Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
1821-Επανάσταση Γιάννης Β. Κωβαίος

Ποιο Έθνος γεννήθηκε το 1821; – Αρχίζει η προβολή της εκπομπής στην τηλεόραση…

Αγαπητοί φίλοι, μετα την εντυπωσιακή απήχηση που είχε μέσω του ιστολόγιού μου και του ΑΝΤΙΒΑΡΟΥ η επιστολή μου προς την “Καθημερινή” για το “Ποιο Έθνος γεννήθηκε το 1821;”, σας καλώ σε εγρήγορση την ΤΡΙΤΗ στις 23.00, οπότε αρχίζει η προβολή. Νομίζω ότι έχουμε καταγάγει μια σημαντική νίκη, αλλά μέλλει να επιβεβαιωθεί την Τρίτη!
Παρακαλώ να παραπέμψετε στη σχετική ανάρτησή μου στο ιστολόγιό μου “ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ”

Ευχαριστώ πολύ!

Γιάννης Β. Κωβαίος

========================================

Η ανάρτηση –

“1821”: ΣΚΑΪ – Ιστορική Αλήθεια: Σημειώσατε 2!


 

Την Τρίτη 18 Ιαν. στις 11 το βράδυ αρχίζει, λοιπόν, να προβάλλεται η πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821.

Όλα δείχνουν ότι τελικά όσοι εξεγερθήκαμε με την απόπειρα να περάσει ο ανεκδιήγητος υπότιτλος “Η γέννηση ενός Έθνους” νικήσαμε κατά… κράτος!
Προσωπικά
είμαι υπερήφανος που η επιστολή μου προς την “Καθημερινή”, η οποία
φυσικά ποτέ δε δημοσιεύτηκε, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα -μέσω της
αναπαραγωγής της από τον ΑΜΦΙΑΡΑΟ σε 5ο διαδικτυακούς τόπους (ακόμη και
σχολείων!) καθώς και σε έντυπα- για ένα κύμα διαμαρτυριών προς τον ΣΚΑΪ,
που οδήγησε στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας!
Φαίνεται, λοιπόν,
από τις ανακοινώσεις, τις συνεντεύξεις και τα τρέιλερ των τελευταίων
ημερών ότι η σειρά βγαίνει στον “αέρα” χωρίς υπότιτλο, απλώς ως “1821
  *
Έτσι,
οι ιστορικοί τόποι των φωτογραφιών μας (το Μέγα Σπήλαιο, οι Άγιοι
Απόστολοι της Καλαμάτας, το Ναύπλιο, η Ύδρα) και τόσοι άλλοι,
που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα, θα ξαναγίνουν… ελληνικοί, όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν το ’21!
*
 Ωστόσο,
εμείς την Τρίτη θα γρηγορούμε! Θα περιμένουμε να απολαύσουμε μία άκρως
ενδιαφέρουσα, όπως πραγματικά πιστεύω, δουλειά της ελληνικής τηλεόρασης,
δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ κατά το πρότυπο του BBC.
Αν όμως παραπλανηθούμε πάλι, οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να πέσουν “νεροποντή” στο Φάληρο!
Τα τηλέφωνα του ΣΚΑΪ είναι: 210 4800170-4
και η ηλεκτρονική επικοινωνία με τον σταθμό:
(Επιλέξτε ως Παραλήπτη: Πρόγραμμα Τηλεόρασης)
ή με την παραγωγή της σειράς:

.

9 comments

Φειδίας Μπουρλάς 16 January 2011 at 18:36

Συγχαρητήρια στὸν κ. Κωβαῖο καὶ σὲ ὅσους βοήθησαν. (Τώρα εἶδα καὶ τὸ ἐξαιρετικὸ ἱστολόγιό του· ρίξτε μιὰ ματιά, μοσχοβολᾷ Ἑλλάδα.)

Reply
nectos 19 January 2011 at 11:09

Τώρα που διεθνοποιήται η άρχουσα τάξη μας έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά τρελλά γύρω
από την Ιστορία και τον πολιτισμό μας.`Ολοι οι θολοκουλτουριάρηδες που έχουν κόμπλεξ
κατωτερότητας για την πατρίδα μας θα χρησιμοποιήσουν το βήμα των ΜΜΕ ώστε να εκτοξεύσουν στους
τηλεθεατές και ακροατές το ανθελληνικό δηλητήριο τους με σκοπό να πείσουν τον έρημο κάτοικο
αυτής της χώρας ότι οι πρόγονοι του ήταν “δουλοκτήτες” και “ιμπεριαλιστές”.
Η μόνη μας λύση είναι να μην βλέπουμε τις εκπόμπες τους και γενικά να μην τους δίνουμε
σημασία ώστε οι ιδιοκτήτες των σταθμών,χάρη εμπορικότητας,να καταλάβουν ότι δεν έχουν
πέραση και να τους πάρουν ειρηνικά το λόγο.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
Επισκέπτης 19 January 2011 at 11:36

μην ανησυχείτε καθόλου. Ο κόσμος είναι απασχολημένος με τα τούρκικα σήριαλς…

Reply
admin 19 January 2011 at 16:13

Αγαπητέ κ. Κατσιλιώτη,

δεν συμφωνώ απόλυτα με την προτροπή σας. Η νοοτροπία που εκφράζει το Αντίβαρο είναι μάλλον να κάνουμε το αντίθετο από το να αγνοούμε τέτοια πράγματα (δημοσιεύματα, εκπομπές κοκ). Η επιστολή μάλιστα του κ. Κωβαίου για το συγκεκριμένο θέμα δείχνει τον δρόμο’ ότι δηλαδή η αντίδραση, η επιστολή, το τηλεφώνημα, η διαμαρτυρία, ή αντίθετα η επικρότηση, το χειροκρότημα, ανάλογα με τις απόψεις μας σε σχέση με αυτά που γράφονται λέγονται δημόσια, λαμβάνονται υπόψιν περισσότερο από όσο νομίζουμε, και μάλιστα έχουν τόσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα όσο συχνότερα γίνονται. Ακόμα καλύτερα όταν γίνονται από πολλούς ταυτόχρονα για ένα θέμα. Αυτή τη νοοτροπία θέλει να περάσει το Αντίβαρο στους αναγνώστες του, να τους ευαισθητοποιήσει να δρουν, εξ ου και το σύνθημα «αντίβαρο στην ιδιωτεία».

Να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για τα σχόλιά σας στον ιστοχώρο.

Ανδρέας.

Reply
Φιλανθρωπηνός 24 January 2011 at 08:30

Αγαπητό antibaro, συγχαρητήρια για την εύστοχη επισήμανση, η οποία λίαν συντόμως θα αποδειχθεί επίκαιρη όσο ποτέ. Ακόμη και αν μεταβλήθηκε κάπως ο αρχικός τίτλος της εν λόγω σειράς, παραμένουν τα ερωτήματα για το περιεχόμενό της. Οι πρώτες ενδείξεις δεν φαίνονται θετικές. Και τούτο διότι στο χθεσινό (24-1-2011) φύλλο της εφημερίδας “Καθημερινή” και στο ένθετο περιοδικό “Κ” υπήρχαν εκτενή αφιερώματα στην εν λόγω σειρά, μεταξύ των οποίων και συνέντευξη ενός εκ των συντελεστών της, ο οποίος με περισσή υπερηφάνεια δήλωνε ότι στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας σημειώθηκε ανάπτυξη του Ελληνισμού κλπ. Φυσικά, ούτε κουβέντα για εξισλαμισμούς, παιδομάζωμα, εξανδραποδισμούς, σφαγές, καταπιέσεις και άλλα τέτοια δυσάρεστα.Επίσης, υπήρχαν και άλλες παρατηρήσεις ότι δήθεν μέχρι τώρα γνωρίζαμε την μισή αλήθεια για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση, ότι πρέπει να δούμε και την άποψη των Τούρκων και άλλα συναφή. Μάλλον, ο αγώνας όχι μόνο δεν δικαιώθηκε, αλλά τώρα ξεκινάει – και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Reply
Νικος 25 January 2011 at 22:54

Τριχες φιλε….
Το ΣΚΑΙ εβγαλε την Τεταρτη την σειρα κανονικα με τιτλο “1821 – Η Γεννηση ενος Εθνους”

Μαλιστα συμφωνα με την εκπομπη οι Τουρκοι και Ελληνες ηταν αγαπημενοι τα πρωτα 100 και κατι χρονια.
Και οτι οι Μουσουλμανοι και Χριστιανοι πληθυσμοι της Ελλαδας εκαναν και πολλους μικτους γαμους και πολλα παιδια μεταξυ τους…

Οι Xριστιανες (Ελληνιδες) “καθοντουσαν” μια χαρα στους μουσουλμανους (Τουρκους) και “γουσταρανε κιολας” συμφωνα με τα οσα υποστηριζει η σειρα του ΣΚΑΙ…

Επισης παρατηρησα οτι η εκπομπη αποφευγει να προσδοση τον ορο “Κατακτητες” προς τους Τουρκους και σχολιασε οτι οι Τουρκοι δεν ηταν βαρβαροι αλλα ισα ισα μας εφεραν και μεγαλο πολιτισμο σε εμας τους Ελληνες…

Ασε φιλε την ειδα την εκπομπη και εφριξα σε αρκετα σημεια
Σκετη εθνομηδενιστικη και νεοταξικη σαχλαμαρα τυπου Δραγωνα…

Reply
Επισκέπτης 26 January 2011 at 07:38

Αγαπητό Αντίβαρο,

Κι όμως ο κ. Κατσιλιώτης έχει απόλυτο δίκιο. Κανείς δεν λέει να μην γίνονται διαμαρτυρίες και μάλιστα μαζικές, όπως κάναμε για το βιβλίο της Ιστορίας. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που λέει ο κ. Κατσιλιώτης, αν κατάλαβα σωστά, είναι να μην αγορασθεί το βιβλίο και να μην παρακολουθήσουμε το σήριαλ, ούτως ώστε να δουν ότι αποδοκιμάζεται με την χαμηλή θεαματικότητα, άρα είναι αντίθετο στο κοινό αίσθημα. Κι αυτό στο πνεύμα της διαμαρτυρίας είναι.

Δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς διαφωνείς.

ΥΓ: Ήδη διαβάζω διαμαρτυρίες και φαίνεται ότι το σήριαλ είναι, ως αναμενόμενο, ρεπουσίου και βερεμίου πνεύματος. Εγώ δεν το είδα.

Reply
Φιλανθρωπηνός 26 January 2011 at 10:25

Νίκο, έχεις δίκιο. Προσπάθησα να παρακολουθήσω το πολυδιαφημισμένο πρώτο μέρος της σειράς, αλλά δεν μπόρεσα να αντέξω παραπάνω από μισή ώρα. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Εάν αγνοούσε κανείς την προηγηθείσα καμπάνια, εύλογα θα θεωρούσε ότι επρόκειτο για μεταγλωτισμένη νεοοθωμανική προπαγάνδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Καλά, εμάς τους σύγχρονους Νεοέλληνες μας θεωρούνε εξ ορισμού θύματα, αλλά τους χιλιοβασανισμένους προγόνους μας δεν τους σεβάστηκαν καθόλου; Ούτε κουβέντα για παιδομάζωμα, εξισλαμισμούς, εκτοπισμούς, εξανδραποδισμούς, σφαγές, επαναστάσεις, κλέφτες, αρματολούς κλπ. Μόνο σε αυτό το διάστημα των 150 ετών της δήθεν Pax Ottomanica χιλιάδες σφαγιάσθηκαν στις περιοχές που κατακτούσαν οι “πολιτισμένοι” Τούρκοι (Εύβοια, Κύπρος, Λέσβος κλπ.). Είναι προφανές ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν θόρυβο, ας μην τους κάνουμε το χατίρι. Πρέπει να λάβουν την πλήρη περιφρόνηση που τους αξίζει : εγώ, τουλάχιστον, αδυνατώ να υποστώ εκ νέου τέτοια δοκιμασία.

Reply
admin 26 January 2011 at 10:32

Αγαπητέ Επισκέπτη,

μέσα σε όλα ο κ. Κατσιλιώτης έγραψε «να μην τους δίνουμε σημασία» και εγώ έγραψα ότι η νοοτροπία κλπ είναι να κάνουμε «το αντίθετο από το να αγνοούμε» τέτοιες εκπομπές, δημοσιεύματα. Αυτή και είναι η μικρή διαφωνία. Το βιβλίο της Μ. Ρεπούση δεν το αγνοήσαμε. Το διαβάσαμε και το μελετήσαμε. Καταστρώθηκε σχέδιο αντίδρασης, κείμενο υπογραφών, έγινε η προσπάθεια και ανατράπηκε. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Ασφαλώς και δεν προτείνω να αγοραστεί η σειρά των βιβλίων. Οι όποιες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις δεν μπορούν να γίνουν μόνο στη βάση του τίτλου που επιχειρήθηκε να υιοθετηθεί στην αρχή ή μόνο στη βάση των ονομάτων των συγγραφέων. Αν είναι να απαντηθεί θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί τι ισχυρίζονται στο αφιέρωμα και να γίνει με σοβαρότητα. Ειδάλλως δεν υπάρχει αξιοπιστία στις αντιδράσεις. Το ζητούμενο δεν είναι η απαξίωση σταθμών/προσώπων/«λαθών» σε τίτλους. Το ζητούμενο είναι η σοβαρή ανασκευή επιχειρημάτων. Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει σ’ αυτό, ευπρόσδεκτος εφόσον γνωρίζει τι λέγεται. Όποιος, από την άλλη, επιθυμεί απλώς να ενημερώνεται για τέτοια θέματα, τότε ασφαλώς επιλέγει τις πηγές που θεωρεί αξιόπιστες. Όπως φαίνεται από τα πρώτα δείγματα, πράγματι κινούνται στην τροχιά του αναθεωρητισμού που έχει επισημανθεί από το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού.

Δείτε και το σχετικό σημερινό άρθρο εκλεκτού συνεργάτη του Αντίβαρου: http://www.antibaro.gr/node/2569

Ανδρέας Σ.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.