Thursday 2 May 2024
Αντίβαρο
Δημήτριος Καραμήτσος Επιστολές Μακεδονία Σκοπιανό

Επιστολή στην Καθημερινή: Περί της συμφωνίας και παραμυθίας

Γράφει ο Δημήτριος Καραμήτσος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 10.7.2019

Κύριε διευθυντά

Εμάς τους Μακεδόνες δεν μας απασχολεί το ποιο κόμμα φταίει λίγο ή περισσότερο στο παρελθόν για το Σκοπιανό ζήτημα. Η απαράδεκτη και βλαπτική για την Ελλάδα συμφωνία των Πρεσπών είναι το τελικό κομβικό σημείο. Και αυτήν την υπέγραψε και τελικά ψήφισε στη Βουλή με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και διαδικασίες το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημεία βάσει των οποίων η συμφωνία είναι ακυρώσιμη είναι πολλά και έχουν ήδη αναφερθεί. Η νέα κυβέρνηση θα τεθεί προ των ευθυνών της. Ομως, «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Το ερώτημα είναι αν η αρετή και η τόλμη θα υψωθούν ως φράγμα στην υποτέλεια, τον εθνομηδενισμό, τη διαπλοκή και τις όποιες εξαρτήσεις και πιέσεις.

Εκφράζεται από καλοθελητές η άποψη ότι η συμφωνία είναι οριστική, μόνιμη, αμετάκλητη και άλλα παραμύθια. Αυτά είναι κινδυνολογίες που δεν ισχύουν. Καμιά διμερής συμφωνία δεν είναι δεσμευτική αιωνίως και ιδίως όταν την ψηφίζει ένα κόμμα με ισχνή απλή πλειοψηφία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντιτίθεται.

Δημ. Καραμητσος, Ομ. καθηγητής ΑΠΘ, Συγγραφέας

2 comments

Δημοσθένης ο Μακεδών 16 July 2019 at 14:59

Προσωπικά, μ’ ενδιαφέρει ότι ΟΥΔΕΙΣ έχει τιμωρηθεί για όλες τις προδοσίες του προσφάτου παρελθόντος! Και συνεχίζουν ορισμένοι (αρκετοί θα έλεγα!) να αναθεματίζουν την χούντα και το στρατιωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967! Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι ρητορικές! Δηλαδή, ΑΠΑΝΤΕΣ γνωρίζουν τις απαντήσεις:

1η Έκαναν ότι έκαναν οι Απριλιανοί. Παραπέμφθηκαν σε ΔΙΚΗ;;;

2η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ και ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ;;;

3η ΕΞΕΤΙΣΑΝ την ποινή τους;;;

και (το ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ για μένα!!!)

4η Πέθαναν “στην ΨΑΘΑ”;;;

Οι “δημοκράταροι” ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΚΑΣΘΟΥΝ;;; Το βάζω σε εισαγωγικά διότι ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Reply
Παναγιώτης X. Δημητρίου 17 July 2019 at 22:44

Να προσθέσω και κάτι εξίσου σημαντικό: Όχι μόνο δικάστηκαν, καταδικάστηκαν, τιμωρήθηκαν και εξέτισαν την ποινή τους, αλλά με εξάρχοντα τον Ντερτιλή αρνήθηκαν να υπογράψουν συχωροχάρτι προκειμένου να τους δοθεί χάρη, με την αντρίκια εξήγηση ότι οι “δημοκράταροι” ως …αναρμόδιοι δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν ποιός δικαιούται χάριτος και ποιός όχι. Φανταστείτε τους νυν πολιτικάντηδες να βρίσκονταν στην θέση των γενναίων αυτών αξιωματικών: Μερικοί, “μερικοί”, όχι απλώς να υπογράψουν αλλά …ευχαρίστως ακόμα και …πεοθηλασμούς θα έκαναν για να πάρουν εξιτήριο από την μαρμάγκα. (και ο νοών νοείτω).

Η “δημοκρατία” έτσι τουλάχιστον όπως εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως φοβάμαι, έχει πάψει να σημαίνει αυτό που ορίζει η λέξη. Δυστυχώς θα περάσουν μερικές γενιές ακόμα ώστε ο πολύς κόσμος να το εμπεδώσει, αλλά το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι “δημοκράταροι” λες και κάνουν ότι μπορούν ώστε η “δημοκρατία” τους να απαξιωθεί και καταρρεύσει.

Το είπε άλλωστε και ο φιλέλλην Κικέρων: SALUS POPULI SUPREMA LEX ESTO.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.