Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Άνθρωπος

Τι καθορίζει την αξία ενός πολύτιμου λίθου

Σε γενικές γραμμές, οι πολύτιμοι λίθοι από την αρχαιότητα έως και σήμερα, αποτελούν ενδείξεις πλούτου και πολυτέλειας, υψηλού κοινωνικού στάτους και πλέον και υψηλής ραπτικής.
Ο λόγος έγκειται στην αποκλειστική ομορφιά και τη σπανιότητά τους.

Το (συνήθως) υψηλό κόστος τους οφείλεται στα κριτήριο της μοναδικότητας του λίθου, τη δυσκολία στην εξόρυξη και την επεξεργασία του, και τη σχέση προσφοράς-ζήτησης που επικρατεί στην αγορά.

Δεδομένου ότι κατοχή πολύτιμων λίθων μπορεί να θεωρηθεί κομμάτι της περιουσιακής κατάστασης του ατόμου ή να αποτελέσει μέρος ενός ασφαλιστικού πλάνου, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς την ακριβή και καθαρή τους αξία. Μέσα από το άρθρο του antibaro.gr θα λάβεις μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Στο εμπόριο μπορεί κανείς να συναντήσει πληθώρα αντιγράφων και απομιμήσεων κατασκευασμένα από υλικά  όπως το ζιργκόν, ο μοϊσανίτης,το γυαλί ή ακόμη και συνθετικούς λίθους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν την επιγραφή “προσομοιώση” ή “δημιούργημα εργαστηρίου”, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό. Μπορεί η εμφάνιση και η τιμή τους να είναι δελεαστικά, αλλά δεν είναι επ’ ουδενί συγκρίσιμα ως προς την αξία τους κυρίως, όσο τα αυθεντικά.

Γι’αυτό λοιπόν, θα πρέπει να προμηθεύσετε τους πολύτιμους λίθους σας μόνο από αξιόπιστες πηγές με ευυπόληπτη φήμη, και να λαμβάνετε πάντοτε πιστοποιητικό γνησιότητας.

Η πιο εγγυημένη λύση για να εξακριβώσετε εγγυημένα την αξία ενός πολύτιμου λίθου, είναι να καταφύγετε σε ένα γεμολόγο ή να αναζητήσετε εκτιμήσεις πολύτιμων λίθων από τη Fasma Hellas, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ληφθούν υπόψιν τα συγκεκριμένα μοναδικά χαρακτηριστικά του.
Εάν ωστόσο, ενδιαφέρεστε για παράδειγμα για μια αγορά, και θέλετε να έχετε μια κατά-προσέγγιση εκτίμηση της αξίας του λίθου, παραθέτουμε τα κριτήρια που μπορείτε να εξετάσετε, που καθορίζουν και τοποθετούν σε μια κοστολογική κλίμακα έναν πολύτιμο λίθο.

  1. Σπανιότητα: Αποτελεί τον καθοριστικότερα παράγοντα. Όσο μεγαλύτερη είναι η σπανιότητα του λίθου και η ζήτησή του, τόσο αυξάνεται η αξία τους. Τα πιο “ισχυρά” πετρώματα, είναι το διαμάντι (ιδίως το φυσικό κόκκινο διαμάντι) και τα σμαράγδια.
  2. Χρώμα: Ακόμη ένας πολύ βασικός καθοριστικός παράγοντας, άμεσο συνδεόμενος με το στοιχείο της ομορφιάς. Κατά τον γενικό κανόνα, η αξία είναι ανάλογη της έντασης και της ζωντάνιας του χρώματος.
    Ένα πράσινο ζαφείρι ή ένα βαθύ μπλε σμαράγδι, κερδίζουν τις εντυπώσεις.
    Πιθανή είναι ακόμη η ύπαρξη μοτίβων. Συλλέκτες και επενδυτές γίνονται συχνά κυνηγοί, περιζήτητων πολύτιμων λίθων.
  3. Διαύγεια: Αφορά την ύπαρξη ή μη ατελειών ή γεμισμάτων με άλλα ορυκτά, που είναι εμφανείς με γυμνό μάτι.
  4. Περικοπή: Περιλαμβάνει το σχήμα, τις διαστάσεις-αναλογίες, τη συμμετρία και τέλος τη γυαλάδα. Ένας καλοσμιλεμένος λίθος, θα έχει εξαιρετικά λαμπερή, γυαλιστερή και απαστράπτουσα εμφάνιση, γεγονός που τον καθιστά πολυτιμότερο.
  5. Βάρος σε καράτια: Είναι ανάλογο με το μέγεθος και το βάρος του λίθου. Συνήθως οι μεγαλύτεροι έχουν περισσότερη αξία από τους μικρότερους, χωρίς αυτό να είναι όμως αμετάβλητο από τους παραπάνω παράγοντες.

Μερικές φορές ωστόσο, αν η αξία ενός πολύτιμου λίθου είναι αρκετά χαμηλή, όντας αρκετά θολό και με εξόφθαλμες ατέλειες, ίσως είναι προτιμότερο να αναζητήσετε έναν υψηλότερης ποιότητας ημιπολύτιμο λίθο, όπως ο αμέθυστος, το τοπάζι, ο γρανάτης, ο κιτρίνης.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.