Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Βορειοηπειρωτικό Παναγιώτης Κωστόπουλος

Ήρωες γονείς ηρώων

Γράφει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος.

Η σκέψη πολλών Ελλήνων δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τη θυσία του παλικαριού. Όπως και να έχουν τα πραγματικά γεγονότα (που όπως έγραφα σε προηγούμενο άρθρο, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ), είναι δεδομένο ότι η θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα αφύπνισε ένα μέρος των Ελλήνων, τρόμαξε τους ντόπιους κρατούντες που βγάζουν σπυριά με το άκουσμα της ονομασίας «Βόρειος Ήπειρος» και ξάφνιασε κάθε ξένο που έχει ξεγραμμένες τις αντιστάσεις του Ελληνικού λαού.

Το διάστημα που ακολούθησε μετά την δολοφονία έως λίγες μέρες πριν, είδαμε τους γονείς του Κωνσταντίνου να δίνουν μαθήματα πατριωτισμού και λεβεντιάς, σαν αυτά που έδωσε ο Κωνσταντίνος. Παρά τον θρήνο και τη θλίψη τους, αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τον θάνατο του μοναχογιού τους. Τα δε λόγια τους ήταν μαχαιριά στο κατεστημένο των εθνομηδενιστών που έχουν απεμπολήσει έννοιες όπως «θάρρος», «φιλοπατρία», «αντίσταση».

Οι γονείς του Κωνσταντίνου θύμισαν τους γονείς που συναντάμε σε αρχαίες τραγωδίες. Θύμισαν ότι είναι απόγονοι των γονιών των Σπαρτιατών με το «ή ταν ή επί τας».

Των Μεσολογγιτών και των άλλων Ελλήνων της τουρκοκρατίας, που προτιμούσαν να βλέπουν τα παιδιά τους να τρώνε φύκια της θάλασσας παρά να τα δουν να τουρκεύουν.

Της Ελληνίδας μάνας του ΄40, Ελένης Ιωαννίδου, που έστειλε την συγκλονιστική επιστολή στον πρωθυπουργό Κορυζή αναφέροντας πως παρήγγειλε στα τέσσερα παιδιά της που υπηρετούσαν στο μέτωπο να εκδικηθούν τον θάνατο του αδελφού τους και πως διαθέτει άλλα τέσσερα μικρότερα ως εφεδρεία για τυχόν νέα απώλεια!

Των υπόλοιπων γονιών του 40’ που έδιναν την ευχή τους και σταύρωναν τα παιδιά που πήγαιναν να πολεμήσουν.

Tης Αντωνού Αυξεντίου, μάνας του Γρηγόρη με τον περίφημο επικήδειό της (««Μια μάνα τέτοιου ήρωα εν προσβολή να κλάψει, προσβάλλει τον λεβέντη της, τζιείνον που θ’ απολάψει. Χαλάλιν της Πατρίδος μου ο γιος μου, η ζωή μου, τζι αφού εν επαραδόθηκεν τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκεν ας έσιει την ευτζήν μου») και του πατέρα του Πιερή, που μόλις αντίκρυσε το καρβουνισμένο σώμα του γιού του βγήκε χαμογελαστός από το νεκροτομείο για να μην δώσει τη χαρά στους Άγγλους να τον δουν να κλαίει και κατέρρευσε αργότερα.

Των υπολοίπων γονιών των παιδιών της Ε.Ο.Κ.Α., αλλά και των γονιών του Ισαάκ και του Σολωμού, που είχαν θρηνήσει αντίστοιχα.

Αυτοί οι ήρωες γονείς, εξέθρεψαν αυτούς τους ήρωες! Πόσο διαφορετικοί φαίνονται οι σημερινοί γονείς που επιδιώκουν να αποφύγουν να υπηρετήσουν τα παιδιά τους τη στρατιωτική τους θητεία, μήπως κακοπάθουν…

*Ιδιωτικός Υπάλληλος

pan.kostop79@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 15/11/18

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.