Saturday 27 April 2024
Αντίβαρο
Γεώργιος Βλάχος Περιβάλλον

H ‘’Κλιματική αλλαγή’’ δεν είναι ανθρωπογενής

              Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι

΄Αρθρο από Γεώργιο Βλάχο  (ερευνητής)

     Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε μία έντονη εκστρατεία, η οποία αφορά την ‘’κλιματική αλλαγή’’. Πρωταγωνιστής αυτής της έντονης εκστρατείας, είναι ο πρώην Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Αλ Γκορ, ένας από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό κυ-βερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες.

     Το θέμα, προωθείται σε τρεις άξονες :

α) μ’ ένα μεγάλο ψέμα ότι, για τα φαινόμενα της ‘’κλιματικής αλλαγής’’ φταίει ο άνθρωπος, δηλ. το διο-ξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι που προκαλούνται από τις δραστηριότητές του.

β) με εκφοβισμούς ότι θα έχουμε καταστροφές, επειδή μετά από κάποια χρόνια θ’ ανέβει η θερμο-κρασία και θα προκληθούν ξηρασίες, θ’ανέβει η στάθμη της θάλασσας και θα πλημμυρίσουν οι πα-ράκτιες περιοχές, θα λυώσουν οι πάγοι  κ.α.

γ) οργανώνονται διαλέξεις σε διάφορους χώρους, εκθέσεις, γίνονται διαλέξεις και προβάλλονται αντί-στοιχα ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση, χειραγωγούνται οι μαθητές στο σχολείο, κινητοποιούνται οι πο-λίτες να κάνουν πορείες διαμαρτυρίας.

     Μετά από όλη αυτή την κινδυνολογία και τη χειραγώγηση που γίνεται, είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να πειστούν ότι, όλα αυτά που διαδίδονται για την ‘’κλιματική αλλαγή’’ είναι ένα ψέμα. Μία α-πάτη, πίσω από την οποία κρύβονται διάφορα συμφέροντα και επιδιώξεις.

    Στo θέμα της ‘’κλιματικής αλλαγής’’, σημαντικό ρόλο παίζουν : διάφοροι επιστήμονες που την υπο-στηρίζουν, η παγκόσμια οργάνωση IPCC (‘’Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος’’ που ιδρύθηκε το 1988 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας), περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι κυβερ-νήσεις χωρών και τα μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, το ‘’Πρωτόκολλο του Κιότο’’ το οποίο ψήφισαν οι περισσότερες χώρες, τις δεσμεύει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και το διοξείδιο του άνθρακα).

  1. Η ‘’κλιματική αλλαγή’’ δεν είναι ανθρωπογενής. Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι

   Έρευνες επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι, η ‘’κλιματική αλλαγή’’ συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά δεν είναι ανθρωπογενής. Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι. ‘’Oι τελευταίες επι-στημονικές μελέτες που έγιναν 1989 και 1992 και αφορούν τα τελευταία 10000 χρόνια, έδειξαν με βά-ση τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ιζήματα του Βόρειου Ατλαντικού ότι, είχαμε πάνω από 100 φορές κλιματικές αλλαγές χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα’’ (απόσπασμα άρθρου από τον κορυφαίο έλληνα επιστήμονα Αντώνη Φώσκολο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 26.8.2019 : ‘’Κλιματι-κή αλλαγή : Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη’’).

     Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν όλο και περισσότερες αντιδράσεις από επιστήμονες, οι οποίοι δεν δέχονται ότι η ‘’κλιματική αλλαγή’’ είναι ανθρωπογενής και αποχωρούν από τη ‘’Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος’’.

     Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι δεν εκλύο-νται μόνο από τα εργοστάσια αλλά και από : ηφαιστειακές εκρήξεις, πυρκαγιές δασών, καυσαέρια ο-χημάτων και καυσαέρια κεντρικών θερμάνσεων.

     ΄Ολοι οι αέριοι ρύποι προκαλούν : προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, φωτοχημικά νέφη, ρύ-πανση στα κτίρια και τα μνημεία, όξινη βροχή, προβλήματα στα φυτά (βιοχημικές μεταβολές, μά-ρανση, νέκρωση), αλλά καμία υπερθέρμανση ή ψύχρανση του πλανήτη.

  1. Πρωτόκολλο του Κιότο, και η δέσμευση των βιομηχανικών χωρών να περιορίσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων

      Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι βιομηχανικές χώρες συνολικά, υποχρε-ούνται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το Πρωτόκολλο του Κιότο περιλαμβάνει τα Παραρτήματα Α΄ και Β΄, με διάφορα σημαντικά στοιχεία που αφορούν τη λει-τουργία των μηχανισμών που προβλέπονται από αυτό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ‘’κλιματική αλλαγή’’.

     Στο Παράρτημα Α, περιλαμβάνονται : τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμμετέχουν στους μηχανισμούς του Κιότο, και οι τομείς και οι κατηγορίες πηγών που είναι υπεύθυνοι για τα αέρια αυτά, οι οποίοι συμμετέχουν στους μηχανισμούς του Κιότο.

    Τα αέρια που πραγματεύτηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι τα κάτωθι έξι  :

–   διοξείδιο του άνθρακα  CO2  (που αποτελεί το σημαντικότερο αέριο)

–   μεθάνιο  CH4

–   υποξείδιο του αζώτου  N2O

–   υδροφθοράνθρακες  HFC

–   πλήρως φθοριωμένοι υδρογονάνθρακες ή υπερφθοράνθρακες  PFC

–   εξαφθοριούχο θείο  SF6

  1. Μερικές από τις κλιματικές αλλαγές, που έχουν συμβεί στη γη μας

     Σύμφωνα πάλι με το ίδιο άρθρο του κορυφαίου επιστήμονα Αντώνη Φώσκολου : ‘’Κλιματική αλλα-γή : Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη’’, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα με κλιμα-τικές αλλαγές (υπερθερμάνσεις και ψυχράνσεις του πλανήτη μας) :

 ‘’1)  Από το 300 μ.Χ. μέχρι το 800 μ.Χ. είχαμε μία πτώση της μέσης γήινης θερμοκρασίας κάτω των 15 βαθμών Κελσίου.

2)  Μετά από αυτή την πτώση είχαμε πάλι μια άνοδο της μέσης γήινης θερμοκρασίας στους 17 βαθ-μούς Κελσίου από το 800 μ.Χ. έως το 1350 μ.Χ., χωρίς να λιώσουν οι πάγοι στο Βόρειο και Νότιο Πό-λο, χωρίς να εξαφανιστούν οι αρκούδες και οι πιγκουίνοι. Το λένε και οι 400 παγοκολώνες που υπάρ-χουν στα μουσεία που ορισμένοι οικονομολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και ακαδημαϊκοί δεν το γνωρίζουν, ίσως και εσκεμμένα. Σ’ αυτή τη θερμή περίοδο των 550 ετών είδαμε τις ακρίδες από την Υποσαχάριο ζώνη της Αφρικής να φθάνουν στην Βιέννη και να καταστρέφουν τα σιτηρά της Νότιας Ευρώπης.  Είδαμε την καλλιέργεια της αμπέλου να φθάνει και να εγκαθίσταται στην Σκωτία και είδαμε οι πάγοι να λιώνουν στο νότιο μέρος της Γροιλανδίας, με αποτέλεσμα να εποικιστεί από τους Δανούς. Και όμως, ο πλανήτης Γη δεν καταστράφηκε, όπως λένε ορισμένες ελληνικές εφημερίδες και ιστότοποι ότι, θα γίνει αν ανέβει η θερμοκρασία στους 16,5 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας. Γιατί άραγε δεν μπαίνουμε στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου και στις εγκυκλοπαίδειες όλου του κόσμου, στο διαδίκτυο κλπ. για να δούμε τις διαχρονικές κλιματικές αλλαγές. Αυτή η παραπλάνηση που αποσκοπεί και ποιους εξυπηρετεί;

3)  Από το 1350 μ.Χ. έως το 1800 μ.Χ. είχαμε τη μικρή παγετώδη περίοδο που κράτησε 450 χρόνια και έφερε την πανώλη στην Ευρώπη όπου βρήκαν θάνατο 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αυτό αποδίδεται στην ψύξη των νερών. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πλυθούν. Ναι, είχαμε κλιματικές αλλαγές που δεν οφείλονται στην διακύμανση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Μέχρι το 1800 μ.Χ. δεν κάναμε χρήση υδρογονανθράκων’’.

  1. Είδη κλιματικών αλλαγών και ποιοι παράγοντες την προκαλούν

      Πρέπει να τονίσουμε ότι, η ‘’κλιματική αλλαγή’’ είναι ένα διαχρονικό, φυσικό φαινόμενο κι έχει συμ-βεί πολλές φορές στη γη, με εναλλαγές πότε σε υπερθέρμανση και πότε σε υπερβολικό κρύο (μικροί περίοδοι παγετώνων).

α)  Υπερθέρμανση του πλανήτη  και από τι προκαλείται

Ειδικοί επιστήμονες, μάς βεβαιώνουν ότι για την παγκόσμια υπερθέρμανση, υπαίτια είναι η ηλιακή δραστηριότητα (ακτινοβολία). ΄Όταν υπάρχει μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα έχουμε υπερθέρμανση του πλανήτη και αυξάνεται η μέση γήινη θερμοκρασία.

β)  Υπερβολικό κρύο στον πλανήτη  και από τι προκαλείται

Επίσης, ειδικοί επιστήμονες μάς βεβαιώνουν :

–  Όταν υπάρχει αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα, έχουμε υπερβολικό κρύο, με περιόδους μικρών πα-

γετώνων και μειώνεται η μέση γήινη θερμοκρασία.

–  Κάθε 120.000 χρόνια, η τροχιά της γης μεταβάλλεται από κυκλική που είναι σήμερα σε ελλειψοειδή κι έχουμε περίοδο παγετώνων.

–   Κάθε  40.000  χρόνια, ο άξονας της γης αλλάζει κλίση κι έχουμε περίοδο παγετώνων.

–  Κάθε 20.000 χρόνια, ο ημερήσιος άξονας περιστροφής της γης αλλάζει τοποθεσία κι επανέρχεται στην αρχική του θέση. ΄Εχουμε ξανά περίοδο παγετώνων.

  1. Ποιοι ωφελούνται από την ιδέα της ‘’κλιματικής αλλαγής’’

α) Πίσω από την προώθηση αυτής της ιδέας κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Πρόκειται για επιχει-ρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), οι οποίες βρίσκουν ευκαιρία να πωλήσουν τις ανεμο-γεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά τους. Οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν επιδοτήσεις από τις κυβερ-νήσεις και κερδίζουν, αλλά παράγουν ακριβή ενέργεια για τους πολίτες. Επειδή η ενέργεια μέσω των Α.Π.Ε. είναι ακριβή, παίρνουν με έμμεσο τρόπο οικονομικές ενισχύσεις. Στη χώρα μας για τις οικονο-μικές αυτές ενισχύσεις επιβαρύνονται οι καταναλωτές, με ειδικό τέλος στο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. Χαρα-κτηρίζεται ως ΕΤΜΕΑΡ που σημαίνει Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων και η είσπρα-ξή του από τη Δ.Ε.Η., συνεχίζεται.

β) ΄Οσοι επιστήμονες συμφωνούν με την ιδέα της κλιματικής αλλαγής, χρηματοδοτούνται από τις κυ-βερνήσεις για να την προωθήσουν.

  1. Ποιες λύσεις υπάρχουν για να μειώσουμε τους επιβλαβείς αέριους ρύπους, συμπεριλαμ-βανομένου του διοξειδίου του άνθρακα

      Τα προβλήματα που προκαλούν οι αέριοι ρύποι είναι σοβαρά και για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον. Τα συνεχή όμως ψεύδη και χειραγώγηση μαζών ότι, οι αέριοι ρύποι φταίνε για τα φαινόμενα της ‘’κλιματικής αλλαγής, δεν  προσφέρουν  σωστές  και  λογικές λύσεις. Μερικές από τις

λύσεις είναι οι παρακάτω, αρκεί οι κυβερνήσεις να δίνουν χρήματα από τον κρατικό τους προϋπολο-γισμό ή να χρηματοδοτούν ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ανακαλύπτουν καινούργιες τεχνολογίες.

α) ΄Οσον αφορά τους αέριους ρύπους εργοστασίων

    Η μόνη λύση είναι να εγκαταστήσουμε ειδικά φίλτρα, τα οποία θα απορροφούν το διοξείδιο του άν-θρακα και τους άλλους αέριους ρύπους που εκλύουν τα εργοστάσια και όχι να τα κλείνουμε, όπως έχει αποφασίσει η Δ.Ε.Η. να κλείσει όλες τις λιγνιτικές της μονάδες, έως τέλος του 2028. Επειδή τα φίλτρα είναι ακριβά όσον αφορά το κόστος αγοράς και τα έξοδα λειτουργίας, πρέπει οι κυβερνήσεις να επιδοτούν τα έξοδα αυτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 50%.

   Αξίζει να παραθέσω το ακόλουθο απόσπασμα από επιστημονικό άρθρο, το οποίο σχετίζεται με τα ειδικά φίλτρα που αναφέρω. Από το ΤΕΙ Κρήτης/Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών/Τμήμα Μηχανο-λόγων Τ.Ε. διεξήχθη εμπεριστατωμένη διάλεξη, με θέμα ‘’Διαχείριση αέριων εκπομπών’’. Η διάλεξη έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης, το Δεκέμβριο του 2016. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα :

 ‘’Επεξεργασία σωματιδιακών ρύπων

    Οι διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία αερίων ρευμάτων και τη συλλογή αιωρού-μενων σωματιδίων, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

–  τους μηχανικούς συλλέκτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους βαρυτικούς συλλέκτες, τους διαχωριστές

πρόσκρουσης και τους κυκλώνες,

–  τις πλυντρίδες ή αλλιώς υγροί συλλέκτες (wet scrubbers),

–  τα σακόφιλτρα  (bag filters)

–  τα ηλεκτροστατικά φίλτρα  (ESP, Electrostatic Precipitators).

Οι παραπάνω διατάξεις μπορεί να χρησιμοποιούνται μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανά-λογα με την εφαρμογή και τον απαιτούμενο βαθμό απόδοσης’’.

    Αυτά, ας τα λάβουν υπόψιν οι διοικούντες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να τα ε-φαρμόσουν. Αυτή είναι η συνετή λύση και όχι να κλείνουμε τα εργοστάσια, όπως επιβλήθηκε στη Δ.Ε.Η. να κλείσει όλες τις λιγνιτικές της μονάδες, έως τέλος του 2028.

β)  ΄Οσον αφορά τους αέριους ρύπους οχημάτων

     Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης καθιερώθηκε ο καταλύτης στα αυτοκίνητα, ο οποίος αποτρέπει την εκπομπή των άκαυστων αερίων και οξειδίων που παράγουν οι μηχανές εσωτερικής καύσης. Οι καταλύτες αυτοί πρέπει να βελτιωθούν, για να μειωθούν κι άλλο οι αέριοι ρύποι. Τους καινούργιους βελτιωμένους καταλύτες θα τους αναλάβουν ερευνητικά κέντρα ή ομάδες με τεχνικές γνώσεις, τα ο-ποία πρέπει να χρηματοδοτούνται επίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορούν να αντα-πεξέρχονται στα έξοδά τους.

     Εκτός των οχημάτων τα οποία λειτουργούν με πετρέλαιο ή βενζίνη και λίγα με υγραέριο, γίνονται  προσπάθειες να κυκλοφορήσουν οχήματα τα οποία θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Η εφαρμογή αυτή, θα μειώσει περισσότερο τους επιβλαβείς, αέριους ρύπους.

*  Υστερόγραφο

     Ο Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεω-λογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστι-τούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτε-χνείου Κρήτης, αλλά παραμένει έως σήμερα ομότιμος επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου. Δίδαξε “Ανόρ-γανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων”. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ. Έχει 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με Citation Index of 338, 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.

    Εκτός από το άρθρο του, του οποίου παραθέτω δύο μικρά αποσπάσματα παραπάνω, έχει αναρτημένες δια-λέξεις στο youtube  του διαδικτύου. ΄Οποιος επιθυμεί, μπορεί να τον δει, στις εξής διαλέξεις  :

  1. Α. ΦΩΣΚΟΛΟΣ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ  ΣΤΟ

     ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ : ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

20 comments

Ἀπόστολος Βρανᾶς 8 February 2020 at 11:03

Ἐνδιαφέρων ἀντίλογος στὸ θέμα τῆς ‘Κλιματικῆς Ἀλλαγῆς’, ἂν καὶ μονομερής – ὁ συγγράφων διαπράττει – κατ’ἐμέ – τὸ ἴδιο σφάλμα γιὰ τὸ ὁποῖο κατηγορεῖ τοὺς ὑπέρμαχους τῆς ἀνθρωπογενοῦς θεωρίας· καθότι καὶ ὁ ἴδιος ἔχει συμφέροντα ὡς προερχόμενος ἀπὸ τὸ χῶρο τοῦ πετρελαίου παραβλέπει ὅ,τι δὲν τὸν συμφέρει …
Ἐνδεικτικά, ἂς προσέξουμε ὅτι:
δὲν ἀναφέρει καθόλου τὶ ὅποιες ἄλες παρεμβάσεις τοῦ ἀνθρώπου (πέραν τῆς καύσης τῶν ὑδρογονανθράκων) ποὺ ἐπηρεάζουν τὸ περιβάλλουν, ὅπως τὸ ὅτι, λόγου χάριν, ὅλοι μας οἱ κύριοι δρόμοι εἶναι καλυμμένοι ἀπὸ ἄσφαλτο ἡ ὁποία ἀπορροφᾶ τὴν ἡμέρα ἕνα μεγάλο ποσοστὸ θερμότητας καὶ τὸ ἐκλύει τὴ νύχτα …,
ἀναφέρει ὅτι “… Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι δεν εκλύονται μόνο από τα εργοστάσια αλλά και από : ηφαιστειακές εκρήξεις, πυρκαγιές δασών, καυσαέρια οχημάτων και καυσαέρια κεντρικών θερμάνσεων. …” μὴ τονίζοντας ὅτι καὶ τὰ καυσαέρια ὀχημάτων καὶ κεντρικῶν θερμάνσεων εἶναι καθαρὰ ἀποτελέσματα ἀνθρωπογενοῦς δραστηριότητας καὶ ἀρκετὲς πυρκαγιὲς εἶναι ἀποτελέσματων ἐσκεμμένων ἐμπρησμῶν, εἴτε γιὰ λόγους οἰκιστικοὺς, εἴτε γιὰ λόγους ἀγροκαλλιεργητικούς …,
παραβλέπει τὸ ὅτι ἐνῶ, σαφῶς καὶ ἐξώτεροι παράγοντες (ὅπως ἡ ἡλιακὴ δραστηριότητα ποὺ σωστὰ ἀναφέρει) ρυθμίζουν καὶ αὐτοὶ τὸ κλῖμα, καὶ ἡ ἀνθρωπογενὴς δραστηριότητα εἶναι ἕνας παράγων. Καὶ ἡ ἀνθρωπογενὴς δραστηριότητα ἔχει καὶ ἄλλες παραμέτρους ποὺ δύσκολα μποροῦν νὰ συνεκτιμηθοῦν ὡς πρὸς τὴ συμβολή τους πρὸς/ἐναντίον τῆς ‘Κλιματικῆς Ἀλλαγῆς’ καὶ
τέλος, ναὶ καὶ τῆν ἐποχὴ τῆς Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας εἴχαμε μία περίοδο ὀξείας ὑπερθέρμανσης ἀλλά τότε καὶ ὁ παγκόσμιος ἀνθρώπινος πληθυσμός ἦταν τὸ ἕνα δέκατο τοῦ σημερινοῦ, τὸ δε ἐνδιαφέρον γιὰ τὸ γινόταν σὲ εὐάλωτες περιοχὲς ἦταν μηδενικό.

Δὲν εἶμαι εἰδικὸς καὶ ἔτσι ἡ γνώμη μου εἶναι ἁπλῶς μία ἀκόμα γνώμη …

Reply
NF 9 February 2020 at 16:54

@Αποστολος Βρανας

Κυριε Βρανα, δειτε τι γραφω παραπανω. Πολυ απλα, το αρθρο ειναι μια συρραφη απο αντιεπιστημονικες μπαρουφες. Ξερω οτι ακουγεται οξυ, αλλα δεν μπορω παρα να το αποκαλεσω αυτο που ειναι.

Reply
NF 9 February 2020 at 17:15

Μετα λυπης μου διαπιστωνω ότι η ιστοσελιδα γινεται οχημα για την προωθηση της ψευδοεπιστημης και την αγυρτειας,

Το IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change) δεν είναι “μια παγκοσμια οργανσωση με εδρα την Ελβετια”, αλλα η μονιμμη Διεθνης Διακυβερνητικη Διασκεψη του ΟΗΕ για το κλιμα.

Ο Α.Φωσκολος μας παρουσιαζει διαφορα στοιχεια για κλιματικες μεταβολες τα τελευταια 10.000 χρονια. Η πραγματικοτητα ειναι οτι η μεση παγκοσμια θερμοκρασια απο το 8000 πΧ μεχρι το μεχρι τον 1950 μΧ κυμαινοταν σε ενα ευρος +/- 1 βαθμο, και μονο τοπικα παρατηρηθηκαν μεγαλυτερες μεταβολες, οφειλομενες σε αιτια οπως οι μεταβολες των ωκεανιων ρευματων.
Δειτε το γραφημα στον κατωθι συνδεσμο, οπου αυτό φαινεται αναλυτικα

http://4.bp.blogspot.com/-jPBnNXaR5xs/U32ZtMjKfLI/AAAAAAAABDA/uxN6bIagRI4/s1600/carbon+budget+2.jpg

Τα φιλτρα και οι συλλεκτες στις καμιναδες της ΔΕΗ, όπως και οι καταλυτες στα αυτοκινητα, είναι για να πιανουν στερεα σωματιδια και αιθαλη, μονοξειδιο του ανθρακα, οξειδια του αζωτου, οξειδια του θειου κλπ.Δηλαδη παραπροιοντα της καυσης ανθρακα και ορυκτων καυσιμων, που παραγονται σε μικρες ποσοτητες και είναι ακρως επιβλαβη για το περιβαλλον και την υγεια. Δεν πιανουν διοξειδιο του ανθρακα το οποιο είναι το κυριο προιον της καυσης και παραγεται σε τεραστιες ποσοτητες: Η χωρα παραγει 90 εκατομμυρια τονους διοξειδιο του ανθρακα ετησιως!

Και για να τελειωνει το παραμυθι, ιδου τι λεει η NASA για την υπερθερμανση του πλανητη:
https://climate.nasa.gov/evidence/

”The Earth’s climate has changed throughout history. Just in the last 650,000 years there have been seven cycles of glacial advance and retreat, with the abrupt end of the last ice age about 11,700 years ago marking the beginning of the modern climate era — and of human civilization. Most of these climate changes are attributed to very small variations in Earth’s orbit that change the amount of solar energy our planet receives.
The current warming trend is of particular significance because most of it is extremely likely (greater than 95 percent probability) to be the result of human activity since the mid-20th century and proceeding at a rate that is unprecedented over decades to millennia.1
Earth-orbiting satellites and other technological advances have enabled scientists to see the big picture, collecting many different types of information about our planet and its climate on a global scale. This body of data, collected over many years, reveals the signals of a changing climate.
The heat-trapping nature of carbon dioxide and other gases was demonstrated in the mid-19th century.2 Their ability to affect the transfer of infrared energy through the atmosphere is the scientific basis of many instruments flown by NASA. There is no question that increased levels of greenhouse gases must cause the Earth to warm in response.
Ice cores drawn from Greenland, Antarctica, and tropical mountain glaciers show that the Earth’s climate responds to changes in greenhouse gas levels. Ancient evidence can also be found in tree rings, ocean sediments, coral reefs, and layers of sedimentary rocks. This ancient, or paleoclimate, evidence reveals that current warming is occurring roughly ten times faster than the average rate of ice-age-recovery warming.3 “

https://climate.nasa.gov/evidence/

ΜΕ την αποψη αυτή συντασσονται ολοι οι κυριοι επιστημονικοι οργανισμοι των ΗΠΑ
https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

Εμεις όμως δεν πρεπει να πιστεψουμε τη ΝASA και την Εθνικη Ακαδημια Επιστημων των ΗΠΑ , αλλα τον Βλαχο, τον Φωσκολο, τον Κουμαρέλλα, τον Κουτσογιαννη και τον Αλεξανδρη. Ελεος ρε παιδια.

Reply
NF 9 February 2020 at 17:56

Ανεβασα δυο φορες απαντηση μια μακροσκελη απαντση στο αρθρο . Δεν τη βλεπω. Την εφαγε ο Δαιμων του Διαδικτυου ;

Reply
NF 9 February 2020 at 17:58

Μετα λυπης μου διαπιστων ότι η ιστοσελιδα σας γινεται οχημα για την προωθηση της ψευδοεπιστημης και την αγυρτειας.
Το IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change) δεν είναι μια παγκοσμια οργανωση με εδρα τηςε Ελβετια, αλλα η μονιμμη Διεθνης Διακυβερνητικη Διασκεψη του ΟΗΕ για το κλιμα.
Ο Α.Φωσκολος μας παρουσιαζει διαφορα στοιχεια για κλιματικες μεταβολες τα τελευταια 10.000 χρονια. Η πραγματικοτητα ειναι οτι η μεση παγκοσμια θερμοκρασια απο το 8000 πΧ μεχρι το μεχρι τον 1950 μΧ κυμαινοταν σε ενα ευρος +/- 1 βαθμο, και μονο τοπικα παρατηρηθηκαν μεγαλυτερες μεταβολες, οφειλομενες σε αιτια οπως οι μεταβολες των ωκεανιων ρευματων.
Δειτε το γραφημα στον κατωθι συνδεσμο, οπου αυτό φαινεται αναλυτικα
http://4.bp.blogspot.com/-jPBnNXaR5xs/U32ZtMjKfLI/AAAAAAAABDA/uxN6bIagRI4/s1600/carbon+budget+2.jpg
Τα φιλτρα και οι συλλεκτες στις καμιναδες της ΔΕΗ, όπως και οι καταλυτες στα αυτοκινητα, είναι για να πιανουν στερεα σωματιδια και αιθαλη, μονοξειδιο του ανθρακα, οξειδια του αζωτου, οξειδια του θειου κλπ.Δηλαδη παραπροιοντα της καυσης ανθρακα και ορυκτων καυσιμων, που παραγονται σε μικρες ποσοτητες και είναι ακρως επιβλαβη για το περιβαλλον και την υγεια. Δεν πιανουν διοξειδιο του ανθρακα το οποιο είναι το κυριο προιον της καυσης και παραγεται σε τεραστιες ποσοτητες: Η χωρα παραγει 90 εκατομμυρια τονους διοξειδιο του ανθρακα ετησιως!

-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-

Reply
ΝF 9 February 2020 at 18:00

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Και για να τελειωνει το παραμυθι, ιδου τι λεει η NASA για την υπερθερμανση του πλανητη:
https://climate.nasa.gov/evidence/

”The Earth’s climate has changed throughout history. Just in the last 650,000 years there have been seven cycles of glacial advance and retreat, with the abrupt end of the last ice age about 11,700 years ago marking the beginning of the modern climate era — and of human civilization. Most of these climate changes are attributed to very small variations in Earth’s orbit that change the amount of solar energy our planet receives.
The current warming trend is of particular significance because most of it is extremely likely (greater than 95 percent probability) to be the result of human activity since the mid-20th century and proceeding at a rate that is unprecedented over decades to millennia.1
Earth-orbiting satellites and other technological advances have enabled scientists to see the big picture, collecting many different types of information about our planet and its climate on a global scale. This body of data, collected over many years, reveals the signals of a changing climate.
The heat-trapping nature of carbon dioxide and other gases was demonstrated in the mid-19th century.2 Their ability to affect the transfer of infrared energy through the atmosphere is the scientific basis of many instruments flown by NASA. There is no question that increased levels of greenhouse gases must cause the Earth to warm in response.
Ice cores drawn from Greenland, Antarctica, and tropical mountain glaciers show that the Earth’s climate responds to changes in greenhouse gas levels. Ancient evidence can also be found in tree rings, ocean sediments, coral reefs, and layers of sedimentary rocks. This ancient, or paleoclimate, evidence reveals that current warming is occurring roughly ten times faster than the average rate of ice-age-recovery warming.3 “

https://climate.nasa.gov/evidence/

ΜΕ την αποψη αυτή συντασσονται ολοι οι κυριοι επιστημονικοι οργανισμοι των ΗΠΑ
https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

Εμεις όμως δεν πρεπει να πιστεψουμε τη ΝASA και την Εθνικη Ακαδημια Επιστημων των ΗΠΑ , αλλα τον Βλαχο, τον Φωσκολο, τον Κουμαρέλλα, τον Κουτσογιαννη και τον Αλεξανδρη. Ελεος ρε παιδια.

Reply
Γιώργος Κ. 9 February 2020 at 21:09

Λοιπόν… από τη μιά πλευρά έχουμε πλήθος (προφανώς και αναμφισβήτητα, με βάση τη κοινή λογική) ειδικών επιστημόνων, τους οποίους πρέπει να αναζητούμε με κόπο, διότι λοιδορούνται ως γραφικοί και από την άλλη πρέπει να τρώμε στην μάπα [α] κάθε πολιτικό τύπου Χατζιδάκη, [β] κάθε φορέα τύπου IPCC, [γ] κάθε συμπλεγματικό αρθρογράφο – παπαγαλάκι / τρομολάγνο / υπέρμαχο μιάς θεωρίας – συνομωσίας η οποία είχε προδιαγράψει καταποντισμούς για το 2014 (και είμαστε στο 2020 χωρίς να έχει βουλιάξει ούτε μέτρο παράκτιου τόπου.) και [δ] κάθε αναγνώστη τύπου NF. Κύριε Βλάχε: πολύ καλά κάνετε (όπως και πολλοί
άλλοι) και γράφετε τέτοια άρθρα. Συνεχίστε ακάθεκτος. Πες-πες και γράφε-γράφε, σιγά-σιγά, θα συνέλθει ο κόσμος. Γιατί εν κατακλείδι το «…έλεος ρε παιδιά…» πρέπει να αντιπροτάσσουμε σε πλήθος συνανθρώπων που νομίζουν ότι σκέφτονται και λειτουργούν «προοδευτικά», ως αν, εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε κρίση… Νισάφι, πιά…

Reply
NF 10 February 2020 at 14:24

Λοιδωρουνται ως γραφικοι διοτι ειναι γραφικοι.

Επετρεψε μας να εχουμε μεγαλυτερη εμπιστοσυνη στη NASA και την Εθνικη Ακαδημια Επιστημων των ΗΠΑ απο οτι στον Φώσκολο, τον Βλάχο και τον Κουμαρέλλα.

Eπαναλαμβανω προς εμπεδωση: Ο IPCC ειναι η Διακυβερνητικη Διασκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Βασει των εκθεσεων IPCC συνταχθηκαν οι συμφωνιες του Παρισιου, που υπεγραψαν 195 χωρες, περιλαμβανομενων και των πετρελαιοπαραγωγων χωρων. Γιατι να υπογραψει η Σαουδικη Αραβια κατι “ψευδες”, αν αυτο συνεπαγεται συντριπτικο πληγμα στο οικονομικο της συμφερον; Διοτι ξερει οτι αν δεν τεθει υπο ελεγχο το φαινομενο, η χωρα δεν υα ειναι κατοικησιμη σε 80 χρονια.

Ηδη εδειξα παραπανω οτι τα τελευταια 10.000 χρονια η μεση παγκοσμια θερμοκρασια κυμαινοταν σε ενα στενο ευρος +/- 1 βαθμο C.
Περεταιρω, συμφωνα με τα στοιχεια του Παρατηρητηριου Κοπερνικος της Ευρωπαικης Διαστημικης Υπηρεσιας, η μεση παγκοσμια θερμοκρασια ηταν 13.7 βαθμοι C, και εκτοτε εχει αυξηθει κατα 1.1 C.

https://climate.copernicus.eu/surface-temperature

Συνεπως ουδεποτε ειχαμε μεση παγκοσμια θερμοκρασια 16-17 βαθμους C τα τελευταια 10.000 χρονια οπως ισχυριζεται ο Α. Φώσκολος.

Reply
Ἀπόστολος Βρανᾶς 11 February 2020 at 09:42

Νομίζω ὅτι σαφῶς χρειάζεται λιγότερος ὀπαδισμὸς στὸ σχολιασμό!
Ὁπωσδήποτε βρισκόμαστε σὲ φάση ἀναθέρμανσης τοῦ κλίματος καὶ σαφῶς, ἔχουμε βάλει κι ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι τὸ χεράκι μας – τὸ ὅτι μπορεῖ καὶ ἡ φύση νὰ συμμετέχει δὲ μᾶς ἀπαλλάσσει τῶν εὐθυνῶν μας.
Νομίζω ὅτι θὰ ἔπρεπε νὰ ἀναρτηθεῖ ἕνα ἄρθρο μὲ συγκεκριμένα μέτρα (ἀπὸ μικρὰ καὶ ἀτομικὰ μέχρι κυβερνητικοῦ καὶ διεθνοῦς ἐπιπέδου) γιὰ τὸ πῶς μποροῦμε νὰ ἀντιμετωπίσουμε τὴν ἀναθέρμανση τοῦ πλανήτη καὶ τὴν Κλιματικὴ Ἀλλαγή.

Reply
admin 11 February 2020 at 11:29

Προς NF,

όταν ένα σχόλιο περιλαμβάνει 4 ή περισσότερους συνδέσμους, πηγαίνει στα σχόλια προς έγκριση, ως ύποπτο για σπαμ. Τελικά είδα ότι το ανέβασες σε δύο μέρη, οπότε όλα καλά.

Επί της ουσίας, θα πω ότι το άρθρο, όπως και κάθε άρθρο, εκφράζει μόνο τον συγγραφέα του. Δεν είναι συλλογικό κείμενο, ούτε πρέπει σε κάθε μέσο ή ιστοχώρο να βρίσκει κανείς μία μόνο άποψη.

Θα πω λοιπόν με την ευκαρία, ότι βρίσκομαι πολύ κοντύτερα στις δικές σου απόψεις, παρά στις απόψεις του κ. Βλάχου.

Reply
ΝF 11 February 2020 at 15:29

@Admin

Κατ’ αρχην δεν ειναι δικες μου αποψεις, αλλα του συνολου σχεδον της επιστημονικης κοινοτητας.

https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

Συνιστω να ριξεις μια ματια στους συνδεσμους που εδωσα στην ιστοσελιδα της NASA. Θα μαθεις πολλα, οπως εμαθα και εγω.

Και εγω ειμαι καθετα εναντιον της λογοκρισιας, συμφωνουμε απολυτα οτι ολες οι αποψεις πρεπει να εκφραζονται, στα πλαισια της ισηγορίας, και ουδεις λεει οτι επρεπε να λογοκριθει το κειμενο.

Ωστοσο επειδη εισαι ανθρωπος με παιδεια στις θετικες επιστημες, γνωριζεις πολυ καλα οτι οσα λεει ειναι αντιεπιστημονικες αρλούμπες.
Καλο ειναι λοιπον οταν ανεβαζεις τετοια κειμενα να βαζεις απο κατω το εξης Disclaimer: “Η ιστοσελιδα δημοσιευει ολες τις αποψεις στα πλαισια του πλουραλισμου, ομως συντασσεται πληρως με την αποψη της συντριπτικης πλειοψηφιας της επιστημονικης κοινοτητας, συμφωνα με την οποια η ο πλανητης υπερθερμαινεται λογω ανθρωπογενων εκπομπων αεριων τκυ θερμοκηπιου”.

Σε τετοιες περιπτωσεις κατα τη γνωμη μου δεν αρκει μια δηλωση του τυπου : “Τα κειμενα που δημοσιευονται εκφραζουν τους συντακτες τους και οχι κατ’ αναγκην την ιστοσελιδα”.

Μπορει να θεωρηθει οτι οι απαντησεις μου στο αρθρο ηταν σε πολυ οξυ υφος. Δεν το συνηθιζω.
Συνηθως σε τετοια αντιεπιστημονικα κειμενα δινω σκωπτικες και απαντησεις. Αν καποιος πει “Παιδια η Γη δεν ειναι στρογγυλη αλλα τετραγωνη”, θα του γραψω μια χιουμοριστικη απαντηση.
Ομως στην προκειμενη περιπτωση, αφενος αυτοι οι κυριοι εκτοξευουν δηλητηριωδεις κατηγοριες διαφθορας κατα των νορμάλ επιστημονων, αφετερου το ζητημα ειναι πολυ σοβαρο, και αφορα το μελλον του ανθρωπινου ειδους σε αυτην εδω τη Γη. Δεν γινεται λοιπον να μενουν στο απυροβλητο.

Reply
NF 12 February 2020 at 01:16

Κυριε Βρανά

Δεν εχει παρατηρηθει μεταβολη της τροχιας της γης, αυξηση της ηφαιστειακης δραστηριοτητας, ή οτιδηποτε αλλο προκαλεσε φυσικη μεταβολη του κλιματος στο παρελθον. Επιπλεον οταν στο παρελθον μεταβλλοταν το κλιμα η μεταβολη διαρκουσε αιωνες και χιλιετιες, δεν γινοταν τοσο γρηγορα οπως τωρα.
Τα λεει η NASA, τα εγραψα παραπανω, μπορειτε να τα διαβασετε.
Δεν εχουμε αναθερμανση, εχουμε υπερθερμανση.

Ρωτατε τι πρεπει να κανουμε:
Πολυ απλα, πρεπει να μειωσουμε δραστικα, και εν τελει να μηδενισουμε τις καθαρες εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου σε 50 χρονια το αργοτερο.

Σε ατομικο επιπεδο:
1. Ενεργειακη αναβαθμιση των σπιτιων μας.
2. Χρηση δημοσιων μεσων μεταφορας οπου ειναι δυνατον.
3. Περιορισμος των αεροπορικων ταξειδιων. Να μην παμε Αθηνα -Θεσσαλονικη με αεροπλανο, παμε μια χαρα και με το τρενο.
4. Αποφυγη αυτοκινητων μεγαλου κυβισμου. Προτιμηση σε μικρα αυτοκινητα, ηλεκτρικα ή υδρογονου (οταν ειναι διαθεσιμα) ή εστω υβριδικα.
5. Οσοι μπορουν, να μειωσουν την καταναλωση ζωικων προιοντων, ιδιως βόειου κρεατος. (θα πεσει και η χοληστερινη)
6. Γενικως μειωση της καταναλωσης μας και εξοικονομηση ενεργειας οσο γινεται. Θα ωφελησει και τη τσεπη μας, αλλα και την Εθνικη Οικονομια.

Σε κυβερνητικο επιπεδο:
1. Εισαγωγη ηλεκτρικων αυτοκινητων ή αυτοκινητων υδρογονου, σταδιακη απαγορευση πολυτελων αυτοκινητων μεγαλου κυβισμου. Απαγορευση ιδιωτικων αεροσκαφων.
2. Καταργηση των γαιανθρακων, σταδιακη αντικατασταση τους με μειγμα φυσικου αεριου/ ΑΠΕ. (το φυσικο αεριο ειναι αναγκαια ενδιαμεση λυση)
3. Παροχη φρορολογικων και αλλων κινητρων για εξοικονομηση ενεργειας

Σε διεθνες επιπεδο:
1.Κυρωσεις κατα των χωρων που δεν συμμορφωνονται
2. Προστασια τροπικων δασων. Δενδροφυτευση, 1 τρισεκατομμυριο δενδρα.
3. Δραστικη μειωση του πληθυσμου στον αναπτυσσομενο κοσμο.
4. Το κυριοτερο. Μια γιγαντιαια ερευνητικη προσπαθεια, με στοχο την πληρη αντικατασταση των ορυκτων καυσιμων. Ενδεκτικα:
α) να κατασκευαστουν νεοι συσσωρευτες, ικανοι να αποθηκευουν μεγαλες ποσοτητες ηλεκτρικης ενεργειας. ( η αχιλλειος πτερνα των ΑΠΕ σημερα)
β) να επινοηθουν νεοι ασφαλεις και μη ρυπογονοι πυρηνικοι αντιδραστηρες, που δεν θα βασιζονται στο ουρανιο αλλα στη συντηξη δευτεριου.
4. Σταδιακη αναπτυξη τεχνολογιων απομακρυνσης του διοξειδιου του ανθρακα απο την ατμοσφαιρα.

Υπαρχουν πρακτικα προβληματα. Το κοστος θα ειναι κολοσσιαιο. Πού θα βρει πχ η καταχρεη Ελλαδα τα δεκαδες δισ. που απαιτουνται για την απολιγνιτοποιηση; Δεν ειναι δυνατον δυνατον να παραμελησει πχ την Εθνικη Αμυνα για να τα κανει αυτα. Δεν εχω απαντησεις σε αυτα τα ερωτηματα…..

Reply
Ἀπόστολος Βρανᾶς 12 February 2020 at 09:00

Ἀγαπητὲ συσχολιαστὴ NF,
τὰ μέτρα ποὺ παραθέτεις εἶναι μία πρώτη ἀρχὴ. Κι ἐγὼ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν, ἁπλῶς σὲ λίγο διαφορετικὴ βάση … Καὶ λίγο πιὸ συγκεκριμένα …
Καί, ναί, βεβαίως, κάποια ἀπὸ τὰ ἐρωτήματα ποὺ τίθενται ΔΕΝ ἔχουν ἀπάντηση! Ποῦ θὰ βρεθοῦν τὰ χρήματα; Πῶς θὰ ‘ἐλεγχθεῖ ὁ πληθυσμός στὸν ἀναπτυσσόμενο κόσμο’, μὲ δεδομένη τὴν κουλτούρα καὶ θρησκευτικὲς παραδόσεις του;
Πάντως, ἂς ποῦμε ὅτι εἶναι μία καλὴ βάση ἐκκίνησης!

ΥΓ: Δὲν εἶμαι κανένας φανατικός καὶ θεωρῶ τὴν Γκρέτα ἐξίσου γραφικὴ μὲ τὸν ὅποιο ὑποστηρικτὴ τῆς μὴ ἀνθρωπογενοῦς Κλιματικῆς Ἀλλαγῆς καὶ ἐξίσου ἐπικίνδυνα ἀποπροσανατολιστική.

Reply
Ελευθέριος 12 February 2020 at 19:29

Όλα τάχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε!
Αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι ΑΠΕ μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τους υδρογονάνθρακες είναι στον κόσμο τους.
Υποτιμούν την ωφέλεια που μπορεί να έχει η χρεωκοπημένη κι αποικιοκρατούμενη χώρα μας αν θα εκμεταλευόταν τον φυσικό της πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Δεν υπολογίζουν την ανεπάρκεια των αποθεμάτων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε ηλιακές κυψέλες και ανεμογεννήτριες.
Δεν βάζουν καθόλου στον λογαριασμό τη ρύπανση απο τα τοξικά απόβλητα των ΑΠΕ (μπαταρίες, μέταλλα από ανεμογεννήτριες).
Δεν υπολογίζουν τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη συντήρησή τους.

Reply
NF 12 February 2020 at 22:26

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι ΑΠΕ μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τους υδρογονάνθρακες είναι στον κόσμο τους.
Πραγματι αυτο δεν γινεται με την σημερινη τεχνολογια. Το φυσικο αεριο ειναι μια αναγκαια ενδιαμεση λυση. Ομως η αντικατασταση του λιγνιτη με ενα μειγμα 50 % φυσικο αεριο 50 % ΑΠΕ, θα επιτρεψει μειωση εκπομπων ανθρακα της ηλεκτροπαραγωγης κατα 75 %. Δεν ειναι και λιγο. Το ποσοστο θα πεσει και αλλο, αν ληφθουν μετρα εξοικονομησης ενεργειας.

Υποτιμούν την ωφέλεια που μπορεί να έχει η χρεωκοπημένη κι αποικιοκρατούμενη χώρα μας αν θα εκμεταλλευόταν τον φυσικό της πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Αεριο εχουμε, νοτιως της Κρητης και της Κυπρου, και φυσικα θα το χρειαστουμε. Το μοναδικο επιβεβαιωμενο πετρελαικο κοιτασμα εκτος των χωρικων υδατων της χωρας ειναι αυτο του Μπάμπουρα. Δεν ειναι αναγκη να κυνηγαμε το πετρελαιο, αν κανουμε θαυμασια τη δουλεια μας με το φυσικο αεριο.

Δεν υπολογίζουν την ανεπάρκεια των αποθεμάτων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε ηλιακές κυψέλες και ανεμογεννήτριες.Δεν βάζουν καθόλου στον λογαριασμό τη ρύπανση απο τα τοξικά απόβλητα των ΑΠΕ (μπαταρίες, μέταλλα από ανεμογεννήτριες).
Μην σε ξαναδω να αγοραζεις υπολογιστη/smartphone/tablet και γενικως οτιδηποτε εχει ηλεκτρονικα κυκλωματα! 🙂
Δεν εχουν τοσες πολλες σπανιες γαιες οι ΑΠΕ ρε παιδια, δεν ειναι ουτε ηλκετρονικες συσκευες, ουτε πυρηνικοι αντιδραστηρες. Και κρατανε πολλες δεκαετιες.

Δεν υπολογίζουν τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη συντήρησή τους.
Απειρως λιγοτερες απο οτι ενας λιγνιτικος θερμοηλεκτρικος σταθμος.

Reply
NF 12 February 2020 at 22:48

Αγαπητε κυριε Βρανά
O πληθυσμος στον αναπτυσσομενο κοσμο πρεπει να ελεγχθει, αλλιως θα τον θεσει υπο ελεγχο η ιδια η ζωη. Αν η θερμοκρασια του πλανητη ανεβει 5 βαθμους Κελσιου, τοτε ολοκληρη η Τροπικη Ζωνη καθισταται μη κατοικησιμος, και ο πλανητης δεν μπορει να θρεψει πανω απο 1 δισεκατομμυριο ανθρωπους. Πρεπει να εξηγηθει στους Αιθιοπες οτι ή θα σταματησουν να γενοβολουν ή θα ψοφησουν σαν τα ποντικια, και επισης να τους γινει σαφες οτι η Δυση δεν προκειται να απορροφησει το πληθυσμιακο τους πλεονασμα. Ενα πολυ καλο πρωτο βημα λοιπον θα ηταν να κλεισουν τα συνορα και να παταχθει αμειλικτα η λαθρομεταναστευση.
Σεοτι αφορα το που θα βρει τα λεφτα η καταχρεη Ψωροκωσταινα, δυστυχως εχετε δικιο. Φευ, τα λεφτα δεν φυτρωνουν στα λεφτόδεντρα. Σκεφτομαι το εξης: Οι Γερμανοι εχουν παρει πολυ στα σοβαρα την κλιματικη αλλαγη, μπορω να πω οτι εχουν ψιλοσαλτάρει με το θεμα. Μια σοβαρη ελληνικη ηγεσια θα επρεπε να τους εξηγησει οτι ειναι αδυνατο η Ελλαδα ΚΑΙ να κανει decarbonization KAI να αποπληρωσει αυτο το τεραστιο Χρεος. Ή το ενα, ή το αλλο. Θα πρεπει να δεχθουν λοιπον μαζικη διαγραφη Χρεους, ωστε να βρεθουν λεφτα για τις απαιτουμενες επενδυσεις, διαφορετικα δεν γινεται.
Αλλα πού να τα σκεφτει αυτα ο χαζοχαρούμενος Κούλης…………..αυτος νομιζει οτι η μονη πολιτικη επιλογη ειναι να κανει το καλο παιδι στους Γερμανους….. τι να λεμε τωρα……….

Reply
Κυριακος 24 February 2020 at 02:01

kyrioi αξιολογες οι προσπαθειες των σχολιων σας. ελπιζω με τον καιρο να αποκτησετε στοιχεια και να συμπερανετε ορθοτερα. απαντες. ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ οτι ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ προηγηθηκε η εκστρατεια ΠΕΡΙ ΨΗΞΗΣ του πλανητη . την θυμαστε ;; οσο για το ποιοι εχουν συμφεροντα να ΔΗΜΗΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΝΘΕΡΜΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ? σκεφτειτε και συγκρινετε τις απωλειες των παλαιων θρησκειων λογω αμφισβητησης και φανταστειτε το λογικο οτι οι ανθρωποι απεκτησαν γνωση και θελουν ν’ ακολουθουν κατι ανωτερο, αυτη τη φορα ως ιερο σκοπο , την παραδοση του πλανητη στις επομενες γενιες. ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ;; μα φυσικα οι επικυριαρχοι , οι εξουσιαστες του χρηματος, οι κατοχοι και διαχειρηστες του διεθνους τραπεζικου συστηματος που εχουν πλεον στον ελεγχο τους και την παγκοσμια μηχανη ηλεκτρονικου ελεγχου. (καρτες, κινητα, λογαριασμους ιντερνετ) ΑΥΤΟΙ ΤΥΠΩΝΑΝ ΝΟΜΙΣΜΑ και ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΨΗΦΙΑ. Στην διαδρομη των ετων που θα χρειαστει για να εξισοροπησουν οι αριθμοι των μαζων, σε χρησιμους και παρεισακτους, θα εξελισονται πολλα σεναρια που θα διχαζουν τα πληθη και διαρκως θα ΒΙΑΖΕΤΑΙ η λογικη. ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΩΔΟΥΣ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ. Το ερωτημα γιατι οι πετρελαιοπαραγωγες χωρες υπεγραψαν το συμφωνο ?? ειναι απλο , ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ -ΑΝΑΛΓΗΤΗ- ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ, ΤΑ -ΚΑΡΤΕΛ- . λετε να εχω κι εγω συμφεροντα ;;;( εχω πολυ πιο αναλυτικο αρθρο με στοιχεια για τα παραπανω , αλλα νομιζω οτι ειναι περιττη καθε τετοια προσπαθεια πλεον, ο νοων νοειτω και αφου ολοι ειμαστε δουλοι και δεσμιοι του ηλεκτρονικου συστηματος συναλλαγων, ΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ )

Reply
Κυριακος 24 February 2020 at 02:11

kyrioi αξιολογες οι προσπαθειες των σχολιων σας. ελπιζω με τον καιρο να αποκτησετε στοιχεια και να συμπερανετε ορθοτερα. απαντες. ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ οτι ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ προηγηθηκε η εκστρατεια ΠΕΡΙ ΨΗΞΗΣ του πλανητη . την θυμαστε ;; οσο για το ποιοι εχουν συμφεροντα να ΔΗΜΗΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΝΘΕΡΜΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ? σκεφτειτε και συγκρινετε τις απωλειες των παλαιων θρησκειων λογω αμφισβητησης και φανταστειτε το λογικο οτι οι ανθρωποι απεκτησαν γνωση και θελουν ν’ ακολουθουν κατι ανωτερο, αυτη τη φορα ως ιερο σκοπο , την παραδοση του πλανητη στις επομενες γενιες. ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ;; μα φυσικα οι επικυριαρχοι , οι εξουσιαστες του χρηματος, οι κατοχοι και διαχειρηστες του διεθνους τραπεζικου συστηματος που εχουν πλεον στον ελεγχο τους και την παγκοσμια μηχανη ηλεκτρονικου ελεγχου. (καρτες, κινητα, λογαριασμους ιντερνετ) ΑΥΤΟΙ ΤΥΠΩΝΑΝ ΝΟΜΙΣΜΑ και ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΨΗΦΙΑ. Στην διαδρομη των ετων που θα χρειαστει για να εξισοροπησουν οι αριθμοι των μαζων, σε χρησιμους και παρεισακτους, θα εξελισονται πολλα σεναρια που θα διχαζουν τα πληθη και διαρκως θα ΒΙΑΖΕΤΑΙ η λογικη. ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΩΔΟΥΣ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ. Το ερωτημα γιατι οι πετρελαιοπαραγωγες χωρες υπεγραψαν το συμφωνο ?? ειναι απλο , ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΙ’ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ – ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ- . λετε να εχω κι εγω συμφεροντα ;;;( εχω πολυ πιο αναλυτικο αρθρο με στοιχεια για τα παραπανω , αλλα νομιζω οτι ειναι περιττη καθε τετοια προσπαθεια πλεον, ο νοων νοειτω και αφου ολοι ειμαστε δουλοι και δεσμιοι του ηλεκτρονικου συστηματος συναλλαγων, ΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ) ΑDMIN ρεπεις στην λαθος πλευρα, η γνωση και η αντιληψη ειναι αποτελεσμα ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ.

Reply
Κυριακος 24 February 2020 at 02:26

NF 1ΟΝ- μηπως αυτους τους εγκριτους για σενα οργανισμους ΞΕΡΕΙΣ ποιος τους χρηματοδωτει ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ;; ΟΠΩς ΚΑΙ ΤΟ συνολο της παγκοσμιας τεχνοκρατιας !!
2ΟΝ- μηπως ξερεις καποιο κρατος που δεν ειναι χρεωμενο ;;
3ον- αναρωτηθηκες ΠΟΥ χρωστανε ΟΛΑ τα κρατη ;;

Reply
NF 25 February 2020 at 23:48

NF 1ΟΝ- μηπως αυτους τους εγκριτους για σενα οργανισμους ΞΕΡΕΙΣ ποιος τους χρηματοδωτει ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ

Οχι. Ποιός χρηματοδοτει, ελεγχει, και διατασσει την Εθνικη Ακαδημια Επιστημων των ΗΠΑ να λεει ψεμματα; (171 μελη της με βραβεια Νόμπελ Φυσικης, Χημειας, Ιατρικης)

https://sites.nationalacademies.org/sites/climate/SITES_193558

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ;; μα φυσικα οι επικυριαρχοι , οι εξουσιαστες του χρηματος, οι κατοχοι και διαχειρηστες του διεθνους τραπεζικου συστηματος

Γιατι να εχουν τετοιο συμφερον; H αντιμετωπιση της υπερθερμανσης του πλανητη θα εχει αναγκαστικα τεραστιο κοστος, και θα πληξει την οικονομικη αναπτυξη, και αρα τα κερδη τους.

Το ερωτημα γιατι οι πετρελαιοπαραγωγες χωρες υπεγραψαν το συμφωνο ?? ειναι απλο , ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΙ’ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

A, μαλλιστα. Και η Ρωσια γιατι υπεγραψε προσφατως ; Ειναι πετρελαιοπαραγωγος, ειναι στρατιωτικη και πυρηνικη υπερδυναμη, και δε φοβαται καθολου τη Δυση.

ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ οτι ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ προηγηθηκε η εκστρατεια ΠΕΡΙ ΨΗΞΗΣ του πλανητη
Δεν υπηρξε καμμια τετοια εκστρατεια. Την δεκαετια του 1970 μια μικρη μειοψηφια επιστημονων διατυπωσε την υποθεση οτι ισως καποια στιγμη στο μελλον ελθει νεα εποχη παγετωνων. Αυτο διοτι παρατηρηθηκε μια μικρη πτωση της παγκοσμιας θερμοκρασιας κατα 0.2 βαθμους Κελσιου το 1940-1970. Οπως ηταν λογικο, η αποψη αυτη ειχε δυσαναλογα μεγαλη προβολη στον τυπο της εποχης. Οταν εκει γυρω στο 1980 εγινε σαφες οτι η παγκοσμια θερμοκρασια αρχισε παλι να αυξανει, και μαλλιστα με ακομα ταχυτερο ρυθμο, τοτε η υποθεση αυτη εγκαταλειφθηκε. Η παροδικη μικρη πτωση της παγκοσμιας θερμοκρασιας το 1940-1970 οφειλοταν μαλλον σε αυξημενες συγκεντρωσεις σωματιδιων αιθαλης και διοξειδιου του θειου στην ατμοσφαιρα, οι οποιες μειωσαν λιγο την προσπιπτουσα ηλιακη ακτινοβολια. Αυτες οφειλονταν αφενος σε αυξημενη ηφαιστειακη δραστηριοτητα, αφετερου σε ανθρωπογενεις εκπομπες (το “νεφος” των πολεων)
Εκτοτε η φαιστειακη δραστηριοτητα επανηλθε στο φυσιολογικο, η ατμοσφαιρα καθαρισε απο ανθρωπογενεις εκπομπες σωματιδιων λογω νεων τεχνολογιων (πχ καταλυτικα αυτοκινητα) και το κυριοτερο, οι εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα σημειωσαν τετοια εκρηκτικη αυξηση, που υπερνικησαν οποιοδηποτε αντίρροπο φαινόμενο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.