Monday 14 August 2023
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Μακεδονία Σκοπιανό

Θα ονομασθούν τα Σκόπια «Δημοκρατία Κεντρικής Βαλκανικής»;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Στο ιστολόγιο mignatiou.com διάβασα την αποκάλυψη του δημοσιογράφου Δημήτρη Απόκη ότι δεν αποκλείεται τα Σκόπια να ονομασθούν «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Κάτω από την είδηση δημοσιεύεται δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στον ίδιο δημοσιογράφο, με την οποία ο πρώην Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το όνομα αυτό δεν είναι απορριπτέο, αλλά γενικώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Το θέμα ανακινείται λόγω των αμερικανικών πιέσεων προς τους Σκοπιανούς. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου 2018. Γνωρίζουν, όμως, ότι η Ελλάς δεν πρόκειται να συναινέσει, αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος. Αν τελικά οι ΗΠΑ πείσουν τα Σκόπια να δεχθούν ένα όνομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία», αυτό θα αποτελέσει επιτυχία του ελληνικού λαού, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις από το 1991 μέχρι σήμερα. Δεν είμαι βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα δεχθούν την ονομασία «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής», πάντως είναι η πρώτη φορά που φαίνεται έστω και ένα μικρό φωτάκι στον ορίζοντα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν το πρόβλημα του ονόματος. Θυμίζω:

Στο εσωτερικό του γειτονικού κράτους ακούγονται πλέον φωνές ότι το «μακεδονικό έθνος» είναι ανύπαρκτο και τεχνητό. Στις 3.11.2017 ο Μίροσλαβ Γκάρτσεφ, υπεύθυνος Πολιτισμού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην Δήμαρχος, δήλωσε σε σερβικά ΜΜΕ τα εξής: «Το μακεδονικό κράτος ουσιαστικά εφευρέθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτό έγινε προσπάθεια για καθιέρωση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής κουλτούρας, της μακεδονικής γλώσσας, των μακεδονικών συμβόλων και όλα τα μακεδονικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα».

Η κυβέρνηση Ζάεφ ανέλαβε την εξουσία με τη στήριξη ορισμένων αλβανικών κομμάτων, τα οποία υπακούουν στα κελεύσματα της Αλβανίας και ζητούν καθεστώς ισονομίας με τους Σλάβους. Οι Αλβανοί δηλώνουν ότι η ΠΓΔΜ ανήκει εξ ίσου και στις δύο εθνότητες και απειλούν με απόσχιση, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Η Βουλγαρία έχει επανέλθει δυναμικά. Πρώτον δηλώνει ότι θα θέσει βέτο αν τα Σκόπια ονομασθούν Άνω ή Βόρεια Μακεδονία, διότι θεωρεί τους γεωγραφικούς αυτούς προσδιορισμούς ως απειλή για την βουλγαρική περιοχή του Πιρίν. Δεύτερον καλλιεργεί την άποψη ότι οι λεγόμενοι «Μακεδόνες» των Σκοπίων είναι Βούλγαροι και ταυτοχρόνως επέτυχε να αναγνωρισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο ως βουλγαρική η «σκοπιανή» μειονότητα στην Αλβανία.

Βεβαίως ουδείς εγγυάται ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν μόνον τα Σκόπια για υποχωρήσεις. Είναι πολύ πιθανόν να πιέσουν και την ελληνική πλευρά. Ας είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 19.11.2017

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.