Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
1821-Επανάσταση Επιστολές

Ψέμματα για τον Μακρυγιάννη;

Φίλοι από το Αντίβαρο χαίρετε,

Διαβάζω για την καινούργια προσπάθειά σας ενάντια στην αποδόμηση της ωραιοτέρας ιστορίας λαού της Ευρώπης. Είναι βαρύ και δύσκολο το έργο σας ειδικά αυτούς τους καιρούς που περισσεύει η αδιαφορία για τα ηρωικά και τα φιλότιμα παραδείγματα. Τόσα χρόνια Φραγκουδάκη και Δραγώνα, κάτι αφήσανε στην δια ΒΟΥ μάθηση..

Δεν είμαι ιστοριοδίφης αλλά μια αναφορά στον Στρατηγό Μακρυγιάννη, με ξένισε. Συγκεκριμένα, όπως καλύτερα ξέρετε,  έχουν βαλθεί να πετροβολάνε τα ψηλά δέντρα του Έθνους. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους στόχους τους ο Αγωνιστής και προφήτης Μακρυγιάννης.

 Έτσι τώρα τελευταία γράφουν στα blog και forum ότι ο Στρατηγός στην Βουλή των Ελλήνων δήλωσε:  “Αν είναι να μείνουμε εμείς νηστικοί, ας πάει στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα” (από το βιβλίο “Η Ελλάς ως κράτος δικαίου” του Γεράσιμου Κακλαμάνη). Αυτό αναφέρεται και στην Ελληνική Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια του Κων. Μ. Γράψα, το αναπαρήγε δε και ο συγχωρεμένος ο Ραφαηλίδης, κ.ά.

Δεν αντιλέγω ότι σε ένα σακί γερά καρύδια (1821), θα ‘ναι και μερικά σκάρτα (ανθρώπινες αδυναμίες των αγωνιστών), πού ’λεγε κι ο π. Παΐσιος.

 Αλλά κάτι δεν μου «κόλλαγε», με αυτή την φράση και το πνεύμα θυσίας του Μακρυγιάννη.

 Επειδή η σχετική φράση αναφέρουν  ότι είναι καταχωρημένη στα πρακτικά της Α Εθνικής Συνέλευσης της Βουλής του 1844, διέτρεξα τα πρακτικά της Περιόδου από εδώ. Φαίνεται λοιπόν ότι όντως (σ.699) ο Μακρυγιάννης ήταν πληρεξούσιος Αθηνών μαζί με τους Καλιφρονά, Βλάχο, Βρυζάκη.

Στα πρακτικά όμως  δεν αναφέρονται  τα ονόματα των ομιλούντων, αλλά η περιοχή που εκπροσωπούν.

Που έβγαλαν συμπέρασμα ότι αυτό τόπε ο Στρατηγός με τις επτά πληγές στο σώμα για την πατρίδα;

ο Θεός και η ψυχή τους. Είναι τέτοια η λύσσα τους για τους ήρωες που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα της επιστημοσύνης τους.

Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας

Καλή Σαρακοστή,.. , έρχεται και Πάσχα!

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.