Monday 14 August 2023
Αντίβαρο
Ιωάννης Αμπατζόγλου Μακεδονία

Σωματείο «μακεδονικής γλώσσας» με τη βούλα ελληνικού δικαστηρίου

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Τον περασμένο Ιούλιο είχε έρθει στη δημοσιότητα η ύπαρξη του λεγόμενου «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»1, μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση και την καλλιέργεια της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Σχετικά με το συγκεκριμένο «Κέντρο» δημοσιεύθηκε η «περίληψη αναγνώρισης σωματείου» στις 21 Οκτωβρίου στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Φλώρινας και στις 7 Νοεμβρίου στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων και η οποία είναι η εξής:

«ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με την υπ’ αριθ.27/28-07-2022 Διάταξη Αναγνώρισης Σωματείου του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, αναγνωρίστηκε σωματείο με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Δ.Δ. Φλώρινας του Δήμου Φλώρινας, με σκοπούς τους αναφερόμενους στο καταστατικό του.

ΦΛΩΡΙΝΑ 17-10-2022

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Φ. ΣΠΟΝΤΗΣ»

Στις 29 Νοεμβρίου, στη σελίδα του Facebook του συγκεκριμένου «Κέντρου», έγινε η πιο κάτω ανάρτηση2:

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ “ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” ΕΓΓΡΑΦΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει εγγραφεί και έχει εγκριθεί επίσημα ως μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας.

Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Δικαστήριο στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Τα τελικά διοικητικά θέματα σχετικά με την εγγραφή ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και το καταστατικό του συλλόγου έχει πλέον επικυρωθεί επίσημα από το δικαστήριο. Το Κέντρο επιθυμεί, μεταξύ άλλων, δημόσια να ευχαριστήσει τον δικηγόρο Κύρο Σπόντη, για την επιτυχή περαίωση της διαδικασίας σχετικά με την εγγραφή της οργάνωσής μας στο δικαστικό μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Λόγος γίνεται για την πρώτη ΜΚΟ που αναφέρεται ρητά στη μακεδονική γλώσσα και που εγκρίθηκε νόμιμα από τις ελληνικές κρατικές αρχές. Αυτή η πράξη αντιπροσωπεύει μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα.

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι τα δικαστικά έγγραφα αναφέρονται επίσημα στην οργάνωση με το όνομά της στη μακεδονική γλώσσα, χρησιμοποιώντας το μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο (“Центар за македонски јазик во Грција”).

Η απόφαση είναι η πρώτη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τις κρατικές αρχές μετά την απογραφή του 1920, όταν η μακεδονική γλώσσα καταχωρήθηκε ως γλώσσα που ομιλείται από τμήματα του πληθυσμού.

Το σημερινό επίτευγμα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας εκστρατείας για την ολική εγκαθίδρυση της Μακεδόνικης γλώσσας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Το Κέντρο θα εργαστεί τώρα ενεργά για την εκπλήρωση των στόχων του που περιλαμβάνουν:

– τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.

– υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

Καλούμε όλους τους Μακεδονόφωνους στην Ελλάδα και όλους τους δημοκρατικά προσανατολισμένους πολίτες της Ελλάδας να ενωθούν μαζί μας για να επιτύχουμε την κατάλληλη αναγνώριση που μας αξίζει.

Η μακεδονική γλώσσα είναι το παρελθόν μας… και το μέλλον μας!»

Η πιο πάνω ανάρτηση μιλάει για «μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα». Πάει το μυαλό σας σε προετοιμασία αναγνώρισης υποτιθέμενης μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας; Που μας πάνε και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;

Μετά από την επίσημη ίδρυση του συγκεκριμένου σωματείου φυσικό και επόμενο ήταν να ξεσαλώσουν οι Σκοπιανοί και τα φερέφωνά τους στην Ελλάδα με τις ευλογίες φυσικά των γραικύλων, οι οποίοι πρόδωσαν τη Μακεδονία μας παραδίδοντας τη μακεδονικότητα σε μη Έλληνες. Δεν άργησε ούτε ο Ζόραν Ζάεφ να αναφερθεί στην αναγνώριση του συγκεκριμένου σωματείου. Έγραψε λοιπόν στο Twitter3: «Ιδού τα φρούτα από την Πρέσπα, δίνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, σε όλους τους Μακεδόνες. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας.» Εδώ ο Ζάεφ συνδέει την ίδρυση του πιο πάνω σωματείου με τη «μακεδονική γλώσσα» και τους «Μακεδόνες». Ξεκάθαρη προσπάθεια αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Επίσης όμως ο Ζάεφ ευχαριστεί και τον Μητσοτάκη! Και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει σύντομα σε εκλογές και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξανακυβερνήσει. Ο κ. Μητσοτάκης σέβεται και τηρεί μέχρι κεραίας την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία των Πρεσπών ξεχνώντας ότι είναι μια συμφωνία για την οποία το 70% του ελληνικού λαού έχει πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις δημοσκοπήσεις. Πάντως οι Σκοπιανοί πολιτικοί αποδεικνύονται ευφυέστεροι των Ελλήνων συναδέλφων τους. Ο κ. Ζάεφ ενώ στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχώς την παραβιάζει για να γίνει αρεστός και στους υπερεθνικιστές Σκοπιανούς που δεν τη δέχονται. Και αντί ο κ. Μητσοτάκης να αφουγκραστεί τις ανησυχίες όλων ημών που αντιτασσόμαστε σε αυτή την τεράστια προδοσία (είμαστε το 70% του ελληνικού λαού και έχουμε το ιστορικό και επιστημονικό δίκαιο με το μέρος μας) μας αγνοεί και συνεχίζει να παρέχει στήριξη σε ότι πιο ανιστόρητο και αντιεπιστημονικό έχει υπάρξει ποτέ!

Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς. Τόσα πολλά αυτογκόλ ο κ. Μητσοτάκης τα βάζει μόνος του ή την ευθύνη έχει το στενό περιβάλλον των συμβούλων του; Σε κάθε περίπτωση την όποια πανωλεθρία στις επόμενες εκλογές θα την χρεωθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί, η ιστορία θα αναφέρει μόνο το όνομά του και όχι αυτών που τον συμβούλευαν!

Υ.Γ.: Στην πιο πάνω αρνητικότατη εξέλιξη για την πατρίδα μας, πέραν των πολιτικών που υποστηρίζουν ή σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, τεράστια ευθύνη έχουν και οι δικαστές που αναγνώρισαν το συγκεκριμένο σωματείο. Εάν υπάχει ακόμα ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβει και να πράξει τα δέοντα σχετικά με τη λειτουργία αυτού του σωματείου-καρκινώματος ώστε να αντιμετωπιστεί πριν να είναι πολύ αργά.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

  1. https://www.epitropiellinismou.gr/post/1588
  2. https://www.facebook.com/makedonski.gr.2022
  3. https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1597615427580231680

4 comments

Πατριώτης 1 December 2022 at 11:11

“Ο κ. Μητσοτάκης σέβεται και τηρεί μέχρι κεραίας την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία των Πρεσπών ξεχνώντας ότι είναι μια συμφωνία για την οποία το 70% του ελληνικού λαού έχει πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις δημοσκοπήσεις”

Αφού τα ξέρετε αυτά, γιατί τού απευθύνατε επιστολή; Σάς τα είχα γράψει κι εκεί.

Reply
Ioannis Abatzoglou 2 December 2022 at 17:08

Το γεγονός ότι κάποιος δεν κάνει αυτά που πρέπει δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα προσπαθούμε να του θυμίζουμε ότι θα πρέπει να τα κάνει.
Αυτοί την δουλειά τους και εμείς τη δική μας.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα.
Θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε ότι “επειδή το πολιτικό σύστημα δέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών εμείς σταματάμε τον αγώνα”.

Reply
admin 2 December 2022 at 17:57

Ακριβώς αυτό που λέει ο Γιάννης.

Επιπλέον, Πατριώτη, μία επιστολή στον πρωθυπουργό είναι επιστολή στον πρωθυπουργό. Δεν είναι επιστολή στο πρόσωπο που βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού. Κατατίθεται, καταγράφεται και από κει και πέρα ο καθένας πράττει όπως νομίζει και αξιολογεί αναλόγως.

Reply
Πατριώτης 2 December 2022 at 17:58

“Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα”

Και πολύ καλά θα κάνετε. Αυτό που εγώ λέω είναι ότι ο αγώνας πρέπει να γίνεται προς την πλευρά που μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα(*) και όχι προς τα εκεί που σίγουρα είναι καταδικασμένος. Έχει νόημα να βοάτε εις ώτα μη ακουόντων;

(*) Το ερώτημα είναι ποια είναι αυτή. Ομολογώ πως δεν ξέρω.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.