Sunday 28 April 2024
Αντίβαρο
Παναγιώτης Κωστόπουλος Πολιτική & Κοινωνία

Ακόμη σε αναστολή!

Γράφει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος*

Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που οι υγειονομικοί υπάλληλοι που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, το οποίο σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν παίρνουν μισθό και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αυτά σε προσωπικό επίπεδο, γιατί στο επίπεδο της δημόσιας υγείας η αναστολή των χιλιάδων υγειονομικών σήμαινε και σημαίνει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μάλιστα έμπειρου. Άνθρωποι τους οποίους το πρώτο διάστημα της εμφάνισης του κορονοϊού είχαμε σηκώσει στα χέρια χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν, ξαφνικά, επειδή δεν θέλησαν να εμβολιαστούν, έγιναν δακτυλοδεικτούμενοι και εξοβελιστέοι από την εργασία τους και από την κοινωνία. Αν φανταστούμε πόσοι άνθρωποι χάθηκαν και χάνονται αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία λόγω αυτών των ελλείψεων και πόσοι νοσηλεύτηκαν και εργάστηκαν κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες, το λιγότερο που μπορούμε να νιώσουμε είναι οργή για τους ιθύνοντες και να αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που αποτελεί κοινή αποδοχή (εκ του αποτελέσματος) ότι και οι εμβολιασμένοι κολλούν, μεταδίδουν και πεθαίνουν από τον κορονοϊό και αν λάβουμε υπόψη ότι για πολλές χώρες ο κορονοϊός έχει περάσει σε μια φάση “γριπώδους κατάστασης” και αντιμετωπίζεται «σαν μια κοινή γρίπη, ένα κρυολόγημα» όπως αναφέρουν μέλη της ιατρικής κοινότητας, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή είναι προκλητική. Σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με τις αναστολές βρίσκεται και η έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τη στιγμή μάλιστα που απ’ όσα ακούγονται, η κυβέρνηση επιδιώκει η χώρα να παραμείνει στην απόλυτη κανονικότητα και το Φθινόπωρο.

Η εμμονική αντιμετώπιση των υγειονομικών σε αναστολή από τον δικηγόρο Υπουργό Υγείας, καταντά εκδικητική, παρουσιάζοντας δείγματα μικροπρέπειας, αλαζονείας και σπιθαμιαίου πολιτικού ύψους. Από ένα πείσμα ή πολιτικό συμβολισμό ή πείτε το όπως θέλετε, διατηρεί εκτός εργασίας περίπου 7.000 υγειονομικούς υπαλλήλους με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τεράστιο κοινωνικό κόστος για το σύστημα υγείας, το οποίο με τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζει στερείται, όλο αυτό το διάστημα, αναγκαίο προσωπικό.

Αναφέροντας την παράλογη στάση του κ.Πλεύρη, μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε την παράλογη αντιμετώπιση και τον διαχωρισμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι που είναι χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και υποχρεούνται ακόμα, μόνο αυτοί, σε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο μέσω rapid test.

Μια πρώτη νίκη που ευχόμαστε να έχει συνέχεια, ήρθε για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή μέσα από δικαστική απόφαση που δικαιώνει υγειονομικό, μητέρα τεσσάρων παιδιών η οποία θα πληρωθεί για τους μήνες που παραμένει εκτός εργασίας. Ελπίζουμε ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της κυβέρνησης να λογικευτούν άμεσα και να αποκαταστήσουν τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που όλο αυτό το διάστημα βιώνουν εκφοβισμό και κατάφωρη αδικία.

*(M.A.) Δημόσια Ιστορία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την 01/09/2022 στην εφημερίδα “Δημοκρατία”.

ΑπάντησηΠροώθηση

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.