Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μεταναστευτικό

«Λαθρομετανάστης» είναι ο ορθός όρος.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 25 Φεβρουαρίου 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το αριστερών αντιλήψεων[1] αμερικανικό περιοδικό Newsweek αναδημοσίευσε[2] μία μελέτη του Ινστιτούτου Cato[3] σχετικά με τη χρήση ευφημισμών στον δημόσιο διάλογο. Κέντρο του ενδιαφέροντος ήταν η αντιπαράθεση των όρων λαθρομετανάστης ή παράτυπος μετανάστης. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η επίσημη ορολογία είναι «παράνομος ξένος» (illegal alien[4]), σκληρότερη από το «παράνομος μετανάστης» (illegal immigrant)[5]. Στην απέναντι όχθη, προτείνεται ο όρος «μετανάστης χωρίς δικαιολογητικά» (undocumented immigrant).

Η μελέτη δίνει και άλλα παραδείγματα, όμως κατά κύριο λόγο εξετάζει αυτήν την αντιπαράθεση υπό το φως της προσπάθειας ψυχολογικού επηρεασμού του αποδέκτη της ορολογίας, είτε υπέρ, είτε εναντίον των ανθρώπων αυτών. Ο όρος «παράνομος», για παράδειγμα, προϊδεάζει για κάποια εκτός νόμου πράξη. Αντίστροφα, η μη κατοχή όλων των απαραίτητων εγγράφων, που υπονοεί ο όρος «παράτυπος», καθιστά τους μετανάστες ως συμπαθητικά θύματα μίας αμείλικτης κρατικής γραφειοκρατίας. Η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων και η σημειολογία είναι ένα από τα πεδία ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Το πλαίσιο ή το κάδρο, το οποίο ενδύει την παρουσίαση ενός ζητήματος, εξυπηρετεί συνειδητά πολιτικούς σκοπούς.

Μία αντίρρηση όμως: αν τα παραπάνω ισχύουν στην Αμερική, με τη δεδομένη συχνότητα περιστατικών στα δελτία ειδήσεων ή στην αρθρογραφία, τα πράγματα δεν είναι έτσι στην Ελλάδα. Οι ροές είναι τόσο μεγάλες, και η αφετηρία των ανθρώπων αυτών είναι τόσο γνωστή, που δεν πρόκειται κανείς να επηρεαστεί ψυχολογικά από την ορολογία των ΜΜΕ. Όλοι γνωρίζουμε ότι μιλάμε για ροές χιλιάδων την εβδομάδα και ότι η χώρα προέλευσης, μόνο σε ένα μικρό ποσοστό πλέον είναι η Συρία, άρα δικαιούνται καθεστώς προσφύγων. Δεδομένης της ολικής αντίληψης του προβλήματος, ουδείς επηρεάζεται από την ορολογία; Πόλεμος χωρίς αντίκρυσμα. Ας τον λήξουμε.

Ο ελληνικός όρος «λαθρομετανάστης» είναι, κατ’ εμέ, ηπιότερος του «παράνομος μετανάστης» και αντικειμενικότερος. Διότι, υπάρχει ο λαθρέμπορος, ο λαθροκυνηγός, ο λαθρεπιβάτης, ο λαθραναγνώστης, ο λαθροθήρας, λαθρόχειρας. Λανθάνω, σημαίνει υπάρχω χωρίς να γίνομαι αντιληπτός. Δεν κομίζει, ευθέως τουλάχιστον, παρανομία όπως κάνει το illegal immigrant ή (ακόμη περισσότερο!) το illegal alien.

Αρκετοί υϊοθετούν το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι». Μόνο μία φορά όμως στον δημόσιο λόγο έγινε αναφορά σε «λαθραίους ανθρώπους». Όχι από τον όρο «λαθρομετανάστης» που χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλή, ο οποίος προσφάτως δήλωσε δια τηλεοράσεως αναφερόμενος στις ροές μετανάστευσης ότι «και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήρθαν ως λαθραίοι»[6]. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που χρησιμοποιήθηκε το «ως λαθραίοι» σκέτο. Δυστυχώς, αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιπλήξει το στέλεχός του, υπερασπίστηκε την πρωτόγνωρη εξομοίωση των νυν λαθρομεταναστών, με τους Έλληνες πρόσφυγες του 1922, επειδή ένα μήνα πριν την Μικρασιατική Καταστροφή και εν μέσω του πολέμου, υπήρξε αποθάρρυνση να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, και να έρθουν στην Ελλάδα. Τρικυμία εν κρανίω βέβαια, διότι οι Έλληνες ήρθαν μετά την Καταστροφή, ήταν όλοι τους πρόσφυγες, και πήγαν στο κράτος-έθνος του έθνους που ανήκαν.

«Δίκην άτης λαθραίου»[7], έγραφε ο Αισχύλος, επειδή η μανία (άτη) χτύπησε το θύμα χωρίς να γίνει αντιληπτή. Λαθρομετανάστης είναι ο μετανάστης, ο οποίος κατά την είσοδό του στην χώρα δεν γίνεται αντιληπτός.

Μάλιστα, επιλέγει να μην γίνεται αντιληπτός, αφού δεν έρχεται μέσω νόμιμης οδού κατά την οποία θα υποστεί έλεγχο εγγράφων. Δεν παίρνει το πλοίο της γραμμής. Το κάνει ακριβώς επειδή δεν θέλει να γίνει αντιληπτός, παρά μόνο αφού εισέλθει στην χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό περιγράφει ο συγκεκριμένος όρος.

Παραπομπές.

[1] Εκτίμηση των πολιτικών θέσεων του Newsweek, από το σάϊτ https://mediabiasfactcheck.com/newsweek/

[2] 18 Δεκεμβρίου 2017, Newsweek, Τίτλος άρθρου «YOU SAY ‘ILLEGAL ALIEN.’ I SAY ‘UNDOCUMENTED IMMIGRANT.’ WHO’S RIGHT?», σύνδεσμος

https://www.newsweek.com/you-say-illegal-alien-i-say-undocumented-immigrant-whos-right-750644

[3] 7 Δεκεμβρίου 2018, Cato Institute’s Center for Global Liberty and Prosperity.

Τίτλος άρθρου: The Use of Euphemisms in Political Debate, 7 Δεκεμβρίου 2018. Σύνδεσμος https://www.cato.org/blog/use-euphemisms-political-debate

[4] Δημόσια ερώτηση δημοσιογράφου στο δίδυμο υποψηφίου προέρδου και αντι προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν και Τζωρτζ Μπους στις αμερικανικές εκλογές του 1980. Επανέλαβαν τον επίσημο όρο, ως δόκιμο και αποδεκτό.

 Βίντεο – https://www.youtube.com/watch?v=Ixi9_cciy8w

[5] 13 Φεβρουαρίου 2020, Άρθρο στους New York Times όπου νομικός ζητά επισήμως την απόσυρση το όρου «illegal alien», σύνδεσμος – https://www.nytimes.com/2020/02/13/us/politics/colorado-illegal-immigrants.html

[6] Βίντεο της εκπομπής – https://www.youtube.com/watch?v=2EKQtVxktKM

[7] Παραπομπή με την έκφραση «δίκην άτης λαθραίου» στον Αισχύλο – https://books.google.co.uk/books?id=y9lFAQAAMAAJ&pg=PP88&dq=%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CE%BD+%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85#v=onepage&q=%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CE%BD%20%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85&f=false

 

Πηγή άρθρου – http://www.antibaro.gr/article/26130

8 comments

Πατριώτης 25 February 2020 at 17:46

“μόνο σε ένα μικρό ποσοστό πλέον είναι η Συρία, άρα δικαιούνται καθεστώς προσφύγων”

Ούτε αυτοί δικαιούνται καθεστώς προσφύγων, εφ’ όσον έρχονται μέσω τρίτης (Τουρκίας) χώρας, κατά τεκμήριον ασφαλούς. Υπάρχει και γνωμάτευση του ΣτΕ.

Και ο Άρειος Πάγος, στην απόφασή του 1485 / 2010, την λέξη λαθρομετανάστης χρησιμοποιεί (“Θέμα: Αιτιολογίας επάρκεια, Νόμου εφαρμογή και ερμηνεία, Συνέργεια, Λαθρομεταναστών μεταφορά, Δήμευση”).

Η λέξη λαθραίος δεν πηγαίνει στον άνθρωπο, αλλά στην υπ’ αυτού τελουμένη πράξη, συνεπώς το “δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι” είναι εντελώς άστοχο.

Reply
Λευτέρης 26 February 2020 at 10:45

Illegal alien ἢ Παράνομος Αλλοδαπὸς είναι ο σωστὸς όρος. Παρανόμως εισερχόμενος αλλοδαπός για τους ευαίσθητους.

Αυτό διότι η λέξη μετανάστης μέσα στον όρο λαθρομετανάστης υπονοεί ότι εσυ γνωρίζεις ότι ο παράνομος αλλοδαπός έχει έρθει να μεταναστεύσει στην χώρα σου (δηλαδη να εργασθει και να κάνει οικογένεια με νόμιμα μέσα και δεν ειναι εγκληματίας), απλώς σε μία χρονική στιγμή εστερούτο των απαραιτήτων νομιμοποιητικών εγγράφων (δηλ. λαθραιος). Αλλά φυσικά δεν το γνωρίζεις.

Μετανάστες (immigrants) ειναι εκείνοι οι οποίοι μεταναστεύουν σε χώρα μέσω μεταναστευτικου προγράμματος δηλαδη ΝΟΜΟΥ της χωρας που έχει υπερψηφισθει στο κοινοβούλιό της, και άρα,
θεωρητικά τουλάχιστον, συμφωνούν και οι πολιτες.

Στην ελλάδα ουδέποτε έχει ψηφισθει τέτοιος ΝΟΜΟΣ.

Αυτο έχει σχέση και με το άτοπο της υπάρξεως του «υπουργειου μεταναστευτικης πολιτικης». Δεν μπορει να υπάρξει πολιτικη (που την διαχειρίζεται η εκτελεστικη εξουσία) εάν προτινος δεν υπάρξει ΝΟΜΟΣ ψηφισμένος από την βουλη (νομοθετικη εξουσία).

Αρα, το θέμα της υπάρξεως παρανόμων αλλοδαπών στην ελλάδα ειναι καθαρα θέμα ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ και ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και για αυτο ειναι αρμοδια τα αντιστοιχα υπουργεια (παλαιόθεν, δημοσίας τάξεως και εθνικη αμύνης) τα οποία ειναι υποχρεωμένα να ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ τον υφιστάμενο νόμο.

Ο νόμος 3386/2005 ειναι ξεκάθαρος για το ποιά πρέπει να ειναι η σχέση παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών με το ελληνικο κράτος. Το να εισέλθεις στην ελλάδα αυτήν την στιγμη απαγορεύεται. Εάν το πράξεις παραβιάζεις τον νόμο, δηλαδή εισαι εκτός νομου η παρα τον νομον. Απο εδώ προέρχεται λοιπόν ο όρος παράνομος αλλοδαπός.

Εαν επιθυμει το πολιτικο καστεστημένο να φέρει στην ελλάδα εκατομύρια μετανάστες πρώτα αυτό πρέπει να επικυρωθει με νόμο στο κοινοβούλιο. Στην συνέχεια πρέπει να βρει χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών, δηλαδή, σχολεια, υδραγωγεια, νοσοκομεια, νοσηλευτικο προσωπικο, δασκάλους, ενέργεια, δρόμους, μέσα μαζικης μεταφοράς, στέγαση, κτλ κτλ κτλ. Αυτό έγινε στις ΗΠΑ και όλα λειτουργούν ρολοϊ.
Εκει που δεν έγινε (π.χ. Ευρώπη) υπάρχουν προβλήματα. Ας αφήσουν λοιπόν οι ελληνες πολιτικοί την εξαπάτηση και τον ιδεολογικο φανατισμό και ας στρωθούν στην δουλειά εάν όντως θέλουν να φέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Reply
Δημοσθένης ο Μακεδών 26 February 2020 at 12:16

Φυσικά υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι!!! Δεν είπαμε ότι γεννήθηκαν λαθραία! Λέμε ότι γεννήθηκαν σε μια χώρα και εισέρχονται παράνομα, δηλ λαθραία, σε μια άλλη!!! Παραβαίνουν τους ανθρώπινους νόμους! Ο άνθρωπος – καλώς ή κακώς – περιέφραξε το οικόπεδό του και το φυλάει διότι εκεί μέσα είναι όλη η ζωή του και τα υπάρχοντά του.

Όπως ο λαθροκυνηγός παραβαίνει τους ανθρωπίνους νόμους και κυνηγάει! Όπως ο λαθρεπιβάτης σε μέσα συγκοινωνίας/μεταφορικά! Όπως ακόμη κι ο λαθραναγνώστης …

Παρεπιπτόντως, ακόμη με πονούν τα οπίσθια από τις αλατόσφαιρες που … εισέπραξα μικρός, όταν έμπαινα λαθραία στο οικόπεδο του γείτονα και έκλεβα σύκα…

Reply
Πατριώτης 26 February 2020 at 17:55

@ Λευτέρης
“Αυτό διότι η λέξη μετανάστης μέσα στον όρο λαθρομετανάστης υπονοεί ότι εσυ γνωρίζεις ότι ο παράνομος αλλοδαπός έχει έρθει να μεταναστεύσει στην χώρα σου…”
Πόθεν προκύπτει αυτό; Ο εισελθών λάθρα στην χώρα μετανάστης είναι λαθρομετανάστης.
“Στην ελλάδα ουδέποτε έχει ψηφισθει τέτοιος ΝΟΜΟΣ”
Και πώς ερχόταν π.χ. οι Φιλιππινέζες την δεκαετία τού ’70 (ίσως και αργότερα); Νομίμως ερχόταν με διακρατική σύμβαση. Και προπολεμικώς ερχόταν εποχιακοί εργάτες από την Βουλγαρία για την συγκομιδή των καπνών κι επέστρεφαν στην χώρα των μετά το πέρας.

Reply
Δεξιός 27 February 2020 at 14:22

Πολύ σωστά. Παρεμπιπτόντως είναι ακριβώς ο όρος που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακόμα πιο έντονα οι Δεξιοί αντικομμουνιστές πολιτικοί επιβήτορες της Αριστεράς και των πολιτικώς ηττημένων, θρασύδειλων καραμανλικών ακολούθων τους, μέσα στην ΝΔ. Με την ελληνόφωνη σπορά των ηττημένων να σκούζει και να περιθωριοποιείται ακόμα περισσότερο επιστρέφοντας εκεί που είναι η ιστορική θέσις της. Στον πολιτικό απόπατο.

Reply
Πατριώτης 27 February 2020 at 15:36

@ Λευτέρης

Διόρθωση: Στην τελευταία παράγραφο τού χθεσινού σχολίου μου, παρακαλώ διάβαζε έρχονταν, αντί “ερχόταν”. Ευχαριστώ.

Reply
leo23 2 March 2020 at 01:47

Να προσθέσω, ότι χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” γίνεται σε πλήθος αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, καθώς και σε νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Ενδεικτικώς και μόνο παραθέτω δέκα περιπτώσεις προσφάτων νομοθετικών κειμένων και δέκα περιπτώσεις προσφάτων δικαστικών αποφάσεων:
1. άρθρο 42§4 περ. ΙΙΙ υποπερ. α΄ εδαφ. ιι του Οργανισμού ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β΄968/22-3-2017)
2. άρθρο 6§1 περ. β΄ υποπερ. ε΄ της Υπουργικής Αποφάσεως 23111/2016 (ΦΕΚ Β΄3413/2016)
3. άρθρο 3§2 του νόμου 4103/2013
4. άρθρο 100§α΄ του νόμου 4070/2012
5. άρθρο 22§4 του νόμου 4058/2012
6. άρθρο 3 του προεδρικού διατάγματος 107/2012
7. άρθρα 1, 2 και 4 του προεδρικού διατάγματος 103/2012
8. άρθρο 60 (Παράρτημα) του νόμου 3947/2011
9. άρθρα 1, 2 και 3 του νόμου 3935/2011
10. άρθρο 14 της κυρωθείσης με τον νόμο 3875/2010 Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών

1. 969/2018 Συμβούλιο της Επικρατείας
2. 123/2018 Εφετείο Πατρών
3. 486/2017 Άρειος Πάγος
4. 117/2017 Άρειος Πάγος
5. 1030/2017 Άρειος Πάγος
6. 1782/2017 Άρειος Πάγος
7. 1190/2016 Άρειος Πάγος
8. 1191/2016 Άρειος Πάγος
9. 1248/2016 Άρειος Πάγος
10. 1283/2016 Άρειος Πάγος

Reply
panos pengas 2 March 2020 at 18:08

To “illegal alien ” δειχνει ακριβως τη φυση αυτων πουν εν γνωσει τους μπαινουν σε μια χωρα που ουτε τους εκαλεσε ουτε ζητησε τηναλλοιωση του κοινωνικου της ιστου μεσα από την παρανομη εισοδο ,καταστροφή των ταξειδιωτικων τους εγγραφων,κατδολιευοντας τις αρχες της χωρας αποτελώντας εγαλειο υβριδικου πολεμου .Οσο για το ΣΥΡΙΖΑ η αριστερα δηλητηριαζει με γνωμονα τα ξενα κεντρα αποφασεων τον Ελληνισμο.Ελαμψε και στις Πρεσπες για τα Αμερικανογερμανικα συμφεροντα και για τα ενεργιακα ζητήματα .” Μοναχοφαηδες” !Δεν ελειψαν από το χορο Σημιτικα καιοχι μονο καταλοιπα .Ντορα!Ο Κυριακος δερνει τους Ελληνες για χαριν ποιων?Του ισλαμ? των Αμερικανων που δημιουργησαν τον ΙΣΙΣ μαζι με την Τουρκια,Καταρ,Σ.Αραβια ?Επιβαλλει το Ισλαμ με 700 ΜΚΟ και 88 χωρες προελευσης ανίκανος να διαχειριστεί τη κριση?η Μερκελ σερνει την Ε.Ε αρνουμενη πρακτικη βοηθεια με 3000000 Τουρκους που δεν αφομοιώνονται ο κοσμος να χαλασει.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.