Monday 29 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Ετσι έγινε ο ακρωτηριασμός της ελληνικής ταυτότητας στις Πρέσπες

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία της Κυριακής 10 Ιουνίου 2022, ως τμήμα τουαφιερώματος της εφημερίδας για τα 4 χρόνια από την υπογραφή στις Πρέσπες.

Τους πρώτους πέντε μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τέσσερις φορές τα Σκόπια. Άγνωστη λεπτομέρεια που όμως καταδεικνύει το ιδεολογικό υπόβαθρο αναζήτησης της συγκεκριμένης “λύσης”, διότι έγινε επί Κυβέρνησης Γκρουέφσκι του VMRO. Η τέταρτη φορά ήταν στις 24 Ιουνίου, μία μόλις ημέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει το δημοψήφισμα. Ασφαλώς δεν του έθετε συμβιβαστικής λύσης, απλώς την πρόθεσή του να τα δώσει όλα και το σχέδιο για το πώς θα περάσει από τη Βουλή.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ γνωστοποίησε την πρόθεσή του αυτή στον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα το πρώτο συλλαλητήριο στις 21/1/18, τα 150 που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο και την υπογραφή στις Πρέσπες στις 18/6/2018, πριν από 4 χρόνια. Δεν θα επαναληφθεί η επιχειρηματολογία. Θα καταδειχθεί όμως, εν συντομία, ο ακρωτηριασμός της ελληνικής ταυτότητας μια που τμήμα της παραδόθηκε σε τρίτους με την υπογραφή μας.

ΤΑ ΕΊΔΗ ΠΑΡΑΒΙΆΣΕΩΝ

Πρώτο είδος παραβιάσεων της κατάπτυστης Συμφωνίας η συνέχιση χρήσης του όρου σκέτο Μακεδονία (Ακαδημία, Εθνική Πινακοθήκη,. Οικονομικό Επιμελητήριο, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες κλπ).

Δεύτερο είδος παραβιάσεων η χρήση του επιθέτου Μακεδονικός -ή -ό για φορείς του δημοσίου. Κατά τη Συμφωνία, πρέπει να αντικατασταθούν από το όνομα του φορέα “της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” όχι με το σκέτο επίθετο, που δηλώνει συνάφεια με το όλον του όρου.

Τρίτο είδος παραβιάσεων τα “δεν είδα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα”. Τα θεμέλια παράγονται από δύο άξονες: 1. Ο όρος Μακεδονία είναι για τους Σκοπιανούς όνομα του κράτους, ενώ για μας εσωτερικό όνομα. Και 2. Η ελληνική αποδοχή των μπάσταρδων ονομάτων, Βόρεια Μακεδονία στο κράτος, αλλά σκέτο Μακεδονία στο προοίμιο του Συντάγματος (άρθρο με παραπομπή στο κείμενο στην ΑΣΝΟΜ του 1944), στην σκέτη “μακεδονική” υπηκοότητα και στη σκέτη “Μακεδονική” γλώσσα. Το θράσος που παράγουν αυτοί οι άξονες καλλιεργεί εκρηκτικές συνθήκες εις βάρος μας..

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ

Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε αφ’ενός τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς. αφ’ ετέρου τον φανατισμένο κατευνασμό τμήματος της δεξιάς, που υιοθετούν το επιχείρημα ότι δήθεν δεσμευόμαστε όλοι από την ονομασία που προτείνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην πράξη ακόμα και αυτή η απεχθής συμφωνία επ, ουδενί δεν ενθαρρύνει την οποιαδήποτε αλλοίωση τη εκδοχής του όρου Μακεδονία από την ελληνική οικονομία πλευρά. Το άρθρο 7, παράγραφς 5 είναι σαφές!

Εφόσον λοιπόν διατηρούμε στο ακέραιο την εκδοχή μας, δεν μπορεί αυτή η εννοιολογική εκδοχή να συμπεριλάβει τα Σκόπια. Άρα συνεχίζουμε να τους αποκαλούμε Σκόπια και Σκοπιανούς χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.

Πηγή – https://www.antibaro.gr/article/32920

4 comments

ΘΑΝΟΣ 14 June 2022 at 08:19

Να βλέπαμε και το άρθρο καλα θα ηταν….

Reply
Πατριώτης 14 June 2022 at 13:07

Ανδρέα, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι κανείς (ιδίως από τον πολιτικό κόσμο) δεν ασχολείται πια με το θέμα, πλην ελαχίστων, όπως π.χ. εσύ, ο Δρ. Αμπατζόγλου και κάποιοι άλλοι.

Η παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο δεν εμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, αλλά την προωθεί. Και θα είχε ήδη αρχίσει ο διάλογος για ένταξη, αν δεν τον ανέκοπτε μία φορά η Γαλλία από σπόντα (το βέτο προοριζόταν για την Αλβανία, που ήταν μαζί στο “πακέτο”) και μετά η Βουλγαρία.

Όπως έχω ξαναγράψει, η τυχόν ακύρωση τής Σ.τ.Π. δεν μπορεί να αλλάξει το κακό που έχει γίνει, ήτοι την τουλάχιστον άπαξ εκ μέρους τής Ελλάδος αναγνώριση τού “μακεδονισμού” στους Σλάβους των Σκοπίων. Αυτό δεν μπορεί πια ν’ αλλάξει με τίποτα.

Διαβάζοντας για τα συλλαλητήρια, που είχαν γίνει, δεν μπορώ να μην διερωτηθώ “και τι έγινε;”. Ό,τι και με τις λαοσυνάξεις τού μακαριστού Χριστοδούλου. Ούτε αποτέλεσμα είχαν, ούτε όσοι δεν τα έλαβαν υπ’ όψιν τιμωρήθηκαν(*) και στο τέλος τέλος ποιος τα θυμάται πια;

(*) Πολλοί ισχυρίζονται ότι λόγω Πρεσπών έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τού 2019. Προσωπικά, δεν το πιστεύω. Πόσοι ψήφισαν με κριτήριο την προδοσία τών Σκοπίων;

Reply
admin 14 June 2022 at 19:24

Πατριωτηυ, πολλοί ασχολούνται.

Το παρόν άρθρο ήταν τμήμα ενός πολύ μεγάλου αφιερώματος της Δημοκρατίας, με άρθρα των εξής:

Κύρα Αδάμ
Γιώργος Χαρβαλιάς
Σάββας Καλεντερίδης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Ραφαήλ Καλυβιώτης
Μανώλης Κοττακης
Δημήτρης Παπαγεωργίου
Ανδρέας Σταλίδης
Νίκος Παπουτσόπουλος
Κυριάκος Δημαγγελος
Βασίλης Γάλλου
Ανδρέας Καψάμπελης
Παναγιώτης Λιάκος

Η Ιστορία δεν σταματάει ποτέ. Μόλις εχθές έκανε ένα αστείο ο Ράμα μπροστά στον Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Είπε ότι τα Σκόπια στο μέλλον θα γίνουν “Δυτική Βουλγαρία”. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων χασκογελούσε. Και σήμερα έγινε χαμός στα Σκόπια. Η αντιπολίτευση ζητάει παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές!

Reply
Πατριώτης 15 June 2022 at 10:20

12 επίλεκτα άτομα δεν είναι “πολλοί”. Ο κοσμάκης, Ανδρέα, πόσο ενδιαφέρεται, κι ας έγιναν τα συλλαλητήρια; Τι σχέση έχει το περιστατικό που αναφέρεις μ’ αυτά που γράφω; Οι Σλάβοι των Σκοπίων σαφώς υπερασπίζονται την νέα τους ταυτότητα, ιδίως τώρα που την ανεγνώρισε και η Ελλάδα. Οι Αλβανοί δεν ενδιαφέρονται για τον “μακεδονισμό”, απλώς τώρα είναι ικανοποιημένοι που το κράτος τους έχει επίσημο όνομα, μπήκε στο ΝΑΤΟ και προχωρούν προς ένταξη και στην ΕΕ και μάλιστα με την στήριξη τής Ελλάδος.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.