Του Ραφαήλ Καλυβιώτη

Είναι έκδηλη η ανησυχία διαφόρων συμπολιτών μας για την απαγόρευση των «συναθροίσεων» κατά την επίσκεψη της ηγέτιδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και δη Καγκελάριο της Γερμανίας. Οργισμένες αντιδράσεις υπό το κράτος του λαϊκισμού και ακόμα χειρότερα υπό την στήριξη επίσημων κοινοβουλευτικών κομμάτων με έμμεσο τρόπο. Η συνθηματολογία περί «νέας Χούντας» ηχεί από τα στόματα μεμονωμένων ατόμων και μέσω της πολιτικής επικοινωνίας των κομμάτων που θέλουν να καταλάβουν την εξουσία διατρανώνεται με νομικίστικη επιχειρηματολογία και πολιτική προπαγάνδα ώστε να διαδοθεί το «αντι-χουντικό» μήνυμα και να γίνει το κάλεσμα για «αντίσταση».

Όμως, σύμφωνα με το Άρθρο 11, 2, Δικαίωμα του συνέρχεσθαι : …”Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.”

Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί επομένως είναι εάν απειλείται ή δεν απειλείται η κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας σε περίπτωση επεισοδίων κατά την επίσκεψη αρχηγού κράτους. Η κοινή λογική καταφάσκει. Τίθεται επομένως αμέσως αμέσως το ακριβώς επόμενο ερώτημα, δηλαδή, για ποιον λόγο η επιχειρηματολογία της κοινής λογικής μπαίνει στο περιθώριο.

Η απάντηση βρίσκεται στην πολιτική κουλτούρα. Οι συναθροίσεις τέτοιου τύπου είναι προϊόν μίας παρωχημένης κουλτούρας και δη αριστερίστικης, κατά την οποία το κράτος του Νόμου και η Ισχύς του εναπόκειται στην Βούληση των διαφόρων ομάδων. Οι ομάδες αυτές δεν σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα ενώ ταυτόχρονα εξανίστανται για “έλλειμμα Δημοκρατίας”. Η συντεταγμένη Πολιτεία, όταν οι ομάδες αυτές απαιτούν την κατάληψη της δημόσιας σφαίρας με Μέσον την βία, έχει το δικαίωμα να αμύνεται με όχημα την Βούληση της πλειοψηφίας. Η Βούληση της πλειοψηφίας χρησιμοποιεί την ύστατη δύναμη που διαθέτει, δηλαδή το Μονοπώλιο της Βίας κατά αυτών των ομάδων. Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν έκαναν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις υπό τον φόβο του “πολιτικού κόστους”.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Κυβερνήσεις που δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση, είναι και οι Κυβερνήσεις που μακροημερεύουν. Ο χρόνος θα είναι ο καλύτερος κριτής, αρκεί να υπάρξει.

2 thoughts on “Θατσερισμός ή Χάος

  1. Αγαπητέ Κύριε Ρ. Καλυβιώτη,

    αφού σας συγχαρώ γι’ αυτό το όντως λιτό και συνοπτικό αλλά πολύ εύστοχο, πυκνό, περιεκτικό και διεξοδικό άρθρο σας, σχολιάζω, συμφωνών απολύτως με σας, ότι ιδιότητες, έννοιες και θεσμοί όπως η δημοκρατία, η δημοκρατικότητα, ο εκδημοκρατισμός, η συναλλακτική ευπρέπεια, ο κοινωνικός και πολιτικός πολιτισμός κλπ απαιτούν την έμπρακτη απόδειξη εκ μέρους των ατόμων, εθνών και χωρών που ισχυρίζονται πως διακατέχονται απ’ αυτές τις αξίες κι ιδιότητες με την επίδειξη πρωταρχικών, στοιχειωδών αρετών όπως η ανοχή στην διαφορετικότητα των άλλων, η μακροθυμία σε αντιπάλους, η ευγένεια αποκρίσεως σε αντιφρονούντες καθώς κι ο διάλογος με καθώς κι η συντεταγμένη, συνεκτική, τεκμηριωμένη και πειστική αντεπιχειρηματολογία, μέσω ήρεμου διαλόγου, προς τους αντιφρονούντες των, με την αποφυγή, συγχρόνως, πάση θυσία, αρνητικών, αλυσιτελών συμπεριφορών, όπως είναι η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, η βιαιοπραγία καθώς κι η πολυειδής φραστική, σωματική ή ένοπλη βία.

    Συνεπώς, ο ισχυρισμός ορισμένων ατόμων και ιδεολογικο-κοινωνικο-κομματικο-πολιτικών διοργανισμών και σχηματισμών πως είναι “δημοκρατικά” και “δημοκρατικοί” αντιστοίχως αλλά, στην πράξη, να επιχειρούν την αποσιώπηση, την εξουδετέρωση, τον αποκλεισμό, την τρομοκράτηση και την ακύρωση των κινήσεων και δυνατοτήτων εκφράσεως των σκέψεων, ιδεών κι απόψεων αλλά ακόμα και την ίδια την σωματική ακεραιότητα και ζωή των διαφωνούντων μ’ αυτά κι αυτούς άλλων ατόμων, σχηματισμών και παρατάξεων αποδεικνύεται έωλος, πλαστός και ψευδεπίγραφος, παρομοιάζων με τον ισχυρισμό ενός εντελώς φαλακρού ατόμου το οποίο διατείνεται πως έχει εφεύρει το θαυματουργό φάρμακο εναντίον της φαλάκρας ή ενός οδοντιάτρου με απόντα ή/και μιας παχύσαρκης διατροφολόγου/διαιτολόγου “επιστήμονος” η οποία κορδακίζεται πως είναι ειδική στο αδυνάτισμα υπέρβαρων άλλων ατόμων.

  2. Ευχαριστώ θερμώς, πολύ εύστοχο το σχόλιο, με ωραία δόση χιούμορ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *