Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Δημογραφικό Εσωτερική πολιτική Τουρκία

«Σουλτάνος» Ερντογάν, στρατηγική και μέλλον

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 14 Οκτωβρίου 2019.

«Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας, οι τρούλοι τα κράνη μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας». Αυτό το ποίημα είπε δημοσίως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης 1994-98, και φυλακίστηκε από τους Κεμαλιστές. Αφαιρέθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα μέχρι το 2003. Δεν μπορούσε όμως να μείνει άπραγος. Το 2001 ίδρυσε το διάδοχο κόμμα του Ισλαμιστή Ερμπακάν και το 2002 κέρδισε τις εκλογές με 34%, αλλά λόγω της ποινής δεν μπορούσε να εκλεγεί ο ίδιος. Έτσι, τοποθέτησε ως πρωθυπουργό τον Γκιουλ.

Λίγους μήνες μετά, στις 2 Μαρτίου 2003 το Τουρκικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε την είσοδο σε αμερικανικά στρατεύματα προκειμένου να κάνουν χερσαία επίθεση από τον βορρά. Έτσι, η επίθεση έγινε 18 ημέρες αργότερα από τον νότο και πήρε 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί. 264 ψήφισαν υπέρ της άδειας διέλευσης, 251 ψήφισαν κατά και 19 απείχαν. Τα υπέρ ήταν περισσότερα μεν, όμως όχι περισσότερα από τα απαιτούμενα, διότι «κατά» και «αποχές» είχαν 270! Όπως μας πληροφορούν οι ΝY Times, ο πρωθυπουργός Γκιουλ και ο αρχηγός του κόμματος Ερντογάν «εξεπλάγησαν» από το αποτέλεσμα, διότι διέθεταν άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Τους πιστεύουμε;

Σχεδόν 17 χρόνια μετά, δηλαδή μιάμιση θητεία Μπους, δύο του Ομπάμα και μισή του Τραμπ, ο Ερντογάν παραμένει ο ακλόνητος ηγέτης της χώρας και με τις κατάλληλες τροποποιήσεις για να μείνει ακόμη περισσότερο. Τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Ερντογάν μίλησε για «Οθωμανικό χαστούκι που πρέπει να νιώσουν» οι αμερικανοί! Ούτε ο βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν τέτοιο αντιαμερικανικό πάθος.

Ο Ερντογάν παίζει στα δάχτυλα τους αμερικάνους, αγοράζει αεροσκάφη τους και σταθερά ζητάει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό συμπαραγωγής. Από το 1990 η Τουρκία έχει φτιάξει 349 αεροσκάφη F-16, 46 από τα οποία για την Αίγυπτο και 41 για το Πακιστάν. Επίσης, συμμετείχε και στην παραγωγή των υπερσύγχρονων F-35 καθώς και πλήθος άλλων αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Δεν αγοράζει μόνο. Φτιάχνει κι όλας. Ταυτόχρονα, αγοράζει και ρωσικούς πυραύλους χωρίς ουσιαστική αμερικανική αντίρρηση, παρά μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Το μεγαλύτερο όπλο του Ερντογάν όμως είναι το μυαλό του. Ας δούμε το τελευταίο του επίτευγμα. Τι συνέβη όταν εκλέχτηκε ο Τραμπ; Όλοι η Δύση, λαοί και ηγέτες, ασχολήθηκαν με την ιδιάζουσα προσωπικότητά του. Τον αγάπησαν ή τον μίσησαν. Τα επίθετα έδιναν κι έπαιρναν, υπέρ του ή εναντίον του. Ο Ερντογάν αδιαφόρησε για όλα αυτά και προσπάθησε να τον διαβάσει. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, τώρα που το βλέπουμε εκ των υστέρων. Εκτός από προστατευτισμό, εμπορικές εντάσεις, εσωτερικές έριδες και πολωμένο πάθος, πράγματα που λίγο-πολύ τα είδαμε όλοι, είδε και εσωστρέφεια, ή μάλλον σκέφθηκε το πού θα οδηγούσε η εσωστρέφεια, όχι η οικονομική μόνο (αυτή είναι υποδεέστερη παράμετρος για την στρατηγική), αλλά η γενικότερη.

Είδε λοιπόν ένα στραγητικό κενό. Και προετοιμάστηκε. Τον Ιανουάριο του 2018 εισέβαλλε στην Συρία χωρίς «άδεια». Πλησίασε απειλητικά τα αμερικανικά στρατεύματα. Εγκαταστάθηκε. Κατόπιν, έπαιξε σε δύο ταμπλώ και με τους Ρώσους. Σήμερα, επωφελείται από την αμερικανική εσωστρέφεια και την υποκαθιστά. Παίρνει «άδεια» από τον Τραμπ για κατοχή της βόρειας Συρίας και καθίσταται μεγάλη δύναμη στην περιοχή.

Ας κάνουμε μία ταπεινή σύγκριση με την Ελλάδα. Όχι στην στραγητική, ούτε στην στρατιωτική ικανότητα. Μόνο σε πληθυσμό. Για κάποια πράγματα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η αναλογία πληθυσμού της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είναι η εξής.

  • Το 1950 2.8 (δηλαδή 2.8 Τούρκοι για κάθε Έλληνα).
  • Το 1975 4.4.
  • Σήμερα, το 2019 8.0.
  • Με βάση τις προβλέψεις του οργανισμού της Καλιφόρνια World Population Review, το 2050 η αναλογία θα είναι 10.8
  • και το 2095 13. Δεκατρείς Τούρκοι θα αντιστοιχούν σε έναν Έλληνα. Θα είμαστε μόνο 6.7 εκατομμύρια.

Όχι, «δια ταύτα» δεν περιέχει το παρόν άρθρο. Το «δια ταύτα» σημαίνει πρόταση λύσης. Η λύση αντιστοιχεί σε κάποιο δοσμένο πρόβλημα. Το πρόβλημα προϋποθέτει την κατανόησή του. Η κατανόηση απαιτεί την αξιολόγηση των δεδομένων. Εγώ προσπαθώ απλώς να καταθέσω δημοσίως ορισμένα δεδομένα προς αξιολόγηση, ως πρώτο βήμα. Μπορεί να είναι ελλιπή ή ασήμαντα, πάντως αξίζει να τα έχουμε υπόψιν.

Πηγή – Αντίβαρο – http://www.antibaro.gr/article/24690 

Πηγές

4 comments

Ελευθέριος 17 October 2019 at 21:55

Όμως τα δεδομένα αυτά γέρνουν μονόπατα προς μια κατεύθυνση, αυτή του εγκωμιασμού αν όχι ενός κρυφού θαυμασμού προς τον Ερντογάν.
Ταυτόχρονα ο Ερντογάν, είναι ένας στυγνός δικτάτορας που στέλνει στη φυλακή ή αναγκάζει σε εξορία, όποιον ασκεί κριτική εναντίον του. Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι άνθρωποι που βρίσκονται στις φυλακές κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον πρώην μέντορά του τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ανάμεσά τους εκατοντάδες δημοσιογράφοι. Την ίδια στιγμή έχει καταστήσει το κράτος του σε τρομοκράτη της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καταλύοντας τα σύνορα και εισβάλλοντας κατα το δοκούν, όπου νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι και τον παίρνει. Απειλεί κι εκβιάζει την ΕΕ και την Ελλάδα με το προσφυγικό, τις ΗΠΑ με προσεταιρισμό και αγορά όπλων από τη Ρωσία, εισβάλλει σε Συρία και Κύπρο.
Προς το παρόν φαίνεται να του βγαίνει, γιατί απέναντί του έχει μια παραπαίουσα ΕΕ, ένα αλλοπρόσαλλο αμερικανό πρόεδρο, μια φοβισμένη ελληνική κυβέρνηση και μια ανύπαρκτη στρατιωτικά Κύπρο.
Χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, αμετροέπεια, χειμαρώδη συμπεριφορά και έλλειψη γνώσης των ορίων.
Η δύναμη κι ο τσαμπουκάς του τον τυφλώνουν και δεν διαβάζει τους χρησμούς σωστά και τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων.

Reply
admin 18 October 2019 at 11:44

Ανάλογα πώς το βλέπει κανείς για το πού γέρνουν τα δεδομένα. Εγώ δεν βλέπω εγκωμιασμό. Βλέπω μερικά πράγματα για να παραδειγματιστούμε, δηλαδή

1. να εθίσουμε τον εαυτό μας να «διαβάζει» φίλους, συμμάχους και αντιπάλους,

2. μέρος του προηγούμενου είναι να διαβάσουμε και τον Ερτογάν. Όχι ασφαλώς για να τον θαυμάσουμε(!), αλλά για τον κατανοήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να τον προβλέψουμε. Για να κατανοήσουμε κάτι ή κάποιον απαιτείται κόπος. Για να τον χαρακτηρίσεις, θετικά ή αρνητικά, όχι. Το κάνεις εύκολα.

3. να μας απασχολήσει το δημογραφικό ως ερώτημα επιιβίωσης του ελληνισμού και ως παράμετρος γεωπολιτικής ισχύος.

Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 18 October 2019 at 16:34

Σαφές και κατανοητό το άρθρο σου, Ανδρέα. Ο Ερντογάν είναι ικανότατος ηγέτης και διπλωμάτης, που γνωρίζει να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Το ότι είναι δικτάτορας, όπως γράφει ο Ελευθέριος, δεν αναιρεί το προηγούμενο. Ούτε εγώ βλέπω εγκωμιασμό.
Όμως, από κάποια στιγμή και μετά, ίσως ξεπεράσει τα εσκαμμένα και τότε το μέλλον του και αυτό τής χώρας του είναι άδηλα. Η όλη πολιτική του στην παρούσα φάση, όπως και η πολιτική των ισχυρών τής Γης απέναντί του, μού θυμίζει την πολιτική τού Χίτλερ κι εκείνην των Αγγλογάλλων απέναντί του το δεύτερο ήμισυ τής δεκαετίας του ’30. Βλέπω πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να μην τού βγει, όπως ακριβώς και τού Χίτλερ. Μονάχα που για να κατατροπωθεί, δεν θα απαιτηθεί το εξαετές σφαγείο, που απαιτήθηκε για την Γερμανία. Θα είναι όλα πολύ πιο σύντομα, αναλόγως των συμμαχιών και συγκυριών βεβαίως.
Ποια θα είναι εν τω μεταξύ η τύχη τής Ελλάδος, ενός παραπαίοντος κράτους, χωρίς ηγεσία και πυξίδα; Κύριος οίδε. Όσο για το δημογραφικό, ασφαλώς πρέπει να μάς απασχολεί, αλλά δεν είναι αυτό που θα μάς λύση το πρόβλημα κατάρρευσής μας. Για την αναλογία πληθυσμών, σού έγραψα και την προηγούμενη φορά ότι είναι σχετική. Βλέπε Ισραήλ – Αραβικός Κόσμος.

Reply
Kakarelidis 20 October 2019 at 01:45

A Hell of a Leader, Tough and strong..Ἤ σὲ ἐλεύθερη μετάφραση Ἡγέτης μέ κοχόνες.
Ἕτσι ἀπεκάλεσε ὁ Τρἀμπ τὸ Ἐρντογάν..
Ποιὸς ἀπὸ τοὺς δικούς μας μπορεῖ ἔστω καὶ ἀκροθιγῶς νὰ ἀποκληθῇ ἔτσι;.
Ὅταν ἀκαπνοι, ἀμόρφωτοι (διαφορετικό πρᾶγμα ἀπὸ τὰ … ‘πτυχία’, ἔ!) ἄεργοι καὶ ανίκανοι ἀποφασίζουν νὰ κάνουν τοὺς μάνατζερς -ἡγέτες τότε ἡ καταστροφή ἐπίκειται.
Πᾶρτε παράδειγμα, πρωθυπουργοὺς, ὑπουργοὺς, βουλευτές, προέδρους, δημαρχαίους, πρυτάνεις, ἐπικεφαλῆς κρατικῶν ὀργανισμῶν κλπ, ἔχουν βαλθῆ νὰ μᾶς ‘σώσουν’. Καὶ νὰ ἀποφασίζουν για τὰ ἑξῆς μεταξυ ἄλλων στρατηγικἀ: ποιές οἱ ὧρες διαλειμμάτων νηπιαγωγείων, τί χσρτί υγείας θὰ προμηθεύονται κλπ.
Μὲ ἐσωτερικούς κανονισμούς ὅπου σκοπό ἔχουν τὴν ἀπόσειση εὐθύνης τοῦ ἀνωτἐρου. Κατά παράβαση καθε μανατζεριστικης λογικῆς.
Τὸν δὲν κρατικό μηχανισμό τὸν ἔχουν μόνο νὰ εἰσηγῆται!!
Μὲ τὶς ὑγεῖες μας καὶ μὴν ἀνησυχεῖτε. Πάλι μὲ χρόνια μὲ καιροὺς … ποὺ λέει ἡ παράδοση.
Λεπτομέρεια. Ἔχουν περάσει 45 χρόνια ἀπό τὴν εἰσβολὴ στὴν Κύπρο και ἀρκετἐς κυβερνησεις ἄλλαξαν στὴν ΤΟυρκία. Ἐκτὸς φυσικα τῆς πολιτικῆς τους στὴν Κύπρο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.