Νέος Διευθυντής Σχολείου

Γράφει ο Δημήτρης Ζιαμπάρας.

ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Θα ήθελα στην νέα σχολική χρονιά, ο Υπουργός Παιδείας να επαναφέρει στην ενεργό δράση τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, κάτω των 67 ετών, για να τους αναθέσει την διεύθυνση των σχολείων της χώρας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να τελούν τα καθήκοντά τους ανενόχλητοι από διοικητικά θέματα. Κάθε νέος Διευθυντής σχολείου θα ήταν υποχρεωμένος να εκφωνήσει στα παιδιά τον ακόλουθο λόγο.

Αγαπητά μου παιδιά,

Είμαι ο νέος Διευθυντής στο σχολείο σας και είναι μεγάλη μου τιμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διοικητική πρόκληση από την διεύθυνση ενός σχολείου. Όταν ήμουν στην ηλικία σας υποστήριζα την Ελευθερία, τώρα σε αυτή την ηλικία υποστηρίζω την Τάξη· μεγαλώνοντας ανακάλυψα πως δεν υπάρχει Ελευθερία χωρίς Τάξη. Θέλω να σας ενημερώσω λοιπόν για κάποιες αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην λειτουργία του σχολείου.

Πρώτον, αυτό το σχολείο δεν ασχολείται με την καταγωγή σας ή την εθνικότητά σας. Δεν με ενδιαφέρει αν είστε Αλβανός, Σύρος, Κινέζος, Νιγηριανός ή αν ο παππούς σας πολέμησε ή όχι το ’40. Δεν είναι δουλειά του σχολείου να καθορίσει τα όρια της ανοικτής κοινωνίας. Το μόνο που θα σας διαφοροποιεί από τους άλλους συμμαθητές σας είναι ο χαρακτήρας σας και οι επιδόσεις σας. Επίσης την μόνη εθνική ταυτότητα που το σχολείο αυτό αναγνωρίζει είναι την Ελληνική. Αυτό είναι Ελληνικό σχολείο, και σκοπός των Ελληνικών σχολείων είναι να κάνουν τους μαθητές καλύτερους Έλληνες. Καμιά άλλη εθνική ταυτότητα δεν αναγνωρίζεται.

Δεύτερον, δεν με νοιάζει ποια είναι η θρησκεία σας. Με νοιάζει όμως όταν φύγετε από αυτό το σχολείο να γνωρίζετε την μεταφυσική παράδοση της χώρας που ζείτε και αποτελεί τον πολιτιστικό της πυρήνα για χιλιετίες. Δεν έχει καμιά σημασία αν πιστεύετε ή όχι σε αυτήν την παράδοση, αν θες να ζήσεις σε ένα διαφορετικό πολιτισμό, η άγνοια της μεταφυσικής του παράδοσης είναι συνταγή αποτυχίας κοινωνικής ένταξης. Αγνοώντας την θρησκεία ενός λαού, αδυνατείς να εξηγήσεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου.

Τρίτον, θεωρώ την εκπαιδευτική διαδικασία ιερή, γι’ αυτό οτιδήποτε στο σχολείο θα αντικατοπτρίζει αυτή την ιερότητα. Αυτό σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, πως εσείς και οι εκπαιδευτικοί σας θα ντύνεστε ανάλογα. Για τους μαθητές: στολή με τα διακριτικά του σχολείου και ευπρεπής εμφάνιση. Για τους εκπαιδευτικούς, οι άντρες: γραβάτα και ξύρισμα/κούρεμα· ενώ οι γυναίκες: ευπρεπές φόρεμα. Στους εκπαιδευτικούς απευθυνόμαστε πάντα με το κύριε/κυρία· ποτέ με το μικρό τους όνομα, είτε εντός, είτε εκτός σχολείου. Η πειθαρχία αποτελεί την μόνη γέφυρα μεταξύ ενός στόχου και της επίτευξής του.

Τώρα, σταθείτε όλοι σε στάση προσοχής για να υψώσουμε την Ελληνική σημαία και να τραγουδήσουμε τον εθνικό ύμνο. Μιας και κάποιοι από εσάς δεν ξέρετε τα λόγια, οι δάσκαλοί σας θα σας δώσουν τους στίχους.

(809) αναγνώσεις

2 comments

 1. E, πετύχαμε τουλάχιστον το ”Κινέζος, Νιγηριανός, Σύριος, Αλβανός” στα σχολεία.

  Και μία σημείωση: ΠΟΙΟΣ θα ”εντάξει” όλους αυτούς , την πλειοψηφία πια, στα σχολεία μας;

  Η μειοψηφία εντάσσεται (ΑΝ θέλει και μπορεί) στην πλειοψηφία.

  Οπότε ας ετοιμάζονται οι (μειονοτικοί πια) Έλληνες για ένταξη.

 2. Αν είχε κι άλλους τέτοιους εκπαιδευτικούς η Ελλάδα, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στα σχολεία…
  Αν είχε και τέτοιους γονείς η Ελλάδα, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στα σπίτια μας….

  Ας ελπίσουμε ότι θα τον στηρίξουν οι συνάδελφοί του στο έργο του αυτό και ότι με τη βοήθεια του Θεού θα τον μιμηθούν κι άλλοι….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *