Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Επιστολές Μακεδονία Σκοπιανό

Απάντηση στο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα «Πόθεν το κοινόν άσμα «Μακεδονία ξακουστή»»

Γράφει ο Ανδρέας Σταλιδης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 6 Φεβρουαρίου 2018.

Πρώτον. Ακριβώς το γεγονός ότι ο όρος Μακεδονία είναι γεωγραφικά και πολιτικά ασαφής, είναι ο λόγος που κάνει τους Έλληνες να ταυτίζουν την Μακεδονία με την αρχαία ή κλασική της έννοια. Όταν λέμε Μακεδονία, εννοούμε την αρχαία Μακεδονία. Δεν εννοούμε ούτε την έννοια των Ρωμαίων, ούτε των Βυζαντινών, ούτε των Οθωμανών (για τους οποίους ο όρος αυτός είναι ανύπαρκτος και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ των ποτών), ούτε των διαφόρων περιηγητών και χαρτογραφών που ο καθένας της απέδιδε ό,τι όρια ήθελε, ούτε -για να έρθω στον 20ο αιώνα- των Βουλγάρων, των Σέρβων, των Γιουγκοσλάβων, ούτε των επίδοξων (ψευδο-)«Μακεδόνων» σήμερα.

Δεύτερον. Οι ιστορικοί όροι δεν είναι του γούστου μας. Καθίστανται δόκιμοι ή παραμένουν αδόκιμοι μετά από αιώνες, ζύμωσης της πραγματικότητας με την Ιστορία. Κατ’ αρχάς να μάθει ο κ. Μπουκάλας ότι Άνω δεν σημαίνει Βόρεια! Και Κάτω δεν σημαίνει Νότια! Άνω σημαίνει ορεινή. Κάτω σημαίνει πεδινή.

Όταν ο κ. Τσίπρας (ντρέπομαι να γράψω τον θεσμικό του ρόλο) μίλησε για «Άνω Μακεδονία», έγραψα το κάτωθι άρθρο (δείτε το στις σημειώσεις) περί του όρου όπου γράφω ότι ο όρος Άνω Μακεδονία είναι δόκιμος ιστορικός όρος από τον Ηρόδοτο, δηλαδή το 450π.Χ. Ακολούθως, τον όρο αναφέρει ο Θουκυδίδης, ο Στράβων, ο Λίβιος και πολλοί άλλοι. Μέχρι να φτάσει για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα να εμφανιστεί ο όρος στα βουλγάρικα ως Gorna Makedonija.

Ως Άνω Μακεδονία οριζόταν η σημερινή περιοχή των νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών, δηλαδή η ορεινή Μακεδονία. Ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης αναφέρουν συγκεκριμένες πόλεις που ανήκουν στην Άνω Μακεδονία, αλλά και περιοχές της Κάτω Μακεδονίας που είναι περίπου οι σημερινοί νομοί Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας.

Βόρεια και Νότια δεν είναι δόκιμοι όροι σε σχέση με τη Μακεδονία. Ίσως γι’ αυτό, ο Βακαλόπουλος χρησιμοποιεί το «βόρεια» δίπλα στο γιουγκοσλαβική πρώτον, μέσα σε παρένθεση και δεύτερον με μικρό γράμμα. Ακριβώς επειδή είναι αδόκιμος όρος. Βόρεια Ιρλανδία το γράφουμε με κεφαλαίο Β, ενώ, βόρεια Ιταλία το γράφουμε με μικρό. Αχ αυτές οι λεπτομέρειες πώς μας ξεφεύγουν…

Τρίτον. Πολύ σωστά ο Βακαλόπουλος γράφει, και ο Μπουκάλας μεταφέρει, ότι τα Σκόπια και το Τέτοβο δεν αποτελούν μέρος της Μακεδονίας. Γιατί άραγε το έγραψε ο δημοσιογράφος; δεν βλέπει το αυτογκόλ του; Τα Σκόπια ήταν μέρος του βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα από το 1888 ως το 1913 ήταν η πρωτεύουσά του! Είναι ορθό να βλέπουμε τα πράγματα και από τη δική τους πλευρά. Έστω λοιπόν, και πράγματι έτσι είναι, ότι μία ζώνη περίπου 10 χιλιομέτρων βορείως των ελληνικών συνόρων, μία ζώνη η οποία από δυτικά προς ανατολικά περιλαμβάνει τις πόλεις Μοναστήρι, Αχρίδα, Στρώμνιτσα, Μελένικο (στη Βουλγαρία), ανήκει στην ιστορική ή αρχαία ή κλασική Μακεδονία. Για την ακρίβεια στην ευρύτερη Ιστορική Μακεδονία. Είναι πράγματι ένα ποσοστό της.

Τι ποσοστό όμως της περιοχής των Σκοπίων, της πρώην πΓΔΜ (ππΓΔΜ), απαρτίζει αυτή η περιοχή; λιγότερο από 20%. Να δούμε και κανέναν χάρτη, να διαπιστώσουμε πόσο βόρεια είναι η πόλη των Σκοπίων και πόσο κοντά στο Κοσσυφοπέδιο.

Τέταρτον. Κάνει εκτενή αναφορά στο τραγούδι. Κατ΄ αρχάς, οι θεωρίες είναι δύο, αλλά ο κ. Μπουκάλας αναφέρει μόνο την μία από τις δύο. Η μία είναι ότι πράγματι η μελωδία βρέθηκε σε μία κασέτα του πρώτου εβραϊκού σχολείου της Θεσσαλονίκης το 1873. Το ότι βρέθηκε εκεί, δεν σημαίνει ότι γράφτηκε εκεί. Δοκάρι! Η δεύτερη πιθανότητα είναι να γράφτηκε από κάποιον δυτικό μουσικό και να την δανείστηκαν από εκεί στο εβραϊκό σχολείο. Αυτή είναι μακράν η πιθανότερη εκδοχή ανάμεσα στις δύο. Διότι αν ΜΙΑ φορά «μουσικολογικά δεν πρόκειται για παραδοσιακή μελωδία», όπως γράφει το άρθρο, δηλαδή παραδοσιακή για την μακεδονική παράδοση, τότε ΔΕΚΑ φορές δεν πρόκειται για σεφαραδίτικη μελωδία! Συνεπώς καταλήγουμε στο ότι η μουσικολογική προέλευσή του είναι πράγματι άγνωστη. Άρα τρύπα στο νερό.

Επίσης, το τραγούδι είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, άρα εντός ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Δεν ξέρω από πού κρίνει ο κ. Μπουκάλας ότι «κινησιολογικά το χορευτικό βήμα παρουσιάζει έλλειμμα εντοπιότητας, δημιουργικής φαντασίας και «αυθεντικότητας»», όπως γράφει. Σε τι βοηθά αυτή η αστήριχτη φράση άραγε;

Ως προς τους στίχους, τους οποίους βιάζεται ο κ. Μπουκάλας να χαρακτηρίσει «εθνικιστικού χαρακτήρα», θα πω τα εξής: υποθέτω αγνοεί ότι υπάρχει ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη με τίτλο «Ελληνοπούλα» το οποίο τυπώθηκε το 1896 στο «Μακεδονικόν Ημερολόγιον του 1897», του οποίου ο πρώτος στίχος είναι «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου χήρα». Χήρα, βεβαίως, διότι ακόμα ήταν κατεχόμενη από τους Οθωμανούς. Το ποίημα αυτό είναι μία ατράνταχτη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες! Αντικατοπτρίζει στο ακέραιο το κλίμα της εποχής, ότι δηλαδή μιλάμε για την Μακεδονία την οποία κατέχουν οι Τούρκοι («σκλαβψμένη», «δούλα» κλπ), έχει ελληνικές ρίζες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατοικείται από Έλληνες και περιμένει να «αναστηθεί ως Ελληνοπούλα», την διεκδικούν οι Βούλγαροι και γενικώς οι δυνάμεις που την εποφθαλμιούν είναι οι «Αυστριακοί, Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρώσοι». Άλλοι παράγοντες δεν υπάρχουν. Οι «Μακεδόνες» δημιουργήθηκαν μετά. Η ουσία είναι ότι οι στίχοι ξεκινούν με παράφραση του Δροσίνη ή ότι ο Δροσίνης ξεκίνησε με παράφραση άγραφων και άγνωστων στίχων έως τότε (1896), και απλώς εξυμνούν την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τις επιβουλές των Βουλγάρων, διότι οι μάχες του 1913 έγιναν με τους Βούλγαρους, όπως η φονικότερη μάχη ίσως τον 20ο αιώνα, η νικηφόρα μάχη του Κιλκίς – Λαχανά τον Ιούνιο του 1913 με 8800 Έλληνες στρατιώτες νεκρούς.

 

Σημειώσεις

Πόθεν το κοινόν άσμα «Μακεδονία ξακουστή» (Μπουκάλας, Καθημερινή, 5.2.2018)
http://www.kathimerini.gr/…/po8en-to-koinon-asma-makedonia-…

Το ποίημα του Δροσίνη
https://i0.wp.com/…/makedonikon-hmerologion-1897-drosinhs.j…

Ολόκληρο το Μακεδονικόν Ημερολόγιον του 1897

https://drive.google.com/…/1aX8hflouIfpd4HMEfxCAGIc4XbjZWVNZ

Δεκάδες ιστορικές πηγές και αυτούσια βιβλία για τη Μακεδονία
http://www.antibaro.gr/article/21535

Πρωθυπουργικές ανοησίες περί Άνω Μακεδονίας. (27.3.2018)
http://www.antibaro.gr/article/19040

Μεταφορά από το facebook

31 comments

Χωρίς Όνομα 27 March 2019 at 17:53

Κάποτε ήταν ο Αντώνης Καρκαγιάννης ο οποίος γεννήθηκε το 1932 στα Αμπελάκια της Λάρισας και ήρθε στην Αθήνα το 1951 για να σπουδάσει στη Νομική αλλά τα …παράτησε, αφού προτίμησε να αναπτύξει δράση στις τάξεις του ΚΚΕ (φυσικά) και μάλιστα από κοινού με τον αρχιερέα της πολιτικής απάτης καιροσκόπο Μανόλη Γλέζο που ισχυρίζεται ακόμα -ψευδώς- ότι κατέβασε την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Σεσημασμένος ήδη από την δεκαετία του ’50 και ’60 ο Καρκαγιάννης για την παράνομη δράση του κατά του ελληνικού Κράτους (για την οποία συνελήφθη, δικάστηκε και φυλακίστηκε) συνέχισε το “κοινωνικό” του έργο και μετά την 21/4/1967 οπότε και πάλι τον …μαζέψανε και τον εκτόπισαν στην Γυάρο και στην Λέρο μέχρι το 1973. Βέβαια με την έλευση της …”μεταπολίτευσης”, όπως ένα σωρό άλλοι εγκληματίες “αριστεροί” κατάφερε και “αποκαταστάθηκε” αναρριχώμενος στα σκαλιά της δημοσιογραφικής ανθελληνικής …καφρίλας, -εν τέλει- φτάνοντας στην θέση, παρακαλώ, του εκδότη της Καθημερινής! Εκεί τον συνάντησε ο άλλος μέγας και τρανός αλλά νεόκοπος μπολσεβίκος Παντελής Μπουκάλας τον οποίο ο Καρκαγιάννης πήρε υπό την προστασία του, καθοδηγώντας τον κατάλληλα. Μάλιστα για να δέσει η κομπόστα τον Μπουκάλα παντρεύτηκε όχι καμμιά …άσχετη αλλά η ίδια η κόρη του Καρκαγιάννη η Σάσα και όσοι διαμαρτύρεστε για …”οικογενειοκρατία” είστε κακόβουλοι. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι σόι πάει το …”βασίλειο” των …”ελληνοφώνων” που όχι μόνο δεν έχουν ελληνική ψυχή αλλά μισούν θανάσιμα κάθε τι ελληνικό. Την μιά βρίσκουν ότι το Ζάλογο δεν έγινε, την άλλη μας λένε ότι την 25η Μαρτίου δεν ξεκίνησε η επανάσταση, τώρα ο Μπουκάλας προσπαθεί να αποδείξει, τι δεν μας εξηγεί επαρκώς, κάτι για το “Μακεδονία ξακουστή”. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι. Έχουν μιά μόνιμη πάθηση που τους σπρώχνει να θέλουν να αποδομήσουν ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων και την εθνική μας περηφάνεια και κυρίως αυτογνωσία και αυτοδιάθεση. Δεν είναι απλώς αν-έλληνες οι τύποι αυτοί. Είναι αμετανόητοι μπολσεβίκοι, διεθνιστές που κάνουν -ακόμα- μνημόσυνα στην επέτειο του θανάτου του …”πατερούλη” τους του Στάλιν, ναι, εκείνου του φασίστα, δικτάτορα, δολοφόνου, σφαγέα ακόμα και των δικών του συμπατριωτών. Πρόκειται για ψυχική πάθηση του εγκεφάλου και μόνον ο αντικειμενικός επιστήμων του μέλλοντος ίσως μπορέσει μετά από ενδελεχή έρευνα να καταλάβει και εξηγήσει γιατί συμπεριφέρονται έτσι αυτά τα υποκείμενα όπως ο Μπουκάλας και ο (νεκρός δεδικαίωται) Καρκαγιάννης. Βέβαια υπάρχει και η θεία δίκη και όποιος εξετάσει τον βίο και την πολιτεία και των δύο θα διαπιστώσει ότι η εγκληματική τους συμπεριφορά δεν πέρασε απαρατήρητη από την μοίρα η οποία και στους δύο δεν φέρθηκε ιδιαιτέρως φιλικά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για μια άλλη μέρα. Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Σταλίδη για ακόμα ένα θαυμάσιο άρθρο.

Reply
Ελευθέριος 29 March 2019 at 05:54

Δεν ξέρω τι καπνό φουμάρει ο Μπουκάλας, αλλά ένα είναι σίγουρο. Το “Μακεδονικό” θα γίνει η ταφόπλακα και το βατερλό του Σύριζα. Τα στελέχη των κομιτατζήδων από την Μακεδονία ως την Αυστραλία, είτε προπηλακίζονται είτε μένουνε μπουκάλα από κόσμο. Έβλαψαν την εικόνα της πάλαι ποτέ πατριωτικής αριστεράς, σε σημείο που σήμερα ο κόσμος ν’ακούει “αριστερά” και να τρέχει να κρυφτεί, αλλά κυρίως έβλαψαν τη χώρα. Γι’αυτό και σε όλες τις επερχόμενες εκλογές θα καταποντιστούν.

Από την άλλη ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να καταγγείλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία έριξαν μύδρους, πλην εκ του ασφαλούς, στη Βουλή και χωρίς να εξηγούν το γιατί. Λένε τάχα ότι δεσμεύει τη χώρα. Απο που κι ως πού; Ήταν μια συμφωνία που υπεγράφη εν κρυπτώ και σε αντίθεση με τον ελληνικό λαό. Επομένως είναι άκυρη και πρέπει να καταγγελθεί. Αλλά ο Κούλης δεν είναι από την πάστα των ηρώων. Θέλει απλώς να κυβερνήσει και σκύβει κι αυτός το κεφάλι στα κελεύσματα του Βερολίνου. Η μέρα που θα βγούμε από τη σκλαβιά αργεί να ξημερώσει..

Reply
Ευμένης Καρδιανός 29 March 2019 at 13:55

>>> Οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι. Έχουν μιά μόνιμη πάθηση που τους σπρώχνει να θέλουν να αποδομήσουν ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων και την εθνική μας περηφάνεια και κυρίως αυτογνωσία και αυτοδιάθεση. Δεν είναι απλώς αν-έλληνες οι τύποι αυτοί. <<<

Συμφωνώ και επαυξάνω τον ως άνω χαρακτηρισμό Σας!

Ευμένης Καρδιανός

Reply
Ευμένης Καρδιανός 29 March 2019 at 14:11

Υπάρχει και προηγούμενο!

Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατάφεραν να καταργήσουν την επονείδιστη Συμφωνία της 17ης Αυγούστου του 1926 που συνήψε η δικτατορία Παγκάλου.

Ας ενσκύψουν οι πολιτικοί ταγοί της επερχόμενη ςκυβέρνησης και ας μελετήσουν διεξοδικά το θέμα, διότι λύση υπάρχει!

Υ.Σ. Βέβαια επρόκειτο για τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, πολιτικό με τεράστια μόρφωση και μεγάλο κύρος, που γνώριζε να λέγει κομψά όχι.

Reply
Δεξιός 30 March 2019 at 18:13

Τον ίδιο καπνό με εσένα φουμάρει, τον συμμορίτικο καπνό. Συμφωνώ όμως στο ότι τα ορφανά των ηττημένων εγκληματιών έβλαψαν την εικόνα της εθνοπροδοτικής και εγκληματικής Αριστεράς, εκτός εισαγωγικών όλα. Ποτέ η Αριστερά δεν υπήρξε πατριωτική και χαίρομαι που σε πονάνει, και θα σε πονά για πάντα, εσένα και τους ομοίους σου, το ότι ειδικά σήμερα ο ρόλος της συμμορίτικης Αριστεράς έχει ξεκαθαριστεί στα μάτια πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην συνείδησή των οποίων έχει αποκατασταθεί ηθικά η κατασταλτική πρακτική της αντιμετώπισης των ηττημένων ξενοκίνητων εγκληματιών συμμοριτών από το επίσημο ελληνικό κράτος μετά τον συμμοριτοπόλεμο. Για αυτό, η αλήθεια είναι πως φοβάσαι πολύ τους αντι-κομμουνιστές που κάνουν κουμάντο στην ΝΔ σήμερα. Και πολύ καλά κάνεις, γιατί ακόμα δεν είδες τίποτα. Τώρα να δεις που θα πάτε όλοι εσείς…

Reply
Ελευθέριος 31 March 2019 at 19:17

Η ευφυΐα έχει τα όρια της, η βλακεία δεν έχει αυτό το μειονέκτημα.

Reply
NF 1 April 2019 at 22:36

@Ελευθεριος
Η Αριστερα οχι μονο ουδεποτε υπηρξε πατριωτικη, αλλα φερει και το ονειδος οτι ειναι ο μονος πολιτικος χωρος που προωθησε τον εδαφικο ακρωτηριασμο της χωρας. (βλ. 5η Ολομελεια του ΚΚΕ το 1949, και θεσεις ΚΚΕ περι “Ανεξαρτητης κα Ενιαιας Μακεδονιας ηδη απο τον Μεσοπολεμο)

“Πρωτα πατριδα μας ηταν η Σοβιετικη Ενωση, και υστερα η Ελλαδα.”

Τακης Λαζαριδης

Reply
NF 1 April 2019 at 22:43

@Χωρις Ονομα

Μοναδικο φαινομενο παγκοσμιως αυτη η “Καθημερινη”:

“Δεξια” (υποτιθεται) εφημεριδα, με κομμουνιστες συντακτες!
Σφηκοφωλια αριστερων, εχει πιο πολλους και απο την “Αυγη”.
Απορω πώς καταφεραν να τη διαβρωσουν.

Reply
Α.Δ.Δ. 2 April 2019 at 00:18

Συγχαρητήρια κ. Σταλίδη για το άρθρο σας και γενικότερα για τις θέσεις και τον αγώνα σας!
Ο Μπουκάλας εδώ και χρόνια επιδίδεται σε συστηματική προπαγάνδα αποδόμησης της ελληνικής ιστορίας για χάρη ενός υποτιθέμενου προοδευτισμού, χρησιμοποιεί δε το δημοτικό τραγούδι ως εργαλείο θεωρητικής τεκμηρίωσης των εθνομηδενιστικών του θέσεων.
Αποτελεί ξεκάθαρα φερέφωνο του γνωστού επαγγελματία αντιεθνικιστή (είναι κι αυτό μια δουλειά στις μέρες μας) Τάσου Κωστόπουλου του Ιού.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός ότι ανήμερα 25 Μαρτίου στο κανάλι της Βουλής προβλήθηκε εκδήλωση για το δημοτικό τραγούδι με τον νυσταλέο και υποτονικό Μπουκάλα στο πάνελ, ενώ στο ακροατήριο φιγουράριζε ο Κωστόπουλος ανάμεσα σε άλλους ομοϊδεάτες…
Ο Μπουκάλας μάλιστα τόσο άνετα αισθανόταν στο βήμα, ώστε έκανε και χαβαλέ με τους άλλους του πάνελ. Η εθνοαποδομητική δημοσιογραφία τα κατάφερε: άλωσαν τον Τύπο, τα πνευματικά Ιδρύματα, τις εκδόσεις και πλέον και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Reply
Ελευθέριος 2 April 2019 at 10:53

Τι να μας πεις κι εσύ βρε NF, που μέχρι πρότινος υποβάθμιζες τη σημασία του “Μακεδονικού” κι εκθείαζες τη “μοσχαροκεφαλή” του Κοτζιά! Όσο είναι ο σύριζα “αριστερό” κόμμα είμαι εγώ αστροναύτης.
Η Αριστερά έδωσε αρίθμητους αγωνιστές στον αγώνα για την ελευθερία και την προκοπή της πατρίδας και ο μισαλλόδοξος διχαστικός λόγος κολλημένων “δεξιών” κι “αριστερών” οπαδών της παραφθαρμένης νεοελληνικής κοινωνίας, μόνο υστέρηση και ζημιά προκαλεί.

Reply
NF 3 April 2019 at 13:46

@Ελευθεριος

Το ΚΚΕ ειχε ή δεν ειχε επισημη θεση την αποσχιση της Μακεδονιας απο την ελληνικη επικρατεια, και τη δημιουργια ανεξαρτητου σλαβομακεδονικου κρατους που θα περιελαμβανε ολοκληρη τη Βορεια Ελλαδα; Αγωνιστηκε ή δεν αγωνιστηκε για αυτο το 1946-1949; Τι ελεγε η 5η Ολομελεια;

Απο το βιβλιο του Τακη Λαζαριδη “Συντροφοι ευτυχως ηττηθηκαμε”

“Προσπαθώντας απεγνωσμένα να πυκνώσουν, έστω και με σλαβομακεδόνες, τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού που είχαν απελπιστικά αραιώσει από τη συνεχή αιμορραγία, ξαναζεσταίνουν το «Μακεδονικό». Αδίστακτοι και αδιάφοροι για τις συνέπειες, στην 5η Ολομέλεια το Γενάρη του 1949 διακηρύσσουν:
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως την θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποχτήσει».
Και πράγματι οι συνέπειες ήταν τραγικές. Πάγωσε ο Λαός με την ωμή και βαθύτατα αντεθνική αυτή διακήρυξη.

Ο Τακης Λαζαριδης ηταν στελεχος του ΚΚΕ, σωματοφυλακας του Μπελογιαννη και εκατσε 15 χρονια φυλακη για την κομμουνιστικη του δραση. Και ΝΑΙ, αυτος ειναι οντως αληθινος πατριωτης.

Δεν ειμαι μισαλλοδοξος φιλε μου, αλλα δεν γινεται να κρυβουμε την Αληθεια.

Reply
Ελευθέριος 3 April 2019 at 18:50

Οι αποφάσεις της 5ης ολομέλειας και η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ζαζαριάδη στο Μακεδονικό ζήτημα, δεν είναι οι μόνες για τις οποίες έχει επικριθεί έντονα η ηγεσία του ΚΚΕ, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, που ακύρωσε οριστικά αυτά τα σενάρια. Η ηγεσία του ΚΚΕ κατά μεγάλο μέρος υπονόμευσε τον ένοπλο αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των Γερμανών κατακτητών, που είχαν παραχωρήσει τα 3/4 της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Reply
NF 3 April 2019 at 20:29

Οταν ενα κομμα αγωνιζεται για τον εδαφικο ακρωτηριασμο της χωρας, αυτο δε λεγεται “αλλοπροσαλλη πολιτικη” , λεγεται ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Και δεν επεσε απο τον ουρανο, ουτε την εφηυρε ξαφνικα ο Ζαχαριαδης, ηταν επισημη γραμμη του ΚΚΕ σε ολον τον Μεσοπολεμο. Γιατι οι “πατριωτες” Αριστεροι δεν εγκατελειψαν και δεν κατηγγειλαν το ΚΚΕ οταν διατυπωνε αυτες τις θεσεις;

Και ποιοι ηταν αυτοι οι “εκατονταδες χιλιαδες ανθρωποι”;

Τα “σεναρια”, οντως τα ακυρωσε η ηττα του ΔΣΕ, δηλαδη ο θριαμβος των Εθνικων Δυναμεων ενατιων της προδοτικης κομμουνιστικης Αριστερας. Τελικα, “Συντροφοι ευτυχως ηττηθηκαμε”! Ετσι δεν ειναι;

Reply
Δεξιός 3 April 2019 at 21:57

Έτσι θα παίρνει τις απαντήσεις του κάθε ορφανό των ξενόδουλων ηττημένων προδοτών. Κάθε συμμορίτης, κάθε ορφανό των προδοτών κομμουνιστών, που θα τολμά να ανοίγει το στόμα του, είτε περιθωριακός σαλτιμπάγκος σε κάποια γωνιά του διαδικτύου, είτε οποιοσδήποτε ακροαριστερός που μολύνει την ελληνική Βουλή, θα παίρνει την Δεξιά αντι-κομμουνιστική απάντηση που του αξίζει. Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει εθνική ενότητα με ανθέλληνες συμμορίτες και αυτή η αντίληψη έχει ριζώσει στο κοινωνικό σώμα. Κι αν ξεπλυθήκατε, από μια δράκα διεφθαρμένων ψοφοδεών ομοίων σας, εμείς θα σας ξαναγυρίσουμε εκεί που ανήκετε, στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Από το 2007 μέσα στην Βουλή ξεχαρβαλώνουμε μέρα-μέρα την κατασκευασμένη ιστορία των ξεπλυμένων κομμουνιστών και των πολιτικών τους προστατών της (αυτής και μόνο) εντός εισαγωγικών “Δεξιάς”, την οποία σήμερα έχουμε κάνει πραγματική Δεξιά που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, και σας αποκαλούμε προδότες μπροστά στα μούτρα σας. Αυτήν την ρητορική την κάναμε κυρίαρχη και για αυτό φοβάστε. Και στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο.

Reply
Ελευθέριος 3 April 2019 at 22:20

Στα μέσα του 1943 η Ελλάς μόνο κατά ένα μικρό μέρος είναι πραγματικά στα χέρια των Γερμανών κατακτητών.
Στις ελεύθερες περιοχές, ούτε ξένες δυνάμεις κατοχής, ούτε οι λακέδες τους ταγματασφαλίτες, ούτε η γερμανόδουλη κυβέρνηση της Αθήνας, ούτε η αγγλόδουλη του Καίρου έχουν λόγο.
Εκεί ήταν ο ΕΛΑΣ με 130.000 εθελοντές αντάρτες μαχητές και το ΕΑΜ που μαζί με τον πληθυσμό των πόλεων αριθμούσε 2.000.000 μέλη.

Δεν κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας αν και σύ μαζί με την υπο τον Ζαχαριάδη καθοδήγηση του ΚΚΕ θα χαρακτήριζες όλον αυτόν τον κόσμο συλλήβδην “προδότες” επειδή δεν ακολούθησαν στον εμφύλιο, όπου ο ΔΣΕ ζήτημα είναι αν έφτανε τους 20.000 μαχητές και χωρίς πλέον την υποστήριξη του κόσμου των βουνών.

Reply
Δεξιός 3 April 2019 at 22:51

@ NF Και ποιοι ηταν αυτοι οι “εκατονταδες χιλιαδες ανθρωποι”;

Μα αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες υποκείμενα ήταν τα ενεργούμενα της σοβιετόδουλης κυβέρνησης του βουνού, των παλαιών συνεργατών των ναζί έως το 1941, που κυκλοφορούσαν στην ύπαιθρο δολοφονώντας Έλληνες, προετοιμάζοντας την κατάληψη της χώρας από την Σοβιετία. Οι ίδιοι παλαιοί ανθέλληνες μαρξιστές προδότες που αποκαλούσαν την μικρασιατική εκστρατεία ιμπεριαλιστική. Οι πιθηκίζοντες φορείς του παρακμιακού πολιτισμικού εκδυτικισμού, πειθήνια όργανα των σφαγέων ομοίων τους που κατέστρεψαν μια πανέμορφη χώρα όπως τη Ρωσία, που ευτυχώς σήμερα, αφού τους εξαφάνισε, αποτελεί σύμβολο πολιτισμού απέναντι στην παρακμή της Αριστερής πανώλης. Είναι επόμενο τα ορφανά αυτών των συμμοριτών που κατέληξαν στην άμμο, στο Βίτσι και στο Γράμμο, να διακηρύττουν σήμερα με κάθε τρόπο το μίσος τους εναντίον των “Ελλήνων που γεννούν Έλληνες”. Το γνωρίζουμε, και απολαμβάνουμε να συντρίβουμε όλα αυτά τα σκύβαλα. Να τους διαλύουμε τα όνειρα, να ξεχαρβαλώνουμε τον ερεβώδη κόσμο που ονειρεύονται. Να τους βάζουμε να γλείφουν εκεί που έφτυναν, θρασύδειλοι ως ήταν πάντοτε.

Reply
Ελευθέριος 3 April 2019 at 23:04

“Δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες”.

Albert Einstein

Reply
Δεξιός 3 April 2019 at 23:34 Reply
Δεξιός 3 April 2019 at 23:42

Αλλά αφού σε ενδιαφέρουν και οι ρήσεις και έπεσες θύμα των…fake news, πάρε και ένα αληθινό αυτή τη φορά (και πολύ σωστό) απόφθεγμα:

“Ο κομμουνισμός είναι εχθρός του Έθνους και της Δημοκρατίας.”
Γεώργιος Παπανδρέου

Reply
Ελευθέριος 4 April 2019 at 01:49

Τώρα μας κατατρόπωσε ο γελοιωδέστατος! Κάτω απ’ τις ιαχές της νίκης του ακούω το ποδοβολητό του καλπάζοντος ηλιθίου.

“Παπανδρέου παπατζή” φώναζε ο κόσμος.

Reply
admin 4 April 2019 at 09:49

Η αποδεικτική λογική του σάιτ ellikahoaxes.gr μερικέ φορές σπάει κόκκαλα.

Για να αποδείξει ότι δεν είπε ο Αϊνστάιν αυτήν την φράση παραθέτει ένα βιβλίο του 1940 που αναφέρει αυτή την φράση και την αποδίδει σε «έναν αστρονόμο» χωρίς να προσδιορίζει το όνομα, και μετά παραθέτει ένα νεότερο βιβλίο του ΙΔΙΟΥ συγγραφέα το 1969 που λέει ότι την συγκεκριμένη φράση του την είπε ο Αϊνστάιν. Έτσι, έβαλε όνομα στον «έναν αστρονόμο».

Η «απόδειξη» δηλαδή ότι ΔΕΝ είπε την φράση ο Αϊνστάιν, είναι ένα βιβλίο που γράφει ότι πράγματι την είπε ο Αϊνστάιν μετά τον θάνατό του, και ένα βιβλίου (του ιδίου συγγραφέα) που αποδίδει την φράση πριν τον θάνατό του, χωρίς να τον κατονομάζει.

Με τέτοια αποδεικτική τακτική, πράγματι αποδεικνύεται ότι η βλακεία είναι άπειρη. Ευτυχώς που οι επιστήμονες δεν την δέχονται…

Τουλάχιστον, παραθέτει το σάϊτ αυτό την πηγή του.

https://quoteinvestigator.com/2010/05/04/universe-einstein/

Η πηγή βέβαια δεν ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη γνώση και δεν συμπεραίνει ότι ο Αϊνστάιν δεν το είπε. Παραθέτει τα στοιχεία, βάζει ερώτημα και απαντάει με το «ίσως όχι». Το ίσως κρύβει μία επιφύλαξη. Το ellinikahoaxes.gr δεν έχει καμία επιφύλαξη. Αποφαίνεται οριστικά και τελεσίδικα, όπως κάνει στο 90% των αναρτήσεών του.

(ξέρω, άσχετο με το θέμα. Ας γράψω κι εγώ κάτι ως απλός αναγνώστης 🙂

Ανδρέας.

Reply
Δεξιός 4 April 2019 at 10:40

Φαντάζομαι όμως το αυτό ισχύει και για τον el-el από επάνω που παραθέτει την φράση και φαρδύ πλατύ από κάτω το όνομα του Albert Einstein.

Reply
Ελευθέριος 4 April 2019 at 18:57

Δεν έχει τόση σημασία να αποδείξουμε ποιός το είπε, αλλά αυτή η ίδια η φράση που πέρα από την πλάκα είναι και εύστοχη.
Απόδειξη περί τούτου τα σχόλια του “Δεξιού” παραπάνω. Ο άνθρωπος έχει φάει τέτοιο κόλλημα που άλλο δεν λογίζεται παρά πως, 70 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου, θα εξολοθρεύσει “τα όρφανά του συμμοριτοπολέμου”!
Συμβαίνει κάποιες φορές με ορισμένους, καθώς προχωρούν στην ηλικία, να επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια πράγματα. Ε αυτός είναι καταδικασμένος να μη λέει στο τέλος άλλη λέξη παρά “κ ο μ μ ο υ ν ι σ τ ο σ υ μ μ ο ρ ί τ ε ς” και να του σηκώνεται η τρίχα κάθε φορά!

Reply
NF 5 April 2019 at 15:35

@Ελευθεριος

Να διευκρινισω κατ’ αρχην το εξης:
Εγω δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν Αριστεροι πατριωτες. Ασφαλως και υπαρχουν. Εγω ειπα οτι συνολικα η Αριστερα σε ολες τις εκφρασεις της ως παραταξη ηταν παντοτε προδοτικη, αντεθνικη και αντιπατριωτικη, και δυστυχως παρεσυρε και καλοπροαιρετους ανθρωπους.

Μας λες λοιπον “Ενταξει, οι του ΔΣΕ ηταν προδοτες, ομως οι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ηταν πατριωτες, τουλαχιστον ο απλος κοσμος.”
Συμφωνω οτι αρκετοι καλοι πατριωτες παρασυρθηκαν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Αλλα η αποψη οτι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ειναι ασπιλο και αμμωμο ειναι υπεραπλουστευση.

Και πρεπει επιτελους να αφησουμε τις υπερβολλες. Οι ανταρτες του ΕΛΑΣ δεν ηταν πανω απο 20.000 ανδρες. Και τα περι 2.000.000 μελων του ΕΑΜ ειναι απλως αποκυηματα φαντασιας.

Οι Γερμανοι ειχαν λιγοτερους απο 500 νεκρους στις μαχες με τους ανταρτες, συμφωνα με τα γερμανικα αρχεια. Ο υπο κομμουνιστικο ελεγχο ΕΛΑΣ ασχοληθηκε πολυ περισσοτερο με την εξοντωση των μη κομμουνιστων ανταρτικων οργανωσεων, και πολυ λιγοτερο με τον πολεμο κατα των Γερμανων. Οι απολογητες του ΕΛΑΣ δεν εξηγουν πειστικα γιατι εξοντωσε το Συνταγμα του Ψαρρου.

Reply
NF 5 April 2019 at 15:50

@Δεξιος
Ψυχραιμια φιλε μου! Και να θυμασαι οτι και μεταξυ των Αντιθέτων υπαρχουν εντιμοι ανθρωποι. Η Αριστερα ειναι επικινδυνη ακριβως επειδη καταφερνει να παρασυρει ακομα και αυτους. Τοσο ικανη ειναι στην προπαγανδα. Δες το θεμα του αρθρου: Πώς διαβολο γινεται η “Καθημερινη” (η Καθημερινη!) να ειναι τίγκα στους κομμουνιστες δημοσιογραφους;

Αυτο που προσπαθω να εξηγησω ειναι οτι αυτοι οι “εκατονταδες χιλιαδες” μαχητες του ΕΛΑΣ ηταν απλως ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ. Δεν ηταν πανω απο 20.000.

Reply
NF 5 April 2019 at 15:58

@ΑΔΔ

ανήμερα 25 Μαρτίου στο κανάλι της Βουλής προβλήθηκε εκδήλωση για το δημοτικό τραγούδι με τον νυσταλέο και υποτονικό Μπουκάλα στο πάνελ, ενώ στο ακροατήριο φιγουράριζε ο Κωστόπουλος ανάμεσα σε άλλους ομοϊδεάτες…Ο Μπουκάλας μάλιστα τόσο άνετα αισθανόταν στο βήμα, ώστε έκανε και χαβαλέ με τους άλλους του πάνελ.

E βεβαια, “βρηκε ο γυφτος τη γενια του, και αναγαλλιασε η καρδια του”!
Πανευτυχης, τοσο “εντος εδρας” αισθανοταν!

Reply
Ελευθέριος 5 April 2019 at 23:52

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς:
– Υποτιμά τις τοξικές για την ελληνική πλευρά προτάσεις του τραγελαφικού προσυμφώνου των Πρεσπών.
– Υποβιβάζει τη δύναμη του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ επί κατοχής, παραθέτοντας ψευδώς αυθαίρετα νούμερα χωρίς καμμιά πηγή, όταν και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις “το 1/4 του ελληνικού λαού ήσαν μέλη του, χωρίς να υπολογίσουμε την πολύ ευρύτερη απήχηση” C. M.Woodhouse, «Recent Crisis in Free Greece», British Reports.
– Bρίσκει ευκαιρία εξ’αιτίας των Πρεσπών όπου κατά τα λεγόμενά του “δεν πάθαμε και τίποτα” να σπιλώσει ως προδοτική συλλήβδην την Αριστερά, ενώ αν κανείς του ανέφερε λόγου χάρη ποιός υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου μπάζοντας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο την Τουρκία και ποιός μετά τη διευκόλυνε με το πραξικόπημα να επέμβει και να καταλάβει το 1/3 της Νήσου θα έκανε την πάπια.
Τόσο είναι το νηφάλιο και αντικειμενικό της κρίσης του του δε θάρρους του μόνη δήλωση ΝF. Neo filele? Neo Fascism? ή σκέτα μισαλλοδοξία και τυφλός φανατισμός, δηλ. ηλιθιότης στο τετράγωνο; Τουλάχιστον ο “Δεξιός” το διατυμπανίζει ανοικτά, ο άλλος το παίζει και ψύχραιμος!

Reply
Δεξιός 6 April 2019 at 01:19

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πρωτοθαυμάσει τον ανθελληνικό νεο-κομμουνισμό, αλλά και την απροσμέτρητη βλακεία των συμμοριτών. Δεν περίμενε την συμφωνία των Πρεσπών για να “σπιλωθεί” η ανθελληνική Αριστερά. Είναι εγκληματική από την πρώτη μέρα που οι φορείς της μόλυναν αυτά τα χώματα με την παρουσία τους. Και την ανθελληνική αυτή Αριστερά την έθαψε στην άμμο, στο Βίτσι και στο Γράμμο, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, γιατί αυτός που σας έστειλε πίσω στην πατρίδα σας την Σοβιετία, είναι ο Ελληνικός λαός. Όσον αφορά στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, αυτός που σας ξέπλυνε και σας νομιμοποίησε, δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ Δεξιός. Για αυτό και σήμερα τα ορφανά του στηρίζουν το κόμμα των κουκουλοφόρων. Και για αυτό τους στείλαμε από εκεί που ήρθαν ξεβρωμίζοντας από την παρουσία τους την παράταξη που σήμερα αποτελεί την αντι-κομμουνιστική Δεξιά μπροστά στην οποία τρέμεις, και καλά κάνεις.

Reply
Ελευθέριος 6 April 2019 at 01:54

Trembling, cold, in ghastly fears, a traveller came by..

Reply
NF 6 April 2019 at 02:05

Ο κομμουνιστης καθηγητης Μαργαριτης λεει οτι η δυναμη του ΕΛΑΣ δεν ξεπερασε τις 40.000 στην Κατοχη.

https://praxisreview.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7/

Ακομα και αυτο ειναι παραμυθι. Ηταν οι μισοι απο αυτους.
Ο Μαργαριτης κανει και διαφορες αριθμητικες αλχημειες για να αποδειξει οτι ο ΕΛΑΣ φονευσε 4.000 Γερμανους, οταν τα γερμανικα αρχεια αναφερουν σαφως 400 νεκρους στις μαχες με τους ανταρτες.

Οι 130.000 υπαρχουν μονο στη φαντασια σου φιλε Ελευθεριε.

Και οσο για το “μακεδονικο”, στο σπιτι του κρεμασμενου………….

Κανεις το παπί για την ανανδρη ομαδικη δολοφονια του Συνταγματαρχη Ψαρρου και των ανδρων του απο τον ΕΛΑΣ.

Πετας τη μπαλα στην εξεδρα με το ασχετο θεμα της Κυπρου. Στο πρωτο αρθρο που θα δημοσιευθει για την Κυπρο θα τα πουμε…….

Reply
Δεξιός 6 April 2019 at 18:37

Κι εσύ τώρα, αγαπητέ NF, τι κάθεσαι και απαντάς στα σοβαρά; Πέραν του ότι είναι ατελέσφορο να κάνεις οποιαδήποτε συζήτηση με τον, βέβαια συμπαθητικό μέσα στην γραφικότητά του, σαλτιμπάγκο, γενικότερα δεν έχει και νόημα να κάνεις διάλογο με την παρακμή (Κομμουνισμό). Ο Κομμουνισμός μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει. Την γλώσσα της πυγμής.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.