Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Εσωτερική πολιτική

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η παρουσία της στο διαδίκτυο.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 4 Ιουνίου 2020.

Όταν ανακοινώθηκε το όνομα της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ως η εκλεκτή του πρωθυπουργού για το ανώνατο αξίωμα της χώρα, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ την υποδέχτηκε με  «γνώση των πολιτικών της θέσεων», ο δε πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης είπε ορθά κοφτά ότι πρόκειται για «εκπρόσωπο της πολιτισμικής αριστεράς». Μία καθημερινή εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφία από αφίσα του 1978 της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου με το πρόσωπό της.

Πράγματι, η κα. Σακελλαροπούλου υπήρξε μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού. Αυτό ασφαλώς είναι θεμιτό. Ειδικότερα εκείνη την δεκαετία, το ρεύμα ήταν μεγάλο. Εκείνο όμως που προξενεί κάποια εντύπωση είναι ο συνδυασμός του με την δικαστική καριέρα που ακολούθησε. Ως γνωστόν, οι δικαστές διαβιούν σε πολύ στενό κοινωνικό. Και η στοιχειώδης πολιτικοποίηση αποθαρρύνεται.

Εικάζω λοιπόν, ότι η κα. Σακελλαροπούλου καταπίεσε για αρκετά χρόνια τις προσωπικές ανάγκες πολιτικής έκφρασης, από τα φοιτητικά της χρόνια. Αναμενόμενο είναι λοιπόν να επιθυμεί να διοχετεύσει την ενέργειά της στην εξωτερίκευση των θέσεών της, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτός ο ρόλος της: η χρήση δηλαδή του κύρους της θέσεως του ΠτΔ για ώσμωση πολιτικών απόψεων στην κοινή γνώμη.

Τους τελευταίους δυόμιση μήνες έχει κάνει δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ρυθμό περίπου μία ανά τρεις ημέρες, κάτω από το όνομα «Kate Sakellaropoulou». Η συχνότητα είναι ασυνήθιστη και οι κίνδυνοι υπαρκτοί: θα απαντά και στα σχόλια και στην κριτική ή θα λογοκρίνει τους αγενείς, όπως οι λοιποί χρήστες; Αντιρρήσεις όμως υπάρχουν και ως προς το περιεχόμενο ή την επιλογή των συγκυριών για δηλώσεις.

Στο μήνυμά της για την 25η Μαρτίου, μόνο η πρώτη παράγραφος (13% των λέξεων) αφορούσε στην εθνική εορτή. Το υπόλοιπο κείμενο σχετιζόταν με την πανδημία του κορωνοϊού και την δέουσα συμπεριφορά των Ελλήνων. Δηλώσεις έκανε με αφορμή τις παγκόσιες ημέρες: υγείας, βιβλίου, ασφάλειας στην εργασία, ελευθερίας του τύπου, μητέρας, και κατά της «ομοφοβίας» (ο όρος πιθανώς να ελέγχεται και γλωσσολογικά). Αγνόησε άλλες παγκόσμιες ημέρες, όπως πχ της οικογένειας. Δεν θα μπορούσε να μην αγνοήσει βέβαια, διότι μέτρησα 172 «παγκόσμιες ημέρες».

Αγνόησε επίσης διάφορες ιστορικές επετείους αυτής της περιόδου, όπως τον ΕΟΚΑ (1.4.1955), την συμφωνία για ένταξη της Θεσσαλίας στην Ελλάδα (28.3.1881), την ένταξη των Επτανήσων στην Ελλάδα (21.5.1864), την περίφημη μάχη της Κρήτης (20.5.1941), την Άλωση της Κων/πολης (29.5.1453). Θα μπορούσε να επισημανθεί ότι αγνόησε και ολόκληρο το εορτολόγιο (πλην του Πάσχα). Δεν πρόκειται όμως για ημερολόγιο. Τον Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε σειρά απελευθερώσεων των πόλεων της Μακεδονίας. Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε και η σημειολογία ορισμένων δηλώσεων. Στο μήνυμά της για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «Τουρκία» ή «Οθωμανική Αυτοκρατορία», ενώ για τους Πόντιους λέει απλώς ότι «χάθηκαν». Η έλλειψη αναφοράς στον θύτη μου θύμισε το αλήστου μνήμης βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, το οποίο έλεγε ότι «έγινε η πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι» χωρίς να αναφέρει ποιος την έριξε.

Στο δε τελευταίο της μήνυμα από την επίσκεψή της στη Θράκη είπε επί λέξη ότι «η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του Κράτους Δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου και των ανοιχτών οριζόντων». Διακρίνω μία διαφοροποίηση από την έμπρακτη αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου στον Έβρο από την κυβέρνηση.

 

Πηγή – http://www.antibaro.gr/article/27087

15 comments

Πατριώτης 5 June 2020 at 16:47

Σωστός, Ανδρέα. Τελικά, επεκράτησαν στην χώρα μας οι “προοδευτικοί αριστεροί” (=> εθνομηδενιστές). Δυστυχώς!

Reply
giannis 7 June 2020 at 00:36

με την ανοχή τα δωράκια και την πίεση από ευρώπη και αμερική διέβρωσαν οι απάτρηδες όλες τις δομές της δημοκρατίας – από την κορυφή ως τα νύχια.

Reply
Χάρης 8 June 2020 at 18:22

Ο Μητσοτάκης εξέλεξε ΠτΔ μια αριστερή κυρία διεθνιστρια και εθνομηδενιστρια να του μοιάζει!!!
Ο Θεός να βαλη το χέρι του .!

Reply
Kakarelidis 15 June 2020 at 00:16

Καί να θὲς νὰ ἁγιάσῃς δὲν σ’ἀφήνῃ ἡ Κυρία. Ἡ ὁποία έζήλωσεν τὴν δόξαν λοιμωξιολόγου, βιολόγου καὶ μηχανικῶν περιβάλλοντος, χημικῶν, φυσικῶν, ἀστρονὀμων καὶ λοιπῶν.
Φρίξτε γιὰ τὸ τί ἔγραψε γιὰ την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, στὸ φατσόβιβλό της: “…. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα, ήταν μια απειλή γνωστή· μια απειλή που θα επιμείνει, διότι συνδέεται με την κρίση της βιοποικιλότητας, για την οποία σε μεγάλο βαθμό ενοχοποιείται και η υπερθέρμανση του πλανήτη. ….”.
Διερωτῶμααι κα. Πρόεδρε, ποιός σᾶς γρἀφει καὶ αν ἐλέγχετε, τουλάχστον νοητιικά, αὐτὰ ποὺ ἀναρτᾶτε. Διότι τέτοια ἐπιστημονικά ἅλματα ὅτι ἡ πανδημία συνδέεται με τὴν βιοποικιλότητα γιὰ τὴν ὁποία εὐθύνεται ἡ ὑπερθέρμανση (!!!) οὔτε ὁ πιό διατεταγμένος πτυχιοῦχος σὲ ΜΚΟ δὲν θὰ τολμοῦσε νὰ διατυπώσῃ. Ἔλεος πιά. Ἔλεος! Ρωτῆστε κανένα σοβαρό ἐπιστήμονα.!

Reply
Πατριώτης 15 June 2020 at 10:03

@ Kakarelidis

Γιώργο, κατά την γνώμη μου, ο πρωθυπουργός έχει ακεραία την ευθύνη για τις όποιες δηλώσεις-ανοησίες τής Κατίνας, καθώς και για τις πράξεις της. Και αυτό δεν πηγάζει μόνον από το Σύνταγμα, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, και από το ότι αποτελεί προσωπική του επιλογή. Καιρός να την μαζέψει.

Άσχετα με τα παραπάνω, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Είναι άραγε δικαίωμα τής “κυρίας” αυτής να πετάξει έξω από το γραφείο της την Ελληνική Σημαία; Το είχε επισημάνει πρώτη η ΕΣΤΙΑ, αλλά το βλέπω π.χ. κι εδώ. Σύγκρινε και τις επόμενες δύο φωτογραφίες, 1 και 2. Το ίδιο γραφείο φαίνεται να είναι, αλλά η σημαία μάλλον έχει απομακρυνθεί από την Σακελλαροπούλου. Τα βλέπει κανείς αυτά; Ο Μητσοτάκης;

Reply
Πατριώτης 15 June 2020 at 13:56

Πριν αρκετές ώρες, έγραψα ένα σχόλιο προς τον φίλο Γιώργο Κακαρελίδη, το οποίο δεν έχει εμφανισθεί ακόμη, προφανώς επειδή είχε κάποιους συνδέσμους. Δεν επανέρχομαι γι αυτό, αλλά για να παρακαλέσω να προσεχθεί ιδιαίτερα αυτό που γράφω, διότι φαίνεται να έχει περάσει στο “ντούκου”, κατά το κοινώς λεγόμενο. Η κυρά-Κατίνα έχει εξαφανίσει την Ελληνική Σημαία από το γραφείο της κι εγώ, ως Έλλην πολίτης, διερωτώμαι αν έχει αυτό το δικαίωμα. Επειδή προφανέστατα δεν το έχει, το επόμενο ερώτημά μου είναι γιατί ο πρωθυπουργός, υπεύθυνος για τις πράξεις της, ανέχεται αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση. Γιατί δεν τής επιβάλλει την επαναφορά τής Σημαίας στο προεδρικό γραφείο, όπου δέχεται και διαφόρους επισήμους. Όλοι οι πρόεδροι Δημοκρατίας την είχαν μέχρι την κακή τη μοίρα ανάληψη τού αξιώματος από την περί ης ο λόγος. Και στα άλλα κράτη, το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς σε προεδρικά, πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία, είναι η σημαία τής χώρας. Είναι αυτονόητο αυτό.

Θα παρακαλούσα και το ίδιο το “Αντίβαρο” να αναδείξει το θέμα, διότι το θεωρώ πολύ σοβαρό. Ας μην μάς πετά στα μούτρα και με τέτοιον τρόπο τον εθνομηδενισμό τής η Ανωτάτη Άρχων τής χώρας!

Reply
Kakarelidis 15 June 2020 at 19:27

@Πατριώτη. Συμφωνῶ καὶ έπαυξάνω, Δὲν ἔχω δῆ τὸ ἀρχικό σχόλιο οὔτε εἰκόνα στὸ γραφεπιο τῆς ΠτΔ.
Φυσικά καὶ εἶναι καραμπινᾶτο ἀτόπημα γιὰ κάθε κράτος. Ἀκόμα καὶ μπανανίες ἔχουν “πανί”.

Reply
Πατριώτης 16 June 2020 at 11:21

@Kakarelidis

Στο σχόλιο, που από χθες δεν έχει ακόμη εμφανισθεί, έχω βάλει φωτογραφίες. Θα φροντίσω να το ξεμπλοκάρουν το συντομότερο. Πρέπει να σταλούν κάποιες επιστολές σε εφημερίδες, στην ίδια την ΠτΔ και στον πρωθυπουργό. Είναι λάθος ν’ αφήνομε οι πολίτες να περνούν όλα αυτά στο “ντούκου”, διότι έτσι ενθαρρύνομε τον εθνομηδενισμό. Όποιος δεν αισθάνεται καλά στην Ελλάδα, τον ενοχλεί να είναι Έλλην κλπ., ας πάει κάπου αλλού. Οι πόρτες είναι ανοικτές και τα σκυλιά δεμένα.

Reply
George Kakarelidis 21 June 2020 at 19:34

Τελικα τίποτε δὲν εἶναι τυχαῖο μὲ τοὺς ἀπόστολους τοῦ μαρασμοὺ.
Σὴμερα γιορτη τοῦ Πατέρα, ἡ Κυρία ΠτΔ δὲν βρῆκε χρόνο μερικῶν δευτερολέπτων, ἀπὸ τὴν διακυβέρνηση τῆς χώρας και τοῦ σύμπαντος κόσμου γενικώτερα, γιὰ νὰ γράψη μιάν ἀράδα σχόλιο.
Μοῦ καρφώθηκε στὸν νοῦ ἡ ἑξῆς σκέψη: ρὲ μπᾶς καὶ εἶναι συνοδοιπόρος αὐτῶν ποὺ οὔρλιαζαν στην δίκη Τοπαλούδη κάτω ἡ πατριαρχία, ἀφήνοντας ἀποσβολωμένο τὸν πατέρα τῆς ἄτυχης; Ναὶ ἀλλά πῶς τὸ ἀποδεικνύεις;
Ὁπότε ἔψαξα νὰ βρῶ ἀντίστοιχη δήλωσή της γιὰ τὴν Μάνα. Καὶ ἐκεῖ βλέποντας τὶς φωτογραφίες ἔμεινα ξερός: πουθενά στὰ κάδρα πατέρας, ποὺ στὸ κάτω κάτω συνέβαλε στὴν γέννησή της καὶ ἔφτασε Ἀντιπρόεδρος τοῦ Ἀρείου Παγου. πουθενἀ ἡ λέξη Γονεῖς, οἰκογένεια. Λὲς καὶ οὶ μάνες καὶ τὰ παιδιά δὲν ἀναπτύσσονται σὲ οἰκογένεια, ἀλλα σὰν τὰ ὑβρίδια ντομάτας.
Καὶ αὐτὴν τὴν Κυρία, μᾶς τὴν φύτεψαν Πρόεδρο τῶν ἑλλήνων δλδ τοῦ εὐγενέστερου πολιτισμοῦ τῆς ἀνθρωπότητος.
Τρέλλα!

Reply
Πατριώτης 22 June 2020 at 09:51

@ George Kakarelidis

Γιώργο, παρακολουθώντας την πορεία τής μεταπολιτευτικής Ελλάδος, θα δεις ότι αυτήν ακολουθεί και το ποιόν των ηγετών της(*). Ξεκίνησε με πρωθυπουργό έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή και ΠτΔ έναν Στασινόπουλο κι έναν Τσάτσο, για να καταντήσει (διότι περί κατάντιας ασφαλώς πρόκειται) μ’ έναν Κούλη και μια Κατίνα.

(*) ή αυτή ακολουθεί το ποιόν των ηγετών της (μάλλον αυτό είναι το σωστό). Κι ο λαός από κοντά, αφού έχει τούς ηγέτες που τού αξίζουν.

Reply
George Kakarelidis 11 July 2020 at 02:20

Κι’ ἀπό κοντά νἄσου ἡ Κυρία ΠτΔ σὲ ρόλο τουρκομάχου https://www.facebook.com/KateSakellaropoulou/
Σᾶς παρακαλῶ, Κυρία, μην προτρέχετε στὸ ὅτι θὰ έπέλθῃ σοβαρό πλῆγμα στὶς σχέσεις Τουρκίας μὲ Ἑλλάδα καὶ ΕΕ. Τϊποτε δὲν θὰ συμβῇ. Διότι Ἁπλούστατα Ἑλλάδα καὶ ΕΕ ἔχουν ἀφελληνίσει, ἀπορωμαϊσει καὶ ἀποχριστανισει τὶς χῶρες τους, σὲ βαθμό μὴ ἀναστρέψιμο.. Δὲν χρειάζεται παρά νὰ ρίξετε μιὰ ματιά στὰ βιβλία δημοτικοῦ ἤ στὶς ἀνιστόρητες ἀνοησίες περὶ Ἑνωμένης Εὐρώπης. Ὑποδουλομένης στὴν Γερμανία, ναί. Ἑνωμένης μὲ τόσο διαφορετικές γνωσιολογίες δὲν γίνεται. Κάποτε πρέπει νὰ γίνῃ ἀντιληπτό ὅτι Ἕνα κράτος ἤ Ἕνωση ἤ Ομοσπονδία, Αὐτοκρατορία ἥ ὅ,τι ἄλλο μπορεῖ νᾶ εἶναι πολυεθνοτικό, ἀλλά μόνο μονοπολιτισμικό. Δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πολυπολιτισμικό ὅπως διάφοροι Πρωθυπουργοί καὶ ΠτΔ μᾶς ζαλίζουν τα αὐτιά. Γιατί πολυπολιτιισμικό σημαίνει διαφορετική γνωσιολογία δλδ διαφορετικη ἄποψη στὸ τὶ εἶναι ἀληθές. Elementary Watson , ὅπως ἔλεγε καὶ ὁ φίλτατος Sherlock Holmes.

Reply
Ἰωάννης Ν. Καλλιανιώτης 21 July 2020 at 18:14

Ἀγαπητέ Ἀνδρέα,
Αὐτή εἶναι ἕνα ἀκόμη μέρος τοῦ προβλήματος τῆς χώρας μας. Δυστυχῶς, ἡ κατωφέρεια εἶναι πολύ μεγάλη ἀπό τό 1981 ἕως σήμερον.
Ι.Ν.Κ.

Reply
Πατριώτης 31 December 2020 at 15:46

Στο σχόλιό μου 15 June 2020 at 10:03 γράφω για την έξωση τής Σημαίας από το γραφείο τής κερά Κατίνας.

Σειρά τώρα είχαν τα καριοφύλλια: Νέο ἔπος Σακελλαροπούλου: Ξήλωσε τά «καριοφίλια» τοῦ 1821

Τελικά, τι ακριβώς θέλει αυτή η γυναίκα, αν ξέρει και η ίδια δηλαδή;

Reply
Πατριώτης 31 December 2020 at 15:54

Διόρθωση: “Σειρά τώρα είχαν τα καριοφύλλια” => τα καριοφίλια. Συγγνώμη.

Reply
Πατριώτης 5 January 2021 at 18:58

Στον τόπο αυτόν, που καυχόμεθα για την “δημοκρατία” μας, ο ελληνικός λαός δεν ερωτάται για τίποτε, αλλά δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται κιόλας να ερωτηθεί, τουλάχιστον στην συντριπτική του πλειονότητα.

Τελικά, τι θα γίνει μ’ αυτήν την παρδαλή, που έβαλαν για ΠτΔ;

Πολλά τα ατοπήματα της Α.Σακελλαροπούλου: Φουντώνει το κίνημα #notmypresident

Αναφερόμενος στην πρώτη παράγραφο τού παρόντος σχολίου μου, διερωτώμαι αν ενδιαφέρεται κανείς για όλα αυτά; Πολλοί θα πουν “έχομε σοβαρότερα θέματα ν’ ασχοληθούμε”. Ίσως και να μην έχουν άδικο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.