Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Πολιτισμός Ράνια Κιαγιαδάκη

H Πόλη μου

kagiadaki

της Ράνιας Κιαγιαδάκη

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ
Ηράκλειο 20013

Η πόλη τούτη που γεννά τη συγκατάβαση……

Οι πολιτείες της καρδιάς και της μνήμης έχουν κάτι από τη θλίψη της χθεσινής μέρας. Δραπετεύουν από το παρόν και σε ταξιδεύουν στα χρόνια της αθωότητας. Πάντα προσμένεις όχι το γυρισμό, μα την επιστροφή στους γνώριμους χώρους, με τις αναμνήσεις να αιωρούνται αυτόνομες και αποστασιοποιημένες μέσα σε δρόμους και σε πλατείες. Η αναφομοίωτη ελαφρότητα των κενοφανών κτιρίων είναι ένα επιφώνημα δύσχρηστο και καθόλου ανακουφιστικό. Περίλυπο και κάλπικο.
Νομιμοποιούμαι να υπερβώ τη μιζέρια της καθημερινής τρέλας και να ζωγραφίζω ξανά τις προσόψεις των σπιτιών. Ν αφουγκραστώ τους χτύπους της δικής μου καρδιάς και να αρχίσω να μετρώ ίσα με το μπόι μου το οικείο πρόσωπο τούτης της πόλης.
Είναι η πολιτεία που απομυθοποιεί το μεγαλείο του παρελθόντος με την ελαφρότητα της ίδιας της ζωής. Ζεις αρμονικά ή αδιάφορα με την ιδέα πως χιλιόχρονα πατήματα πριν από σένα ,σε συντροφεύουν στους περιπάτους της ασφάλτου.
Είναι η πολιτεία με την αποθηκευμένη καλαισθησία της στις αίθουσες των μουσείων και την εκτεθειμένη κακογουστιά στους καθημερινούς χώρους του σήμερα.
Η ρυμοτομία της ,απαλλαγμένη από την αμήχανη ευκολία της ευθείας γραμμής ,πρωτοτυπεί σε πολυδαίδαλες τεθλασμένες και καμπύλες, κατάλοιπο μιας πόλης δομημένης μόνο για περιπατητές.
Είναι όλη η γοητεία του ανθρώπινου ταξιδιού που συνεχώς αλλάζει πρόσωπο και ίσως να ξεχνά τη διαχρονική σχέση του χθες με το σήμερα.
Αν δεν ήταν η θάλασσα ,δεν θα ταξιδεύαμε στην ιστορία και ούτε θα ψάχναμε τα χνάρια της ,στα ελάχιστα πέτρινα απομεινάρια του χρόνου.
Η πέτρα και η θάλασσα –με το βλέμμα να πλανάται από το Ενετικό φρούριο στη Ντία –είναι σημάδια μιας συγκυρίας που κράτησε ανάμεσα στους αιώνες μετέωρη τη φυσιογνωμία της.
Και μοιάζει παραλογισμός η αγάπη μας γι αυτό τον τόπο να εξαργυρώνεται με αφορισμούς και μικρόψυχους απολογισμούς. Η πόλη τούτη μόνο τότε θα βρει τη θέση της στην καρδιά μας, όταν μπορέσομε να αφουγκραστούμε τους δικούς της παλμούς εναρμονισμένους με τους δικούς μας οραματισμούς.

Ράνια Κιαγιαδάκη
Ηράκλειο 22 Σεπτεμβρίου 20013

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.