Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Στέλιος Παπαθεμελής

Για την εκδημία του Παναγιώτη Σπύρου

 ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής,έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του Παναγιώτη Σπύρου:

Ο   «χρυσοχέρης» καρδιοχειρουργός, Παναγιώτης Σπύρου, που αναμετρήθηκε με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια της καρδιοχειρουργικής, όταν 3000 φορές, όσες οι εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς και μεταμοσχεύσεις που πραγματοποίησε, αυτή τη φορά νικήθηκε.

Ταλαντούχος, τολμηρός και ριψοκίνδυνος-πόσοι σήμερα θα αποτολμούσαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό με ένα κοινό ιστιοφόρο;- ανέδειξε την καρδιοχειρουργική σε μεγάλη τέχνη.

Ο Σπύρου, μέσα σε ελάχιστους μήνες από την παλιννόστησή του (1988) και την συγκρότηση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του «Παπανικολάου», κατάφερε να αναστρέψει κατά 180 μοίρες το δρομολόγιο των Ελλήνων καρδιοπαθών και των οικογενειών τους, χαράσσοντας την «προ» και «μετά» Σπύρου εποχή. Στην «προ», οι ασθενείς συνωστίζονταν να πάνε να χειρουργηθούν στο εξωτερικό. Στην «μετά», αρνούνταν να πάνε έξω, περιμένοντας να τους εγχειρήσει ο Παναγιώτης.

Ο φθόνος όμως που καραδοκεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εκφράσθηκε εδώ με δύο τρόπους: πρώτον, την άρνηση να τον δεχθούν ως καθηγητή στο Αριστοτέλειο-αργότερα εξελέγη στη Λάρισα- και δεύτερον τον διασυρμό του από τον μιντιακό υπόκοσμο.

Αλλά ο χρυσός-και ο χρυσοχέρης-και στη λάσπη λάμπει…

Πόνεσε πολύ σ’ αυτόν τον κόσμο ο Παναγιώτης Σπύρου. Να έχει τώρα καλόν Παράδεισο και να αναπαυθεί εν Κυρίω.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.