Sunday 28 April 2024
Αντίβαρο
Κρίτων Σαλπιγκτής Χρονογραφήματα

Για λόγους οικονομίας

ΚΡ 46 – 01.06.2007

Στριμμένο κάγκελο

Για λόγους οικονομίας

Γράφει ο Κρίτων Σαλπιγκτής

Γραφέας

Πώς θα σας φαινόταν άραγε εάν σας ρωτούσε μια μέρα ένας δημοσκόπος «ποια θρησκευτική εορτή θα καταργούσατε για λόγους οικονομίας;». Με υποψήφιες προς κατάργηση την Ανάσταση, τα Χριστούγεννα και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου; Λέω μετά βεβαιότητος πως εάν ήσαστε άνθρωπος θρησκευόμενος, θα τον στέλνατε από εκεί που ήρθε. Ίσως και με τη συνοδεία κανενός «γαλλικού», μεταξύ των οποίων παραδόξως κατατάσσουμε και το «άι σιχτίρ». Ενώ το τι θα λέγατε ως άθρησκος ποικίλει. Αναλόγως του εάν σέβεστε την θρησκευτικότητα των άλλων ή εάν την έχετε γραμμένη στα παλαιότερα υποδήματά σας.

Επειδή όμως η υποβολή ερωτημάτων αμιγώς θρησκευτικής βάσεως προς αθέους ίσως θεωρηθεί ότι σκαλίζει απρεπώς… ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους (λέμε τώρα), ας θέσω ένα γενικότερης φύσεως ερώτημα προς πιστεύοντες και μη αδιακρίτως. Τι θα λέγατε εάν ένας βαθμολογητής μια μέρα σάς ρωτούσε «ποια εθνική εορτή θα καταργούσατε για λόγους οικονομίας;». Θα του λέγατε διά μιας «άι σιχτίρ» ή θα ψάχνατε ποια εορτή «παίζει» καλύτερα μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου; Βλέπετε, το ερώτημα όντως τέθηκε σε Ελληνόπουλα πρόσφατα, σε εξετάσεις επιπέδου Λόουερ από την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ως λιγότερο αδιανόητο απ’ ό,τι κάποτε. Διότι οι φωνές «να καταργηθούν οι παρελάσεις» που κατά τη διάρκεια κάθε εθνικής εορτής εσχάτως συστηματικά ακούγονται, προετοίμασαν το έδαφος. Όπως το προλειάνανε και κάτι πανεπιστημιακοί παλαιότερα, με τα νεοτερικά περί Ιστορίας δημοσιεύματά τους για να εμφανιστεί αργότερα ενώπιον προετοιμασμένων -άρα αμβλυμένων- συνειδήσεων το βιβλίο-παρωδία της Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού της κ. Ρεπούση. Το οποίο βεβαίως αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου, η οποία πουλάει μπίζνες με φιλειρηνικό περιτύλιγμα. Με πωλητές είτε κάτι λύκους με προβιά είτε κάτι παιδιά καλών προθέσεων και μεγίστης αφέλειας που μασάνε το κουτόχορτο το οποίο που οι επιτήδειοι των γλυκών λόγων τους πουλάνε. Σιγά τα λάχανα δηλαδή. Οι τύποι και την μάνα τους θα πουλούσαν.

Το υπερεθνικό κεφάλαιο των ανά την γη απάτριδων βρίσκεται λοιπόν από πίσω απ’ αυτά. Θα αυξήσει τα κέρδη του με κάθε εργάσιμη που θα ανακτήσει, με την κατάργηση κάθε εθνικής εορτής. Που προφασίζεται όμως λόγους οικονομίας, διότι «κόπτεται» για το ταμείο του κράτους. Μωρέ σκασίλα! Κερδίζει όμως ή χάνει η Ελλάδα εάν γεμίζοντας τα ταμεία, αποδυναμωθεί σε ελληνικότητα; Ιδού η απορία.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.