Saturday 27 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κωνσταντίνος Χολέβας

Πατριωτισμος, Δημοκρατια και Πολιτιστικη Ταυτοτητα

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τον εορτασμό της Απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης συγκρατώ τη χρήσιμη διαπίστωσή του ότι  πατριωτισμός χωρίς δημοκρατία δεν νοείται. Είναι απαραίτητη αυτή η επισήμανση, γιατί πρέπει να καταδικασθούν εκείνοι που καπηλεύονται τον πατριωτισμό για να δικαιολογήσουν τη ρατσιστική τους ιδεολογία και τις πράξεις βίας. Πιστεύω, όμως, ότι η πρωθυπουργική επισήμανση απευθύνεται εμμέσως και προς το άλλο άκρο. Σε εκείνους, οι οποίοι κόπτονται δήθεν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διαστρεβλώνουν την ελληνική ιστορία, χλευάζουν τους ήρωες και επιδιώκουν την αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας.

Η νεώτερη ιστορία μας έχει να παρουσιάσει μεγάλες μορφές που συνδύασαν τον γνήσιο πατριωτισμό με τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Θυμίζω τον εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος πρόβαλε με τη Χάρτα και άλλα έργα του τη Μεγάλη Ιδέα  για την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων, αλλά παράλληλα θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και όλα αυτά τα επέτυχε χωρίς να επηρεασθεί από τυχόν αθεϊστικές ιδέες που είχαν ορισμένοι εκπρόσωποι του  Διαφωτισμού. Ο Ρήγας παρέμεινε πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός. Όταν τον συνέλαβαν και τον ανέκριναν οι Αυστριακούς στην Τεργέστη τόνισε ότι αγωνίζεται για δύο σκοπούς: Πρώτον για τη σωτηρία της ψυχής του και δεύτερον για την ελευθερία της πατρίδας του.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο θεωρώ βαρυσήμαντη  την πρόσφατη παρέμβαση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με τίτλο:»Ρατσισμός και Δημοκρατία».  Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι οι Χριστιανοί «δεν μπορούμε να υιοθετούμε πρακτικές βίας εναντίον συνανθρώπων μας που δεν ανήκουν στην ίδια με μάς φυλή και θρησκεία». Προεκτείνει, όμως, τον προβληματισμό του και υπογραμμίζει τον κίνδυνο λιβανοποιήσεως και ισλαμοποιήσεως της χώρας μας έχοντας ο ίδιος διδάξει πολλά χρόνια στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Λιβάνου. Υπενθυμίζει ότι η αθρόα και ελεύθερη είσοδος διαφόρων Μουσουλμανικών ομάδων διατάραξε τη δημογραφική ισορροπία και οδήγησε τον Λίβανο σε εμφύλιο πόλεμο και σε οικονομική καταστροφή.

Και καταλήγει ο κ. Ιερόθεος στην ακόλουθη προτροπή: «Επομένως είμαστε εναντίον του ρατσισμού και της βίας, αλλά υπέρ της Δημοκρατίας που οργανώνεται σωστά, καθώς και υπέρ της διατηρήσεως της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας».

Για να μειωθούν δραστικά τα ρατσιστικά φαινόμενα ας προστατεύσουμε την ασφάλεια και την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων.

Κ.Χ. 31.10.2012

2 comments

Πατριώτης 9 November 2012 at 12:16

> Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τον εορτασμό της Απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης συγκρατώ τη χρήσιμη διαπίστωσή του ότι πατριωτισμός χωρίς δημοκρατία δεν νοείται.<

Άντε πάλι με τα λιβανωτά για τον Σαμαρά και τις αρλούμπες που λέει. Εγώ ξέρω ότι είχαμε στην Ελλάδα έναν πρωθυπουργό, ονόματι Ιωάννη Μεταξά, που δεν ήταν δημοκράτης, αλλά ήταν πατριώτης και είχαμε αρκετούς δημοκράτες πρωθυπουργούς από το 1974 και μετά, οι οποίοι μάλλον … χώλαιναν στον πατριωτισμό, δι ο κι έφεραν την χώρα στα σημερινά της χάλια.

Ο ίδιος ο Σαμαράς, γιατί από τα δύο περνιέται; Για δημοκράτης ή για πατριώτης; Ή μήπως του αρκεί ο τίτλος του δισέγγονου της Πηνελόπης Δέλτα;

Αν ήταν δημοκράτης, δεν θα φρόντιζε να κλείνει στόματα αντιφρονούντων δημοσιογράφων. Αν ήταν πατριώτης, δεν θα έκανε «κωλοτούμπες» με τα μνημόνια και αλλεπάλληλες, πολυδάπανες εκλογές, με μόνο (προφανή) στόχο την πρωθυπουργία, καταδικάζοντας τον ελληνικό λαό στον εξ ασιτίας θάνατο, ούτε θα έστεκε κλαρίνο μπροστά στην Μέρκελ, χωρίς να πει λέξη για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Και κάτι τελευταίο: Όσοι μοστράρονται για πατριώτες, πρέπει πρώτα να έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία, κάτι που ο Αντωνάκης απέφυγε να το κάνει, εξαγοράζοντάς την προς 1000 δρχ. τον μήνα.

Reply
Πατριώτης 9 November 2012 at 18:21

Μία ακόμη διευκρίνιση: “Είναι απαραίτητη αυτή η επισήμανση, γιατί πρέπει να καταδικασθούν εκείνοι που καπηλεύονται τον πατριωτισμό για να δικαιολογήσουν τη ρατσιστική τους ιδεολογία και τις πράξεις βίας.

Δηλαδή, η δημοκρατία νοείται μόνο σε σχέση με το ρατσισμό και την βία, ή (πρέπει να) νοείται κυρίως σε σχέση με την ισονομία/ισοπολιτεία; Τι θέλω να πω;

Δεν παρακολούθησα τα όσα «ωραία» διεδραματήσθησαν την Τετάρτη το βράδυ στην Βουλή, η οποία αποφάσισε τελικά τα «δημοκρατικά-πατριωτικά» μέτρα, τα οποία δεν πρόκειται να οδογήσουν πουθενά(1).

(1) Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα στα όρια του εμφράγματος

NYT: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο

Δεν θα σταθώ, όμως, στα μέτρα αυτά, για τα οποία φέρει ακεραία την ευθύνη φέρει ο ανερμάτιστος πρωθυπουργός της χώρας, ο «πατριώτης-δημοκράτης», αλλά στο ότι τελικώς, ο «δημοκράτης» υπέκυψε στους εκβιασμούς μιας δράκας «ημετέρων» αλητών υπεπρπονομιούχων, που λέγονται υπάλληλοι της Βουλής(2). Αυτοί, με το «έτσι θέλω», εξαιρέθηκαν από τα μέτρα!! Για ποια ακριβώς δημοκρατία μιλά ο Σαμαράς;

Η «εξέγερση» των υπαλλήλων της Βουλής

Πόσο πολιτισμένοι είμαστε;

Τι γράφουν οι «Financial Times» για την «ανταρσία» των υπαλλήλων της Βουλής («Τελικά, η κυβέρνηση υπέπεσε στον «εκβιασμό» και ο κ. Στουρνάρας πήρε «πίσω» την τροπολογία, επέμεινε, όμως, ότι θα ξαναφέρει την ίδια διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.»)

(2) Το να διορίζεται κανείς υπάλληλος στην Βουλή, είναι ο ορισμός του ρουσφετιού, όπως είχε πει ο Γ. Καρατζαφέρης.

Η … “δημοκρατία” μας, που είναι “συνώμυνη” (sic) του πατριωτισμού:

Τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής

Υψηλοί μισθοί, τρελά εφάπαξ και μπόνους για τους υπαλλήλους της Βουλής

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.