Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Φαύλος κύκλος με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της ΝΔ

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
 
Η ΝΔ λέει ότι η Συμφωνία είναι «κακή» και «ζημιογόνα», αλλά θα την εφαρμόσει, θα την επιτηρήσει, μέχρι και ότι θα την τιμήσει. Το μόνο που δε μας είπε ακόμα είναι ότι θα την επιβάλλει με το ζόρι!
 
Το σκεπτικό της είναι ότι αν δεν την εφαρμόσει, την επιτηρήσει και την τιμήσει, τότε θα ακυρωθεί και αυτό που θα συμβεί θα είναι χειρότερο από τη Συμφωνία. Θα πάμε στο σκέτο «Μακεδονία».
 
Πρώτη ερώτηση
 
Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών με όλη τη σαφήνεια του κόσμου, στην πρώτη της κι όλας γραμμή, λέει ρητά ότι αντικαθιστά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, γιατί εάν και όταν ακυρωθεί δεν θα επιστρέψουμε στο status quo ante, αλλά σε κάτι άλλο; και γιατί αυτό το άλλο θα είναι το προηγούμενο (ούτε καν νυν) συνταγματικό όνομα, που κανένας διεθνής οργανισμός δεν αναγνώρισε ποτέ;
 
Δεύτερη ερώτηση
 
Γιατί μας λένε ότι δεν ακυρώνεται, αφού υπονοούν ότι η μη εφαρμογή της οδηγεί σε ακύρωση και η μη σωστή επιτήρηση οδηγεί σε ακύρωση;
 
Τρίτη ερώτηση. Φαύλος Κύκλος
 
α. Αν αυτά που λέει η ΝΔ δεν τα λέει μόνο για να τα ακούσει το εσωτερικό της κοινό, αλλά ισχύουν πραγματικά, τότε ισχύουν και για τους Σκοπιανούς.
 
β. Άρα και οι Σκοπιανοί ξέρουν ότι αν δεν εφαρμόσουν την Συμφωνία, αν αποτύχει η «επιτήρηση» της ΝΔ, παρόλο που θα την έχει «τιμήσει» όσο μπορεί, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν προς όφελός τους. Θα επιστρέψουν στο σκέτο «Μακεδονία».
 
γ. Συνεπώς, οι Σκοπιανοί έχουν ΚΑΘΕ συμφέρον να μην την εφαρμόσουν, να μην ακολουθήσουν τις πρόνοιές της, να μην υπακούσουν στην «επιτήρηση» της ΝΔ, παρόλο που η Ελλάδα θα την «τιμά» με κάθε λεπτομέρεια.
 
δ. Έτσι, η Ελλάδα θα τους ονομάζει «Μακεδόνες», η Ελλάδα θα ονομάζει τη γλώσσα τους «μακεδονική», η Ελλάδα θα δέχεται τα σύμβολα ΜΚ και MKD, δηλαδή σκέτο Μακεδονία, αλλά θα ονομάζει την χώρα «Βόρεια Μακεδονία».
 
Ταυτόχρονα, τα Σκόπια, θα συνεχίσουν να ονομάζουν τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», τη γλώσσα τους «μακεδονική» κλπ, θα συνεχίσουν όμως τις αλυτρωτικές τους βλέψεις, τις οποίες ποτέ δεν εγκατέλειψαν, γι’ αυτό άλλωστε επέμειναν στις (μη) τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους, και θα συνεχίσουν όπου μπορούν (δηλαδή όταν δεν είναι παρόντες Έλληνες αξιωματούχοι) να ονομάζουν τη χώρα τους σκέτο «Μακεδονία».
 
ε. Όλα αυτά οδηγούν το αποτέλεσμα ότι στην πράξη θα έχουμε το σκέτο «Μακεδονία» για όλους και για άλλα, με αποδοχή της Ελλάδας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις όπως πχ εντός Ελλάδας ή διεθνώς όταν παραβρίσκονται Έλληνες για τα μάτια του κόσμου.
 
Η Ελλάδα δεν θα αντιδρά σ’ αυτό, για να αποφύγει το σκέτο Μακεδονία, δηλαδή την ίδια κατάσταση με αυτή που δεν θα αντιδρά.
 
Ο ορισμός του φαύλου κύκλου.
 
Αυτός πρέπει να σπάσει με κάποιον τρόπο.
 
Ο μόνος τρόπος να σπάσει είναι να αλλάξει η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Να κάνει κινήσεις ακύρωσης σήμερα, χωρίς να φοβάται ότι θα επιστρέψουμε σε κάτι που δεν ίσχυε ποτέ.ω

8 comments

Stavros Grivas 19 September 2019 at 09:52

Αγαπητέ κε Σταλίδη,
Δεν θα ήθελα να προσθέσω ούτε μια τελεία σε αυτή την εξαιρετική επιστολή. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ορθή και κατανοητή διατύπωση των σκέψεών σας, οι οποίες διασαφηνίζουν επακριβώς το πρόβλημα που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι εάν δεν αντιδράσει η Ελλάδα και δεν ξεκινήσουν κινήσεις ακύρωσης άμεσα από την παρούσα κυβέρνηση, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα στο μέλλον.

Ευχαριστώ.

Reply
Πατριώτης 19 September 2019 at 13:39

Δεν γνωρίζω, αγαπητέ Ανδρέα, αν η Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά μετά την επικύρωσή της από την Βουλή, μπορεί να ακυρωθεί. Δεν είναι πια μία διακυβερνητική, αλλά μια διακρατική συμφωνία. Οι απόψεις διίστανται.

Αυτό που θέλω εγώ να επισημάνω είναι ότι, ακόμη κι αν ακυρωθεί η Συμφωνία αυτή, έχει ήδη περάσει το μήνυμα, τουλάχιστον άπαξ, ότι και η Ελλάδα αναγνώρισε τον μακεδονισμό των Σκοπιανών, αυτό δηλαδή που ήθελαν ευθύς εξ αρχής και που δεν είχε γίνει ποτέ. Αυτό το μήνυμα πέρασε πια διεθνώς. Στον ΟΗΕ καταχωρήθηκε πλέον ως Βόρεια Μακεδονία (12 Φεβρουαρίου 2019). Στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που φιλοδοξούν να την κάνουν μέλος των, έτσι είναι πλέον γνωστή. Θα προβάλομε βέτο στην ένταξή της εκεί; Με ποια δικαιολογία, ότι ακυρώσαμε την Συμφωνία μονομερώς; Μήπως και με την μονομερή -διότι μονομερής θα είναι- ακύρωση το γιγνόμενον ουκ απογίγνεται; Λέω, μήπως.

ΥΓ: Και όταν ακόμη έχει κάνει κανείς εγγραφή, όπως εγώ τώρα, δεν μπορεί να κάνει διόρθωση (edit) εκ των υστέρων, ούτε να ακυρώσει (delete) το σχόλιό του. Και ο Ορέστης μού το είχε πει κάποτε, αλλά εκ των υστέρων διεπίστωσε ότι αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι χρήστες.

Reply
admin 20 September 2019 at 11:16

Πατριώτη, άκου αυτό από το 8.20 και μετά του Άγγελου Συρίγου που λέει ουσιαστικά ότι αν «εγκαταλείψουμε τη Συμφωνία», θα επανέλθουν με το σκέτο Μακεδονία.

https://www.youtube.com/watch?v=OeSqZwrBJZs&t=8m20s

Το έχει πει και γράψει και άλλες φορές.

Ας ερωτηθεί τι εννοεί και πώς το εννοεί.

Ανδρέας.

Reply
Γιῶργος Ἰακώβου 20 September 2019 at 12:43

Εἶναι λάθος νὰ στηρίζουμε τὶς ἐλπίδες μας στὴν δράση τοῦ κράτους, ἀφοῦ ἔχουμε μεριμνήσει νὰ ἔχουμε κράτος ἀνυπόληπτο. Τὸ τελετουργικὸ τοῦ «διεθνοῦς δικαίου», ποὺ μασᾶμε σάν τσίχλα, δὲν ἔχει ἀποδειχθῆ καὶ τόσο ὠφέλιμο στὴν πράξη. Ἡ ἐλπίδα μας εἶναι νὰ ἀποδειχθῇ ἡ γείτων κράτος ἀκόμη πιὸ ἀνυπόληπτο ἐν τοῖς πράγμασιν. Συνεπῶς, ἡ ἐθνικὴ δράση, ἀπὸ τώρα καὶ σὲ προβλεπτὸ χρόνο, ἀπόκειται στὴν κοινωνία τῶν πολιτῶν, στὸν πατριωτισμὸ τῶν Ἑλλήνων, στὴν ἀκτινοβολία τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ τῆς Ὀρθοδοξίας. Στὴν φιλικὴ σύμπραξη γιὰ τὴν ἐφαρμογὴ τῆς συμφωνίας, ἡ ὁποία καὶ θὰ ἀποδείξῃ τοῖς πᾶσιν τυχὸν κακοπιστία τῆς ἄλλης πλευρᾶς. Δὲν ἀρέσει στοὺς φωνασκοὺς ὁ ἀγώνας αὐτός, διότι θέλουν πατριδοκαπηλικῶς νὰ ἀντιπολιτεύωνται τὴν ἑκάστοτε κυβέρνηση, ἐνῶ πρόταση ἐναλλακτικὴ δὲν ἔχουν. Οὔτε, συχνότατα, καὶ τὶς γνώσεις καὶ τὴν ἀντοχὴ γιὰ τέτοιον ἀγῶνα. Συγχρόνως, ἡ ἀρχικὴ ἀνάρτηση ἀγνοεῖ τὰ ἀνταλλάγματα γιὰ τὴν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Ἡ στήριξη Ἑλλάδος Κύπρου ἀπὸ τοὺς συμμάχους στὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο μπορεῖ νὰ ἀποσυρθῇ ἀνὰ πᾶσαν στιγμήν, ἅπαξ καὶ ἡ Ἑλλὰς καταγγείλει τὴν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Εἶναι τοὐλάχιστον ἀφελες ὅτι οἱ σύμμαχοι μᾶς στηρίζουν στὸ ζήτημα τοῦ ἐρευνῶν στὴν θάλασσα τῆς Κύπρου ἐπειδὴ μᾶς ἀγαπυν ἢ ἐπειδὴ τοὺς … «κρατᾶμε» ἀπὸ κάπου … Ἂν δὲν πρόκειται γιὰ καπηλεία.

Reply
Πατριώτης 20 September 2019 at 14:02

Ανδρέα, ας ερωτηθεί πρώτα ο ίδιος, αλλά πιστεύω ότι εννοεί ότι θα γυρίσουν στο παλιό συνταγματικό τους όνομα. Αυτό δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με την δική μου παρατήρηση. Το θέμα ήταν να μην τούς αναγνωρίσομε ποτέ τον μακεδονισμό, δηλαδή να είχαμε εμμείνει στην εθνική γραμμή τού 1992 (ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό της). Άπαξ και ξεφύγαμε απ’ εκεί και μάλιστα με έγκριση τής Βουλής το 2007, υποχρεωθήκαμε να τούς αναγνωρίσομε ως “Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας”, όταν το απεδέχθησαν μετά την πτώση τού Γκρουέφσκι. Ήταν δική μας πρόταση, στην οποία είπαν “ναι”. Αυτή είναι η βάση. Τα υπόλοιπα (εθνικότητα, γλώσσα) ήσαν απλώς επακόλουθα.

Reply
Athan paris 21 September 2019 at 16:36

Again we see the naivety of the Greek politicians in foreign policy, Mitsotakis knows full well the Prespes agreement is a cancer and usurps Greek patrimony and heritage-not to mention history and culture. His solution is to appease the Washington/Berlin axis who have worked for the past two decades to ensure the falsification of history, for hegemony of the Balkan natural resources and exploitation of the Aegean. The fear that Prespes will be cancelled because of Skopje’s lack of adherence is real-The people of Greece have not forgotten this betrayal and efforts on the Greek side to have the Prespes annulled are picking up due to Skopje’s non adherence.But do we really fear that Skopje will return to it’s original demand for “Republic of Macedonia”, when as Joseph Goebbels (Nazi propaganda minister WW2) wrote ““If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”…..Prespes is a huge lie, and one that the EU, Washington, and the Socialist UN have pushed not for basis of truth or to justify the existence of peoples in Skopje, but to claim hegemony on the Balkan resources…..History can never be usurped by those who have no fear of consequences-but fear the truth…

Reply
Πατριώτης 16 November 2019 at 14:23 Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.