Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη» (εφεξής ΚτΠ), όπως ότι θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές, θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κ.λπ., αλλά αποσιώπησε τα μειονεκτήματα. Αυτό αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή που λέγει ότι πριν λάβουμε μία απόφαση για να προβούμε ή όχι σε μία ενέργεια, συγκρίνουμε το αναμενόμενο όφελος από αυτή την ενέργεια με το αναμενόμενο κόστος της. Όταν έχουμε μία ιδέα για το αναμενόμενο όφελος, αλλά όχι και για το κόστος, τότε δεν μπορούμε να εξαγάγουμε λογικά συμπεράσματα και να πάρουμε ορθές αποφάσεις. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζω, η Κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» που θα πραγματοποιηθεί με την ΚτΠ, περί της δυνατότητας παρακολουθήσεως των πολιτών μέσω του τσιπ που θα φέρει η ΚτΠ, περί της αναγραφής του δυσωνύμου αριθμού 666 στην ΚτΠ κ.λπ. Συνεπώς, συμπεραίνω ότι τα δημοσιεύματα αυτά εκτιμούν με αρκετή ακρίβεια το κόστος που θα προκύψει από την ΚτΠ, οπότε θεωρώ δυνατή την εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων και τη λήψη ορθών αποφάσεων με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Πρώτον, εφόσον με την ΚτΠ περιορίζονται οι ατομικές ελευθερίες, λόγω του «ηλεκτρονικού φακελώματος», της δυνατότητας παρακολουθήσεως των πολιτών κ.λπ., ουδείς πρέπει να την λάβει. Το πράγμα γίνεται απείρως χειρότερο αν αληθεύει ότι ο πολίτης θα κουβαλά μαζί του τον «φάκελό» του (δηλαδή την ΚτΠ), ο οποίος θα περιλαμβάνει τα πάντα γι αυτόν (ιατρικό ιστορικό, φορολογικές εκκρεμότητες, ποινικό μητρώο κ.λπ.), χωρίς καν να γνωρίζει το περιεχόμενο του «φακέλου»! Έτσι, ανά πάσα στιγμή, εξ αιτίας κάποιας λεπτομέρειας που θ’ αναφέρεται στον «φάκελο», ο πολίτης θα μπορεί ν’ αποκλεισθεί από μία θέση εργασίας ή από ένα ταξίδι που θέλει να κάνει σε ξένη χώρα, να θεωρηθεί ύποπτος ή ακόμη και ένοχος κάποιου εγκλήματος που δεν διέπραξε κ.λπ. Ποιος εχέφρων και αξιοπρεπής άνθρωπος θα αντάλλασσε ένα κομμάτι από το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας του με κάποιες επιπλέον διευκολύνσεις στις συναλλαγές του;

Δεύτερον, εφόσον η ΚτΠ είναι ένα μέσον (ίσως το κυριώτερο) για την υλοποίηση της παγκοσμιοποιήσεως, όπου θα υπάρχει μία παγκόσμια κυβέρνηση, η οποία δεν θα λογοδοτεί στους λαούς, και άρα η ΚτΠ αποσκοπεί στην επιβολή μιας παγκόσμιας δικτατορίας, έπεται και πάλιν ότι ουδείς άνθρωπος που αγαπά τη δημοκρατία πρέπει να λάβει την ΚτΠ. Το ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση θα καταργήσει τη δημοκρατία είναι νομίζω φανερό. Κατ’ αρχάς, προωθούν την παγκόσμια κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσουν τους λαούς, οι οποίοι σε αρκετά μέρη του κόσμου έχουν ήδη δείξει ότι είναι αντίθετοι. Επιπλέον, η παγκόσμια κυβέρνηση δεν θα φοβάται μη τυχόν και δεν την ψηφίσουν οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές, αφού οι Έλληνες δεν θα είναι παρά μόνον μία ισχνή μειοψηφία στο παγκόσμιο συνονθύλευμα. Χάνεται, δηλαδή, το υπόλογο και η ευθύνη (αυτό που στα Αγγλικά ονομάζουμε accountability), που αποτελεί θεμελιώδες γνώρισμα της δημοκρατίας. Συνεπώς, η παγκόσμια κυβέρνηση δεν θα έχει καμία ευαισθησία στα σοβαρά προβλήματα που θ’ ανακύψουν στην Ελλάδα από την πιθανή οικονομική κατάρρευση και από την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας, των ιερών συμβόλων, της ιστορίας, της γλώσσας και γενικά του Ελληνορθοδόξου πολιτισμού. Κάθε αληθινός Έλληνας θα έδινε ευχαρίστως και τη ζωή του υπέρ αυτών των ιδανικών, οπότε δεν πρέπει για κανένα λόγο να συμβάλει στην εγκατάσταση της παγκόσμιας δικτατορίας. Ως πρώτη αντίσταση προς το επερχόμενο αυτό κακό, οφείλει να πει ένα ηχηρό ΟΧΙ στην ΚτΠ.

Τρίτον, το τσιπ της ΚτΠ μπορεί να περιέχει ευθύς εξ αρχής τον δυσώνυμο αριθμό της Αποκαλύψεως 666 ή να επαναφορτισθεί με αυτόν αργότερα. Αυτό θα είναι μία βάναυση προσβολή της Χριστιανικής Πίστεως και της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών και μία σαφής παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδος (Άρθρο 5, παρ. 2). Χάριν ποιών διευκολύνσεων στις συναλλαγές θα ήταν δυνατό ένας αληθινός Χριστιανός να δεχθεί μία τέτοια προσβολή;

Τέταρτον, όποιος δεν λάβει την ΚτΠ απειλείται με αποκλεισμό από την εργασία, τη συνταξιοδότηση, την ιατρική περίθαλψη κ.λπ., όπως ακριβώς έχει προφητευθεί προ 2000 περίπου ετών στην Ιερά Αποκάλυψη του Ιωάννου. Με άλλα λόγια, όποιος αρνείται να θυσιάσει τα ιδεώδη με τα οποία γαλουχήθηκε (Ελευθερία, Δημοκρατία, Χριστιανισμός κ.λπ.) χάριν της υπό ίδρυση παγκόσμιας δικτατορίας απειλείται με τον διά πείνης θάνατο. Ήδη ένας αριθμός εντίμων αστυνομικών, οι οποίοι διώχθηκαν από το Σώμα επειδή αρνήθηκαν να λάβουν την ΚτΠ για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως και ελευθερίας, γεύεται τους πικρούς καρπούς της εκκολαπτομένης παγκόσμιας δικτατορίας. Το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο κατοχυρώνει τα θεμελιώδη αυτά ανθρώπινα δικαιώματα, ποδοπατείται χάριν της επιβολής της παγκόσμιας δικτατορίας. Ουδείς έντιμος άνθρωπος μπορεί να συναινέσει σε αυτό, λαμβάνοντας την ΚτΠ.

Πέμπτον, από οικονομικής απόψεως, δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να ισχυρισθεί ότι η ΚτΠ θα βελτιώσει την ευημερία του συνόλου. Κατ’ αρχάς, υπάρχει το κόστος της εκδόσεως της ΚτΠ εν καιρώ οικονομικής κρίσεως, το οποίο φαίνεται να είναι σημαντικό, δεδομένου ότι σε άλλες χώρες η ιδέα της ΚτΠ έχει απορριφθεί γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η εισαγωγή της ΚτΠ θα δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς και πολιτική και οικονομική αστάθεια, εφόσον πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα την λάβουν. Γιατί να δοθεί ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην ήδη ισχνή οικονομία; Και αν ακόμη υποθέσουμε ότι κάποιοι θα ωφεληθούν από την ΚτΠ, το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι έχουν ήδη ζημιωθεί (οι αποταχθέντες αστυνομικοί) και πολλοί ακόμη πρόκειται να ζημιωθούν (όσοι αρνηθούν να λάβουν την ΚτΠ), αποδεικνύει ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι η ΚτΠ θα βελτιώσει την ευημερία του συνόλου. Διότι, στην Οικονομική Επιστήμη, το πλέον γνωστό κριτήριο ευημερίας είναι το κριτήριο του Pareto, σύμφωνα με το οποίο μία ενέργεια βελτιώνει την οικονομική ευημερία του συνόλου όταν ωφελεί τουλάχιστον ένα άτομο, χωρίς να βλάπτει κανένα άλλο.

Τέλος, όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτή δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των ελευθεριών του λαού. Ας σοβαρευθεί πρώτα το κράτος, καταργώντας τις σκανδαλώδεις σπατάλες του (προς όφελος πάντα των «ημετέρων») και, αφού ανακτήσει την αξιοπιστία του, τότε ας απαιτήσει με αυστηρό νόμο την καταβολή των φόρων.

Από όλα τα παραπάνω, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάθε τίμιος άνθρωπος, που έχει φροντίσει να ενημερωθεί πάνω σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα, οφείλει να πει ΟΧΙ στην ΚτΠ.

Δημητρίος Χατζηνικολάου
Αν. Καθηγητής Οικονομικών του Παν/μίου Ιωαννίνων

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “Ορθόδοξος Τύπος”, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010, σελ.3η. http://www.orthodoxostypos.gr/

Πηγή : http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/12/blog-post_9170.html

.

2 thoughts on “Γιατί δεν πρέπει να πάρουμε την «Κάρτα του Πολίτη»

 1. Σωστά τα λέτε Καθηγητά μας. Σύμφωνοι με εσάς είμαστε και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που καταθέσαμε αιτιολογημένα αιτήματα εναντίον της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου περί Καρτών και πολυταυτοτήτων στην ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου. Άραγε γιατί η ελληνική Πολιτεία να μην μας εισακούσει και να μην μας σεβαστεί;!

  Δεν θέλουμε να γίνουμε όμηροι σε ένα “υπερεθνικό” σύστημα που θα έχει δικαίωμα, όχι μόνον να γνωρίζει αλλα και να επεμβαίνει στα προσωπικά μας δεδομένα. Δεν έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε αν θέλουμε, αν συμφωνούμε; Μας παίρνουν το “agree” με το ζόρι;!

  Καλώς που έγινε η διαβουλεση αλλά τι αποτέλεσμα θα έχει; Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε το γεγονός ότι πολλά αιτήματα της διαβούλευσης κόπηκαν και δεν αναρτήθηκαν!
  Το δικό μου για παράδειγμα, δεν ήταν το μοναδικό που αναρτήθηκε μετά από μέρες, κι αφού έστειλα προηγουμένως μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου. Το ανάρτησαν τελικά αλλά …το ανάρτησαν κρυμμένο! Δηλαδή δεν μπόρεσαν να το καταχωρήσουν μαζί με τα άλλα και αναρτήθηκε σε ξέχωρη και απομονωμένη σελίδα όπου δεν το βλέπει κανείς περαστικός και ουσιαστικά δεν έχει κανονική δημόσια θέα. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για Λογοκρισία τοτε σίγουρα πρόκειται για δείγμα που δείχνει πόσο χαμηλή εμπιστοσύνη πρεπει να έχουμε σε μια “αυτοματοποιημένη” ηλεκτρονική διακυβέρνηση που φακελώνει τους πολίτες για το …καλό τους.

  [Η παρακάτω επιστολή κατατέθηκε απ εμένα αλλά κόπηκε και δεν αναρτήθηκε στη διαβούλευση της κυβέρνησης για την κάρτα του πολίτη, 12 Δεκεμβρίου 2010, 11:52,
  http://www.opengov.gr/ypes/?p=931&cpage=12#comment-18608 ]

  Είμαι ΑΡΝΗΤΙΚΗ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογή της Κάρτας καθώς και οποιασδήποτε πολυταυτότητας που σχετίζεται με τσιπ διότι :

  Πρώτον,
  επιτρέπει την ΠΡΟΣΒΑΣΗ των κρατικών και των ξένων κέντρων δηλ. στις Τράπεζες, σε ιδιωτικούς φορείς, στη διοίκηση των Βρυξελών, ….ακόμη και στην παγκόσμια διακυβέρνηση (στην οποία υπάρχει ανάγκη μελλοντικά να μεταβούμε,
  όπως ακούστηκε από στόματος πολιτικού).
  Το φακέλωμα καταργήθηκε στην Ελλάδα αλλά με την υποχρεωτική εφαρμογή τσιπάτων Καρτών και Πολυταυτοτήτων η Κυβέρνηση θα μας ξαναγυρίσει σε δύστυχες εποχές.
  Με το τσιπ δεν θα επιτρέπουμε στα ξένα αυτά κέντρα μόνον την απλή ΓΝΩΣΗ των ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ μας ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ αλλά ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα προσωπικά δεδομένα μας! Μας εκθέτετε σε τρομερό κίνδυνο!

  Δεύτερον,
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ θα φουσκώσει το έλλειμμα
  της πατρίδος μας. Το ελληνικό δημόσιο θα κάνει απίστευτα έξοδα για να εφαρμόσει το μέτρο αυτό. Θα γίνουν αναθέσεις υπεργολαβιών σε πλήθος ιδιωτών (Τράπεζες, προμηθευτές,….). Γιατί δίδετε προτεραιότητα στην εφαρμογή της Κάρτας εν καιρώ χρεωκοπίας; Όχι μόνον δεν προκύπτει οικονομική σκοπιμότητα (υπέρ του ελληνικού δημοσίου) για την εφαρμογή του μέτρου εν καιρώ χρεωκοπίας αλλά και εκτιμάται ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ!

  Τρίτον,
  ακούστηκαν τεκμηριωμένες απόψεις στην παρούσα διαβούλευση.
  Δικαστές και νομικοί, όπως ο κ. Αθανάσιος Π. Μαρίνης (http://www.antibaro.gr/node/2351), τεκμηριώνουν ότι η εφαρμογή της “Κάρτας Πολίτη”, προσβάλει για πολλούς λόγους την προσωπικότητα των πολιτών και δη των Χριστιανών !
  Ότι, παραβιάζει την ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως (άρθρ. 13 παρ. 1 Συντάγματος), ότι ενυπάρχει εμφανέστατα ο δυσώνυμος αριθμός 666, ότι καταλύει την ελευθερία παραβιάζοντας το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997), ότι προσβάλλει δε επιπλέον το δημοκρατικό πολίτευμα της Πατρίδας μας, εφόσον Θεμελιώδεις Αρχές και Θεσμοί του Πολιτεύματος, καταλύονται και αλλοιώνονται όπως ι) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και ιι) η γενική ισχύς και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.

  Επίσης,
  μέσα στην παρούσα διαβούλευση, ειδικοί της πληροφορικής σας προτείνουν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΑ μέσα για να πατάξετε την γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή (λ.χ. δίκτυο οπτικών ινών που προτείνει ο κ. Ανδρόνικος Στάθης)..και πάντως ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΑΣΤΕ Ως ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ!

  Εκτέθηκαν στην παρούσα διαβούλευση λοιπόν πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει εσείς η Κυβέρνηση να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Αγγλίας και να αφήσετε στην άκρη αυτήν την “μεταρρυθμιστική ιδέα”.

  Μην επιβαρυνετε την ελληνική οικονομία, μην παραβιάζετε τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, μην διώκετε πολίτες ! Να αποκατασταθούν αμέσως οι αστυνομικοί που διώχθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να πάρουν την ΚτΠ για λόγους συνειδήσεως.

  Ευχαριστώ.
  Μαρία Παπαδοπούλου,
  Πολιτικός μηχανικός, Msc,
  Λάρισα

 2. Γνωστό ως δύσκολο, αλλά θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση πως κυβερνούν κοινά λαμόγια, ποινικοί και πράκτωρες εχθρικών δυνάμεων με έργο τους τον διωγμο των ελλήνων. Δεν έχει νόημα να απευθύνεται κανείς σε δυνάμεις κατοχής ως να ήταν κανονική ελληνική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι άλλωστε συνομολογούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια… Γεγονός ότι μας πάει πίσω από τα γεγονότα να ρωτάμε τον δήμιό μας γιατί ακονίζει τη μάχαιρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *