Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος Στέλιος Παπαθεμελής

Κύπρος, το μοιρόγραφτο κέντρο

Ο Κύπριος Πρόεδρος παρέδωσε τα Πρακτικά της Ελβετίας κατ’ απαίτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ μόνο στα πέντε μόνιμα μέλη του Οργανισμού. Αναγκαίο, πάντως, είναι να τα λάβουν όλες οι κυβερνήσεις

Ο βαρύτατα εκτεθειμένος νορβηγός διαμεσολαβητής είχε το απίστευτο θράσος να καταλογίσει ευθύνες για το ναυάγιο και στην ελληνική πλευρά, μιλώντας για «συλλογική αποτυχία που περιλαμβάνει όλους»!

Επιβεβλημένη η έκρηξη του Ν. Κοτζιά ο οποίος τον καταχέριασε κυριολεκτικά (Νέα Σελίδα 23/7/17) χρεώνοντάς του φιλοδοξία να καταστεί … εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής κυβέρνησης! Και απεκάλυψε πτυχές του βρώμικου ρόλου του: «Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που όπως φάνηκε συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό. Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι δημοσιογράφοι (…). Δεύτερον ότι μας πήγε ο κ. Άιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα». Κυρίως, όμως, «δεν φροντίσαμε να δείξουμε εξ αρχής τα υλικά συμφέροντα που συνδέουν ένα συγκεκριμένο κύκλωμα που θεωρεί ως διαπραγμάτευση την άνευ όρων παράδοση».

Κάτι ακόμη που δεν το λέει, μάλλον για λόγους ευγενείας προς τον κ. Αναστασιάδη αλλά είναι ακρότατα σημαντικό, αφήσαμε την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού εξ ίσου κρίσιμη και σε αλληλεπενέργεια με την εξωτερική στην αποκλειστική διαχείριση του Κυπρίου Προέδρου.

Μία ελλαδική παρέμβαση στην εσωτερική πτυχή θα είχε προστατεύσει τον Ελληνισμό από την γαλαντομία του κ. Αναστασιάδη, ιδίως στο τελευταίο «Δείπνο» όπου εδώρισε στους Τ/Κ εκ περιτροπής προεδρία, veto επί πάσης αποφάσεως (μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος υπό απαγόρευση;), προήγηση χρηστών έναντι ιδιοκτητών στις κατεχόμενες περιουσίες, τέσσερις ελευθερίες κτλ.

Δυστυχώς τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατήντησαν «αχθοφόροι της τουρκικής προπαγάνδας και σημαιοφόροι της αυτοκαταστροφικής πολιτικής» (Π. Νεάρχου, Παρόν, 23/7/17). Δείχνουν να μη αντιλαμβάνονται ότι η ευτυχώς ματαιωθείσα ¨λύση¨ απέβλεπε στην παράδοση του στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της μεγαλονήσου στην Τουρκία και δια της ευθανασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην καταβρόχθιση του φυσικού της πλούτου από το τουρκικό Ισλάμ.

Ο Άιντα αμετακίνητος στη θέση του- και στις «θέσεις» του- αφού ουδείς αξίωσε την απομάκρυνσή του ως παταγωδώς αποτυχημένου, δολοπολκεί με την αδρή συνδρομή του βρετανικού παράγοντα, στήνοντας νέα Πενταμερή πριν από τις προεδρικές της Κύπρου (Φεβρουάριος 2018). Ο ρόλος της Βρετανίας υπήρξε ανέκαθεν ύπουλος. Τσακίζει κόκκαλα η διαπίστωση του Leon Bloy (Quatre ans de captivite 1900-1904): «Η Αγγλία είναι για τον κόσμο ό,τι ο διάβολος για τον άνθρωπο»! Η Βρετανία ουδέποτε έπαψε να βυσσοδομεί κατά της Κύπρου. Τώρα μηχανεύονται με τον απίθανο Άιντα να αποσύρουν τα ΗΕ την ειρηνευτική δύναμη.

Σε κρίσιμες ώρες, τις παραμονές του απελευθερωτικού αγώνα, ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε το 1954: «Η Κύπροςδεν είναι τώρα μια λεπτομέρεια, ένα νησί στην άκρα της Μεσόγειος θάλασσας· για μια στιγμή γίνεται το μοιρόγραφτο κέντροόπου παίζεται η ηθική αξία του σημερινού ανθρώπου».

Και το σοφό επιμύθιο: «Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος- αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικιέται. Θαρρείς κι είναι απαραίτητος αγώνας πολύς κι ιδρώτας πολύς και δάκρυο για να ξαγοράσει ο άνθρωπος το δίκιο του· κι η ελευθερία είναι το πιο ακριβοαγόραστο αγαθό· δε δίνεται δωρεάν μήτε από ανθρώπους μήτε από θεούς· πηγαίνει από χώρα σε χώρα, όπου τη φωνάξουν, από καρδιά σε καρδιά, ανύπνωτη, ανυπόταχτη, χωρίς συμβιβασμό. Τώρα τη βλέπουμε, με σίγουρην ορμή, να δρασκελάει τα χώματα της Κύπρου· και σε λίγο τα πόδια της θα γεμίσουν αίματα. Έτσι πάντα αυτή ανοίγει δρόμο» (Οι άγγελοι της Κύπρου, Ν. Εστία, 15/9/54).

Και μια όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: στην γεώτρηση της Total οι Κύπριοι αφιέρωσαν το Οικόπεδο 11 στον τοπικό τους άγιο Ονησίφορο και ξεκίνησαν τις εργασίες ανήμερα της γιορτής του. Εύγλωττον: «Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε/ στην πίστη πάνω την ελπίδα./ Τον είδα στη ζωή να μάχεται/ μα πάντα ανίκητο τον είδα» (Ιω. Πολέμης).

Οι (τουρκ)αλβανοί συνεχίζουν με περίσσιο τουρκικό θράσος που αντλούν από την Άγκυρα τις προκλήσεις κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Τώρα κατεδαφίζουν τουριστικά ακίνητα, χαρακτηρισμένα από τους ίδιους διατηρητέα, στις Δρυμάδες της Χειμάρρας. Λεπτεπίλεπτη η διαμαρτυρία του ελληνικού ΥπΕξ. Αναφέρεται στην υποψηφιότητά τους στην ΕΕ για την οποία ωστόσο δεν δείχνουν ιδιαίτερη πρεμούρα, τους αποκρυώνει άλλωστε και ο τούρκος κηδεμόνας του. Πάντως για να προσγειωθούμε, η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η αλβανική ηγεσία είναι αυτή των αντιμέτρων. Των σοβαρών αντιμέτρων. Αυτά δεν ανακοινώνονται. Λαμβάνονται!

Τα κόμματα σε μια δημοκρατία πρέπει να είναι όπως η γυναίκα του Καίσαρα που οφείλει να είναι και εξ ίσου να φαίνεται τίμια. Το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών είναι μόλις 1000€, των κομμάτων ήταν το πελώριο 40%. Μετά την β΄ αξιολόγηση η Βουλή λόγω κατακραυγών την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη κατέβασε το 40 στο 10%. Προχθές. όμως, επανήλθε ομοφώνως στο 40%! Έτσι, όμως, ούτε είναι, ούτε φαίνεται τίμια.

 

Του Στέλιου Παπαθεμελή

12 comments

Άντης Ροδίτης 31 July 2017 at 14:50

Βέβαια, επειδή η Κύπρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου δίνω ιδιαίτερη προσοχή στα άρθρα που αναφέρονται σ’ αυτήν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα διαβάζω πάντα ως το τέλος. Αυτό το διάβασα ως το τέλος, όχι για τη σοφία που περιέχει μα για την εκπληκτική, υπερβάλλουσα επιπολαιότητα, την έλλειψη σωστής πληροφόρησης και την προπαγάνδα σε βάρος της παρούσας κυπριακής Κυβέρνησης. Αν το κίνητρο του συγγραφέα του άρθρου είναι μόνο ο πατριωτισμός, τον καλώ τουλάχιστο να ενημερωθεί καλύτερα. Δεν χρειαζόμαστε στην Κύπρο κι άλλους τέτοιους καταστροφικούς “πατριωτισμούς”.

Reply
Ελευθέριος 31 July 2017 at 19:19

« Μία ελλαδική παρέμβαση στην εσωτερική πτυχή θα είχε προστατεύσει τον Ελληνισμό από την γαλαντομία του κ. Αναστασιάδη, ιδίως στο τελευταίο «Δείπνο» όπου εδώρισε στους Τ/Κ εκ περιτροπής προεδρία, veto επί πάσης αποφάσεως (μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος υπό απαγόρευση;), προήγηση χρηστών έναντι ιδιοκτητών στις κατεχόμενες περιουσίες, τέσσερις ελευθερίες κτλ.
Δυστυχώς τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατήντησαν «αχθοφόροι της τουρκικής προπαγάνδας και σημαιοφόροι της αυτοκαταστροφικής πολιτικής» (Π. Νεάρχου, Παρόν, 23/7/17). Δείχνουν να μη αντιλαμβάνονται ότι η ευτυχώς ματαιωθείσα ¨λύση¨ απέβλεπε στην παράδοση του στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της μεγαλονήσου στην Τουρκία και δια της ευθανασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην καταβρόχθιση του φυσικού της πλούτου από το τουρκικό Ισλάμ».

Τι ακριβώς σε αυτές τις δύο παραγράφους του αρθρογράφου, που αφορά στην πρόσφατη διαπραγμάτευση για την Κύπρο στη Γενεύη, συνιστά «υπερβάλλουσα επιπολαιότητα, έλλειψη σωστής πληροφόρησης και προπαγάνδα σε βάρος της παρούσας κυπριακής Κυβέρνησης» κύριε Ροδίτη, μπορείτε να μας διαφωτίσετε; Υπάρχει κάτι σε αυτά τα λόγια που δεν έλαβε χώρα στην πράξη στο Crans Montana?

Reply
Άντης Ροδίτης 1 August 2017 at 10:51

Προτιμώ ν’ απαντήσω στον ίδιο τον κ. Παπαθεμελή, όταν εκφράσει απορίες ο ίδιος και όχι σε αυτόκλητους ή όχι δικηγόρους του. Επίσης, θα πρέπει πρώτα ο κ. Παπαθεμελής ν’ αποκαλύψει τις πηγές του, αν υπάρχουν αξιόπιστες πέρα από τον κ. Π. Νεάρχου, του οποίου οι σχέσεις με τους εραστές του θρόνου στην ημι-Κύπρο είναι γνωστές.

Reply
Άντης Ροδίτης 1 August 2017 at 11:04

Επίσης, απαντώ σε ερωτήσεις οποιουδήποτε, ιδιαιτέρως του κ. Παπαθεμελή, ακόμα και του Π. Νεάρχου, πάνω στο άρθρο “Πώς δεν έγινε η Ένωσις το 1964”. Αυτό το άρθρο που δίνει όλες τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις επί των διαδραματισθέντων και στο Κραν Μοντανά, δείχνει να το αποφεύγουν οι πάντες όπως ο διάολος το λιβάνι. Ίσως επειδή απαντά σε όλα. Και στα πατριωτικά και στα προδοτικά.

Reply
Ελευθέριος 1 August 2017 at 13:14

Με τον Παπαθεμελή, ιδεολογικά και πολιτικά, όπως και με το κόμμα και τον αρχηγό του που αυτός υπηρέτησε στο παρελθόν, μας χωρίζει άβυσσος.
Αλλά άλλο αυτό κι άλλο τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.
Ο Παπαθεμελής με τις δύο αυτές παραγράφους στο προκείμενο άρθρο του, σχετικά με τις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη, λέει αυτό που συνέβη και λίγα λέει.
Δεν λέει, για παράδειγμα, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ υπό τον ανεκδιήγητο και κατ’ ευφημισμόν Πρόεδρο Αναστασιάδη και τ’ αδέρφι του Άντρο Κυπριανού, κατάπιαν την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διάσκεψη, που κάνανε γαργάρα την αποδοχή της πενταμερούς αντί της διεθνούς, χωρίς έστω έναν εκπρόσωπο Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρίσταται, που είχαν στα “όπα-όπα” τον Άιντα, ο οποίος φάνηκε καθαρά τόσο μέσα στη διάσκεψη όσο και έξω από αυτήν, ότι έπαιζε το παιχνίδι της Τουρκίας και ο Πρόεδρος είτε δεν έπαιρνε χαμπάρι, είτε βολεύονταν, καθώς αυτό ήταν σύμφωνο με την πολιτική λογική του, ότι αυτή τη φορά έπρεπε να πεισθεί ο λαός ότι “η Τουρκία άλλαξε” και πως ήταν έτοιμη να διαπραγματευθεί “έντιμη και βιώσιμη λύση”.

Reply
Άντης Ροδίτης 1 August 2017 at 16:29

Με τους αυθαίρετους, ανοίκειους και συκοφαντικούς σου χαρακτηρισμούς, την ανόητη φρασεολογία σου και επιπλέον με την αμφισβήτηση της δημοκρατικής διαδικασίας που εξέλεξε Πρόεδρο τον Αναστασιάδη, αφού είναι… “κατ’ ευφημισμόν” Πρόεδρος ο Πρόεδρος της Κύπρου, αποδεικνύεις μια χαρά σε ποιου είδους αναρχική και αντιδημοκρατική “ιδεολογία” (για να την πούμε έτσι) δηλώνεις πίστη. Βρες άλλους να συνομιλάς. Παράλληλα διάβασε με προσοχή το άρθρο “Πώς δεν έγινε η Ένωσις το 1964” (http://www.antibaro.gr/article/17361). Θα βοηθήσει.

Reply
Ελευθέριος 1 August 2017 at 17:56

Και ποιός σου είπε ότι συνομιλώ μαζί σου; Με άνθρωπο οπαδό, έντιμος διάλογος δεν μπορεί να γίνει, γιατί αυτός προτάσσει το κάρο πριν από το άλογο, δηλαδή την ό,ποια προσωπική του ιδεολογία ή την προπαγάνδα για την παράταξή του από το συλλογικό συμφέρον της Πατρίδας. Γι’ αυτό και δεν είναι σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής.
Αυτό για το οποίο με κατηγορείς όσον αφορά τον νυν Πρόεδρο της Κ.Δ. το κάνεις εσύ με φανατισμό για τον Μακάριο.
Ο Αναστασιάδης εξελέγη στις προηγούμενες και έχει ημερομηνία λήξης τις προσεχείς εκλογές διότι με αυτά που έκανε και κάνει δεν πρόκειται να επανεκλεγεί. Το 76% των Ελλήνων της Κύπρου έχουν απορρίψει με το Δημοψήφισμα του 2004 σχέδιο “λύσης” τύπου Ανάν, που με λυσσώδη επιμονή προωθούσε ο Αναστασιάδης μαζί με το ΑΚΕΛ στη διάρκεια της θητείας του παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του.
Τον ονομάζω κατ’ ευφημισμόν Πρόεδρο, διότι ο ίδιος φροντίζει να ακυρώνει το αξίωμά του και στην Διάσκεψη της Γενεύης δεν μετείχε ως Πρόεδρος αλλά ως κοινοτάρχης κι αυτό αποτελεί οδυνηρό προηγούμενο κι έσχατο σημάδι ενδοτισμού και υποτέλειας. Τούρκοι, Άγγλοι κι Άιντα γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος και ποντάρουν στις παρραχωρήσεις του που με περισσή ευχέρεια τους παρέδιδε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν απούσα (κατά τους Τούρκους «εκλιπούσα») από τη Διάσκεψη Ι και ΙΙ της Γενεύης κι ευτυχώς που βρισκόταν εκεί ο Κοτζιάς που τους χάλασε το πάρτι.
Τρέχα τώρα εσύ να μας πείσεις για το πως δεν έγινε η Ένωσι το ’64 με παραχώρηση εδαφών και δυο αυγά Τουρκίας. Ως τέτοια λιγουρεύονται σήμερα οι Τούρκοι το σύμπλεγμα Καστελορίζου που οι φίλοι σου οι Αμερικάνοι θέλανε τότε να παραχωρήσουν στους Τούρκους και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι σήμερα το Καστελόριζο στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ την οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις ολιγωρησαν να ανακηρύξουν.

Reply
admin 1 August 2017 at 18:18

Ελευθέριε και Άντη, τα σχόλιά σας μονίμως μένουν σε moderation. Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με τα cookies ή με κάποια άλλη ρύθμιση στους υπολογιστές σας; Από την επόμενη Τετάρτη θα λείπω σε διακοπές για 2.5 εβδομάδες και ίσως δεν θα μπορώ να τα εγκρίνω όπως τώρα.

Reply
Louis coutas, 1 August 2017 at 18:57

Συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ καΙ ΑΚΕΛ; Μπάαα
Συγκυβέρνησαν πολλές φορές το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ουδέποτε συγκηβέρνησε το ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ ετσι θέλετε απλά να λέτε εσείς γιατι σας βολεύει. Το να αποκαλείτε ομως το ΔΗΣΥ , ΑΚΕΛ αχθοφόρους της Τουρκικής προπαγάνδας, ειναι οι συνηθισμένες μεγαλοστομίες του κ. Παπαθμελή οταν δεν έχει στοιχεία και επιχειρήματα. Για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνεται η τραγωδία της Μικράς Ασίας. Πήγε στην ΜΑ ο Ελληνικός Στρατός τα έκαναν μανταλα οι κατέχοντες στην Ελλαδα, έφυγε και άφισε τον κοσμο στους τουρκαλλαδες να τους κάψει και να τους σφάξει. Τα ίδια και στην Κύπρο, ήλθε η Ελλ μεραρχία στην Κύπρο μετα απεσύρθηκε και μας άφισε στο έλεος της Τουρκίας. Κατι υποβρύχια που ηταν έξω απο την Κύπρο, πήραν διαταγή και εξαφανίστηκαν. Κάποιοι Έλληνες αδέλφια που ήλθαν απο την Κρήτη απογηώθηκαν χωρίς διαταγή. Αντε λοιπόν ρε πατριωτάκια, άλλη φορά οταν θα μιλάτε για την Κύπρο να ξέρετε οτι καθε φορά που θα λέτε τετοιε ψευτιές και μεγαλοστωμίες θα πιπτει ραβδόγλωσσα.

Reply
Ελευθέριος 1 August 2017 at 19:17

Αντρέα, είναι ένα πρόβλημα που έχω ξαναεπισημάνει, αλλά δεν ξέρω πως να το αντιπαρέλθω.
Και γώ θα φύγω για διακοπές το προσεχές Σάββατο. Σιγά μην κάτσω εδώ να “συνομιλώ” με έναν φανατικό που εδώ κινδυνεύει, από τους χειρισμούς του κόμματος και της προεδράρας του, να χαθεί όλη η Κύπρος κι αυτός επιμένει να μιλά για όνειρα θερινής νυκτός περί της χαμένης ένωσης του ’64!
Θα έχει έτσι ελεύθερο το πεδίο να κάνει όσο θέλει την προπαγάνδα του μέσα από τον ιστότοπό σου, ο ανοικονόμητος.

Reply
Ελευθέριος 1 August 2017 at 20:46

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; oι δυό “γάτοι” Αβέρωφ Νεοφύτου πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Άντρος Κυπριανού γ.γ. του ΑΚΕΛ οι οποίοι ενεθάρρυναν και στήριξαν την πολιτική “αναμονής”, “υπομονής”, “ανοχής” και “αποδοχής” του Προέδρου Αναστασιάδη, σε σχέση με το Κυπριακό.
Τώρα ο Κυπριανού γίνεται Λούης, κύριε Louis.

Reply
admin 2 August 2017 at 11:13

Να πω ότι τις περισσότερες εγκρίσεις τις κάνω από το κινητό μου ούτως ή άλλως, οπότε απλά ίσως την περίοδο 9-27 Αυγούστου ίσως καθυστερώ λίγο παραπάνω, αλλά όχι ότι δεν θα ρίχνω ματιές για να διευκολύνω τον διάλογο.

Κατά τα άλλα, ο καθένας είναι ελεύθερος να σχολιάζει όπου και όποτε θέλει. Παρένθεση: όχι όμως όπως θέλει, διότι πρέπει να κρατάμε και ένα επίπεδο, ως γνωστόν.

Ανδρέας.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.