Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κωνσταντίνος Χολέβας

Οι εκλογές και τα πάθη των Ελλήνων

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η προκήρυξη εκλογών, ενώ ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Ελπίζω οι πολιτικοί μας που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού να έχουν κατά νου τα πάθη των Ελλήνων και να προτείνουν πρακτικές λύσεις για ανακούφιση του απλού ανθρώπου.

Προσωπικά πιστεύω ότι η αξιοπιστία των κομμάτων θα κριθεί από πέντε σημεία που απασχολούν τον μέσο Έλληνα:

Το πρώτο είναι η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η αναλγησία των Τραπεζών. Ένα εκατομμύριο Έλληνες πήραν μικρό ή μεγάλο δάνειο για να καλύψουν ορισμένες καίριες ανάγκες τους ή ακόμη και επειδή παρασύρθηκαν από παραπλανητικές διαφημίσεις. Τώρα βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να κουρεύονται, τα παιδιά τους να μένουν άνεργα, ένα ή δύο μέλη της οικογενείας να απολύονται και όμως το χρέος τους να αυξάνεται. Πρέπει δια νόμου να υποχρεωθούν οι Τράπεζες και μάλιστα οι ιδιωτικές να μειώσουν το χρέος της κάθε οικογένειας για να εναρμονισθούν με τις επικρατούσες άγριες κοινωνικές συνθήκες. Δεν μπορεί όλος ο λαός να δυστυχεί και οι Τράπεζες να ευημερούν. Ο λαός μας περιμένει από τους πολιτικούς συγκεκριμένα μέτρα για κούρεμα του χρέους των νοικοκυριών προς τις Τράπεζες και όχι απλώς ρυθμίσεις ως προς τη μηνιαία δόση ή τον χρόνο αποπληρωμής. Και αν φωνάζει η τρόικα οφείλουν οι πολιτικοί μας να εξηγήσουν ότι το στεγαστικό δάνειο είναι κάτι ιερό για τον Έλληνα, επειδή είναι έμφυτη η ανάγκη να αποκτήσουμε ένα δικό μας κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίσως αυτό να μην συμβαίνει αλλά για τον Έλληνα η ιδιόκτητη κατοικία σημαίνει πολλά και πρέπει να προστατεύεται.

Το δεύτερο είναι η ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Να ενημερωθούν οι δανειστές μας ότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλο. Η εθνική κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες, η αύξηση των απόρων και των αστέγων, οι χιλιάδες βουβοί συνάνθρωποί μας που αρνούνται να παραδεχθούν την δεινή οικονομική τους θέση λόγω αξιοπρέπειας, οι νεόπτωχοι και πολλοί άλλοι κραυγάζουν: Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές. Κάντε οικονομία σε άλλους τομείς. Όχι εις βάρος του μισθωτού και του συνταξιούχου.

Το τρίτο σημείο που θα κρίνει τις εκλογές είναι η στάση των κομμάτων απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα που συνδέεται με τη λαθρομετανάστευση. Αρκετά πια με τους πολυπολιτισμικούς μύθους και με τα διάτρητα σύνορα. Η αστυνομία να ενισχυθεί και υλικά και νομοθετικά. Ο Έβρος ολόκληρος να μοιάζει με τείχος αδιαπέραστο για τα θύματα των Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι μεταξύ των ταλαιπωρημένων ρακένδυτων περνούν σκοπίμως και ταραχοποιούς. Να ελεγχθεί η εγκληματικότητα έστω και αν προέρχεται από Έλληνες ή από «νόμιμους» μετανάστες. Αλλιώς θα επεκταθεί πανελληνίως το φαινόμενο των ιδιωτικών στρατών που προστατεύουν την φοβισμένη γιαγιά από τον παραβατικό λαθρομετανάστη. Το δε χειρότερο σενάριο, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα, είναι η επικείμενη σύρραξη μεταξύ των ιδίων των λαθρομεταναστών. Άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές θα μαχαιρώνονται σε ξένο αχυρώνα με τον απλό Έλληνα να παρακολουθεί έντρομος και να διερωτάται γιατί έπρεπε στην πλάτη του να γίνονται πολυπολιτισμικά πειράματα αρρωστημένων ψευδοπροοδευτικών εγκεφάλων.

Το τέταρτο σημείο είναι η ανάγκη να νιώσει μεγαλύτερη εθνική αξιοπρέπεια ο Έλληνας. Ταπεινωνόμαστε συνεχώς από εταίρους, δανειστές, ΔΝΤ και άλλες πλευρές. Η αγανάκτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εκρήξεις και σε φαινόμενα ακραίου σωβινισμού, ξενοφοβίας και απομονωτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που κάποτε έχαιρε εκτιμήσεως ως θεσμός καταρρέει καθημερινά στα μάτια των Ελλήνων. Ο Έλληνας φαίνεται μεν να ασχολείται μόνο με την τσέπη του, αλλά ειδικά στα δύσκολα επιδεικνύει θαυμαστή εθνική υπερηφάνεια. Όποιο κόμμα υποσχεθεί ότι θα λέει τα ΟΧΙ όταν και όπου πρέπει, θα κερδίσει την εκτίμηση του ψηφοφόρου. Ούτε μπορούμε να αποκοπούμε από το ΕΥΡΩ και το διεθνές περιβάλλον ούτε όμως ανεχόμαστε να είμαστε καρπαζοεισπράκτορες. Ο έμπειρος πολιτικός που θα πείσει ότι ξέρει να λέει εν μέτρω τα ΝΑΙ και στην ώρα τους τα ΟΧΙ θα βγει κερδισμένος.

Το πέμπτο και ίσως σπουδαιότερο σημείο είναι η ανάγκη για ένα όραμα που υα δίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ανάσα στον Έλληνα. Στο σκοτάδι που ζούμε κάποιος πρέπει να μιλήσει για ξημέρωμα και λιακάδα. Ο λαός μας ξεπέρασε πτωχεύσεις όπως του 1893 και δυσχέρειες μεγαλύτερες όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και οι διχασμοί, αλλά ανορθώθηκε επειδή κατά καιρούς είχε εθνικά οράματα. Αναζητείται μία Νέα Μεγάλη Ιδέα, αυτή τη φορά χωρίς εδαφικό αλλά με πνευματικό περιεχόμενο. Ο Άγιος Νεκτάριος ο θαυματουργός έγραψε το 1896 ότι προορισμός του Ελληνισμού είναι η μετάδοση παιδείας και πολιτισμού στην Οικουμένη. Με βάση την Αρχαία Ελλάδα, την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, τον Νέο Ελληνισμό, τη γλώσσα μας και τις λαϊκές μας παραδόσεις πρέπει επειγόντως να ξαναγίνουμε μία πολιτιστική υπερδύναμη όπως ήμασταν παλιότερα και όπως μας αξίζει. Η Ελλάς μπορεί –έστω και δύσκολα να ζήσει χωρίς δανεικά. Δεν μπορεί, όμως, να ζήσει χωρίς ιδανικά.

Ας αφήσουμε, όμως, για λίγο κατά μέρος τις εκλογικές έγνοιες και ας μετάσχουμε ευλαβικά στα Πάθη τα Σεπτά. Ας πάρουμε ψυχικές δυνάμεις και να θυμόμαστε ότι πάντα μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση!

Κ.Χ. 7.4.2012

3 comments

Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 17 April 2012 at 06:18

«Το πρώτο είναι η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η αναλγησία των Τραπεζών».
Σὲ ἐλευθέρα ἀπόδοση : «Χρωστῶ στὴν τράπεζα καὶ ψάχνω ἀναταραχὴ γιὰ νὰ μὴν πληρώσω καὶ νὰ ζημιώσω τὸν καταθέτη τῆς τραπέζης». Ἄλλο ὂτι εἶναι ἐκλογικὴ αὐτοκτονία, ἀφοῦ οἱ Ἕλληνες καταθέτες εἶναι πολύ περισσότεροι ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες δανειολῆπτες. Ἄλλο ὂτι εἶναι ἄδικο, ἀφοῦ οἱ μεγαλοκαταθέτες ἔχουν ἤδη φύγει, καὶ θὰ ἐξοντώσω τὴν μαρίδα. Ἄλλο ὅτι οἱ Ἕλληνες στὸ σύνολό τους χρωστοῦν σὲ μὴ δημόσια χρέη πολύ λιγώτερα ἀπ’ ὅσο χρωστοῦν οἱ περισσότεροι ἄλλοι λαοί.

«Το δεύτερο είναι η ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Ἀπὸ ποῦ θὰ βρεθοῦν τὰ χρήματα, ὅταν ὅλοι προφασίζονται τὴν κρίση γιὰ νὰ φοροκλέψουν τὸν ΦΠΑ, νὰ φοροδιαφύγουν, νὰ εἰσφοροκλέψουν καὶ νὰ εἰσφοροδιαφύγουν ; Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ τὰ δανεικὰ στέρεψαν, ὅ,τι δίνουμε, παίρνουμε.

«Το τρίτο σημείο που θα κρίνει τις εκλογές είναι η στάση των κομμάτων απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα που συνδέεται με τη λαθρομετανάστευση».
Φυσικά, ἀλλὰ μόνον στὰ λόγια, ἀφοῦ στὰ ἔργα δὲν ὑπάρχει περίπτωση νὰ μπορέσουν νὰ κάνουν κάτι ἂν δὲν βροῦν πόρους, ἄν, δηλαδή, δὲν πιάσουν πρώτα τοὺς ψηφοφόρους τους ποὺ προφασίζονται τὴν κρίση γιὰ νὰ φοροκλέψουν τὸν ΦΠΑ, νὰ φοροδιαφύγουν, νὰ εἰσφοροκλέψουν καὶ νὰ εἰσφοροδιαφύγουν.

«Το τέταρτο σημείο είναι η ανάγκη να νιώσει μεγαλύτερη εθνική αξιοπρέπεια ο Έλληνας».
Ἂν ἤθελε ἀξιοπρέπεια ὁ Ἕλληνας, θὰ ἔπρεπε νὰ μὴν προφασίζεται τὴν κρίση γιά νὰ φοροκλέψει τὸν ΦΠΑ, νὰ φοροδιαφύγει, νὰ εἰσφοροκλέψει καὶ νὰ εἰσφοροδιαφύγει. Δέν θὰ καταδεχόταν ἐπιδόματα μαϊμοῦ, ἀναπηρικὲς συντάξεις μαϊμοῦ καὶ συντάξεις ἀπ’ αἰῶνος τελευτησάντων μὲ τὶς περιπτώσεις ἀναξιοπρεπείας αὐτοῦ τοῦ εἴδους νὰ ἀριθμοῦν δεκάδες χιλιάδων. Ἀξιοπρέπεια στὰ λόγια, λοιπόν, θέλει ὸ Ἕλληνας. Ἀνέξοδη γιὰ τὸν ἴδιο ἀξιοπρέπεια.

«Το πέμπτο και ίσως σπουδαιότερο σημείο είναι η ανάγκη για ένα όραμα που να δίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ανάσα στον Έλληνα».
Λὲς καὶ δὲν χορτάσαμε ὀράματα καὶ παχειὰ λόγια κοντὰ σαράντα χρόνια ! Πόσο πιὰ νὰ δώσει τὸ ψόφιο ἄλογο τῆς δημαγωγίας στοὺς ἰδιοτελεῖς ποὺ τὸ μαστιγώνουν καὶ νεκρό ἀκόμη ; Αὐτὴν τὴν ἀνάσταση εὐαγγελίζονται, τὴν ἀνάσταση μὲ δανεικὰ κι ἀγύριστα.

Reply
Eλοτανος 17 April 2012 at 22:55

Θα ηθελα να προσθεσω στο ανωτερω σχολειο και μια αποψη απο οικονομικης πλευρας.

Το επιτοκιο απο την ιδρυση του ευρω απεδειχθει πολυ χαμηλο για τις χωρες της περιφερειας (νοτια Ευρωπη) και οδηγησε σε υπερδανεισμο και φουσκα της αγορας ακινητων, ιδιαιτερα στην Ισπανια. Το κεραμιδι πανω απο το κεφαλι μας δεν πρεπει να αποκτηθει με υπερχρεωση.

Οι μειωσεις μισθων ειναι φυσιολογικο αποτελεσμα ελλειψης κρατικου νομισματος. Οταν δεν υπαρχει δυνατοτητα υποτιμισης νομισματος, αναποφευκτα θα επελθει εσωτερικη υποτιμηση με μορφη περικοπων, εως οι Ελληνες εργαζομενοι καταφερουν να γινουν ανταγωνιστικοι.

Πολλες χωρες δεχονται μεταναστες και τα αληθινα νουμερα ειναι μεγαλυτερα απο αυτα που εκδιδονται απο τις αρχες. Ο λογος ειναι οικονομικοπολιτικος (ελαττωση μισθων, αυξηση ΑΕΠ και φυσικα ψηφοι). Ποις πολιτικος θα κανει αλλιως;

Παντα δαγκωνομαι οταν ακουω την λεξη υπερηφανεια. Ισως την εχω συνδεσι με τοσο μεγαλο αμαρτημα που δεν την αποδεχομαι με ευρυτερη εννοια. Σιγουρα αξιζει να ταπεινωθουμε και αυτο θα βοηθησει στην αλλαγη της νοοτροπιας. Χρειαζομαστε οχι τοσο εμπειρους πολιτικους οσο φιλελληνες πολιτικους. Η γνωμη μου ειναι οτι μακροπροθεσμα θα ειμαστε καλυτερα με δικο μας νομισμα, παρα με το ευρω. Μια μη ανταγωνιστικη οικονομια βοηθειται αμεσα με την πτωση συναλλαγματικης ισοτιμιας (μακροπροθεσμα πρεπει φυσικα να γινει δομικα ανταγωνιστικη ).

Οσο για ιδανικα και παγκοσμια πνευματικη προβολη, τι ανωτερο απο την Ορθοδοξια μας;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 18 April 2012 at 04:46

Δὲν βλέπετε ἀντίφαση μεταξὺ τοῦ νὰ ἐξαίρει κάποιος τήν ταπεινοσύνη καί, στὴν ἰδία ἀνάρτηση, νὰ εὔχεται νὰ παραδοθεῖ ἡ διαχείριση τοῦ νομίσματος τῆς χώρας σὲ πρόσωπα ἐγνωσμένης ἀλαζονείας, ὅπως οἱ Ἕλληνες πολιτικοὶ ἡγέτες ;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.