθε κρίσιμη απόφαση;

Έχουν κατανοήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου ότι μέσω της προτεινόμενης λύσης η Τουρκία θα έχει αποφασιστικό λόγο σε αποφάσεις της Ε.Ε. χωρίς να είναι μέλος της Ενώσεως;  Είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα ελέγχει τις αποφάσεις των Τουρκοκυπρίων,  εκείνοι θα έχουν βέτο στη νέα Κυπριακή συν-ομοσπονδία, άρα η Ευρ. Ένωση θα βλέπει σοβαρές αποφάσεις της να επηρεάζονται από την ψήφο ενός τουρκικού προτεκτοράτου, που θα αντικαταστήσει την  Κυπριακή Δημοκρατία.

Για να κάνει ο  Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τέτοιες υποχωρήσεις στο θέμα της πολιτειακής συγκρότησης, ποια ανταλλάγματα έχει εξασφαλίσει; Έχουν υποσχεθεί οι Τούρκοι ότι θα παραχωρήσουν τη Μόρφου και την Αμμόχωστο; Και πόσο αξιόπιστη είναι η Άγκυρα όταν βλέπουμε τον Ερντογάν να εφαρμόζει δικτατορία στο εσωτερικό και να απειλεί με νεο-οθωμανικά οράματα στο εξωτερικό;

Πού και πότε επέτυχε μία τέτοια κρατική μορφή συν-ομοσπονδίας δύο κρατιδίων με διαφορετική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα; Αν κρίνουμε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το πείραμα απέτυχε. Οι Σέρβοι ζουν αυτόνομα στο κρατίδιό τους και οι Κροάτες με τους Μουσουλμάνους κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Μόνο ο κοινός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ θυμίζει ότι υπάρχει η ενιαία Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ το πρόσφατο δημοψήφισμα των Σερβοβοσνίων επιτείνει τις διασπαστικές τάσεις.

Ο Ακιντζί και η Άγκυρα επιμένουν στην παρουσία τουρκικού στρατού στο βόρειο κρατίδιο και στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυητρίας. Υπό τέτοιες συνθήκες ποιος αποκλείει ένα σκηνοθετημένο γεγονός για να παρέμβει η Τουρκία και στον ελληνοκυπριακό τομέα;

Στο όρος του προσκυνητή ας μην προσκυνήσουμε την τουρκική πλεονεξία.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 13 Νοεμβρίου 2016

29 comments

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ 13 November 2016 at 14:57

Κύριε Χολέβα συγχαρητήρια γιατί υπενθυμίζετε μία από τις πολλές προδοσίες που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή ενάντια στην Πατρίδα μας. Έρχονται και άλλες-κάποιες αφορούν και τα νησιά που διαμένουμε.Για πάρα πολλούς λόγους η λύση του Κυπριακού είναι η ένωση με την Ελλάδα.
Βασίλειος Μακρυπούλιας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 13 November 2016 at 21:30

Καλά, δὲν πρόκειται γιὰ προδοσία, άλλὰ γιὰ «προδοσία κατὰ Μακρυπούλιαν». Ἡ δευτέρα δὲν ἔχει καμμία σχέση μὲ τὴν πρώτη, ἀφοῦ ἡ πρώτη εἶναι ἐνδεχομένως ἀληθινή, ἐνῶ ἡ δευτέρα εἶναι ἀποδεδειγμένως ἀποκύημα φαντασίας. Καί, τέλος, πάντων, ἀφοῦ συμβαίνουν τόσες «πολλὲς προδοσίες» «αὐτὴ τὴ στιγμή», προφανῶς μία παραπάνω δὲν μᾶς βλάπτει καὶ τόσο … Ἔτσι φθείρουμε τὶς λέξεις καί, ὄ,ποτε ὑπάρξῃ πραγματικὴ προδοσία, καταλήγουμε νὰ τὴν χειροκροτοῦμε, ὅπως ὅταν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος, μὲ τὴν ἔγκριση τῆς πλειοψηφίας τῶν Ἑλληνοκυπρίων, ἐνεταφίασε τὴν Ἕνωση, τὸ καλοκαῖρι τοῦ 1964.
Ἐπὶ τῆς οὐσίας, «κρατική μορφή συν-ομοσπονδίας» … «κρατιδίων με διαφορετική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα» εἶναι καὶ ἡ Ἑλβετία. Δὲν εἶναι μόνον ἡ Βοσνία-Ἑρζεγοβίνη. Ἐν πάσει περιπτώσει, οἱ ἐπικριταὶ τοῦ ὑπὸ συζήτησιν συμβιβασμοῦ καλὸν εἶναι νὰ βγοῦν καὶ νὰ ‘ποῦν ὅτι προτιμοῦν δύο χωριστὰ κράτη, παρὰ τὸν χαλαρὸ συνεταιρισμὸ στὸν ὁποῖον φαίνεται νὰ ὁδηγοῦν οἱ συζητήσεις.
Οὔτε εἶναι ἔντιμο νὰ ἐπικρίνουν τοὺς ὑπερβολικῶς, κατ’ αὐτούς, χαλαροὺς δεσμοὺς μεταξὺ τῶν δύο κρατῶν, ὅπως στὴν Βοσνία Ἐρζεγοβίνη καί, ταύτοχρόνως, νὰ ἰσχυρίζονται ὅτι ἡ Τουρκία θὰ ἔχῃ λόγο στὶς ὑποθέσεις τῶν Ἑλληνοκυπρίων. Εἶναι λογικὴ ἀντίφασις.

Reply
NF 14 November 2016 at 09:24

Πληροφοριες στον κυπριακο τυπο απο τις διαπραγματευσεις στην Ελβετια:

Γη και υδωρ δινει ο Ανα(ν)στασιαδης στους Τουρκους στο εδαφικο. 28 % θα παρει ο Τουρκος, περιπου οτι και στο σχεδιο Α(υ)ναν. Θα υπαρξουν καποιες βελτιωσεις στην ακτογραμμη. Και εμεις 72 % ; Οχι βεβαια. Γιατι θα υπαρξουν λεει και “ομοσπονδιακες περιοχες” ενω οι Βρεττανοι θα κρατησουν και την περισσοτερη εκταση των βασεων.68 % και πολυ μας ειναι. Ολες οι αλλες υποχωρησεις θα ηταν ανεκτες (αφου το μορφωμα τελικως θα διαλυθει) αρκει να παιρναμε οτι δικαιουμαστε στο εδαφικο. Οπως ανεμενα, ο Ανα(ν)στασιαδης θα επιχειρησει να πουλησει στο λαο μια φτιασιδωμενη παραλλαγη του σχεδιου Α(υ)ναν.

Μια φορα α(υ)νανιστης, παντοτε α(υ)νανιστης. Του ανθρωπου πρωτα του βγαινει η ψυχη και μετα το χούι…………..

Reply
Louis coutas, 14 November 2016 at 15:01

Διακρίνω δυστυχως άγνοια των ιστοριών γεγωνότων του Κυπριακού. Γράφετε σαν τα για τόσα χρόνια δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα που υπαρχουν στην Κύπρο ανήκουν στην Ελλάδα. Ομιλείτε σαν να λες κι η Ελλαδα προστρέχει αμέσως σε βοήθεια οταν τα τουρκικά αέρος να και πλοία παραβιάζουν τον εναέριο χώρο η την θάλασσα της Κύπρου. Γράφετε σαν να και ο ΟΗΕ ή η Ε.Ενωση αποατέλλουν αμέσως τα στρατεύματα τους στην Κύπρο για να μας προστατεύσουν.
Μα πού ζείτε και με ποια δύναμη νομίζετε οτι μπορείτε να κάνετε κουμάντο; ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε μια λύση , θυσιάζοντας καποια πράγματα ΠΡΙΝ χαθούμε εντελώς και μετα ψάχνουμε να βρούμε το λάθος όπως έγινε με την Μικρασιατική καταστροφή και μας αποκαλείτε κι εμας τουρκοσπορους και μας απεχθάνεστε….

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 14 November 2016 at 16:23

Μὰ δὲν φαίνεται νὰ ἀπεχθάνεται τόσο τοὺς Τούρκους ! Ὁ Ἀναστασιάδης τὸν ἐνοχλεῖ, ἀλλά, ὄχι διότι κάνει τὴν διαπραγμάτευση, ἀλλὰ καὶ μόνον διότι εύρίσκεται στὴν ἐξουσία. Ἔτσι «σκεπτόμεθα» έδῶ στὴν κυρίως Ἑλλάδα : «κυβερνᾶ, ἄρα προδίδει». Ἡ μακρόχρονη δικτατορία τοῦ πελαταριάτου ἔχει παραλύσει τὴν νόηση τῶν περισσοτέρων ἀπὸ ‘μᾶς.

Reply
NF 15 November 2016 at 05:11

Louis Coutas

Δεν ακουσα ποτε περι Κυπριων “τουρκοσπορων”. Κατι πηρε ομως το αυτι περι “καλαμαραδων”.

Πρεπει να βρουμε λυση, αλλα οχι οποιαδηποτε λυση. Οχι μια ξαναζεσταμενη παραλλαγη του σχεδιου Α(υ)ναν.

Το μορφωμα που θα προκυψει θα διαλυθει, και ο καθενας θα παρει τα εδαφη του και θα φυγει. Αρα οι αλλες υποχωρησεις του ειναι ως ενα βαθμο ανεκτες, αλλα βασικα το εδαφικο ειναι που ενδιαφερει.

Εν τελει θα γινει δημοψηφισμα.Εσενα ποια ειναι η κοκκινη γραμμη σου στο εδαφικο; Ποιο ειναι το ελαχιστο ποσοστο εδαφους και ακτογραμμης που δικαιουμαστε;
Θα υπερψηφισεις αν δεν φερει πισω τη Μορφου οπως υποσχεθηκε; (Ολοκληρη την κοιλαδα, μαζι με τιην ακτογραμμη του κολπου, οχι τα ψιχουλα του σχεδιου Α(υ)ναν.

Θα υπερψηφισεις αν δε διορθωσει την ακτογραμμη, οπερ σημαινει επιστροφη της Καρπασιας;

Θα ψηφισεις αν δεν φερει πισω την Αμμοχωστο, με μερος της ενδοχωρας της;

Θα ψηφισεις αν μεγα μερος των επιστρεφομενων εδαφων γινουν “ομοσπονδιακες περιοχες” , δηλαδη no man’s land;

Αν στοχος ειναι να περισωσουμε οτι ειναι δυνατον ανακτωντας μερος των απωλεσθεντων, η “λυση” του Ανα(ν)στασιαδη δεν το κανει αυτο.Αντιθετως θα κανει τον Τουρκο επικυριαρχο σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κυπρο, θα χασουμε και οτι απεμεινε, και τελικως η Ελλαδα θα σας υποδεχτει ως προσφυγες, οπως τους Μικρασιατες το 1922.

Reply
NF 15 November 2016 at 05:43

@Louis Coutas
Λετε οτι αγνοω την Ιστορια του Κυπριακου. Γνωριζετε πώς κατερρευσε η Ζυριχη; Αμεσως απο τις αρχες του 1961 οι Τουρκο”κυπριοι” αρχισαν να εκβιαζουν το Μακαριο απαιτωντας -τι αλλο;- λεφτα, πολλα λεφτα. Αυτος αρνηθηκε και αυτοι αρχισαν τα βετο, τσ οποια παρελυσαν το κρατος, και εν τελει ο Μακαριος τα αγνοησε. Το σκηνικο της τουρκανταρσιας του 1963 ειχε στηθει.

Ετοιμαστειτε τωρα για μια Ανω Βιυκη με 50 % Τουρκους, Τουρκο “συμπροεδρο” εναλασσομενη προεδρια, τουρκικο βετο στα παντα, και βεβαια ετοιμαστειτε να υποδεχθειτε μυριαδες νεους εποικους “συμπολιτες” σας. Α, ουτε και ο τουρκικος στρατος θα φυγει τελειως. Ακομα και ΑΥΤΟ θα το καταπιει ο Ανα(ν)στασιαδης.

Υοονοειτε ιτι η Ελλαδα δεν βοηθα και δεν στελνει βοηθεια. Και οταν η Ελλαδα ειχε στειλει μια ολοκληρη Μεραρχια στην Κυπρο, θυμαστε τι εγινε;

https://savvaspavlou.wordpress.com/2012/06/08/%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%B7/

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 15 November 2016 at 08:40

Στὶς ἐπὶ μέρους ρυθμίσεις τοῦ ὅποιου σχεδίου συμφωνίας μεμονωμένως δὲν μπορεῖ νὰ γίνῃ κριτική, διότι, ἀσφαλῶς, ἀνάλογα παράπονα θὰ ἔχῃ καὶ ἡ ἄλλη πλευρά. Κάθε συμφωνία μπορεῖ νὰ κριθῇ μόνον ὡς σύνολο. Συνεπῶς, ἡ ἀνάδειξις μεμονωμένως τῆς μιᾶς ἢ τῆς ἄλλης ρυθμίσεως μόνον ἀποτέλεσμα ἔχει (ἂν δὲν τὸ ἐπιδιώκει κιόλας) νὰ ἀποτρέψῃ τὴν συζήτηση ἐπὶ τῆς οὐσίας. Τὴν στιγμὴ αὐτή, τὸ ἐρώτημα εἶναι ἐὰν ἡ καλυτέρα έπιλογή μας εἶναι συμφωνία ἢ ὁριστικὸ διαζύγιο ἀμέσως, χωρὶς νὰ δοκιμασθῇ καὶ ἡ συνεταιρικὴ ἐκδοχή. Συνεπῶς, ἂν κάποιος θέλῃ νὰ συνεισφέρῃ στὴν συζήτηση, πρέπει νὰ άναφέρῃ μόνον τὰ σημεῖα τῆς ὑπὸ συζήτηση συμφωνίας ποὺ θὰ τὸν ἔπειθαν νὰ ἐπιλέξῃ τὸ ὁριστικὸ διαζύγιο καὶ νὰ τὰ αἰτιολογῇ, σταθμίζοντάς τα ἀντιθετικῶς μὲ τὰ ὅποια ὀφέλη, χωρὶς ἀναφορὲς σὲ πολιτικὰ πρόσωπα. Καὶ ὄχι νὰ ἰσχυρίζεται ὅτι ἂν ἦταν «αὐτὸς πρωθυπουργός, πολιτικὸς καὶ μινιστράλε, θὰ ‘δῇς πὼς πάει ἡ Κύπρος μπρός, γίνετ’ Ἀμέρικα καὶ βάλε».
Ἡ παραπομπή, πάντως, στὴν ἀνάρτηση τοῦ Σάββα Παύλου καὶ στὴν μαρτυρία του εἶναι πολύτιμος ὑπηρεσία πρὸς τοὺς συναναγνώστας. Εὐχαριστῶ τὸν NF γι’ αὐτήν. Προτείνω στὸ «Ἀντίβαρο» νὰ τὴν ἀναδημοσιεύσῃ, διότι εἶναι πολύτιμος γιὰ τὴν ἐθνική μας αὐτογνωσία.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 15 November 2016 at 22:33

@louis coutas

Αν παραβιάσει κάποιος στο σπίτι σου, σε πετάξει έξω από κάνα δυο δωμάτια και τα χρησιμοποιεί αυτός και κάτι φίλοι του, θα κάτσεις να του πιάσεις και κουβέντα;;;

Η λογική λέει να φύγουν πρώτα στρατός κατοχής και έποικοι και μετά οποιαδήποτε κουβέντα. Αλλιώς μιλάμε για κάτι ανάλογο της κυβέρνησης Ράλλη (επί κατοχής).

Σας έχω ξαναδιαβάσει να σχολιάζετε τοιουτοτρόπως και θεωρώ πως μάλλον έχετε τσακωθεί με τη Λογική.

Reply
Βασίλειος Μακρυπούλιας 15 November 2016 at 23:30

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα παρθούν και μάλλον θα καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία
αποτελούν πρόκριμα και προπομπό για τις ευαίσθητες εθνικά περιοχές:
της Θράκης
του Βορείου Αιγαίου
της διχοτόμησης του Αιγαίου
του σφετερισμού του ονόματος της Ελληνικής Μακεδονίας εκ μέρους των αφελών και κατευθυνομένων σκοπιανών.
Ο πόλεμος είναι και πνευματικός. Η πρώτη υποχώρηση σηματοδοτεί ολική υποχώρηση. Απλά ας υπενθυμίσουμε το δόγμα του Βενιζέλου ότι η Ελλάδα πηγαίνει εκεί που έχει εθνικές και πολιτιστικές βάσεις.
Βασίλειος Μακρυπούλιας.

Reply
NF 16 November 2016 at 04:17

@Kostas Dimopoulos

Δε γινεται αυτο που λες. Αν θελουμε να κανουμε διαχειριση της ηττας, η μονη βιωσιμη λυση ειναι η διχοτομηση με εδαφικη αναλογια 81-19. Θα μας δωσουν αυτο που θελουμε στο εδαφικο, θα τους δωσουμε αυτο που θελουν στα υπολοιπα, και θα ανακτησουμε το μεγιστο δυνατο απο αυτα που χασαμε το 1974. Και θα ξεφορτωθουμε και τους Τουρκο”κυπριους”. Τα περι ΔΔΟ ειναι αυταπατες που οδηγουν σταθερα σε σχεδια τυπου Γκαλι-Α(υ)ναν.

Ακου φιλε μου τι συμφωνησε ο Ανα(ν)στασιαδης: Για να ληφθει οποιαδηποτε αποφαση, θα απαιτειται και η συναινεση των Τουρκο”κυπριων”. Και τι θα γινεται οταν υπαρχει διαφωνια, πως θα λαμβανονται αποφασεις; Το σχεδιο Α(υ)ναν δεν προεβλεπε επι αυτου. Αλλα ο σοφος Προεδρος εκατσε με τον Ακιντσι και βρηκαν σολομωντειο λυση: Θα γινεται λεει κληρωση! Α μπε μπα μπλομ…….

Πες μου τωρα πώς ειναι δυνατον να λειτουργησει ενα τετοιο κρατος………..

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 16 November 2016 at 09:49

Σωστὸς καὶ ἀντρίκιος ὑπὲρ διχοτομήσεως καὶ ὁριστικοῦ διαζυγίου. Ἀλλὰ γιατί, τότε, 81/19 ; Ἀφοῦ, λένε οἱ Τοῦρκοι, θέλετε πλέον νὰ μᾶς ξεφορτωθῆτε τόσον διακαῶς, γιατὶ δὲν μᾶς δίνετε ἕνα ἐδαφικὸ πανωπροῖκι, πού, στὸ κάτω-κάτω, τὸ κερδίσαμε μὲ τὸ σπαθί μας καὶ τὸ αἷμά μας ; Ἀλλὰ καὶ χωρὶς συμφωνία, τώρα ποὺ δηλώσατε ἐπισήμως urbi et orbi ὅτι δὲν σᾶς ἐνδιαφέρει ὁ συνεταιρισμός, κρατᾶ ὅσα ἔχει ὁ καθ’ ἕνας καὶ θὰ προσπαθήσουμε νὰ μᾶς ἀναγνωρίσῃ ἡ διεθνὴς κοινότητα ὡς ἀνεξάρτητο κράτος, ἀφοῦ ἐσεῖς μᾶς άπορρίψατε άσπλάχνως καὶ ἀστόργως. Κι ἔτσι οἱ Τοῦρκοι, χάρη στὴν ἀσχετοσύνη μας, θὰ ποζάρουν καὶ ὡς οἱ ἀδικημένοι τῆς ἰστορίας, σὰν ἡ ἀδικημένη νόμιμη σύζυγος καὶ τὰ ἀξιολύπητα ὀρφανά τους καὶ οἱ Ἕλληνες σὰν ὁ ἄσπλαχνος μοιχὸς πατέρας !
Δυστυχῶς, αὐτὰ παθαίνουν ὅσοι δὲν ἔχουν μελετήσει οὔτε ἀκροθιγῶς τὴν τεχνικὴ τῶν διαπραγματεύσεων. Διαπραγμάτευση ὅπου προσέρχεσαι μὲ μονοδιάστατη στρατηγικὴ εἶναι ἐγγυημένη ἧττα. Στοιχειώδη αὐτά, γνωστὰ ἀπὸ χιλιετιῶν, ἀλλὰ πρέπει, άλλοίμονον νὰ τὰ πάθουμε στὴ ράχη μας γιὰ νὰ τὰ μάθουμε.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 16 November 2016 at 09:53

Καὶ ἡ κλήρωσις ἦταν ἕνα σύστημα ποὺ χρησιμοποιοῦσε ἡ Ἀθηναϊκὴ δημοκρατία σὲ πολλὰ πεδία τῆς λειτουργίας της (κυαμευτὰ ἀξιώματα καὶ κυαμευτοὶ ἄρχοντες). Καὶ σήμερα οἱ μελετητὲς θεωροῦν ὅτι θὰ μποροῦσε νὰ ρυθμίσῃ πολλὰ θέματα ἀντιπροσωπεύσεως καὶ προστασίας τῶν μειοψηφιῶν μιᾶς κοινωνίας.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 16 November 2016 at 20:42

@NF

“Διαχείριση ήττας”;;;;
Και κερατάς και δαρμένος, ε;
Με αυτό το σκεπτικό αγαπητέ, θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους Ιταλούς μέχρι την Άρτα και τους Γερμανούς μέχρι και Θεσσαλονίκη και βάλε και λίγο από Βούλγαρους και Τούρκους.
Τι λέτε τώρα;
Και απευθύνω και σε σας το ερώτημα που έθεσα στον lois coutas. Εσείς δηλαδή συμβιβάζεστε αφήνοντας ένα υπνοδωμάτιο, μισό διαδρομο και το wc;;;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 16 November 2016 at 22:49

Ἐμ τότε τί περιμένουμε ; Ἀφοῦ ἔχουμε ἀφήσει τοὺς Τούρκους στὴν Πὀλη καὶ τώρα συζητᾶμε καὶ γιὰ τὴν Κύπρο. Ἀφοῦ μᾶς ἔχουν βγάλει άπὸ τὶς κρεβατοκάμαρες καὶ κοιμόμαστε στὸν διάδρομο … (κατὰ τὸ μυαλὸ μερικῶν).

Reply
NF 17 November 2016 at 14:52

Kostas Dimopoulos:

Oι δυο εναλλακτικες επιλογες στη “διαχειριση της ηττας” ειναι:

1. Αναμονη για καλυτερες μερες. Μην κανουν καμμια χοντρη μαλακια οι Τουρκοι δηλαδη, και οι Μεγαλοι τους διωξουν απο την Κυπρο και μας δωσουν το νησι αμαχητι, οπως μας εδωσαν τη Θεσσαλια το 1881.

2. ΠΟΛΕΜΟΣ.

Εγω δε λεω οτι η μια ή η αλλη επιλογη ειναι καλυτερη. Απλως λεω ξεκαθαρα πώς εχουν τα πραγματα…………..

Reply
Kostas A. Dimopoulos 18 November 2016 at 06:45

@NF

Δηλαδή το “Δεν συζητώ τίποτα αν δεν φύγουν στρατεύματα/έποικοι” είναι εκτός κουβέντας; Είναι η μόνη επιλογή του αδύνατου και αδικημένου να παλέψει.
Και ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος ξεκίνησε έρευνες και μοίρασμα στην ΑΟΖ παρά τις απειλές, χωρίς τελικά να ανοίξει ρουθούνι.

Καλημέρα.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 18 November 2016 at 08:19

Ἡ τακτικὴ «περιμένω καλύτερες μέρες» σημαίνει ὅτι, ἐν τῷ μεταξύ, συζητῶ, άλλιῶς, χωρὶς συζήτηση, σημαίνει «ἐγκρίνω τὴν άπόσχιση, ἀλλὰ δὲν δίδω καὶ ὑπογραφή. Ὁμοίως καὶ ἐὰν «περιμένω νὰ πάθῃ καμμιὰ ζημιὰ ἡ Τουρκία», σημαίνει ὅτι, ἐὰν εἶμαι ἤδη ἐπιτυχημένος συνεταῖρος, θὰ μοῦ ἀναθέσουν τὴν ἐπιτροπεία τοῦ ἀποτυχημένου ἢ κινδυνεύοντος μεροςυ τοῦ συνεταιρισμοῦ. Τέλος, ὅποιος πηγαίνει σὲ διαπραγμάτευση μὲ τὸ πνεῦμα τοῦ «ἀδυνάτου καὶ τοῦ ἀδικημένου», εἶναι βέβαιον ὅτι θὰ καταλήξῃ, στὸ τέλος τῆς διαπταγματεύσεως πιὸ ἀδύνατος καὶ πιὸ ἀδικημένος. Δἑν εἶναι ἡ διεθνὴ διπλωματία ταινία τοῦ Νίκου Ξανθόπουλου.

Reply
NF 18 November 2016 at 17:06

@Kostas Dimopoulos

Ειναι επιλογη, υπο την προϋποθεση οτι ο Τουρκος θα κανει μια σειρα απο χοντρες μαλακιες, που θα εξωθησουν καποια στιγμη τις Μεγαλες Δυναμεις να τον διωξουν με τις κλωτσιες απο την Κυπρο, οπως τον εδιωξαν απο τη Θεσσαλια το 1881 και απο την Κρητη το 1897.

Και οντως ο Τουρκος αρχισε να κανει μαλακιες απο τοτε που ηλθε στα πραγματα ο Ταγιπ. Η συγκρουση με τους Οβραιους, (οι οποιοι και μας εδωσαν το αεριο), η υπογεια υποστηριξη στον ISIS, κλπ. Πρεπει να κανει και αλλες ομως………………..

Και οσο για τα περι “αδυναμων και αδικημενων”, δεν μπορει αγαπητε, κατι θα εχεις ακουσει περι Θουκυδιδη, Μηλιων και Αθηναιων:
Ας μου επιτραπει μια ελευθερη αποδοση της περιφημης φρασης:
Το δικαιο και το αδικο εχουν αξια εκει που υπαρχει ιση ισχυς για την επιβολη τους, διφορετικα οι ισχυροι αρπαζουν οτι τους επιτρεπει η δυναμη τους, και οι ασθενεις κλαψουριζουν επικαλουμενοι το Διεθνες Δικαιο, τα δικαιωματα των Λαων, και αλλα τετοια ηχηρα παρομοια………

Δεν βαλλαμε χερι στο αεριο επειδη συγκινηθηκε η Διεθνης Κοινοτητα με τα δικαια μας, αλλα διοτι ο Τουρκος εβαλλε την ουρα στα σκελια ενωπιον της τρομακτικης πολιτικοστρατιωτικης ισχυος των Οβραιων……………..

Reply
Kostas A. Dimopoulos 19 November 2016 at 09:31

@ NF

Το είπατε και ο ίδιος….Παρ’όλ’αυτ’α, αν απλά περιμένουμε τις μαλακίες των άλλων είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Οι μαλακίες των άλλων ήταν, παραδείγματος χάριν, το η “εκδίκηση” του Erdogan για το Mavi Marmara, η τελική κατάληξη της υπόθεσης με το ρωσσικό MiG, η λήθη για τα τουρκικά βυτία που αγόραζαν πετρέλαιο από το IS κλπ, κλπ…..
Δεν βλέπεται πως ότι κι αν κάνει η Τουρκία, συνδιαλέγεται ως ίσος προς ίσον και μάλιστα με αρκετό θράσσος;
Εκτός από τη Αθηνά, υπάρχει και η χείρα!!! Διαφορετικά, “…οι ασθενεις κλαψουριζουν επικαλουμενοι το Διεθνες Δικαιο, τα δικαιωματα των Λαων, και αλλα τετοια ηχηρα παρομοια………”
Και αναγκάζομαι για άλλη μια φορά να συμφωνήσω εν μέρει με τον άνθρωπο που πιστεύει ακράδαντα πως η χρήση πολυτονικού/χλιαρής καθαρευούσης δίνει την αναγκαία βαρύτητα σε γνώμη/λόγο χωρίς ανάγκη για περαιτέρω διάλογο… 🙂

Reply
NF 19 November 2016 at 14:44

Kostas Dimopoulos

Θα συμφωνησω στο εξης:

Δεν αρκει να κανει μαλακιες ο Τουρκος, πρεπει και εμεις να τις εκμεταλλευομαστε. Για παραδειγμα, αναφερθηκατε στο λαθρεμποριο πετρελαιο με τον ISIL, στο οποιο ειναι μπλεγμενος ο ιδιος ο υιος Ερντογαν. Τι καναμε εμεις για αυτο; (η “χειρα” που λετε).
Βγηκαμε να κανουμε διεθνη σαματα, να τους καταγγειλουμε στο ΝΑΤΟ, τον OHE κλπ ως χορηγους και παρακοιμωμενους των τρομοκρατων; Οχι βεβαια.

Κανουμε οσα πρεπει για την στρατιωτικη μας ετοιμοτητα, ωστε να μην αποθρασυνεται ο Τουρκος; Σαφεστατα οχι.

Ασκουμε χαζοχαρουμενη αμυντικη και εξωτερικη πολιτικη, καλοπιανουμε τον Τουρκο, ταϊζουμε τον κροκοδειλο ελπιζοντας να φαει τους αλλους πριν απο εμας. Καποτε ομως θα ελθει και η σειρα μας. Και τοτε ως αλλοι Μηλιοι θα κλαψουριζουμε επικαλουμενοι το Δικαιο, την Ηθικη και τα ρεστα…………………..

Reply
NF 20 November 2016 at 11:20

Φιλικη παρακληση δτο ιστολογιο να ασχοληθει λιγοτερο με τα Θρησκευτικα, το Φιλη, το Τζερονιμο και τους δεσποταδες και λιγο περισσοτερο με οσα συμβαινουν στις κρισιμοτατες διαπραγματευσεις στο Κυπριακο.
Εφριξα με αυτα που διαβασα στον Κυπριακο Τυπο, ιδιως στην εγκυρη “Σημερινη”.
Ασχημα νεα απο την Ελβετια.
Φαινεται οτι ο Ανα(ν)στασιαδης εδωσε Γαια και Υδωρ στον Τουρκο και στο κρισιμοτατο εδαφικο. Θα μας φερει το χαρτη του σχεδιου Α(υ)ναν με μικροαλλαγες. 28-29 % παιρνει ο Τουρκος. Ωρυοταν ο Ανα(ν)στασιαδης οτι δεν υπογραφει αν δεν παρει εστω την κοιλαδα της Μορφου. Και τι πηρε; Απλως η πολη της Μορφου θα γινει “ομοσπονδιακη περιοχη”.

Καλα τα λεγανε τα Wikileaks οτι επεδιωκε καποιες κοσμητικες αλλαγες στο σχεδιο Α(υ)ναν, για να το σερβιρει ξαναζεσταμενο στο λαο.
Μια φορα Α(υ)νανιστης, παντοτε Α(υ)νανιστης.

Το σχεδιο του ομως θα αποτυχει, και δεν θα παει καν σε δημοψηφισμα, αφου θα το απορριψουν ολα τα κομματα.

Reply
admin 20 November 2016 at 12:25

Το OxiStoSxedioAnan.com είναι έτοιμο από το 2004 και περιμένει.

Reply
NF 20 November 2016 at 15:19

Ηταν εξοχη η παραπανω ιστοσελιδα για το σχεδιο Α(υ)νάν, απο αυτην ειχα μαθει περι τινος επροκειτο. Ωστοτο απαιτειται να γραψετε για οσα συμβαινουν τωρα, σημερα. Και συμβαινουν δυσαρεστα πραγματα.

Ηδη στο τουρκικο διαδικτυο διερρευσε χαρτης, που επιβεβαιωνει αυτα που γραφει ο Τυπος στην Κυπρο. Τι παραπανω παιρνουμε σε σχεση με το 2004; Μια απομονωμενη και ερημικη νησιδα εδαφους στην Καρπασια, και μια μικρη γλωσσιδα εδαφους κοντα στη Λύση, και βορειως της βασης της Δεκελειας. Και δεν τις “παιρνουμε” ακριβως. θα γινουν λεει “ομοσπονδιακες περιοχες”, θα τις εχουν και οι δυο.

Ο Τουρκος θα παρει ακριβως οσο εδαφος επαιρνε στο σχεδιο Α(υ)νάν. Κραταει τη μεριδα του λεοντος στην ακτογραμμη, παρα τις ελαχιστες βελτιωσεις υπερ ημων. Κραταει και την ακτη στον κολπο της Μορφου.

Τελικα τι “διαπραγματευτηκε” ο Ανα(ν)στασιαδης…………….

Reply
Kostas A. Dimopoulos 20 November 2016 at 20:15

@NF
19 November 2016 at 14:44

Τώρα μιλάμε….Και ειδικά μετά τα επόμενα σχόλιά σας….Αυτά για όσους μιλάνε με εισβολείς/φονιάδες/βιαστές/ληστές….Πάει η Κύπρος.

Reply
NF 20 November 2016 at 20:42

@Kostas Dimopoulos

Μη μου πεις οτι περιμενες να φερει κατι καλυτερο ο Ανα(ν)στασιαδης;
Αλλα μη βιαζεσαι. Δεν θα περασει με τιποτα το ξαναζεσταμενο σχεδιο Α(υ)ναν που μας φερνει.

Reply
admin 20 November 2016 at 22:57

Τα άρθρα δεν γράφονται κατά παραγγελία. Όποιος επιθυμεί γράφει για το θέμα της αρεσκείας του. Ήδη το παρόν άρθρο είναι για το Κυπριακό από τον πολυγραφότερο συνεργάτη του Αντίβαρου, σχεδόν από την αρχή. Προφανώς θα υπάρξει και συνέχεια. Όσο σφίγγει ο κλοιός, τόσο θα δίνεται μεγαλύτερη σημασία στην αρθρογραφία. Θα γίνει από μόνο του. Ευχαρίστως να δημοσιευθεί και δικό σας σχετικό άρθρο, αν το επιθυμείτε και κάνετε τη σχετική έρευνα και κόπο.

Reply
NF 21 November 2016 at 17:15

Εμφανιστηκαν οι πρωτοι χαρτες. Οπως τα περιμενα. Μια παραλλαγη του σχεδιου Α(υ)ναν.
Ο Τουρκος παιρνει 28,5 %. Δεν επιστρεφει το κρισιμοτερο ολων, την δυτικη ακρη και την ακτη του κολπου της Μορφου. Τοσο ντορο ειχε κανει ο Ανα(ν)στασιαδης, για την κοιλαδα της Μορφου, οτι δεν υπογραφει αν δεν του τη δωσουν, και τελικα το μεγαλυτερο μερος της το κραταει ο Τουρκος.
Για να υπογραψουμε, ο Τουρκος μας πεταει “τυρακι” το γεωγραφικως αποκομμενο και ερημικο ανατολικο ακρο της Καρπασιας.
Και βεβαια με τις συνταγματικες ρυθμισεις θα ειναι επικυριαρχος σε ολη την Κυπρο.

Reply
NF 21 November 2016 at 17:21

Ολοκληρο τον κολπο της Μορφου τον κραταει ο Τουρκος. Και ολη σχεδον την πεδιαδα της Μεσαοριας, και ολη την ενδοχωρα βορειως της Αμμοχωστου. Κραταει τα 3/4 οσων κατεκτησε, νομιμοποιει τις κατακτησεις του και εγγραφει υποθηκη και για την υπολοιπη Κυπρο, την οποια θα κρατα σε ομηρια με τις συνταγματικες ρυθμισεις και τα βετο. Καθολου ασχημα. Αφεριμ , Ανα(ν)στασιαδη εφεντη.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.