Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία

Όχι στο απεχθές όνομα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 22 Σεπτεμβρίου 2020.

Στις 7.2.2019 Ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ με θέμα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ερωτάται «εσείς πώς θα την λέτε; δεν θα τη λέτε Βόρεια Μακεδονία;», απαντάει με στόμφο «εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία». Στην επόμενη ερώτηση «άρα, παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο» δίνει το τελειωτικό χτύπημα «ε, να με πάτε φυλακή!».

Βέβαια, ο ίδιος άνθρωπος σε άλλο πάνελ στην ΕΡΤ με τον κ. Φίλη είχε διαφορετική γραμμή: «Σκόπια θα τα λέω πάντα εγώ. Μόνο όταν θα έχω επίσημη ιδιότητα, «Βόρεια Μακεδονία» διότι σεβόμαστε τη διεθνή συμφωνία». Υποθέτω ήταν μεταγενέστερη εκπομπή αυτή, διότι εδώ ακολουθούσε την γραμμή του κόμματός του.

Πότε είχε δίκιο; Διότι και τις δύο φορές αποκλείεται να είχε δίκιο λέγοντας αντικρουόμενα πράγματα. Δίκιο είχε λοιπόν την πρώτη φορά. Ορίστε λοιπόν παραδείγματα.

Γερμανία. Σε 24 γλώσσες το όνομα της χώρας παράγεται από το παλαιό γερμανικό «Ντόϋτς». Μεταξύ αυτών και στα ίδια τα γερμανικά. Το επίσημο όνομα της χώρας είναι «Ντόϋτσλαντ». Παρόλ’ αυτά, σε 47 γλώσσες χρησιμοποιείται το παλαιό λατινικό «Γερμανία», σε 28 γλώσσες χρησιμοποιείαι το Αλεμάνια (από τη φυλή των Αλεμάνων), σε 6 γλώσσες το Σαξονία, σε 16 γλώσσες το πρωτοσλαβικό Νέμσκι, σε 6 το όνομα της Πρωσσίας και σε άλλες 6 το όνομα «Βουοκέτζα», άγνωστης προέλευσης. Βλέπουμε δηλαδή ένα συνωθύλευμα ονομάτων.

Γαλλία. Ρωμαϊκό όνομα της περιοχής, σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα, όταν έπεσε στα χέρια των Φράγκων. Οι Έλληνες είμαστε ο μοναδικός λαός στον πλανήτη που χρησιμοποιούμε ακόμα αυτό το όνομα, αντί το επίσημο «Φραγκία».

Ελβετία. Και στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρομανσικά) το επίσημο όνομα παράγεται από το «Σουίς» ή «Σβις». Οι Έλληνες χρησιμοποιούμε το λατινικό τους όνομα, Ελβετία. Πιθανώς πάλι οι μόνοι στον κόσμο.

Φινλανδία. Στα Φινλανδικά η χώρα τους λέγεται επισήμως Σουόμι. Και όμως, στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου αναφέρται ως Φινλανδία.

Ελλάδα. Ως γνωστόν, οι δυτικοί μας αποκαλούν Γραικία, ενώ οι Τούρκοι και ορισμένοι Άραβες Ιωνία (Γιουνάν).

Όταν λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης με την επίσημη ιδιότητά του χρησιμοποιεί τους όρους Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Φινλανδία (και άλλα παραδείγματα), διαμαρτύρεται κανείς; θα τον «πάει κανείς στη φυλακή» επειδή το κάνει; όχι βέβαια!

Το επίσημο όνομα του κράτους δεσμεύει μόνο την επίσημη διπλωματική αλληλογραφία. Ούτε δηλώσεις, ούτε καν επίσημες επιστολές. Όσο συχνά λέμε Γερμανοί ή Γάλλοι, τόσο συχνά μπορούμε να λέμε «Σκοπιανοί». Διότι, μπορεί κάποιοι να το έστριψαν από το «Εμείς οι Μακεδόνες» στο «Αυτοί οι Μακεδόνες», όμως αν είναι αυτοί Μακεδόνες, τότε εμείς τι είμαστε;

Πολλά ΜΜΕ χρησιμοποιούν δεόντως τον απεχθή όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως όταν αναφέρονται στα πρόσωπα, εφευρίσκουν το «βορειομακεδόνες»! Ο δισταγμός να χρησιμοποιήσουν τον επίσημο όρο «Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ενδεικτικό τεκμήριο της αναγνώτισης του ακρωτηριασμού της εθνικής μας ταυτότητας που υπέστημεν.

Το συμπέρασμα είναι ότι τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» τον χρησιμοποιεί κανείς μόνο αν το θέλει. Όχι επειδή δεσμεύεται από οτιδήποτε. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το Σκόπια / Σκοπιανοί, όπως κάναμε επί τρεις δεκαετίες, παρόλο που ποτέ αυτός δεν ήταν επίσημο όνομα. Όπως δεν μας πήγαινε κανένας στη φυλακή τότε, έτσι δεν θα μας πάει ούτε σήμερα.

Πηγή – http://www.antibaro.gr/article/28120

5 comments

Suspect 23 September 2020 at 01:09

Αδικεις παρα πολυ τον Αδωνι με αυτα που λες και δεν ειναι τιμιο γιατι ο ανθρωπος προειδοποιουσε απο πριν. Και στο Βελλιδειο παρουσια 2.000 ατομων το ειπε ξεκαθαρα. Ειναι μια διεθνης συμφωνια η ΣτΠ και δεν αλλαζει. Για αυτο καναμε τα συλλαλητηρια για να την εμποδισουμε. Αν παμε να την καταργησουμε μονομερως, τοτε πολυ απλα θα φανουμε φταιχτες παγκοσμιως και θα λεγονται παντου Μακεδονια και χαρηκαμε. Θα αναπολουμε και εκεινα τα FYROM που βλεπαμε στις αθλητικες συναντησεις. Ειπε επισης ο ανθρωπος πως ως υπουργος σε διμερεις επαφες και επισημη επικοινωνια θα πρεπει να τους αποκαλει ΒΜ αλλα ως πολιτης σε συνεντευξεις του θα τους λεει Σκοπια και τρελαινε τους συριζαιους που ηταν στο πανελ.
Κακως επιτιθεσαι στον Γεωργιαδη γιατι αυτα ελεγε και πριν, αυτα και τωρα.
Κακως του επιτιθεσαι επισης γιατι ειναι απο τους πιο εργατικους στην κυβερνηση, δουλευει πολυ και εχει εξαιρετικα αποτελεσματα.
Ακομα πιο κακως γιατι τοσα χρονια ο Αδωνις ηταν ο πιο δυνατος αντιπαλος των Ζαιων και πολλες φορες μονος του. Απο τους ελαχιστους που σταθηκαν ορθιοι απεναντι στην αριστεριζουσα εθνομηδενιστικη θολοκουλτουρα του τιποτα.
Και εσυ Ανδρεα εχεις δωσει αγωνα αλλα εισαι απο την ασφαλεια του εξωτερικου. Ο Αδωνις εχει καθυβριστει οσο λιγοι, του εχουν καψει το μαγαζι 20 φορες και πηγαν να του στησουν και σκανδαλο να τον κλεισουν φυλακη με ψευτιες γιατι τους ενοχλουσε.

Reply
admin 23 September 2020 at 01:37

Δεν επιτίθεμαι καθόλου στον Γεωργιάδη. Ίσα ίσα που λέω ότι είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγα ότι τη χώρα θα την ονομάζει Σκόπια και αν κάποιος ενοχλείται «ε ας τον πάνε φυλακή».

Αυτό ακριβώς απαντώ κι εγώ όταν μου λένε το ίδιο πράγμα.

Βοήθεια του δίνω να μην αλλάξει αυτή του την άποψη και να επιμένει σε αυτήν από οποιαδήποτε θέση.

Reply
Παναγιώτης Χ. Δημητρίου 23 September 2020 at 01:42

Ο μπουμπούκος αγαπητέ ύποπτε, τελείωσε ως πολιτικός, τουλάχιστον στην συνείδηση όσων από εμάς είμαστε ακόμα Έλληνες, όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και στο φρόνημα, τη στιγμή που ζήτησε συγνώμη από τους “περιούσιους” για το γνωστό βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη το οποίο πραγματεύεται όλη την αλήθεια σχετικά με την εκλεκτή, από τον Θεό τους Γιαχβέ, φυλή!

Reply
Μαρία-Στέλλα 27 September 2020 at 21:13

Φαιδρό πρόσωπο, έστω και αν (θεμιτά) χρησιμοποιεί το “Σκόπια” αντί για το ΒΜ.
Δεν το σώζει anyway. Υπάρχουν και καλύτερα άτομα που λένε “Σκόπια”, δε θα παίσουμε στην ανάγκη του!!!

Reply
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ 7 October 2020 at 08:51

Το θέμα δεν είναι ο Γεωργιάδης. Το θέμα είναι το υβρίδιο των Σκοπίων, οι εγχώριοι χρήσιμοι, ανεπαρκείς ηλίθιοι της ΠΦΑ, οι λοιποί κρυπτόμενοι όπισθεν…τα αργυρώνητα ΜΜΕ που μετέχουν στην μεθοδευμένη επιβολή τερατώδους ψεύδους ως αλήθεια και η ευθύνη ενός εκάστου εξ ημών έναντι της χειραγώγησης. Για παράδειγμα είναι πολύ απλό και ανέξοδο το τηλεοπτικό “εμπάργκο” σε όσες εκπομπές διακινούν το ψεύδος, το “μαύρο” σε όσους φιλοδοξούν να μετάσχουν ή μετέχουν στα κοινά και ασπάζονται γλωσσικά το ψεύδος. Σε εμάς εναπόκειται να ακυρώσουμε το διακινούμενο ψεύδος με κάθε τρόπο. Η βάση πάντα ήταν, είναι και θα είναι είναι ο λόγος, η γλώσσα. Επομένως το υβρίδιο των Σκοπίων και το Σκοπιανό συνονθύλευμα είναι η μόνη πραγματικότητα.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.