Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Ανδρέας Σταλίδης Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα πρακτικά η μόνη χώρα στον κόσμο με χωρικά ύδατα λιγότερο από 12 ναυτικά μίλια.

  • 200 μίλια έχουν 4 χώρες
  • 30 μίλια έχει 1 χώρα
  • 13 μίλια έχουν 2 χώρες
  • 12 μίλια έχουν 143 χώρες (ανάμεσά τους και η ανίσχυρη και υπό κατοχή Κύπρος)
  • 6/12 μίλια έχει 1 χώρα. Η Τουρκία. Έχει 12 μίλια στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει 6 μίλια στο Αιγαίο. ( Τα έχει μάλιστα από το 1964, δηλαδή 18 χρόνια πριν την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας)
  • 6 μίλια έχει 1 χώρα. Η Ελλάδα!
  • 3 μίλια έχουν 2 χώρες. Η Ιορδανία και τα νησιά Παλάου.
Η μεν Ιορδανία έχει μία πάρα πολύ στενή λωρίδα θάλασσας, από τις ακτές της οποίας η απόσταση από τις γειτονικές της χώρες είναι μικρότερη από 6 ναυτικά μίλια, οπότε ουσιαστικά έχει τη μέση γραμμή. Δεν έχει νόημα να έχει περισσότερα από 6. Και 200 μίλια να δηλώσει, τα ίδια χωρικά ύδατα θα έχει.
Τα δε νησιά Παλάου δεν έχουν κανένα γείτονα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μιλίων. Έχουν ΑΟΖ 200 μιλίων, στην οποία όχι απλώς κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά απαγορεύουν σε οιονδήποτε να κυνηγάει καρχαρίες. Δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Συμπέρασμα.
Πρακτικά, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο με χωρικά ύδατα λιγότερο από όσο προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που το ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου, μέχρι και η Τουρκία.
– Γιατί η Ελλάδα δεν επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια;
– Επειδή η Τουρκία έχει θέσει την επέκταση πέραν των 6 μιλίων, ως αιτία πολέμου (casus belli).
– Και τι σημαίνει αυτό;
– Τίποτα απολύτως. Είναι σαν να λέει ένα παιδάκι σε ένα άλλο «αν φας τη σοκολάτα που έφερες από το σπίτι σου, θα σε πλακώσω στο ξύλο και θα σου φάω και τη σοκολάτα».
Αν το κάνει, ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι δικαιολογημένος. Το λέει μόνο για τσαμπουκά, για εκφοβισμό. Για να σπάσει το ηθικό στο παιδί και να το αποτρέψει από το να φάει τη σοκολάτα του.
Το άρθρο 2(4) του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ απαγορεύει ρητά και τη χρήση βίας, αλλά και την απειλή χρήσης βίας μεταξύ των μελών. Το casus belli είναι εξ ορισμού «απειλή χρήσης βίας». Δεν έχει καμία βάση, δεν αποτελεί καμία δικαιολογία, κανέναν λόγο για μελλοντική ενέργεια.
Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και η Τουρκία κάνει πόλεμο και ρίξει το πρώτο πυρ, ο επιτιθέμενος θα είναι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να φινλανδοποιηθεί στο μέλλον, εάν κάνει ή δεν κάνει κάτι.
Η Ελλάδα είναι ήδη φινλανδοποιημένη, δηλαδή χώρα μειωμένης κυριαρχίας. Χώρα μειωμένης κυριαρχίας είναι μία χώρα, όταν δεν ασκεί τα δικαιώματά της, διότι φοβάται έναν γείτονα, μία άλλη χώρα.
Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το φοβικό σύνδρομο, που διακατέχει την πολιτική μας τάξη, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια παντού. Όχι τμηματικά, διότι αυτό θα σήμαινε αποδοχή μίας δήθεν ειδικής περίπτωσης στο Αιγαίο.
Μετά τα τελευταία γεγονότα, όσο δεν το κάνουμε, τόσο παγιώνεται η εγκατάλειψη του δικαιώματός μας.
Η Τουρκία ΔΕΝ θα κάνει πόλεμο. Το casus belli ήταν εκφοβισμός, οποίος μάλιστα έχει πιάσει. Όπως και το παιδάκι δεν θα πλακώσει ποτέ στο ξύλο το θύμα του. Απειλή είναι. Στο ηθικό στοχεύει.
Όλες σχεδόν οι χώρες λοιπόν «είναι στα 12 μίλια».  Η συνέχεια στο βίντεο. «Γιατί κύριε;»

Η φωτογραφία αυτή προέρχεται από άρθρο των Washington Times

Το κείμενο πρωτογράφτηκε στο facebook εδώ

5 comments

Ἀπόστολος Βρανᾶς 23 October 2020 at 18:00

Ἁπλά, εἴμαστε ‘κότες’ καὶ κρυβόμαστε πίσω ἀπὸ τὸ ἐπιχείρημα νὰ μὴ δώσουμε λαβὴ στὴν Τουρκία νὰ διαμαρτυρηθεῖ! Τίποτα ἄλλο … 🙁

Reply
Σταυρούλα Καρδίμη 25 October 2020 at 07:59

Πώς είστε τόσο σίγουρος ότι το παιδί δε θα πραγματοποιήσει την απειλή του?Ποιος μας διαβεβαιώνει και μας εγγυάται πως το παιδί δε θα φάει τη σοκολάτα(που δεν του ανήκει)και δε θα “σπάσει”στο ξύλο το άλλο παιδί?Εχει”μπέσα” η Τουρκία?Οχι βέβαια.Το έχει αποδείξει άλλωστε με την “αχόρταγη”συμπεριφορά της εδώ και αιώνες.Αν υπήρχε ένα στιβαρό ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντί της,ίσως κάτι να γινόταν.Τώρα όμως,που δεν αντιμετωπίζει ουδεμία σθεναρή αντίσταση από παντού,αλωνίζει τα πέρατα.Οι κυρώσεις που εξαγγέλλει η Ευρώπη παραμένουν απλές εξαγγελίες,χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν,ενώ η Τουρκία πραγματοποιεί-τις περισσότερες φορές-αυτά που κοινοποιεί.Αρα πως είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία δε θα φάει τη “σοκολάτα”

Reply
Πατριώτης 5 November 2020 at 12:39 Reply
admin 6 November 2020 at 15:49

Πατριώτη, έκανα σχετική ανάρτηση εδώ

https://www.facebook.com/stalidis.andreas/posts/772036206987750

Κυρία Καρδίμη, δηλαδή τι θα κάνει; Αν επεκτείνουμε, θα μας κάνει πόλεμο; Θα «δικαιολογείται» αυτός ο πόλεμος, επειδή το δήλωσε; Διαβάσατε τι γράφω; Το casus belli για το Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ είναι όχι απλώς ανύπαρκτο, αλλά ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Δείτε το άρθρο 2, παράγραφος 4, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ο σύνδεσμος δίνεται στο άρθρο. Θα πρέπει όχι απλώς να συνεχίζουμε τη ζωή μας σαν να δεν υφίσταται το casus belli, αλλά να το καταγγέλλουμε ως ωμή παραβίαση του θεμέλιου λίθου της ύπαρξης του ΟΗΕ που είναι η μη χρήση βίας και η μη απειλή χρήσης βίας από τα μέλη του.

Reply
Πατριώτης 6 November 2020 at 18:44

@ admin

Για να κάνω τον συνήγορο τού διαβόλου: Μήπως κάνει και τίποτε η Τουρκία, που να είναι σύμφωνα με το ΔΔ και τον ΟΗΕ; Αλλά μήπως φταίει η Τουρκία, που αυτός ο καφενές, που λέγεται ΟΗΕ, δεν μπορεί/θέλει να τής επιβάλει τις αποφάσεις του; 46 χρόνια κρατά την μισή Κύπρο υπό κατοχή κι επιπλέον την εποικίζει με σκοπό την πληθυσμιακή της αλλοίωση. Αυτό το τελευταίο είναι κι έγκλημα πολέμου. Άλλος ήταν ο ΟΗΕ που διέταξε την απελευθέρωση τού Κουβέιτ από τούς Ιρακινούς (πρώτος Πόλεμος τού Κόλπου 1991);

Εμείς σαφώς πρέπει να τα καταγγέλλομε αυτά (για το Κυπριακό έχουν εκδοθεί πολλές καταδικαστικές αποφάσεις), αλλά να μην περιμένομε ότι θα ιδρώσει κανενός το αυτί. Η Ελλάς όφειλε προ πολλού να είχε επεκτείνει τα χωρικά τής ύδατα στα 12 νμ και θα βλέπαμε αν η Τουρκία θα επιχειρούσε να κάνει πόλεμο, αδιαφορώντας για τις τεράστιες ζημίες που θα υφίστατο και η ίδια. Ακόμη και σήμερα, ειδικά τώρα που έχει τόσα μέτωπα ανοικτά, δεν νομίζω ότι θα αποτολμήσει την μετωπική σύγκρουση. Όμως, αντ’ αυτού, η Ελλάς κατεβάζει την Σημαία στα Ίμια και τ’ αυτιά μπροστά στο “Oruc Reis”. Είμαστε άξιοι τής μοίρας μας. Ίσως να έχομε απεμπολήσει και το δικαίωμά μας στα 12 νμ, όπως και αυτό τής ΑΟΖ (η οριοθέτηση με Ιταλία και Αίγυπτο ήταν πράξη απελπισίας και οπωσδήποτε επιζημία – το έχομε συζητήσει αλλού) και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη.

ΥΓ: Ευχαριστώ για την παραπομπή στο fb.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.