Τα Οχι του Χθες και του Σημερα

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Το ΟΧΙ του Ιωάννου Μεταξά και του ελληνικού λαού δεν εξέπληξε όσους ήξεραν την  ιστορία αυτού του έθνους. Διχαζόμαστε, μεμψιμοιρούμε, κατατριβόμαστε με ασήμαντα, χάνουμε τη σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, όμως στα δύσκολα ενωνόμαστε, μεγαλουργούμε, αντιστεκόμαστε. ΤΟ ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί οδοδείκτη για τα νέα ΟΧΙ που καλούμαστε να εκστομίσουμε. Ως πρόσωπα, ως λαός, ως έθνος.

Σήμερα καλούμαστε πρωτίστως να πούμε ΟΧΙ σε κάθε νέο διχασμό. ΟΧΙ στις λανθασμένες επιλογές που υπαγορεύει ο λαϊκισμός, η υπεραπλούστευση, η ανευθυνότητα. Αλλά ταυτόχρονα να πούμε ΟΧΙ σε κάθε υπερβολική και ταπεινωτική απαίτηση φίλων και συμμάχων, δανειστών και εταίρων. Να πούμε ΟΧΙ σ’ αυτούς που επιβάλλουν άδικα μέτρα χωρίς  λογική, μόνο και μόνο για να μας τιμωρήσουν. Αλλά και σ’ αυτούς που άκριτα ζητούν να εμφανισθούμε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω και να ριψοκινδυνεύσουμε τη θέση μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Καλούμαστε να πούμε ΟΧΙ σε κάθε αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού και του ερυθρού ολοκληρωτισμού. Να πούμε ΟΧΙ σε εκείνους που καπηλεύονται τον πατριωτισμό για να δικαιολογήσουν τις ενέργειες αντιδημοκρατικής βίας. Αλλά παράλληλα να πούμε ΟΧΙ και σε εκείνους που  απορρίπτουν κάθε τι το εθνικό και θέλουν να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα.

Να πούμε ΟΧΙ σε όσους  μας ζητούν να παραχωρήσουμε ολόκληρη την εθνική μας κυριαρχία  στο όραμα –εφιάλτη ενός αντιδημοκρατικού  ευρωπαϊκού υπερκράτους ή στην νεο-οθωμανική απαίτηση των γειτόνων μας. Αλλά να πούμε επίσης ΟΧΙ σε όσους προσπαθούν με αφέλειες και ακρότητες να μας αποκόψουν από διεθνή ερείσματα και απαραίτητες συνεργασίες.

Να πούμε ΟΧΙ  στην απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων με βάση τη φυλή ή το χρώμα τους. Αλλά εξίσου να πούμε ΟΧΙ στη βία εναντίον Ελλήνων από λαθραίους εισβολείς που εκμεταλλεύθηκαν την ανεκτικότητα των Αρχών.

Να βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ σε όποιον καταπιέζει ελληνικές μειονότητες ή κατέχει πανάρχαια ελληνικά εδάφη. ΟΧΙ και στην ύπουλη εισβολή που είναι η ξενομανία και η ισοπέδωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Να απαντήσουμε με ΟΧΙ σε όσους προσβάλλουν την Ορθόδοξη πίστη και την ιστορία μας. Αλλά και σ’ εκείνους που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές αυτών των αξιών για κομματικό όφελος.

Και πάνω απ’ όλα να πούμε ΝΑΙ στην ελπίδα.

Κ.Χ. 23.10.2012

(630) αναγνώσεις

One comment

 1. Για να μπορέσουμε να πούμε ΟΧΙ σε κάτι θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος από πριν..
  Η προετοιμασία του εδάφους γίνεται σε πολλούς τομείς με πρώτιστο τη παιδεία. Τομέα που φρόντισαν οι εντός και εκτός ηγήτορες να καταστρέψουν ούτως ώστε λαός απαίδευτος λαός νωθρός. Η συλλογική συνείδηση η οποία βασίζεται κατά βάση στο ως άνω αλλά και στην συνοχή κοινωνική και όχι μόνο του λαού και στην ύπαρξη οράματος για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και πρόσφορο παρόν. Η Ψυχική ανάταση που έρχεται επικουρικά να επιβεβαιώσει την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να πιστεύει κ.α. Σε πιο τομέα ο Ελληνικός λαός από το 1975 βοηθήθηκε ή καλύτερα να πω εμπνεύστηκε με βάση κάποιο από τα παραπάνω . Ως εκ τούτου λοιπόν επι του παρόντος νομίζω ότι η λύση είναι αυτή του γόρδιου δεσμού που μπορούμε να αντιδράσουμε με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει.
  . Να πούμε ΟΧΙ Στο αυτονόητο όταν οι κυβερνώντες διαπραγματεύονται την λέξη και όχι την ουσία της διαπραγμάτευσης για να πείσουν τον λαό σε περαιτέρω εξευτελισμό.
  Να πούμε όχι όταν αυτοί που εκπροσωπούν εμάς χωρίς εμάς έχουν ήδη πει ναι . Τίνι τρόπω; Αν δεν είναι αντίσταση προς δυο κατευθύνσεις για να μη πω σε τρείς .
  1. Στην αυτόβουλη και προδοτική στάση όσων αποφασίζουν χωρίς να υπολογίζουν τις αντοχές και ανοχές του λαού σε όλα τα επίπεδα.
  2. Στον διχασμό που εν γνώσει τους δημιουργούν όσοι μας καθοδηγούν σαν γίδια στην σφαγή ούτως ώστε να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται . Με μοχλό βέβαια τον εκ γεννήσεως κομματικοποιημένο συνδικαλισμό ο οποίος άγεται και φέρεται με βάση τα θέλω των εχόντων και όχι των Ελλήνων και τα κόμματα που με βάση το κομματιάζω διαιρούν τον λαό . Οι ανάγκες των Ελλήνων για την επιβίωση τους υπερβαίνουν τα κόμματα και τα χρώματα είναι ίδιες και αδιαίρετες .
  3. Στα εξωγενή τέρατα που από συστάσεως το Ελληνικού κράτους εποφθαλμιούν πέραν της υποταγής του λαού και την μόνιμη και σε βάθος εκμετάλλευση των πόρων του εδάφους με την βοήθεια των εφιαλτών που ως λαός έχουμε αναγάγει σε επάγγελμα ….
  Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε γι αυτό όλοι προσπαθούν χρόνια τώρα να την υποκαταστήσουν με την επιφανειακή ευμάρεια ώστε σήμερα ο φόβος της απώλειας να υπερβαίνει την ανάγκη για την ίδια ελπίδα που θα επιφέρει το όραμα και κατ’ επέκταση το ΟΧΙ.
  ΟΧΙ θα πούμε σαν λαός την μέρα που δεν θα φοβόμαστε μη χάσουμε κάτι γιατί θα τα έχουμε χάσει όλα , αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό και ελπίδα. Αυτό δυστυχώς είναι η κατάρα του λαού μας . Ενός λαού που ενώ στο διάβα χιλιάδων ετών έδωσε τα φώτα σε όλο τον κόσμο για να κατέβει από τα δέντρα και να βγει από τις σπηλιές με τα ίδια φώτα μπορεί να κάψει το ίδιο του το σπίτι…
  Μπορεί βέβαια και να κάνω λάθος , αλλά λαός χωρίς παιδεία , λαός χωρίς μόρφωση λαός κομματικοποιημένος μόνο είναι λαός ηττημένος. Νομίζω ότι θα πρέπει να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στους εχθρούς που έχουμε εντός των πυλών για να δώσουμε ένα μάθημα στις παραφυάδες αυτών που κατοικοεδρεύουν εκτός. Στο Βυζάντιο η Κερκόπορτα άνοιξε από μέσα …..
  Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος ο καιρός γαρ εγγύς που θα δούμε πως διαχωρίζεται η ήρα απο το στάρι .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *