Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Τουρκία

Ποιες κινήσεις ετοιμάζει ο Ερντογάν για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Στις 29 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ηττηθεί και διαλυθεί μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η μοναρχία του Σουλτάνου καταργήθηκε. Ο όρος Δημοκρατία στον τίτλο του νέου κράτους σημαίνει ότι είναι  Αβασίλευτη, Προεδρική. Το αν τηρούνται οι δημοκρατικές αρχές όπως τις γνωρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ αμφίβολο.

Ο επανεκλεγείς Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ονομάσει τη νέα περίοδο μετά από τη επέτειο των 100 ετών ως τον «αιώνα της Τουρκίας». Είναι προφανές ότι του αρέσουν οι συμβολισμοί, το παιχνίδι με τις ιστορικές ημερομηνίες, καθώς και η υπενθύμιση του Οθωμανικού παρελθόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πλωτά γεωτρύπανα ονομάζονται Φατίχ και Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Φατίχ είναι προσωνύμιο του Μωάμεθ του Πορθητή (1453) και ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ήταν ο ισλαμιστής Σουλτάνος που ξεκίνησε το 1894 τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Είναι βέβαιο ότι για την έναρξη του νέου αιώνος της Τουρκίας ο Ερντογάν έχει σχεδιάσει ορισμένες εντυπωσιακές κινήσεις. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποιες είναι, αν και ορισμένες τις έχει προαναγγείλει. Π.χ. η διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Το γνωστό Kanal Istanbul θα έχει μήκος 45 χλμ και θα ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη θάλασσα του Μαρμαρά παρακάμπτοντας τον Βόσπορο, άρα και τις πρόνοιες της Συνθήκης του Μοντρέ.

Πιθανόν ένα από τα πανηγυρικά σχέδια του Τούρκου Προέδρου να έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και με τον Έβρο. Δεν αποκλείω να ανακοινωθεί η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων και φραγμάτων στην περιοχή της Αδριανούπολης, όπου ο Έβρος δεν είναι σύνορο, αλλά διέρχεται εντός τουρκικού εδάφους. Έτσι θα ελέγχεται και θα παρακρατείται μέρος των υδάτων του ποταμού. Εξ άλλου η Τουρκία έχει εμπειρία στα φράγματα. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια παρακρατεί μέρος των υδάτων του Ευφράτη από τη Συρία και το Ιράκ με σειρά φραγμάτων στη ΝΑ Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο Πρωθυπουργοί της Τουρκίας μετά το 1960 ήσαν μηχανικοί υδροηλεκτρικών φραγμάτων: Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο Τουργκούτ Οζάλ.

Δεν αποκλείεται ένα από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα του Ερντογάν για την έναρξη του νέου τουρκικού αιώνα να συνδέεται με την Κύπρο. Επί παραδείγματι θα ήθελε πολύ να ανακοινώσει την επίσημη  αναγνώριση του ψευδοκράτους των Κατεχομένων από μία Κεντροασιατική Δημοκρατία, μέλος της Ενώσεως Τουρκικών Κρατών (πρώην Ενώσεως Τουρκοφώνων Κρατών).

Ο ίδιος ανέφερε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως συμβολισμό για τη μετάβαση στον «αιώνα της Τουρκίας». Θα παίξει συστηματικά το ισλαμικό χαρτί ξέροντας ότι η θρησκευτικότητα του τουρκικού λαού είναι έντονη. Πιθανόν  να δούμε τον ίδιο και τους συνεργάτες του να τελούν την προσευχή της Παρασκευής και σε άλλα Ορθόδοξα προσκυνήματα που εμείς οι Έλληνες τιμούμε.

Το ότι ο Ερντογάν θα αξιοποιήσει την επέτειο της 29ης Οκτωβρίου δεν σημαίνει ότι όλα θα τα βρει εύκολα για τα σχέδια του. Θα βρει εμπόδια και από τον Ελληνισμό και από χώρες του δυτικού κόσμου. Άλλωστε την 29η Οκτωβρίου ακολουθεί η επέτειος της 5ης Νοεμβρίου 1914. Τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισήλθε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπέστη οδυνηρή ήττα.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΙΚΑ 19.8.2023

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.