Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Αθανάσιος Ροβήλος Άμυνα & Διπλωματία Επιστολές

Ανοιχτή επιστολή προς τον κύριο Πρωθυπουργό και τον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

army-leadershipΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

     Κύριε  Πρωθυπουργέ

     Κύριε  Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας

     Οι ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών, όπως καλά γνωρίζετε, αποτελούν κορυφαία πράξη, καθώς είναι η χρονική στιγμή της ανταπόδοσης της τιμής που οφείλει η Πολιτεία σε στελέχη των ΕΔ, τα οποία  έχουν καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια στην επαγγελματική τους διαδρομή, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα προσόντα και έχουν παράγει σημαντικό έργο.

     Στις κρίσεις των Αξιωματικών του ΣΞ του Μαρτίου 2013, διαπιστώθηκε μια κραυγαλέα και θλιβερή πρωτιά. Αποφασίστηκε η παραμονή στον αυτό βαθμό 39 Συνταγματαρχών (εξαιρετικά μεγάλου αριθμού), που σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτό αποτελεί δυσμενή κρίση.

     Κάποιοι αποφάσισαν να χαμηλώσουν το βλέμμα, αλλά όχι το κεφάλι,  να κουβαλάνε με αξιοπρέπεια την πικρία τους και να περιμένουν, προσφεύγοντας στο δικαίωμα της επανάκρισης για να δικαιωθούν. Τους αντιλαμβάνομαι.

     Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν, να μη χαμηλώσουν το βλέμμα τους και το κεφάλι,  να υποβάλλουν αναφορές αποστρατείας, σε ένδειξη ευθιξίας, αξιοπρέπειας, αισθήματος κατάφορης αδικίας και ηθικής βλάβης,  κουβαλώντας και αυτοί την δική τους πικρία, διατηρώντας την ψυχή τους ένστολη (γεγονός που κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει, απαξιώνοντας την προσφορά τους),  προσφεύγοντας και αυτοί στο δικαίωμα της επανάκρισης για να δικαιωθούν, ελπίζοντας ότι κάποιοι θα αφυπνισθούν από τη συμβολική τους κίνηση, θα ενεργοποιηθούν ξεχασμένοι κώδικες τιμής και υγιή αντανακλαστικά, θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες και θα αναληφθούν ευθύνες, έστω και άλλων. Συνολικά 9, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων.

     Στη συνέχεια ακούστηκαν σε δημόσιες συζητήσεις ότι αυτή η νοσηρή κατάσταση δημιουργήθηκε επειδή  κάποιοι ΄΄βιάστηκαν΄΄ να γίνουν Ταξίαρχοι, ότι δεν φταίνε οι στρατιωτικοί  αλλά οι πολιτικοί, ότι οι περισσότεροι είχαν εξαιρετικά προσόντα αλλά κάποιους δεν τους γνώριζαν οι κρίνοντες.

     Ως Έλληνας Αξιωματικός ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ και δεν επιθυμώ να τα χαρακτηρίσω, άλλωστε έχουν γραφεί πολλά σχετικά με το θέμα.  Είχαν όμως ως αποτέλεσμα να κριθούν δυσμενώς και να υπερκεραστούν πλέον των 30 αξιωματικών, να καταστραφούν καριέρες έντιμων και άριστων συναδέλφων, να θιγούν αξιοπρέπειες, να πληγεί η ηθική τάξη, να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων μαζί με χιλιάδες ευρώ που έχει επενδύσει και δαπανήσει ο Ελληνικός λαός για την πολυετή και ανώτατου επιπέδου εκπαίδευσή τους. Απαντήσεις υπήρχαν στην ώρα τους, αλλά δεν δόθηκαν. Απαιτούσαν σθένος.

     Η δικαίωση, της επώδυνης απόφασης της αίτησης αποστρατείας λόγω μη αποδοχή της δυσμενούς κρίσεως, επιβεβαιώθηκε με τη λήψη μετά τη πάροδο τριών μηνών (!) του πρακτικού του συμβουλίου κρίσεων. Κάποια ελάχιστα, με βαθμολογία 9, σε σύνολο άριστων προσόντων πριν από πάροδο πολλών ετών, στο βαθμό του Λοχαγού, επιλεκτικά απομονώθηκαν και αποτέλεσαν τη δικαιολογία. Τα, στο σύνολο τους, άριστα προσόντα σε ανώτερους βαθμούς και θέσεις ευθύνης, αγνοήθηκαν. Μαζί τους οι δεκάδες καθολικά άριστες αξιολογήσεις, οι ηθικές αμοιβές, τα ειδικά προσόντα, η παραγωγή εξαιρετικού έργου προς όφελος της υπηρεσίας. Το πέραν κάθε λογικής δυνατότητας, να καλείται Αξιωματικός στο βαθμό του Συνταγματάρχη, με στο σύνολό τους άριστα προσόντα πέραν των δέκα τελευταίων ετών, να παραμείνει δυσμενώς στον ίδιο βαθμό για να καλύψει προσόντα του βαθμού του Λοχαγού, με τα οποία άλλωστε κρίθηκε προακτέος κατά εκλογή στο βαθμό του Ταγματάρχη, επικράτησε. Όσο τα περί προσωπικής αντίληψης από τους κρίνοντες, οι οποίοι ας σημειωθεί έτυχε να μη γνωρίζουν κάποιους από τους κρινόμενους ως Αξιωματικούς και ως προσωπικότητες, επιτρέψτε μου να μη το σχολιάσω καθώς βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή.

     Όταν ζητήθηκε πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους (σε βαθμολογίες προσόντων και ασφαλώς σε καμία περίπτωση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) των υπολοίπων που κρίθηκαν και προήχθησαν η απάντηση ήταν αρνητική. Η αιτιολογία:  ΄΄Δεν έχετε έννομο συμφέρον, η κρίση σας ήταν ανεξάρτητη και αυτοτελής΄΄. Συνεπώς που είναι η έννοια της επιλογής των άριστων;  Υπόθεση. Αξιωματικός με βαθμολογίες  8 και 9 στο μακρινό παρελθόν, με ποινές, πιθανόν όχι όλες άριστες αξιολογήσεις στη συνέχεια, κρίνεται ανεξάρτητα και αυτοτελώς προακτέος. Αξιωματικός με βαθμολογίες ελάχιστα επί μέρους 9 την ίδια χρονική περίοδο, άριστες στο σύνολό τους στη συνέχεια, με σελίδες από ηθικές αμοιβές, κρίνεται ανεξάρτητα και αυτοτελώς διατηρητέος στον αυτό βαθμό. Υποθετικά ναι, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος στο τεχνητό συσκοτισμό για το αντίθετο, ιδιαίτερα όταν θεωρείται ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον διερεύνησης από τον θιγόμενο.

     Παρυφές της επιλεκτικής  αξιοκρατίας και της αδιαφάνειας, ή οι κορυφές τους; Οπωσδήποτε η άλλη άκρη της διαύγειας στις διαδικασίες και αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης, που επιβάλλεται να είναι και χρηστή. Εξαιρετική πολυτέλεια, που ωφελεί τους ελάχιστους, η αδιαφάνεια. Ειδικά σε μία περίοδο που η πατρίδα μας έχοντας πιάσει πάτο κάποιοι αντί να στηρίξουν την ηθική ανόρθωση της, προσθέτουν επιπλέον βάρη. Οι περισσότεροι Έλληνες αποδεχόμαστε ότι σημαντικότερη από την οικονομική είναι η κρίση των αξιών που έχουμε υποστεί σε βάθος χρόνου. Η έννοια της δικαιοσύνης όμως αποτελεί το υπόβαθρο, τον στυλοβάτη, αλλά και την αναγκαία προϋπόθεση ύπαρξης, πολλών άλλων αξιών.

      Το ΣΑΓΕ πρόσφατα επανέκρινε Αξιωματικούς και δικαίωσε 9, από τους παραμένοντες στον αυτό βαθμό, που είχαν υποβάλει προσφυγή. Από τα ονόματα που ακούστηκαν μπορώ να αναφερθώ στους συμμαθητές μου της τάξεως 1985 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, καθώς έχω πραγματικά προσωπική άποψη. Εξαιρετικοί Αξιωματικοί. Δεν τους είδε κανείς τον Μάρτιο, παρότι οι φάκελοι τους φώναζαν από μόνοι τους. Δεν ήσαν βιαστικοί. Υπήρχαν όμως και άλλοι, εξίσου άριστοι, που προσπεράστηκαν παρότι και οι δικοί τους φάκελοι φώναζαν. Επίσης και αυτοί δεν βιάστηκαν, πλην όμως δεν δικαιώθηκαν από το ΣΑΓΕ. Το ενθαρρυντικό είναι ότι διαπιστώθηκε η στρέβλωση και η ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης.

     Διαπιστώνεται όμως, επίσης κραυγαλέα, ότι δεν δικαιώθηκε κανείς από όσους υπέβαλαν αναφορές αποστρατείας μη αποδεχόμενοι να πετάνε στο κάδο των αχρήστων τις δεκαετίες της προσφοράς τους και προσπάθησαν να στείλουν ένα σιωπηρό και συμβολικό μήνυμα. Αντιμετωπίσθηκαν άραγε με διάθεση εκδίκησης γιατί τόλμησαν να θιγούν ηθικά ή αδιαφορίας;

     Έχω την πεποίθηση κύριε Υπουργέ, ότι ως άνθρωπος και ως πολιτικός, που διαθέτετε την απαιτούμενη ευαισθησία και τα αναγκαία αντανακλαστικά, αφουγκραστήκατε μεταξύ των άλλων και τη σιωπή τους. Η σιωπή έχει μετρήσιμη αξία την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που πρέπει. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να διακρίνετε  ακόμα τα στελέχη που αδικήθηκαν να στέκονται απέναντί σας, εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία. Έλληνες Αξιωματικοί που απαιτούν την ηθική τους δικαίωση από τον θεσμό που υπηρέτησαν και όχι κατά ανάγκη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως χρόνια τώρα έχει παγιωθεί.

     Μην επιτρέψετε να σας καθησυχάσουν με απλουστεύσεις, ωραιοποιήσεις, στολισμένες κακοήθειες και βολικές λογιστικές αναφορές του είδους ΄΄από τους 39 δικαιώθηκαν οι 9 τώρα, άλλοι τόσοι περίπου στις κρίσεις του Μαρτίου, δεν μπορούν και όλοι γιατί θα εκτεθούμε, βγάλε αυτούς που δεν είχαν τα τυπικά προσόντα, όσο για τους 9 που αιτήθηκαν  την αποστρατεία τους ποιος νοιάζεται πια, αυτοί έφυγαν γιατί το ήθελαν΄΄.

      Δεν ήταν βολική επιλογή, πιστέψτε με. Ήταν ηθικός εξαναγκασμός, ανθρώπων που δεν τα παράτησαν στη διαδρομή, που δεν άρχισαν να φροντίζουν την σταδιοδρομία τους στον προηγούμενο και τον κατεχόμενο βαθμό, που δεν εγκατέλειψαν πριν τις κρίσεις ανησυχώντας από εικαζόμενες επικείμενες οικονομικές απώλειες. Στάθηκαν αξιοπρεπείς στη σειρά τους για να κριθούν δίκαια. Ζητήστε τις αιτήσεις αποστρατείας και τις προσφυγές επανάκρισης και θα το διαπιστώσετε.

     Μην επιτρέψετε να θεωρούνται κολάσιμες και να χάσουν το ειδικό τους βάρος οι λέξεις φιλότιμο, αξιοπρέπεια, ηθική βλάβη. Μην επιτρέψετε να διαγραφούν από το λεξιλόγιο και τη συνείδηση των Ελλήνων, επειδή εξυπηρετεί κάποιους. Είναι από τα λίγα που μας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λαούς και αξίζουν ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας.

     Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία να σπάσει το απόστημα που μόνο κακό κάνει στο ηθικό. Θα είχε ενδιαφέρον μια ανεξάρτητη αρχή που με εντολή σας θα άνοιγε τους ατομικούς φακέλους των Αξιωματικών που κρίθηκαν τον Μάρτιο του 2013. Πιθανόν να έβρισκε σκελετούς, σίγουρα όμως θα έβρισκε και κρυμμένα διαμάντια, που προσπεράστηκαν, λόγω βιασύνης των ελάχιστων. Δεν απαιτείται ανεξάρτητη αρχή μόνο στους εξοπλισμούς. Εδώ η βλάβη είναι εξίσου τεράστια, είναι ηθική και υποθηκεύει αξίες.  Έτσι θα μπει η κόκκινη γραμμή που το σύνολο των άξιων Αξιωματικών σίγουρα επιθυμεί. Βάλτε ξανά το θεμέλιο της εμπιστοσύνης που οφείλουν και θέλουν να έχουν τα στελέχη. Το οποιοδήποτε κόστος ας βαρύνει μόνο αυτούς που δεν έπραξαν υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης την στιγμή που έπρεπε. Εσείς γνωρίζετε ότι ουδέποτε η Πολιτεία έχει υποστεί βλάβη όταν έχει επιστρέψει την τιμή στους ανθρώπους που έχουν τιμήσει την αποστολή τους και το λειτούργημά τους. Απεναντίας ενισχύει τις αντοχές και το ανοσοποιητικό της.

 

     Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ

     Κάποιοι θα σας πουν ο κύριος Ταξίαρχος, εν αποστρατεία πλέον, βγάζει προσωπική πικρία. Σας διαβεβαιώνω ότι γράφω την παρούσα επιστολή με πολύ μεγάλη πικρία και ακόμα περισσότερο θυμό. Υγιείς αντιδράσεις, που σίγουρα τις έχετε βιώσει και εσείς. Αποτελείτε τα κατεξοχήν πρόσωπα που έχετε αποδείξει ότι μπορείτε, άλλωστε έχετε την ευθύνη, να πείτε:  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΕΩΣ ΕΔΩ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ. Θα αφήσετε απίστευτη παρακαταθήκη σε νέους ανθρώπους που αναζητούν το όραμά τους και τα πρότυπά τους μέσα σε δύσκολους αλήθεια καιρούς.  Σε αυτούς τους νέους που επέλεξαν να φυλάνε Θερμοπύλες από το Καστελόριζο μέχρι τον Έβρο, που βλέπουν, ακούν και η πραγματικότητα τους δελεάζει να αναρωτιούνται αν αντί να μοχθούν καθημερινά πρέπει να ΄΄βιαστούν΄΄ μόνο προς το τέλος της καριέρας τους, ακολουθώντας τον δρόμο των ελαχιστότατων που τους επιτρέπεται να βλάπτουν ένα υπέροχο σύνολο.

     Κάποιοι άλλοι θα σας πουν ο κύριος Ταξίαρχος, εν αποστρατεία πλέον, προσδοκά στο να επανέλθει. Σας διαβεβαιώνω ότι το μόνο που προσδοκώ είναι η παρέμβασή σας ώστε να αποκατασταθεί η ηθική τάξη, να δικαιωθούν όλοι όσοι το δικαιούνται. Όλοι όμως. Να χαραχθεί μια νέα αφετηρία, φάρος για τους επόμενους. Η δικαίωση αποτελεί την κορυφαία πραγματικά κάθαρση, εφόσον δεν διακατέχεται από τάσεις συμφέρουσας λογιστικής τακτοποίησης και διακρίνεται για τη διαφάνεια της. Υπάρχει όμως αλήθεια προσωπικό κέρδος, από την ευόδωση της προσδοκίας μου. Θα περπατώ με ψηλά το κεφάλι, θα παίρνω καθαρές ανάσες, θα αισιοδοξώ, θα έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η πατρίδα θα σωθεί. Σε ατομικό επίπεδο ο ανώτατος τίτλος τιμής μου, θα είναι πάντα αυτός του Έλληνα Αξιωματικού.

 

Ροβήλος Αθανάσιος

Ταξίαρχος ε.α

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός

Υποψήφιος Διδάκτορας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

 

 

Υ.Γ:     Στους ελάχιστους που βιάστηκαν, θέτοντας πάνω από όλες τις αξίες την προσωπική τους μικροφιλοδοξία, καθώς και σε όσους τους βοήθησαν να βιαστούν τους διαβεβαιώνω ότι το υπόλοιπο του βίου τους θα είναι δυστυχείς. Πλήρεις είναι όσοι σέβονται τις αξίες που μας κάνουν διακριτούς.

     Σε όσους δεν είχαν το σθένος την κρίσιμη στιγμή, σε όσους αδιαφόρησαν, σε όσους δεν τόλμησαν, σε όσους περιμένουν με καρτερία και φιλοπατρία, τους προτρέπω να ξαναδιαβάσουν το γράμμα του Παύλου Μελά προς τον νεαρό εύελπι. Τεκμήριο διαχρονικής αξίας. Προσφέρει απίστευτη ψυχική δύναμη.

     Παράκληση η παρούσα επιστολή να μη τύχει εκμετάλλευσης, αντιπαράθεσης, κανιβαλισμού, από καλοπροαίρετους ή κακοπροαίρετους. Δεν γράφτηκε από μικροψυχία. Της αξίζει μόνο η σιωπή αλλά όχι το σιωπητήριο, η ενδοσκόπηση αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών. Απευθύνεται και αφιερώνεται σε ηθικούς ανθρώπους, ανθρώπους του καθήκοντος και των αξιών.

1 comment

Stelios 1 March 2014 at 20:11

Διάβασα με προσοχή την επιστολή του απόστρατου πλέον Ταξιαρχου και αντιλαμβάνομαι ότι ο άνθρωπος ζητά το αυτονόητο .

Η μεστή και καθόλα αξιοπρεπής επιστολή του, θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής απο τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ταγούς αυτού του δύσμηρου , ευκολόπιστου και πάντα ξεγελασμένου κόσμου.

Αντιμετοπίζουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση η οποία πολύ ορθά επισημαίνει έπεται της ηθικής. Ο κόσμος δυστυχά περνά πολύ δύσκολα, λόγω του ότι όπως πολύ ορθά λέχθηκε διοικείται από μετριότητες – υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες .

Είναι καιρός να περάσουμε από τα μεγάλα λόγια στις πράξεις και να συκώσουμε την πολύπαθη χώρα μας ψηλά .

Να μη λησμονούμε ότι η ψήφος μας έχει μεγάλη αξία και θα πρέπει να την χρησιμοποιούμαι νούσιμα και χωρίς κομματικές αγκιλώσεις διότι μετά υπέχουμε μεγάλης ευθύνης και τότε έχουμε ηγέτες αυτούς που μας αξίζουν.

Τέλος, ο κ. πρωθυπουργός έχει να κάνει το αυτονόητο να επανεξετάσει τους φακέλους με βάση αντικειμενικά μετρήσιμα στοιχεία και να δώσει την δικαίωση σε όσους την δικαιούνται.

Να μην ξεχνάμε το επιβουλέα γείτονα μας και να βάλει ο θεός το χέρι του , να μή μας αναγκάσει να ψάξουμε τους άξιους Αξιωματικούς .

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.