Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Ταυτότητα

Γιατί ενοχλεί η συνέχεια του ελληνισμού;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Ένας καλός φίλος μού έστειλε το ακόλουθο σύντομο κείμενο, που ανήρτησε στο διαδίκτυο το 2017 ο αείμνηστος ιστορικός και φιλόλογος Σαράντος Καργάκος:

«Εἶναι ἀστεῖο στόν παρόντα καιρό νά ἀκούγονται κοάσματα περί τῆς δῆθεν ἀσυνέχειας τοῦ ἑλληνικοῦ κόσμου, πού ἄν ἦταν ἄλλος θά εἶχε ἐξαφανισθεῖ μετά τήν ρωμαϊκή ὑποταγή (ὅπως ἐξαφανίστηκαν οἱ γαλατικοί πληθυσμοί) καί κυρίως μετά τήν τουρκική κατάκτηση. Καί ὅμως μετά τήν ἅλωση τοῦ 1453 ξεπήδησε, ὅπως ὁ Πήγασος ἀπό τό αἷμα τῆς σφαγμένης Μέδουσας, ἕνας σφριγηλός ἑλληνικός κόσμος πού, λόγῳ συνθηκῶν, θαυματουργεῖ στήν Δύση. Τό 1514 ὁ περίφημος λόγιος Μάρκος Μουσοῦρος ἐκδίδει τούς διαλόγους καί τήν «Πολιτεία» τοῦ Πλάτωνος καί προτάσσει μιά μεγαλειώδη «Ὠδήν εἰς Πλάτωνα», μέ τήν ὁποία ἐκφράζει τόν πόθο νά δεῖ τήν Ἑλλάδα ἐλεύθερη. Τριάντα χρόνια ἀργότερα (1544) ὁ Κερκυραῖος Ἀντώνιος Ἔπαρχος ἐκδίδει τόν «Θρῆνον εἰς τήν καταστροφήν τῆς Ἑλλάδος» καί ἕναν αἰῶνα μετά τό 1641 ὁ Λέων Ἀλλάτιος συγγράφει ὑψιπετῆ ὕμνο ὑπό τόν τίτλο «Ἑλλάς»! Βεβαίως καί λέγεται ὅτι αὐτά ἦσαν «καμώματα» ἑλληνολατρῶν λογίων καί ὅτι δέν εἶχαν καμμιά ἐπίδραση στούς κατοίκους τοῦ ἑλλαδικοῦ χώρου. Ἀλλά τότε πῶς λέγεται καί ὑπερλέγεται ὅτι εἶχαν ἐπίδραση μετά τό 1750 οἱ ἰδέες τοῦ Διαφωτισμοῦ; Μήπως ἐν τῷ μεταξύ οἱ ραγιάδες εἶχαν μάθει γαλλικά; Ἄς μήν εἴμαστε ἀφελεῖς. Πρός τούς Ἕλληνες -καί μόνον πρός τούς Ἕλληνες- ἀπευθύνεται ὁ Ἀνώνυμς τῆς «Ἑλληνικῆς Νομαρχίας», χωρίς νά ἀφήνει πουθενά ὑποψία ὅτι τούτη ἡ ἑλληνικότητα ἦταν δάνειο ἀπό κάποιο τότε Διεθνές Πνευματικό Ταμεῖο!».

Σε μία σχετική συνέντευξή του ο Μανιάτης ιστορικός υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο απλός λαός είχε ως δημοφιλέστερο ανάγνωσμα τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», η οποία γνώρισε δεκάδες συνεχόμενες εκδόσεις και μιλούσε στους Έλληνες για τα κατορθώματα του Μακεδόνα στρατηλάτη. Όλα αυτά τα έλεγε ο Καργάκος για να απαντήσει σε ορισμένους «μεταμοντέρνους» ιστορικούς, οι οποίοι αρνούνται τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Αυτή η ομάδα ερμηνευτών παραβλέπει σκοπίμως (ή από άγνοια;) τις πάμπολλες ιστορικές πηγές και θέλει να μας πείσει ότι μέχρι το 1780 οι πρόγονοί μας δεν ήσαν Έλληνες, αλλά απλώς Ελληνόφωνοι. Ισχυρίζονται ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση μάς άνοιξαν τα μάτια και διαμόρφωσαν την ελληνική εθνική συνείδηση.

Κι όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς και σκληρής δουλείας, παράλληλα με τους όρους Ρωμηός και Γραικός, στα κείμενα εμφανίζονται συχνότατα οι όροι Έλλην και Ελλάς για να δηλώσουν την εθνική μας ταυτότητα. Οι επαναστάτες του 1821 γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι συνεχιστές της Αρχαιότητος και του Βυζαντίου. Για τα αρχαία μάρμαρα πολεμήσαμε, λέει ο Μακρυγιάννης, ως συνεχιστής του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ομιλεί ο Κολοκοτρώνης στον Άγγλο Χάμιλτον!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 22.9.2019

5 comments

DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 24 September 2019 at 21:43

Δεν ενοχλεί η “συνέχεια του Ελληνισμού” και για όσους ανήκουν στην “εθνοαποδομητική σχολή” υπάρχει και το θαυματουργό ξιδάκι. Προβληματίζει όμως η εμμονή κάποιων ότι οι σημερινοί ελληνόφωνοι κάτοικοι του κράτους που ονομαζεται Ελλάδα, είναι άξιοι, δηλ. υπό μία έννοια, δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του “Έλληνα”. Προφανώς και οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να διεκδικεί αυτό που κατά την γνώμη του εκφράζει την δική του εθνική ιδιοπροσωπεία. Συνεπώς, ΝΑΙ, κάθε νεοέλληνας οφείλει -αν όχι υποχρεούται- να αυτοπροσδιορίζεται ως Έλλην (Ρωμιός, ή Γραικός, κλπ).

Η δική μου ένσταση, είναι αν και υπό ποιές προϋποθέσεις αυτή η εθνική αυτοδιάθεση είναι προνόμιο κατακτημένο, λόγω και κυρίως έργω, από όλους ή έστω κάποιους από εμάς, ή πρόκειται για ένα ετεροχρονισμένο “μηρυκασμό” ενός αλλότριου με το σήμερα κοινωνικού παραδείγματος, πιθανόν μια “παπαγαλία” ενδόξων πράξεων του πάλαι ποτέ παρελθόντος ή -εν τέλει- μια παρωχημένη ανάγκη να ανήκουμε σε ένα …club το οποίο ναι μεν κάποτε μεγαλούργησε, αλλά (όπως λέει και το εμβατήριο) τώρα απλώς ξαποσταίνει προτού ξανατραβηξει (αλλά πότε;) για την δόξα.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι πλέον πολύ αργά για την πολυσυζητημένη και πολυπόθητη “επανελλήνιση” του νεοέλληνα. Αλλά, εκτός του ότι θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια αναγέννηση, επί του προκειμένου, δεν θα έχω απολύτως κανένα πρόβλημα αν -είθε- το μέλλον με βγάλει ψεύτη.

Reply
Δημοσθένης ο Μακεδών 25 September 2019 at 15:18

Ποτέ “δεν είναι αργά”!!!
Όμως, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο (νέο-) Έλληνας χρειάζεται περί τα 400 χρόνια, αφ’ ενός μεν να αντιληφθεί την κρισιμότητα της καταστάσεως, αφ’ ετέρου δε το τί πρέπει να κάνει!!!

Reply
panos pengas 27 September 2019 at 10:43

Η αποδομηση της ελληνικης ψυχης βρίσκεται στις οδηγιες του Εβραιου Κισσινγκερ.”αποκόψετε τους από τις ριζες τους πολιτιστικες ,Ιστορικες, από ότι τους συνδεει με το παρελθον τους για να τους δαμάσουμε “!Αξιολογείστε τους Πανεπιστημιακους διαστρεβλωτες της Ιστοριας μας ,το Υπουργειο Παιδειας της Ελλαδος με τα βιβλια που διανεμει προς μορφωσην των Ελλήνων.

Reply
Πατριώτης 27 September 2019 at 16:22

@ panos pengas 27 September 2019 at 10:43

Πάνε χρόνια τώρα, που είναι γνωστό ότι οι εν λόγω “δηλώσεις” Κίσσινγκερ είναι μήθευμα. Κατά τ’ άλλα είσαι σωστός.

Reply
DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 27 September 2019 at 22:23

Ποτέ μην λές ποτέ!

Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά τον Γιάννη Μαρίνο, λόγω της κοινής καταγωγής των μανάδων μας από την Θήρα (Σαντορίνη) Κυκλάδων. Στις προ 30 ετίας όποιες (λίγες) οικογενειακές συναντήσεις έτυχε να είμαι παρών δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ρωτήσω, προφανώς τότε ΔΕΝ υπήρχε κάν θέμα. Κατ’ εμέ ο ΓΜ είναι προφανώς άνθρωπος μορφωμένος, μετριοπαθής και για μένα αξιοσέβαστος. Όμως ως κοινός θνητός δεν είναι …”άτρωτος” στην πίεση που σίγουρα του ασκήθηκε από συγκεκριμένους κύκλους να ανασκευάσει τα όσα έγραψε σχετικά με την δήλωση Χένρυ Κίσσιγκερ. Συνολικά λοιπόν δεν πείθομαι 100% (ούτε προς την μία, ούτε προς την άλλη πλευρά) για τους εξής λόγους:

1. Ούτε ο ίδιος ο Μαρίνος είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιος ότι αυτό που αποδίδεται στον ΧΚ είναι αληθές ή ψευδές. Δεν το αναφέρει ξεκάθαρα στα όσα είπε/έγραψε. Σέ ένα σημείο μάλιστα γράφει “διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο” και εδώ προκύπτει το ερώτημα ΠΩΣ το διαπίστωσε αφού ΔΕΝ γνωρίζει τους “αγνώστους”. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις: “Διαπιστώνω” σημαίνει βεβαιώνομαι κατόπιν ενδελεχούς έρευνας. Αυτό όμως δεν προκύπτει από το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο Βήμα:

ΕΔΩ —> https://www.tovima.gr/2010/12/17/opinions/o-kisingker-ki-egw/

2. Το ότι δεν βρέθηκε το έντυπο της τουρκικής εφημερίδας (κάτι που ισχυρίστηκε και η Κανέλη) δεν σημαίνει τίποτα. Και οι μετέπειτα αναφορές σε ελληνικά έντυπα βασίστηκαν στο τουρκικό, άρα …άνθρακες ο θησαυρός. Σημασία θα είχε αν υπήρχε κάποιος αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας στην εκδήλωσης βράβευσης του ΧΚ όπου και υποτίθεται έγινε η δήλωση.

3. Τόσο ο Μανδραβέλης όσο και ο (πλέον γραφικός με τον τρόπο που …πολιτεύεται) Σαραντάκος δεν αποτελούν αντικειμενικές πηγές, για την ακρίβεια τα όσα αναφέρουν είναι άρες μάρες κουκουνάρες με αρκετή δόση εικασίας και άφθονη ιδεολογική (αριστερή) ειδικά ο ΝΣ (αμετανόητος συριζαίος γαρ) φόρτιση. Με απλά λόγια ΔΕΝ πείθουν κανένα, μάλλον τις “υπηρεσίες” τους προσφέρουν στους γνωστούς “ελεγκτές” της κοινής γνώμης και ξέρετε τώρα σε ποιούς αναφέρομαι.

4. Ο Γιώργος Γιώτης, αρθρογράφος – ερευνητής στα ellinika hoaxes εκτός του ότι είναι παντελώς άγνωστος, άρα δεν έχουμε δείγμα της φερεγγυότητάς του, το ίδιο το μέσον (ellinikahoaxes.gr) ΔΕΝ αποτελεί σοβαρή πηγή, αλλά πρόκειται για ακόμα ένα κίτρινο online “έντυπο” στόχος του οποίου δεν είναι η αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά η ψευδο-επιστημονική παρουσίαση, -υποτίθεται- η διερεύνησή και επιβεβαίωση ή αποδόμηση κάθε είδους θεωριών συνομωσίας. Διάβασα και ξαναδιάβασα το κείμενο, πουθενά ΔΕΝ παρουσιάζει πειστικά στοιχεία περί του θέματος.

Όσο για αυτό που είπε ο Διονύσιος Σολωμός, ΚΑΙ εδώ έχουμε -μα τι περίεργη σύμπτωση- ο ίδιος ο Εθνικός μας Ποιητής να έχει πέσει θύμα …hoax, καθώς ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά το περιστατικό. Ο Ιάκωβος Πολυλάς είναι ο …δράστης και διαβάστε το πώς:

ΕΔΩ —> https://www.tovima.gr/2019/03/24/politics/venizelos-to-ethnos-na-mathei-na-theorei-ethnikon-oti-einai-alithes/

5 (και σημαντικότερο). Εντάξει, φανταστείτε ότι είστε ό Χενρυ Κίσινγκερ, και κάποιος άγνωστος σε σας Έλληνας δημοσιογράφος σας στέλνει ένα γράμμα και σας πληροφορεί ότι άθελά του ξεκίνησε μια θεωρία συνομωσίας εις βάρος σας και σας ζητάει να αρνηθείτε ή να επιβεβαιώσετε την αλήθεια του πράγματος. Σοβαρά, τώρα, ΕΣΕΙΣ τι θα κάνατε; Ακόμα και αν το είχατε κάνει, τι θα λέγατε; Φυσικά ΟΧΙ, τρις μεγαλύτερον του Μεταξικού. Προς Θεού, λοιπόν, κανένα από όλα αυτά τα “στοιχεία” δεν αποδεικνύουν τίποτα.

Εξακριβωμένα (100%) λοιπόν δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η αλήθεια. Μέχρι τότε ο καθένας ας εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Το δικό μου είναι ότι μάλλον ο ΧΚ δεν το είπε αυτό, τουλάχιστον όχι τόσο ωμά και χοντροκομμένα. Όντως ΔΕΝ είναι ηλίθιος να κάνει κάτι τέτοιο ακόμα και αν το πίστευε (και μάλλον νομίζω ότι το πιστεύει, διότι απλούστατα είναι η αλήθεια). Σίγουρα όμως, όχι σε δημόσιο χώρο και κατά την διάρκειά βράβευσής του. Πάντως, είναι πιθανότατο, λέω εγώ, όντως να το είπε, όχι αυτολεξεί, αλλά κάπως έτσι, σε ιδιωτική κουβέντα, και να έτυχε να τον άκουσε κάποιος, ή να διέρρευσε και κάποιος (πιθανότατα ελληνοαμερικάνος) να το προώθησε καταλλήλως.

Αυτό που για εμένα τουλάχιστον έχει σημασία είναι ότι είτε είναι αλήθεια είτε …”hoax” ΔΕΝ θα το μάθουμε ποτέ!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.