Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Γεώργιος Βλάχος Οικονομία

Η πώληση Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Κ.Ο.), είναι επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο. Επιβάλλονται ριζικές αλλαγές

΄Αρθρο από Γεώργιο Βλάχο  (ερευνητής)

Σε  όλες τις χώρες υπάρχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Ο δημόσιος τομέας, στη χώρα μας, περιλαμβάνει :

Το στενό δημόσιο τομέα, στον οποίο υπάγονται  :

1)  Οι Δημόσιες υπηρεσίες,   2) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), 3) Οι Οργανισμοί  Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)

Τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον οποίο υπάγονται  :

1)  Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Κ.Ο.), 2)  Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.)

Η  πώληση των Δ.Ε.Κ.Ο., ιδιαίτερα αυτών που είναι κερδοφόρες, είναι επιζήμια για το δημόσιο. Οι Δ.Ε.Κ.Ο. δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο, και καλύπτουν βασικές ανάγκες του λαού με όσο το δυνα-τόν ποιοτικές υπηρεσίες και χαμηλές τιμές. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη διευκόλυνση των πολιτών, ιδιαίτερα αυτές που είναι κερδοφόρες δεν πρέπει να πωλούνται ούτε σε ιδιωτικές ούτε σε ξένες κρατικές εταιρείες. Το κέρδος πώλησης θα κάλυπτε βραχυπρόθεσμα κάποια έσοδα, αλλά μα-κροπρόθεσμα θα ζημίωνε το δημόσιο.

Αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση που οι δανειστές επιβάλλουν σε μία χώρα όταν αυτή είναι υπερχρεωμένη. Εάν όμως υπήρχε ρητή παράγραφος στο Σύνταγμά μας, η οποία απαγόρευε την πώ-λησή τους σε ιδιωτικές ή σε ξένες κρατικές εταιρείες, τότε κανένας δανειστής δεν θα μπορούσε να έχει αυτή την απαίτηση.

Τι απαιτούν οι δανειστές όταν δανείζουν μια υπερχρεωμένη χώρα ; Μεταξύ των μέτρων λιτότητας (μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φόρων, μείωση δημοσίων δαπανών, πώληση δημόσιων ακι-νήτων, ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων), απαιτούν και αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή πώληση των Δ.Ε.Κ.Ο. σε ιδιωτικές εταιρείες ή ακόμη και σε ξένες κρατικές εταιρείες. Δεν αγοράζουν όμως τις ζη-μιογόνες γιατί θα έχουν οικονομικά προβλήματα αλλά αγοράζουν τις κερδοφόρες. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υποκύπτουν σ΄αυτή την απαίτηση των δανειστών, διότι : Μία Δ.Ε.Κ.Ο. που είναι κερδο-φόρα, κάθε έτος συνεχίζει να αποδίδει κέρδη στο δημόσιο. Οπότε τα χρήματα που θα λάβει από την πώλησή της, θα είναι πολύ λιγότερα απ΄ότι αν παρέμενε στο δημόσιο.

Για να γίνει κατανοητό, θα αναλύσω ένα παράδειγμα : ο Ο.Π.Α.Π. πωλήθηκε έναντι 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, όσα είναι τα κέρδη του δύο ετών. Αν δεν πωλούνταν έναντι 600 εκατ. ευρώ και παρέμενε στο δημόσιο, τα συνεχόμενα ετήσια έσοδα θα υπερκάλυπταν το ποσό των 600 εκατ. ευρώ.  Σε 5 χρόνια το δημόσιο θα εισέπραττε  5 Χ 300 εκατ.  =  1,5 δις ευρώ,  σε 10 χρόνια  10 Χ 300 εκατ. =  3 δις ευρώ κ.ο.κ.

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτρέπεται η πώληση των ζημιογόνων Δ.Ε.Κ.Ο., μόνο όταν έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχείς, μεγάλες ζημίες και δεν μπορούν να ισορροπήσουν τον ισολο-γισμό τους. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία ή σε ξένη κρατική εταιρεία, μόνο για περίοδο σαράντα ετών (40) ετών. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο επανέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά πρέπει να έχουν εξυγιανθεί. Εάν δεν έχουν εξυγιανθεί, το Ελληνικό Δημόσιο δεν τις αναλαμβάνει και παραιτείται.

     Ριζικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν, όσον αφορά τις Δ.Ε.Κ.Ο. :

  1. Αλλαγή νομικής μορφής : Οι .περισσότερες Δ.Ε.Κ.Ο. είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες (Ν.Π.Ι.Δ. Α.Ε.), και με τη μορφή αυτή δεν επιτρέπεται η επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η νομική αυτή μορφή πρέπει να αλλάξει και να γίνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). ΄Ετσι, η κρατική επιχορήγησή τους θα είναι εξασφαλισμένη.
  2. Μέτοχος, μόνο το δημόσιο : Σε όλες τις Δ.Ε.Κ.Ο., μέτοχος είναι και το δημόσιο και διάφοροι ιδιώτες. ΄Όμως αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα κέρδη να μην παραμένουν εξ’ολοκλήρου στο δημόσιο. Παράδειγμα : Σε περίπτωση, που σε μία Δ.Ε.Κ.Ο. οι μετοχές του δημοσίου είναι  60%  και οι μετοχές ιδιωτών  40%, τότε τα κέρδη για το δημόσιο θα είναι μόνο 60% , ενώ για τους ιδιώτες 40%. Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει και οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν ξανά το 100% των μετο-χών τους, για να αποκομίζουν όλα τα κέρδη. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, αφού τα κέρδη τους θα είναι περισσότερα.
  3. Απαγόρευση εισαγωγής στο χρηματιστήριο : Είναι γνωστό ότι, το ελληνικό δημόσιο επέτρεψε τις Δ.Ε.Κ.Ο. και μάλιστα αυτές που είναι Ν.Π.Ι.Δ. Α.Ε., να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι, οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις που σιγά-σιγά έγιναν με μεγάλο μόχθο του ελληνικού λαού κι έχουν επιπλέον επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν το δικαίωμα να τζογάρουν τα κεφάλαιά τους. Να παίζουν δηλ. τα κεφάλαιά τους, αναμένοντας κέρδη ή ζημίες. Και καλά, όταν υπάρχουν κάποια κέρδη από το χρηματιστήριο. ΄Όταν όμως υπάρχουν ζημίες ή χειρότερα μεγάλες ζημίες, τότε πως θα αναπληρώσουν τα κεφάλαια πού έχασαν ; Θ’ αναγκαστούν να ζητήσουν  περισσότερη κρατική επιχορήγηση ή θα δανειστούν κι έτσι θ’ αρχίσουν να συσσωρεύονται χρέη τα οποία θα τις προκαλέσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
  4. Απαγόρευση πώλησης, μέσω άρθρου του Συντάγματος : Για να είναι οι Δ.Ε.Κ.Ο. κατοχυ-ρωμένες, από ενδεχόμενες πωλήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες ή σε ξένες κρατικές εταιρείες, πρέπει να προστεθούν δύο παράγραφοι σ’ ένα άρθρο του Συντάγματός μας, ως εξής : ΄Αρθρο ….. Παράγρ. 1 : ‘’Απαγορεύεται η πώληση κερδοφόρων Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Κ.Ο.), σε ιδιωτικές εταιρείες ή ξένες κρατικές εταιρείες, ακόμη και σε περίπτωση οικονομικής κρίσης ή όταν η χώρα βρίσκεται υπό πτώχευση’’. ΄Αρθρο ….. Παράγρ. 2 :  ‘’Επιτρέπεται η πώληση ζημιογόνων Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας  (Δ.Ε.Κ.Ο), μόνο όταν έχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχείς, μεγάλες ζημίες και δεν μπορούν να ισορροπήσουν  τον ισολογισμό τους. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία ή σε ξένη κρατική εταιρεία, μόνο για περίοδο σαράντα ετών (40) ετών. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο επανέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά πρέπει να έχουν εξυγιανθεί.  Εάν δεν έχουν εξυγιανθεί, το Ελληνικό Δημόσιο δεν τις αναλαμβάνει και παραιτείται’’.

(Σημείωση : Η χρονική διάρκεια πώλησης των Δ.Ε.Κ.Ο. σε ιδιωτική ή ξένη κρατική εταιρεία για σαράντα χρόνια (40), θεωρείται λογική και επαρκής. Η πώληση όμως που έγινε πριν μερικά χρόνια, από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί ενενήντα εννέα χρόνια (99), μόνο παράλογη και αντεθνική μπορεί να χαρακτηριστεί).

 

13 comments

Suspect 18 December 2019 at 01:06

Μετα απο 4,5 χρονια Συριζα τιποτα δεν μαθαμε τελικα.
200 μνημονια μας αξιζουν.
Το κρατος οποτε και οπου εκανε τον επιχειρηματια, τα εκανε μανταρα.
Κρατικη επιχορηγηση πχ κολλαει στους κανονες ανταγωνισμου. Ουτε τα στοιχειωδη δεν γνωριζει ο αρθρογραφος.
Τα υπολοιπα που γραφει, αντιστοιχουν σε καθεστως οπως αυτο της Βορειας Κορεας.
Το κρατος πρεπει να εχει να εχει ΜΟΝΟ παιδεια, υγεια, σωματα ασφαλειας και χαιρετε.
Θελω ομως να ελεγχει, δεν θελω ασυδοσια της αγορας αλλα μακρια απο το επιχειρειν. Αυτο βουλιαξε ( μαζι με το συνδικαλισμο φυσικα ) εταιρειες οπως πχ η ΔΕΗ που θα μπορουσε σημερα να ειναι απο τις κορυφαιες στην Ευρωπη.

Reply
admin 18 December 2019 at 11:52

Suspect, ο καθένας γράφει για τον εαυτό του. Εσύ, για παράδειγμα, έγραψες ξεκάθαρα τις προάλλες ότι είσαι υπέρ της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Ίσως επειδή εξαρτάς τις απόψεις σου από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία. Ίσως για άλλους λόγους. Εσύ ξέρεις. Πάντως ήσουν σαφής. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Reply
Suspect 18 December 2019 at 12:01

Θα σου προτεινα να ξαναπας στην πρωτη δημοτικου, να μαθεις αναγνωση, ωστε να κατανοεις τι λενε τα κειμενα που διαβαζεις. Ασε τις θεωριες περι “εξαρτας τις αποψεις σου απο το κομμα που κυβερνα” και το υπονοουμενο των αλλων λογων. Ναι, ειμαι πρακτορας του Σορος. Και ειναι ασχημο σε σχολιο που κανω για ενα αρθρο στο site να μου τη λες για κατι αλλο που εγραψα στο blog μου. Τελειως ασχετο. Ντροπη χρονιαρες μερες.

Reply
admin 18 December 2019 at 12:34

Έχει ο Σόρος κόμμα ποιυ κυβερνά στην Ελλάδα; Από πότε; Στη ΝΔ αναφέρομαι. Και ναι, πιστεύω ότι αν αυτά συνέβαιναν με άλλη κυβέρνηση, θα είχες τελείως διαφορετική θέση. Στο λέω ευθέως. Κανένα υπονοούμενο. Επίσης, το άρθρο σου, το έστειλες εσύ προσωπικά στον λογαριασμό του Αντίβαρου με μήνυμα, με τον τρόπο που άλλοτε έστελνες κείμενά σου για προώθηση. Άρα, μου το έστειλες και για πιθανή τέτοια αξιολόγηση από μένα και μάλιστα με συνοδευτική φράση ότι είναι «η αλήθεια». Δεν ήταν λοιπόν άρθρο που απλά έβαλες στο μπλογκ σου και το διάβασα εκεί μόνος μου. Αν θέλεις τη γνώμη μου, αφαίρεσέ το. Σε αδικεί.

Χρόνια πολλά και σε σένα.

Ανδρέας.

Reply
Suspect 18 December 2019 at 12:45

Σεβομαι τον αγωνα για τον Ελληνισμο που εχει κανει το Αντιβαρο και δεν θα συνεχισω μια ματαιη αντιπαραθεση. Σημειωνω ομως οτι
α) Διαφωνω με το αρθρο του συντακτη. Εγραψα τη διαφωνια μου και επειδη προφανως δεν εχεις να μου πεις κατι επ αυτου, προσπαθεις να με θιξεις με κατι που εγραψα στο μπλογκ μου. Λιγο Συριζαϊκη τακτικη αυτη.
β) Το κειμενο το περι ου ο λογος ειναι εδω https://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2019/12/blog-post_7.html και προκαλω τον οποιονδηποτε να μπει να το διαβασει. Ειναι γελοιο να με ψεγεις για ενα κειμενο που ειτε δεν διαβασες καν, ειτε δεν καταλαβες.
γ) Με τον Σορος αναφερθηκα ειρωνικα σε αυτο “Ίσως για άλλους λόγους” που εγραψες.
δ) Τρως κολληματα φιλε. Το θεμα δεν ειναι αν σου το εστειλα ή αν το διαβασες μονος σου. Το θεμα ειναι οτι μου προσαπτεις κατι που δεν υπαρχει.
Βρισε με ελευθερα, δεν θα επανελθω.
Καλη καρδια, κραταω ολα τα καλα που εχω παρει και εχουμε παρει ολοι μας απο το Αντιβαρο.

υγ. Το αστειο ειναι πως εσυ ενω ζεις στην Αγγλια και ξερεις οτι αυτα που γραφει ο συντακτης ειναι παραμυθια, προτιμας να υπερασπιστεις ενα λαθος με ενα αλλο λαθος. Yolo !

Reply
admin 18 December 2019 at 13:15

Δεν εξέφρασα άποψη για το άρθρο, οπότε ας το αφήσουμε εκτός, προς το παρόν. Κατά τα άλλα, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Το «ίσως για άλλους λόγους», το έγραψα από ευγένεια, στην περίπτωση που παρεξηγηθείς ότι απέδωσα τη θέση σου σε πολιτική συγγένεια με τη ΝΔ και ήθελες να εξηγήσεις ότι πράγματι θα είχες αυτή τη θέση ανεξάρτητα του ποιος κυβερνούσε τη χώρα αυτή τη στιγμή. Εάν συνέβαινε αυτό, δεν ήξερα τους λόγους και θα ήθελα να τους μάθω. Δεν υπενόησα τίποτα.

Σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου, αφού ρωτάς θα σου πω ότι όπως γνωρίζεις, δεν είμαι προσωπικά εναντίον των αποκρατικοποιήσεων. Έχει συγκλίνει ο κόσμος προς ένα μοντέλο ελεύθερης οικονομίας με το κράτος στο ρόλο του ρυθμιστή. Επίσης, έχω επιφυλάξεις για τα ποσά που αναφέρονται σχετικά με τον ΟΠΑΠ. Τέλος, τα 99 χρόνια δεν αφορούν σε καμία πώληση, αλλά σε μεταφορά περιουσίας του ελληνικού κράτους σε έναν τρίτο φορέα, ο οποίος τη διαχειρίζεται. Δεν πρόκειται για πώληση. (και ασφαλώς, συμφωνώ με το ότι ήταν αντεθνική πράξη). Έχω λοιπόν ορισμένες αντιρρήσεις σχετικά.

Όμως καλώς ή κακώς, το κύριο αντικείμενο της δικής μου θεματολογίας δεν είναι αυτά τα πράγματα και έτσι δεν επεκτείνομαι ούτε στην αρθρογραφία μου, ούτε στην προώθηση άρθρων τόσο πολύ. Είναι άλλα θέματα, που τα θεωρώ πολύ πιο σημαντικά.

Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 18 December 2019 at 16:40

Παρακολούθησα αναγκαστικά τον διάλογο, αφού διάβασα το άρθρο, κι έχω να πω τα εξής:

1) Συμφωνώ με το σχόλιο τού Suspect 18 December 2019 at 01:06. Το κράτος-επιχειρηματίας, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχει φέρει μονάχα καταστροφές. Πάρτε παράδειγμα την ΟΑ, τις επιχειρήσεις Ανδρεάδη, την ναυπηγοκατασκευαστική ζώνη Περάματος και ό,τι άλλο διαχειρίστηκε κατά καιρούς το κράτος. Όλα χρεοκόπησαν και φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με φόρους, για να πληρώνει τούς εκάστοτε διοριζόμενους κομματικούς ημετέρους και την ανικανότητά των. Άλλωστε, το κράτος-επιχειρηματίας αποτελεί παρελθόν για τον δυτικό κόσμο και δη την ΕΕ. Άλλο όμως αυτό και άλλο η το ξεπούλημα τής κρατικής επιχειρήσεως. Ναι στην ιδιωτικοποίηση, αλλά ασφαλώς όχι στο ξεπούλημα, όπως έγινε στην Αργεντινή (και ασφαλώς όχι μόνο) επί προεδρίας Κάρλος Μένεμ.

2) Είναι προφανές ότι ο Suspect, στο άρθρο του “ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ”, θεωρεί ότι η συνεκμετάλλευση είναι το μη χείρον βέλτιστον. Όμως, τού διαφεύγει μία “λεπτομέρεια”. Οσάκις υποχωρήσαμε, χάσαμε και ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις μάς έφεραν στην σημερινή κατάντια, όχι μόνον έναντι τής Τουρκίας, αλλά και τής Αλβανίας και των Σκοπίων ακόμη. Αν πάμε στην λύση καζάν-καζάν, μετ’ ου πολύ, οι Τούρκοι θα εγείρουν κι άλλες απαιτήσεις, όχι μονάχα στην θάλασσα, αλλά και στην ξηρά (Θράκη). Κάνει ο Suspect το λάθος τού Γιωργάκη, ο οποίος είχε πει «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας». Μονάχα που άμα αρχίσεις να δίνεις, τότε είναι που θα χάσεις τον ύπνο σου ολότελα. Η Ελλάδα, όπως έχω ξαναγράψει, έχει αυτοδυσφημιστεί σαν κράτος ψοφοδεές, το οποίο είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Γι αυτό δέχεται τώρα τις προκλήσεις και εντελώς παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων. Αν δεχτεί και την “δίκαια μοιρασιά”, θα τα έχει δώσει όλα και θα καταντήσει δορυφόρος τής Τουρκίας. Θα είναι το τέλος του 200χρονου ελληνικού κράτους και το εντελώς άδοξο τέλος τής Επαναστάσεως τού ’21. Τι μέλλει γενέσθαι; Το τού Ρήγα “καλύτερα μιας ώρας…”. Αν είναι να πεθάνομε, ας πεθάνομε τουλάχιστον με αξιοπρέπεια. Υπάρχουν δυσκολίες πολλές, ακόμη και μία που δεν αναφέρει το εν λόγω άρθρο, αλλά παρ’ όλα αυτά η αποδοχή τού 50-50 σίγουρα δεν θα μάς λύσει το πρόβλημα.

Reply
Suspect 18 December 2019 at 16:57

Φιλε Πατριωτη,
Σε ευχαριστω που ασχοληθηκες. Λοιπον.
Αυτό με το ξεπουλημα είναι μυθος. Είναι η ιδεολογικη ηγεμονια της αριστερας που εχει μπολιασει και δηλητηριασει τα μυαλα μας. Τα πραγματα είναι παρα πολύ απλα στον πλανητη Γη. Όταν μια οικονομια είναι ακμαζουσα, πουλας ακριβα. Όταν μια οικονομια είναι σε πτωχευση πουλας φτηνα. Πρεπει να πουλησεις; Ναι φυσικα για να μην τα κανεις χειροτερα και γιατι μονο ετσι μπορεις να ανεβεις και να διορθωσεις μπαχαλα τυπου σημερινη ΔΕΗ. Προσωπικα πχ το Ελληνικο θα το εδινα ακομα και δωρεαν. Ναι ΔΩΡΕΑΝ. Γιατι το κρατος θα βγαλει χρημα από το ΦΠΑ σε κάθε ειδους δραστηριοτητα, γιατι θα βρουν χιλιαδες κοσμου δουλεια, θα τονωθουν τα ασφαλιστικα ταμεια από εισφορες και βεβαια θα ενισχυθουν παραλληλοι τομεις της οικονομιας. Αυτό το λεω γιατι όταν το ανοιξε το θεμα ο Σαμαρας, ακουγα παπατζες περι ξεπουληματος. Ενώ ηταν καλυτερα που τοσα χρονια ηταν αχουρι με τσαντηρια. Εμενα φιλε μου επειδη μου αρεσει το περπατημα και η φωτογραφια, ολη αυτή την ακτογραμμη την εχω περπατησει. Και υποστηριζω πως επρεπε να φυγει από το δημοσιο ( τοσο χαλια είναι και το ειδα με τα ματια μου το μαυρο χαλι ) και να το παρει ιδιωτης να το κανει κατι ομορφο. Αν εσυ εχεις ένα αυτοκινητο του 2000 και ένα αυτοκινητο του 2018, ποιο θα πουλησεις πιο ακριβα; Ετσι είναι και οι ΔΕΚΟ μας.
Θυμιζω οτι ο ΟΤΕ ειναι ιδιωτικος. Οχι μονο δεν παθαμε τιποτα, αλλα παλαια θυμαμαι οτι για να ερθει τεχνικος στο σπιτι σου ηθελες βισμα και τον εβλεπες σε 3 εβδομαδες ενω τωρα τον εχεις την επομενη μερα. Και η Aegean μια χαρα εταιρεια ειναι απο τη στανη της Ολυμπιακης που δεν ηξερες τι ωρα και αμα θα πεταξεις.
Επανερχομαι σε λιγο με το κειμενο μου για το Αιγαιο γιατι χαμπαρι δεν πηρες τι εγραψα.

Reply
Suspect 18 December 2019 at 17:08

Παμε τωρα και στο κειμενο που πολύ πονηρα προσπαθησε να με θιξει ο admin.

Φιλε Πατριωτη ειμαι παλιος στο δικτυο και πολλα εχουν δει τα ματια μου. Οποιον βλεπω να μου γραφει θουριους για πολεμους συγγνωμη, δεν τον παιρνω καθολου στα σοβαρα. Ειδικα αν δεν ξερω ποιος είναι. Αν πχ καποιος μου αρχισει τα θυσιαστικα, θελω να ξερω αν είναι πανω από 60 ετων και ζει στο εξωτερικο που σημαινει ότι μου γραφει πιπες για να αυτοθαυμαζεται όταν βλεπει το ποστ του On board. Το να παρω ένα nick τυπου Leonidas300 και παμε να παρουμε την Πολη και να τους φαμε μεσα στην Αγκυρα, χαρηκα για τη γνωριμια αλλα βαριεμαι.

Αυτό όμως που εγραψα είναι ενας θρηνος. Θρηνος για μια Ελλαδα της σηψης και της παρακμης. Ξεκινώντας το νημα από τις αντιδρασεις για τις πατσαβουρες που αμαυρωσαν την παρελαση. Γιατι αυτό θα μας παρουσιασουν τα καναλια και όλα τα ΜΜΕ ως τη μονη και την τελεια λυση ( όπως μας μιλανε για ψευτοανθρωπισμο με τους λαθρομεταναστες και οποιον είναι πατριωτης τον λενε φασιστα ) και θα το αποδεχθουμε και θα ειμαστε και ευχαριστημενοι. Πριν αντιδρασεις, σκεψου μονο αυτό: Ποσες φορες στη ζωη σου, δεν σου εχει τυχει να υποστηριξεις μια πατριωτικη θεση και αμεσως μετα να σπευσεις να πεις «μη νομιζεις, δεν ειμαι ΧΑ» Γιατι να τρεξεις να συμπληρωσεις ότι δεν εισαι φασιστας; Γιατι ετσι σε εχουν πεισει με την καθημερινη πλυση εγκεφαλου. Αν εισαι ειλικρινης με τον εαυτο σου, ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοω.

Reply
Πατριώτης 18 December 2019 at 17:43

Αγαπητέ Suspect,

Άνοιξες πολλά θέματα μαζί, αλλά θα μείνω στην αρχική σου φράση: “Αυτό με το ξεπουλημα είναι μυθος. Είναι η ιδεολογικη ηγεμονια της αριστερας που εχει μπολιασει και δηλητηριασει τα μυαλα μας.” Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου μύθος και γι αυτό έφερα το παράδειγμα τής Αργεντινής. Εκεί έγινε το “έλα να δεις”. Ξεπούλησαν για κομμάτι ψωμί όλη την εθνική της περιουσία και μάλιστα ποιοι; Οι “αριστεροί”, οι σοσιαλιστές τού Μένεμ, με το αζημίωτο φυσικά. Είχαν, για παράδειγμα έναν υγιή αερομεταφορέα, την Aerolíneas Argentinas, που κυριολεκτικώς την “σκότωσαν” στο 20% τής αξίας της (αυτό θυμούμαι τώρα μονάχα). Μάλιστα, οι περονιστές που τα έκαναν αυτά, φρόντισαν να κάμουν έναν νόμο παραγραφής αδικημάτων (σού θυμίζει κάτι αυτό;), με τον οποίον απηλλάγησαν πάσης κατηγορίας (λόγω παραγραφής), όταν ο Nestor Kirchner τούς έκατσε στο σκαμνί 15 χρόνια αργότερα. Έπειτα, εξαρτάται σε ποιον πουλάς την κρατική εταιρεία. Σε Έλληνες, ή σε ξένους, αν κι αυτό είναι κάτι σχετικό. Είπαμε, ναι στην αποκρατικοποίηση, αλλά όχι και στο ξεπούλημα, το οποίο φυσικά συνοδεύεται και από το σχετικό «κολόκουρο».

Reply
Suspect 18 December 2019 at 17:48

Δεν με ενδιαφερει η Αργεντινη, δεν ειναι παραδειγμα για εμας, δεν εχει καμια σχεση με την Ευρωπη. Μου θυμιζεις αυτα που ελεγαν οι ζαιοι και τρελαναν τον κοσμακη το 2015 και κερδισαν 2 εθνικες εκλογες. Να μην παμε στους τοκογλυφους δανειστες ενω μπορουμε να ακολουθησουμε το παραδειγμα του Εκουαδορ και να παρουμε λεφτα απο την Κινα και τη Ρωσια. Οτι να ναι. Και τελικα καταλαβες τι πηραν.
Αν απο μονος σου δεν μπορεις να αξιοποιησεις την περιουσια σου και εισαι χρεοκοπημενος, πουλα. Τοσο απλα και τοσο ωραια. Αμα εισαι μαγκας, εχε ενα σοβαρο κρατος ( ποτε στην ιστορια ) και κανε πχ το Ελληνικο μονος σου και κανε μια ΔΕΗ την κορυφαια εταιρεια στην Ευρωπη ( που θα μπορουσες ως μονοπωλιο )

Reply
Πατριώτης 18 December 2019 at 18:49

Τι θα πει “δεν είναι παράδειγμα για εμάς”; Απλώς, έγραψα τι δεν πρέπει να γίνει. Σαφής, νομίζω, είμαι. Ούτε “ζέους” ξέρω, ούτε μ’ ενδιαφέρουν. Τα υπόλοιπα είναι μάλλον ασυνάρτητα, ή τουλάχιστον άσχετα μ’ αυτά που έγραψα. Νομίζω ότι δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Να είσαι καλά.

Reply
Φίλιππος Καραγιάν 22 December 2019 at 09:02

suspect ψυχραιμία όσα γράφεις είναι η υπέρ απλουστευμένη παραδοχή κάτι σαν αξίωμα, ότι όπου είναι το Δημόσιο η διαχείριση μιας επιχείρησης σίγουρα είναι αρνητική. Δεν είναι έτσι κ υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον δυτικό ευρωπαϊκό χώρο δεν είναι ανάγκη να τα επαναλάβω.
Προτείνω ψύχραιμα κ χωρίς προκαταλήψεις ότι η άποψή σου είναι η μόνη αλήθεια να διαβάσεις προσεκτικά το άρθρο πάλι κ σίγουρα θα βρεις πολλά σημεία ενδιαφέροντα διότι όπως θα δεις υπάρχει ανάλυση σε όσα προτείνει κ όχι επιδερμική προσέγγιση.
Να είσαι καλά, Φίλιππος.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.